...Pavlova...

středa, července 31, 2013

Krásný letní den, moje milé!

Dezert nadýchaný jak sukně ruské primabaleriny Anny Pavlovové, pro kterou ho v roce 1926 připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu a na její počest ho taky po ní pojmenoval. 
Kdo ví, jestli to je pravda. Pravda určitě je, že chutná báječně.


Jeho přípravy jsem se dlouho obávala. Teď vím, že naprosto zbytečně!
Máte-li chuť, potěšte své milé touto dobrotou.

Co potřebujeme:
6 bílků
250 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa


Troubu předehřejeme na 140 stupňů.
Ručním mixérem ušleháme tuhý sníh. Do něj postupně zašleháváme cukr a nakonec škrob a ocet. Sníh musí být tuhý a lesklý.
Plech pokryjeme pečícím papírem a můžeme upéct buď jednu Pavlovu jako dort nebo víc menších pusinek.
Pečeme asi 30 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme uvnitř dosušit. A je téměř hotovo. Opatrně vyjmeme a necháme vychladnout.


Výhoda je i v tom, že můžete péct třeba den předem a dezert dotvořit až před podáváním.
Jak - velmi jednoduše. Potřebujeme ušlehanou šlehačku (nesladím ji, jen přidávám ztužovat) a drobné ovoce - jahody, maliny, borůvky, rybíz a podobně.


Pusinky uložíme na dezertní talíř, z vrchu na ně maličko zatlačíme, aby trochu praskly, nandáme šlehačku a ovoce. To můžeme rozvařit s cukrem, nebo prostě jen rozmačkat a trochu osladit. Pokud máte rády opravdu sladké, můžete celý dezert ještě poprášit moučkovým cukrem.


Ze zkušenosti vím, že při její konzumaci ustane hovor a strávnici jen slastně mručí :o) Nechte si chutnat!

Všem přeji krásný, sladký den!

Vaše Helena



You Might Also Like

47 komentářů

  1. Nádhera. Nádhera. Že bych také vyzkoušela? Krásný letní dezertík. Hezký den. Tina

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, vypadá to moc krásně, mňam:o) Užijte si krásný den, Monča

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko,
    myslím, že jsem jí měla možnost u Vás už ochutnat a je výborná !
    Sama jsem jí ještě nedělala, jak píšeš mám z ní ještě trochu obavy.
    Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, Já vím a chutnala ti, viď :o)
      Ničeho se neboj, povede se, Ilonko!
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Vypadá báječně a určitě tak i chutná!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Helinko...
    máš pravdu...dezert je to božský. Také ho dělám a téměř přesně stejně jako ty. Mám teď zrovna kafíčko a hned bych si jednu tvou sněhovou pusinku s chutí dala ☺
    Měj se krásně, pa pa Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, to mě vždycky moc těší, když někdo potvrdí kvalitu receptu!
      Děkuji a moc zdravím, H.

      Vymazat
  6. Ahoj Helenko, diky za recept, ktery jsem jeste nikdy nedelala ale usuzuji, ze jsou to vlastne krasne nazdobene "maxi" pusinky. Pekne jsi me navnadila a tak ho urcite brzy vyzkousim :)) Zdravim, Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, trefila si to přesně, je to taková pusina :o) Většinou se dělá o velikosti dortu, ale je problém s porcováním, láme a drobí...Takhle si každý "demoluje" tu svou :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Škoda, že nejsem žádná primabalerína, jinak by jsi ten desert určitě připravila i pro mě:-D Ovšem nevím, jak bych pak lehce nadskakovala a tančila nad záhony:-D?!
    Vypadá to opravdu jako krásné "tutu" baletek!
    Teď jsi ve mě vzbudila vzpomínky na mojí babičku a její nekonkurenční pusinky, na které chodila celá vesnice:-)))Ale za ten úspěch, hlavně mohl kachlový sporák:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má milá, podle tebe se bude jmenovat nějaká kytka, o tom jsme přesvědčená! A ráda bych pro tebe napekla a baletit fakt nemusíš!
      No jo, babičky a jejich pečení, koláče té mé obdivoval dokonce TGM...
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helenka, tak teraz si mi udrela na strunu. Ja som na tom s touto tortou tak isto. Recept mám odložený dlho,len sa stále obávam realizácie. Po Tvojom príspevku idem na to. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrejko, já jsem si taky dlouho netroufala, ale klid, jde to!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  9. Ahoj Helenko, to je opravdu sladké pokušení. Určitě vyzkouším, pusinky mám ráda a toto je taková vylepšená verze. Mňam už se těším. Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, Aničko :o) Ano, jsou to vylepšené pusinky a je to bašta!
      Děkuji za návštěvu, pa H.

      Vymazat
  10. Helenko!!!! Ty umíš dělat chuťě! :) Vypadá nádherně a věřím, že stejně krásně chutnal :) Krásné dny, Jola

    OdpovědětVymazat
  11. mňáám ten milujem , ale ten príbeh som nepoznala tak to som zase o niečo rozhľadenejšia V´daka tebe :d ja ho robím, ako velký korpus na pečiaci papier a potom ukrajujeme tortové kúsky, ale toto je omnoho praktickejšie určite to skúsim nabudúce takto !!pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eriko, moc tě vítám na svém blogu a děkuji za milou návštěvu. Kdo ví, jestli je ten příběh pravda, nebo hezká pohádka... Taky jsem ho pekla jako dort, ale to porcování je trochu komplikované a musí se nazdobit a tedy i sníst všechno.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  12. Uuuuuf...ta vyzerá báječne, to by stálo za hriech :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Teda Helí, Ty mě trápíš, já pusinkové těsto děsně můžu a dorty s rustikálním vzhledem omg! Ještě jsem ho nikdy pořádně neochutnala, musím začít;-). Díky za báječný letní tip, užívej, papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, je to lehoučné a úžasné... A rustikální vzhled, to si tedy trefila, Adam povídal, jestli na to může tu šlehačku nakydat :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  14. Skvělý recept, krásné fotky...hned bych si dala...:)

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, to je mlsání. Krásně to vypadá a přitom je to jednoduché.
    Určitě ten tvůj dortík zkusím.
    Pa ať žijí baletky - bez nich bychom tak božské mlsání nikdy neochutnaly.
    IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, moc děkuji za krásný komentář a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  16. Jéje, to vypadá náramně!!! Úžasný letní dezert! Díky za další skvostný recept! Pa, L.

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko, věřím že to musela být velká mňamka. Recept znám, tak už zbývá jen vyzkoušet :-)
    měj se pěkně Věrka

    OdpovědětVymazat
  18. Hm, to vypadá dobře, ještě jsem nedělala....:)) pa Heli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janičko, tak ji vyzkoušej, malá námaha, velký efekt :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  19. Heli,
    Pavlovovu miluju .... a s malinami a šlehačkou musí chutnat báječně ...Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Marki, úžasný způsob, jak zužitkovat bílky...mňam!
      Pohodový den, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Helenko, vypadá to nádherně a ještě to určitě dobře chutná. Prostě božská kombinace. Pa Lucka

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Helenko
    No to musí být ale dobrota.Ukládám recept.Měj se Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matulko, určitě ji zkus, chutná báječně!
      Přeji hezké dny, pa H.

      Vymazat
  22. Mila Helenka vidim fotky od nadherna jamky a cetim sukynka je mala .Lepsi Kacka nevidi nebo nemam klid ,SUPRRRRRRR zdravim tebe od sirdicka pa Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karin, moc ti děkuji za vtipný komentář. Všichni se sejdeme v tělocvičně :o)
      Krásný den, H.

      Vymazat
  23. Děkuji, Eliško! Ničeho se neboj, tady na tebe žádná záludnost nečeká!
    Hezký den, H.

    OdpovědětVymazat
  24. Jupiii,Helenko,konecne se me link na komentiky zobrazuje a ja muzu i pridavat,ted jeste zda se objevi moznost pridani do clenu.
    Kazdopadne receptik vypada nadsene,casto ho vydavam v casopisech ci kucharkach,tak je fajn,ze jsi me dodala odvahy.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, vítám tě tady! Některé aplikace prostě nefungují, taky mě to vadí...
      Do Pavlovy se klidně pusť, povede se, neboj!
      Zdravím, H.

      Vymazat