...Pavlova...
středa, července 31, 2013
Krásný letní den, moje milé!
Dezert nadýchaný jak sukně ruské primabaleriny Anny Pavlovové, pro kterou ho v roce 1926 připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu a na její počest ho taky po ní pojmenoval.
Kdo ví, jestli to je pravda. Pravda určitě je, že chutná báječně.
Jeho přípravy jsem se dlouho obávala. Teď vím, že naprosto zbytečně!
Máte-li chuť, potěšte své milé touto dobrotou.
Co potřebujeme:
6 bílků
250 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa
Troubu předehřejeme na 140 stupňů.
Ručním mixérem ušleháme tuhý sníh. Do něj postupně zašleháváme cukr a nakonec škrob a ocet. Sníh musí být tuhý a lesklý.
Plech pokryjeme pečícím papírem a můžeme upéct buď jednu Pavlovu jako dort nebo víc menších pusinek.
Pečeme asi 30 minut, pak troubu vypneme a pusinky necháme uvnitř dosušit. A je téměř hotovo. Opatrně vyjmeme a necháme vychladnout.
Výhoda je i v tom, že můžete péct třeba den předem a dezert dotvořit až před podáváním.
Jak - velmi jednoduše. Potřebujeme ušlehanou šlehačku (nesladím ji, jen přidávám ztužovat) a drobné ovoce - jahody, maliny, borůvky, rybíz a podobně.
Pusinky uložíme na dezertní talíř, z vrchu na ně maličko zatlačíme, aby trochu praskly, nandáme šlehačku a ovoce. To můžeme rozvařit s cukrem, nebo prostě jen rozmačkat a trochu osladit. Pokud máte rády opravdu sladké, můžete celý dezert ještě poprášit moučkovým cukrem.
Ze zkušenosti vím, že při její konzumaci ustane hovor a strávnici jen slastně mručí :o) Nechte si chutnat!
Všem přeji krásný, sladký den!
Vaše Helena
47 komentářů
Nádhera. Nádhera. Že bych také vyzkoušela? Krásný letní dezertík. Hezký den. Tina
OdpovědětVymazatDěkuji, Tínko! Je to jednoduché a úžasné!
VymazatPa, H.
Helenko, vypadá to moc krásně, mňam:o) Užijte si krásný den, Monča
OdpovědětVymazatDěkuji moc, Moni!
VymazatMěj pohodový večer, pa H.
Helenko,
OdpovědětVymazatmyslím, že jsem jí měla možnost u Vás už ochutnat a je výborná !
Sama jsem jí ještě nedělala, jak píšeš mám z ní ještě trochu obavy.
Krásný den!
Jo, jo, Já vím a chutnala ti, viď :o)
VymazatNičeho se neboj, povede se, Ilonko!
Pa, H.
Vypadá báječně a určitě tak i chutná!
OdpovědětVymazatIvana
Díky, Ivanko, chutná, chutná :o)
VymazatZdravím, H.
Ahoj Helinko...
OdpovědětVymazatmáš pravdu...dezert je to božský. Také ho dělám a téměř přesně stejně jako ty. Mám teď zrovna kafíčko a hned bych si jednu tvou sněhovou pusinku s chutí dala ☺
Měj se krásně, pa pa Martina ♥
Martinko, to mě vždycky moc těší, když někdo potvrdí kvalitu receptu!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
Ahoj Helenko, diky za recept, ktery jsem jeste nikdy nedelala ale usuzuji, ze jsou to vlastne krasne nazdobene "maxi" pusinky. Pekne jsi me navnadila a tak ho urcite brzy vyzkousim :)) Zdravim, Monika
OdpovědětVymazatMoni, trefila si to přesně, je to taková pusina :o) Většinou se dělá o velikosti dortu, ale je problém s porcováním, láme a drobí...Takhle si každý "demoluje" tu svou :o)
VymazatPa, H.
Škoda, že nejsem žádná primabalerína, jinak by jsi ten desert určitě připravila i pro mě:-D Ovšem nevím, jak bych pak lehce nadskakovala a tančila nad záhony:-D?!
OdpovědětVymazatVypadá to opravdu jako krásné "tutu" baletek!
Teď jsi ve mě vzbudila vzpomínky na mojí babičku a její nekonkurenční pusinky, na které chodila celá vesnice:-)))Ale za ten úspěch, hlavně mohl kachlový sporák:-D
Má milá, podle tebe se bude jmenovat nějaká kytka, o tom jsme přesvědčená! A ráda bych pro tebe napekla a baletit fakt nemusíš!
VymazatNo jo, babičky a jejich pečení, koláče té mé obdivoval dokonce TGM...
Pa, H.
Helenka, tak teraz si mi udrela na strunu. Ja som na tom s touto tortou tak isto. Recept mám odložený dlho,len sa stále obávam realizácie. Po Tvojom príspevku idem na to. Andrea
OdpovědětVymazatAdrejko, já jsem si taky dlouho netroufala, ale klid, jde to!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ahoj Helenko, to je opravdu sladké pokušení. Určitě vyzkouším, pusinky mám ráda a toto je taková vylepšená verze. Mňam už se těším. Anny
OdpovědětVymazatViď, Aničko :o) Ano, jsou to vylepšené pusinky a je to bašta!
VymazatDěkuji za návštěvu, pa H.
Helenko!!!! Ty umíš dělat chuťě! :) Vypadá nádherně a věřím, že stejně krásně chutnal :) Krásné dny, Jola
OdpovědětVymazatDěkuji, Jolanko, jsem ráda, že se ti líbí!
VymazatMoc zdravím, H.
mňáám ten milujem , ale ten príbeh som nepoznala tak to som zase o niečo rozhľadenejšia V´daka tebe :d ja ho robím, ako velký korpus na pečiaci papier a potom ukrajujeme tortové kúsky, ale toto je omnoho praktickejšie určite to skúsim nabudúce takto !!pa
OdpovědětVymazatEriko, moc tě vítám na svém blogu a děkuji za milou návštěvu. Kdo ví, jestli je ten příběh pravda, nebo hezká pohádka... Taky jsem ho pekla jako dort, ale to porcování je trochu komplikované a musí se nazdobit a tedy i sníst všechno.
VymazatMoc zdravím, H.
Uuuuuf...ta vyzerá báječne, to by stálo za hriech :-))
OdpovědětVymazat...to si píš, Maruško :o)
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Teda Helí, Ty mě trápíš, já pusinkové těsto děsně můžu a dorty s rustikálním vzhledem omg! Ještě jsem ho nikdy pořádně neochutnala, musím začít;-). Díky za báječný letní tip, užívej, papa
OdpovědětVymazatŠárko, je to lehoučné a úžasné... A rustikální vzhled, to si tedy trefila, Adam povídal, jestli na to může tu šlehačku nakydat :o)
VymazatPa, H.
Skvělý recept, krásné fotky...hned bych si dala...:)
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Madlenko!
VymazatH.
Helenko, to je mlsání. Krásně to vypadá a přitom je to jednoduché.
OdpovědětVymazatUrčitě ten tvůj dortík zkusím.
Pa ať žijí baletky - bez nich bychom tak božské mlsání nikdy neochutnaly.
IVA
Ivuško, moc děkuji za krásný komentář a posílám pozdravy, H.
VymazatJéje, to vypadá náramně!!! Úžasný letní dezert! Díky za další skvostný recept! Pa, L.
OdpovědětVymazatA já děkuji za tvá laskavá slova, Leničko!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, věřím že to musela být velká mňamka. Recept znám, tak už zbývá jen vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatměj se pěkně Věrka
Děkuji, Věru! jsi do něj, povede se, neboj!
VymazatPa, H.
Hm, to vypadá dobře, ještě jsem nedělala....:)) pa Heli!
OdpovědětVymazatJaničko, tak ji vyzkoušej, malá námaha, velký efekt :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Heli,
OdpovědětVymazatPavlovovu miluju .... a s malinami a šlehačkou musí chutnat báječně ...Marki
Já taky, Marki, úžasný způsob, jak zužitkovat bílky...mňam!
VymazatPohodový den, H.
Ahoj Helenko, vypadá to nádherně a ještě to určitě dobře chutná. Prostě božská kombinace. Pa Lucka
OdpovědětVymazatDěkuji, Lucinko a moc tě zdravím, H.
VymazatAhoj Helenko
OdpovědětVymazatNo to musí být ale dobrota.Ukládám recept.Měj se Marťula
Matulko, určitě ji zkus, chutná báječně!
VymazatPřeji hezké dny, pa H.
Mila Helenka vidim fotky od nadherna jamky a cetim sukynka je mala .Lepsi Kacka nevidi nebo nemam klid ,SUPRRRRRRR zdravim tebe od sirdicka pa Karin
OdpovědětVymazatMilá Karin, moc ti děkuji za vtipný komentář. Všichni se sejdeme v tělocvičně :o)
VymazatKrásný den, H.
Děkuji, Eliško! Ničeho se neboj, tady na tebe žádná záludnost nečeká!
OdpovědětVymazatHezký den, H.
Jupiii,Helenko,konecne se me link na komentiky zobrazuje a ja muzu i pridavat,ted jeste zda se objevi moznost pridani do clenu.
OdpovědětVymazatKazdopadne receptik vypada nadsene,casto ho vydavam v casopisech ci kucharkach,tak je fajn,ze jsi me dodala odvahy.
Katka
Katko, vítám tě tady! Některé aplikace prostě nefungují, taky mě to vadí...
VymazatDo Pavlovy se klidně pusť, povede se, neboj!
Zdravím, H.