...dvě dobroty z naší kuchyně...
neděle, března 17, 2013Hezké nedělní odpoledne všem!
Já vím, že po nedělním obědě má na vaření chuť málokdo, ale třeba vás inspiruji na příští víkend.
Nejprve vám nabízím recept na
Pomalu dušené hovězí
vlastně všechny suroviny jsou na první fotce, ale pro pořádek:
pěkné hovězí (my měli kližku)
olej
mrkev, cibule, řapíkatý celer, česnek
sůl a čerstvě mletý pepř
červené víno
Kostky masa orestujeme na oleji a vyjmeme. Teď v oleji orestujeme zeleninu pokrájenou na kousky. Přidáme maso, osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme. Klidně 2 - 3 hodiny. Občas zamícháme a přilijeme víno.
Ta doba se rozhodně vyplatí. Získáte výborné kousky masa s úžasným sosem a zeleninou. Pokud by někde vadily ty zeleninové kousky, je možné maso vyndat a zeleninu a šťávu rozmixovat tyčovým mixérem.
Podáváme s rýží, těstovinami nebo třeba jen s dobrým chlebem.
Mimochodem s chlebem - recept na nový chleba nepřináším, ale můžete si upéct
Chlebové čtverečky
do domácí pekárny dáme:
500 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
300 g chlebové žitné mouky
300 g hladké mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky
1,5 lžičky sušeného nebo 1/2 droždí čerstvého
Spustíme program těsto. Když je hotové, rozválíme ho na plech pokrytý pečícím papírem a nožem nebo rádýlkem naznačíme čtverečky (asi 6x6 cm). Potřeme bílkem a posypeme semínky. Necháme ještě chvilku kynout a pak upečeme. Zhruba 30 minut v troubě 180 stupňů teplé.
Jsou výborné! Když jsem je pekla poprvé, bylo to jen z poloviční dávky...pro jistotu...úplně zbytečně.
Adam je povýšil na dobrotu naprosto neodolatelnou, protože je na boku natrhl a vnitřek namazal bylinkovým máslem (recept najdete v archívu).
Víkend byl a vlastně ještě je konečně slunečný!
Hezký si užijte jeho zbytek a zítra v pohodě vykročte do nového týdne.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
55 komentářů
Helenko, pěkně jste si víkend užili, oba recepty vypadají velmi lákavě. Díky za ně.
OdpovědětVymazatPěknou neděli
Andrea
Rádo se stalo, Andrejko! Tak se u vás všech ráda inspiruji :o)
VymazatPa, H.
Heli hmm mnamky...:) odkladam, v pripade nudze co varit, bude recept dobry :) dakujem
OdpovědětVymazatZuzko, dobrý nápad se vždycky hodí, viď :o)
VymazatMoc zdravím, H.
Heli, já to znám jako Balzacovo maso a můžu potvrdit, je to skvělé. Chlebové čtverečky vypadají výborně, to bych si teď dala jen tak jako chuťovku:) hezký večer pa Jana
OdpovědětVymazatJani, takové potvrzení kvality je vždycky vítané :o) Jo, a Adam čtverečky taky miluje jako chuťovku, dá si celý plech .o)
VymazatPa, H.
Ahoj Heli, máš tu opravdu samé mňamky. Ty chlebové čtverečky budu muset taky vyzkoušet. Díky za recepis. Prima týden J.=)
OdpovědětVymazatDěkuji za milá slova, Jitu a moc zdravím, H.
VymazatKdybych se poslouchala, jdu si to uvařit a upéci ihned, ale to až natrénuji na maraton. Pak to bude za odměnu:-)
OdpovědětVymazatPřeji v pohodový příchod Jara!!! (teda, jestli přijde i venku?!)
Holka, jíš vůbec něco? Chápu ten chleba, ale maso, zelenina, víno...to snad jde, né :o)
VymazatDrž se, pa H.
Ahoj Heli!!!
OdpovědětVymazatTak oba recepty vypadají moc dobře a lákají k vyzkoušení!!!
I já za ně děkuju!a přeju ti pěkný nedělní večer a příjemný nový týden,ve kterém přijde jaro.
Blani, opravdu dobroty, až budeš mít chuť, vyzkoušej.
VymazatI tobě přeji pohodové, zasněžené dny...ach jo! Pa, H.
Helenko, když jsem začala číst první recept, říkala jsem si - nic pro mě. Hovězí maso se u nás téměř nejí, ale druhý recept se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším, děkuji a přeji příjemný večer,
OdpovědětVymazatMarcela
Marcelko, víš jak se říká: proti gustu..., ale čtverečky zkus, jsou výborné!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, chlebové bochánky vypadají úžasně a hovězí bych také mohla vyzkoušet.
OdpovědětVymazatKrásný nový týden ... Věra
Budu moc ráda, Věruško!
VymazatMěj se hezky, pa H.
Helenko, ty děláš chutě! J8 dělala gulášek jen s rajčatovým pyré a spešl koření, také Ňamka! M8š vše krásně nafocené, že se sliny sbíhají /jo Pavlov.../! Pa Maru
OdpovědětVymazatMaruško, moc ti děkuji za milou návštěvu! Zvlášť za pochvalu fotek, s jídlem to je u nás totiž trochu problém, mám vždy jen jeden pokus, a i tak prostě zdržuju :o)
VymazatPa, H.
Děláš mi chutě. Určitě něco vyzkouším.
OdpovědětVymazatBudu ráda, Marcelko!
VymazatMěj se hezky! H.
Helenka ďakujem , každý nový recept je vítaný. Niekedy už neviem, čo variť. Andrea
OdpovědětVymazatMoje řeč, Andrejko :o)
VymazatPohodový večer, pa H.
Ahoj Helenka, podobné mäsko robím, ale nepodlievam vínom, ale vodou alebo vývarom, je naozaj skvelé. Pekárničku zatiaľ nemám, no možno bude na ďalšie Vianoce, tak Tvoj receptík určite vyskúšam. Ďakujem za obidva recepty. Už sa osvedčil zázvorový čaj aj zemiaková torta.
OdpovědětVymazatEmily
Emilko, někdy vyzkoušej to víno, alkohol se vypaří a zůstane skvělá chuť. Kamarádka čtverečky zadělává v ruce, taky se dobře daří :o)
VymazatPohodový večer, H.
Helenko podobný recept na pomalu vařené hovězí na víně (taktéž s mrkví) mám a je to vážně dobrota. Doporučuju vyzkoušet s těstovinami. Je to překvapivě trefná kombinace! ;-)
OdpovědětVymazatDobrou chuť!
V.
Verunko, i já ho občas s těstovinami podávám, to většinou přidám ještě lžíci passaty.
VymazatHezký večer, pa H.
Teda to je náhoda!:) Já jsem zrovna dneska psala o BOEUF BOURGUIGNON (hovězí po burgundsku) a koukám, že to je hooodně podobné jako to tvoje hovězí...A vypadá to úžasně, mňam...:-) Nějakou neděli se do toho pustím:-)
OdpovědětVymazatEliško, máš pravdu, Boeuf Bourguignon je to opravdu hodně podobné, ale vínko bylo z Moravy, ne z Francie a Adam nerad houby, takže bez žampionů...
VymazatPosílám pozdravy, H.
No já právě taky ty houbičky moc nemusím a víno z Francie by stálo asi víc, než jsem ochotná za víno v tekutém stavu dát, takže já zůstanu nejspíš u tvého receptu, ten se mi fakt líbí:-) Hezké úterý.
VymazatHelenko děkuji za recept,ukládám a vyzkouším!
OdpovědětVymazatKrásný pohodový týden přeji:-)
Pa Věra
Věruško, budu moc ráda, když si pochutnáte!
VymazatHezký večer, pa H.
Tak chlebové čtverečky určitě vyzkouším :) Děkuji za receptík. Pěkný den Lenka
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Leničko!
VymazatAť chutnají! Pa, H.
Hmm mnam zaujimavy receptik, tiez mi stoji v mraze hovadzie masko tak zeby som vyskusala :) Nellie
OdpovědětVymazatBudu ráda, Nelli!
VymazatHezký večer, pa H.
Helenko,
OdpovědětVymazattvoje recepty mám moc ráda, protože jsou vždy zárukou, že u nás budou v kurzu.
Takže příští víkend vyzkouším tvoje hovězí.
měj fajn týden Věrka
Věruško, tvoje slova je hladí! Moc, moc děkuji a posílám pozdravy, H.
VymazatAhoj Helčo. Ty čtverečky vypadají dosti zajímavě. Měj se pěkně. Ditta
OdpovědětVymazatZdráhám se to napsat, ale je to tak, je to prostě žrádlo :o)
VymazatPohodový večer, Dittu!
H.
Heli, servíruješ samé mňamky. Recept na mäsko poznám, a chlebíček určite vyskúšam.
OdpovědětVymazatU nás poriadne sneží a po prichádzajúcej jari ani chýru ani slychu.
Jana
Jani, dubu moc ráda!
Vymazatjsme na tom stejně, manžel teď douklízel chodník, ale sype se dál...ach, jo!
Pa, H.
Tedy Helenko tady to je samé dobrota :o) Moc děkuju za recepty.Měj se krásně :o) Martina
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Martinko!
VymazatHezký večer, H.
No ňami teda, Helenko :o) to dušené hovězí mě vyloženě láká, asi bude příští neděli k obědu... díky moc za recept, určitě to všechno vyzkoušíme! Pa a dobrou chuťku, L.
OdpovědětVymazatTak ať všem u vás chutná, Leni!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Ahoj Helco, dobroty na fotkach vypadaji moc lakave, diky za recepty! Preji ti krasny tyden, Monika.
OdpovědětVymazatMoni a já moc děkuji za návštěvu a posílám pozdravy, H.
VymazatHelenko,
OdpovědětVymazatje vidět že v kuchyni trávíš dost času ;-)
Ilonko, tohle jsou zrovna docela rychlovky :o) Ale to víš, Adam má pořád hlad :o)
VymazatPa, H.
Recepty vypadají náramně!
OdpovědětVymazatTo ráda slyším, Peti!
VymazatMěj se hezky, pa H.
Tak dnes jsem udělala během nákupu chybu. Měla jsem zkontrolovat tvůj blog a pořídit hovězí :) Vypadá to krásně!!! Recept ukládám, děkuji! :) Krásné dny, J.
OdpovědětVymazatJolanko, všechno má svůj čas :o) Ale budu ráda, když příště maso koupíš a vyzkoušíš!
VymazatPa, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatčítam, že si mala krásny víkend, ďakujem za inšpirácie, hlavne to mäsko hovädzie je u nás veľmi obľúbené, hlavne náš Kubinko sa ho nevie dojesť, tak verím, že mu zachutí i v tejto podobe. Ďakujem za mailík, ozvem sa, len musím mať chvíľku času...
Prajem krásny jarný deň,
A.
Adinko, tak to mě moc těší, ať si Kubíček pochutná!
VymazatVšechny vás zdravím a přeji hezké dny, pa H.