...dvě dobroty z naší kuchyně...

neděle, března 17, 2013


Hezké nedělní odpoledne všem!

Já vím, že po nedělním obědě má na vaření chuť málokdo, ale třeba vás inspiruji na příští víkend.

Nejprve vám nabízím recept na

Pomalu dušené hovězí

vlastně všechny suroviny jsou na první fotce, ale pro pořádek:

pěkné hovězí (my měli kližku)
olej
mrkev, cibule, řapíkatý celer, česnek
sůl a čerstvě mletý pepř
červené víno


Kostky masa orestujeme na oleji a vyjmeme. Teď v oleji orestujeme zeleninu pokrájenou na kousky. Přidáme maso, osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Snížíme teplotu, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme. Klidně 2 - 3 hodiny. Občas zamícháme a přilijeme víno.


Ta doba se rozhodně vyplatí. Získáte výborné kousky masa s úžasným sosem a zeleninou. Pokud by někde vadily ty zeleninové kousky, je možné maso vyndat a zeleninu a šťávu rozmixovat tyčovým mixérem.
Podáváme s rýží, těstovinami nebo třeba jen s dobrým chlebem.


Mimochodem s chlebem - recept na nový chleba nepřináším, ale můžete si upéct

Chlebové čtverečky

do domácí pekárny dáme:
500 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
300 g chlebové žitné mouky
300 g hladké mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky
1,5 lžičky sušeného nebo 1/2 droždí čerstvého

Spustíme program těsto. Když je hotové, rozválíme ho na plech pokrytý pečícím papírem a nožem nebo rádýlkem naznačíme čtverečky (asi 6x6 cm). Potřeme bílkem a posypeme semínky. Necháme ještě chvilku kynout a pak upečeme. Zhruba 30 minut v troubě 180 stupňů teplé.


Jsou výborné! Když jsem je pekla poprvé, bylo to jen z poloviční dávky...pro jistotu...úplně zbytečně.
Adam je povýšil na dobrotu naprosto neodolatelnou, protože je na boku natrhl a vnitřek namazal bylinkovým máslem (recept najdete v archívu).

Víkend byl a vlastně ještě je konečně slunečný!
Hezký si užijte jeho zbytek a zítra v pohodě vykročte do nového týdne.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

55 komentářů

  1. Helenko, pěkně jste si víkend užili, oba recepty vypadají velmi lákavě. Díky za ně.

    Pěknou neděli
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Andrejko! Tak se u vás všech ráda inspiruji :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Heli hmm mnamky...:) odkladam, v pripade nudze co varit, bude recept dobry :) dakujem

    OdpovědětVymazat
  3. Heli, já to znám jako Balzacovo maso a můžu potvrdit, je to skvělé. Chlebové čtverečky vypadají výborně, to bych si teď dala jen tak jako chuťovku:) hezký večer pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, takové potvrzení kvality je vždycky vítané :o) Jo, a Adam čtverečky taky miluje jako chuťovku, dá si celý plech .o)
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Ahoj Heli, máš tu opravdu samé mňamky. Ty chlebové čtverečky budu muset taky vyzkoušet. Díky za recepis. Prima týden J.=)

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybych se poslouchala, jdu si to uvařit a upéci ihned, ale to až natrénuji na maraton. Pak to bude za odměnu:-)
    Přeji v pohodový příchod Jara!!! (teda, jestli přijde i venku?!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holka, jíš vůbec něco? Chápu ten chleba, ale maso, zelenina, víno...to snad jde, né :o)
      Drž se, pa H.

      Vymazat
  6. Ahoj Heli!!!
    Tak oba recepty vypadají moc dobře a lákají k vyzkoušení!!!
    I já za ně děkuju!a přeju ti pěkný nedělní večer a příjemný nový týden,ve kterém přijde jaro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, opravdu dobroty, až budeš mít chuť, vyzkoušej.
      I tobě přeji pohodové, zasněžené dny...ach jo! Pa, H.

      Vymazat
  7. Helenko, když jsem začala číst první recept, říkala jsem si - nic pro mě. Hovězí maso se u nás téměř nejí, ale druhý recept se mi moc líbí a určitě ho vyzkouším, děkuji a přeji příjemný večer,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, víš jak se říká: proti gustu..., ale čtverečky zkus, jsou výborné!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  8. Helenko, chlebové bochánky vypadají úžasně a hovězí bych také mohla vyzkoušet.
    Krásný nový týden ... Věra

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, ty děláš chutě! J8 dělala gulášek jen s rajčatovým pyré a spešl koření, také Ňamka! M8š vše krásně nafocené, že se sliny sbíhají /jo Pavlov.../! Pa Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc ti děkuji za milou návštěvu! Zvlášť za pochvalu fotek, s jídlem to je u nás totiž trochu problém, mám vždy jen jeden pokus, a i tak prostě zdržuju :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Děláš mi chutě. Určitě něco vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  11. Helenka ďakujem , každý nový recept je vítaný. Niekedy už neviem, čo variť. Andrea

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Helenka, podobné mäsko robím, ale nepodlievam vínom, ale vodou alebo vývarom, je naozaj skvelé. Pekárničku zatiaľ nemám, no možno bude na ďalšie Vianoce, tak Tvoj receptík určite vyskúšam. Ďakujem za obidva recepty. Už sa osvedčil zázvorový čaj aj zemiaková torta.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, někdy vyzkoušej to víno, alkohol se vypaří a zůstane skvělá chuť. Kamarádka čtverečky zadělává v ruce, taky se dobře daří :o)
      Pohodový večer, H.

      Vymazat
  13. Helenko podobný recept na pomalu vařené hovězí na víně (taktéž s mrkví) mám a je to vážně dobrota. Doporučuju vyzkoušet s těstovinami. Je to překvapivě trefná kombinace! ;-)
    Dobrou chuť!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, i já ho občas s těstovinami podávám, to většinou přidám ještě lžíci passaty.
      Hezký večer, pa H.

      Vymazat
  14. Teda to je náhoda!:) Já jsem zrovna dneska psala o BOEUF BOURGUIGNON (hovězí po burgundsku) a koukám, že to je hooodně podobné jako to tvoje hovězí...A vypadá to úžasně, mňam...:-) Nějakou neděli se do toho pustím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, máš pravdu, Boeuf Bourguignon je to opravdu hodně podobné, ale vínko bylo z Moravy, ne z Francie a Adam nerad houby, takže bez žampionů...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
    2. No já právě taky ty houbičky moc nemusím a víno z Francie by stálo asi víc, než jsem ochotná za víno v tekutém stavu dát, takže já zůstanu nejspíš u tvého receptu, ten se mi fakt líbí:-) Hezké úterý.

      Vymazat
  15. Helenko děkuji za recept,ukládám a vyzkouším!
    Krásný pohodový týden přeji:-)
    Pa Věra

    OdpovědětVymazat
  16. Tak chlebové čtverečky určitě vyzkouším :) Děkuji za receptík. Pěkný den Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Hmm mnam zaujimavy receptik, tiez mi stoji v mraze hovadzie masko tak zeby som vyskusala :) Nellie

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko,
    tvoje recepty mám moc ráda, protože jsou vždy zárukou, že u nás budou v kurzu.
    Takže příští víkend vyzkouším tvoje hovězí.
    měj fajn týden Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, tvoje slova je hladí! Moc, moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helčo. Ty čtverečky vypadají dosti zajímavě. Měj se pěkně. Ditta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdráhám se to napsat, ale je to tak, je to prostě žrádlo :o)
      Pohodový večer, Dittu!
      H.

      Vymazat
  20. Heli, servíruješ samé mňamky. Recept na mäsko poznám, a chlebíček určite vyskúšam.
    U nás poriadne sneží a po prichádzajúcej jari ani chýru ani slychu.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, dubu moc ráda!
      jsme na tom stejně, manžel teď douklízel chodník, ale sype se dál...ach, jo!
      Pa, H.

      Vymazat
  21. Tedy Helenko tady to je samé dobrota :o) Moc děkuju za recepty.Měj se krásně :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  22. No ňami teda, Helenko :o) to dušené hovězí mě vyloženě láká, asi bude příští neděli k obědu... díky moc za recept, určitě to všechno vyzkoušíme! Pa a dobrou chuťku, L.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Helco, dobroty na fotkach vypadaji moc lakave, diky za recepty! Preji ti krasny tyden, Monika.

    OdpovědětVymazat
  24. Helenko,
    je vidět že v kuchyni trávíš dost času ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, tohle jsou zrovna docela rychlovky :o) Ale to víš, Adam má pořád hlad :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  25. Tak dnes jsem udělala během nákupu chybu. Měla jsem zkontrolovat tvůj blog a pořídit hovězí :) Vypadá to krásně!!! Recept ukládám, děkuji! :) Krásné dny, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, všechno má svůj čas :o) Ale budu ráda, když příště maso koupíš a vyzkoušíš!
      Pa, H.

      Vymazat
  26. Helenka,
    čítam, že si mala krásny víkend, ďakujem za inšpirácie, hlavne to mäsko hovädzie je u nás veľmi obľúbené, hlavne náš Kubinko sa ho nevie dojesť, tak verím, že mu zachutí i v tejto podobe. Ďakujem za mailík, ozvem sa, len musím mať chvíľku času...
    Prajem krásny jarný deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, tak to mě moc těší, ať si Kubíček pochutná!
      Všechny vás zdravím a přeji hezké dny, pa H.

      Vymazat