...spaghetti carbonara...
čtvrtek, ledna 10, 2013
Hezké odpoledne všem!
Dneska budeme trochu vařit. Neznám asi nikoho, kdo by neměl rád špagety. Ty doby, kdy se jedly s kečupem a strouhaným eidamem jsou už naštěstí pryč.
Špagety carbonara jsou jedním z nejznámějších italských (podle některých zdrojů římských) jídel. Najdete na ně nespočet zaručeně pravých receptů...
Já vám nenabízím pravý, ale můj, upravený podle chuti a požadavků u nás doma.
Základ jsou kvalitní suroviny.
Potřebujeme:
balíček špaget
5 vajec
asi 150 g parmazánu
balíček parmské nebo schwarzwaldské šunky
2 stroužky česneku
asi 1 dc sladké smetany
čerstvě mletý pepř, olivový olej
Špagety uvaříme ve slané vodě al dente. Vejce rozšleháme se smetanou a většinou sýra. Opepříme.
Šunku (v receptech najdete slaninu, ale tu u nás nikdo nechce) pokrájíme na malé kousky a na lžíci olivového oleje ve velké pánvi opečeme. Přidáme plátky česneku a ještě chvilku opékáme.
K šunce přidáme uvařené špagety a trochou vody, ve které se vařily (obsahuje škrob a pomůže nám udělat jemnou omáčku) a plotýnku vypneme. Přidáme vejce se smetanou a sýrem a dobře promícháme. Stačí na to už jen zbytkové teplo, abychom udělali omáčku a ne vaječnou omeletu.
Opepříme a jednotlivé porce posypeme zbytkem parmazánu.
Musím se přiznat, že tento příspěvek mám nafocený pár dní, nepovedlo se mi udělat závěrečnou fotku, jak jídlo servírovat.
V sobotu jsem je dělala znova a... zase se nepovedlo. Je to jídlo, které se podává hned a náš Adam má hlad prostě skoro pořád...
Přeji vám dobrou chuť a moc vás zdravím!
Vaše Helena
50 komentářů
Helenka, tak takto som špagety ešte nerobila. My ich mám radi s ostrou paradajkovou omáčkou, tuniakom a parmezánom. Určite vyskúšam aj túto verziu. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko, budu moc ráda, když vám zachutnají! S tuňákem, olivami, mozarellou a sušenými rajčaty dělám penne a je úžasná dobrota :o)
VymazatPa, H.
Jééé Helenko, špagety carbonara také dělám. Musím si je napsat na seznam ( ten mi pomáhá, když nevím, co uvařit ) ... děkuji za připomenutí. A musím napsat, že jsou opravdu vynikající ... u nás se slaninou.
OdpovědětVymazatHezké odpoledne ... Věra
Věru, někdy je těžší to vymyslet, než uvařit, viď :o)
VymazatMoc zdravím, H.
Ahojky Helinko...tak to je parádička...určitě podle tvého receptu špagety vyzkouším. Já zas na rozdíl od vašeho Adama musím tu naši cácoru do jídla nutit ☺ Helinko, přeji hezký podvečer, pa pa Martina ♥
OdpovědětVymazatMartinko, četla jsem, že je Terka nemocná, moc jí pozdravuj, teď jí asi nechutná vůbec, viď... Budu mít radost, když je vyzkoušíš!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko já miluju špagety-mňamka:-)!!!!
OdpovědětVymazatMišo, to by sis pochutnala :o)
VymazatPa, H.
Ahoj, Helenko, díky za príma recept! Zrovna se mi balík špaget, balení schwarzvaldu, parmezán i nějaké to vejce příhodně válí v lednici :o) takže o večeři na některý z příštích večerů je postaráno :o) ňami ňam! Krásný den, L.
OdpovědětVymazatLeni, to mám radost! Ty si holka odvážná, jdeš do toho :o) Tak ať vám chutná!
VymazatHezký večer, H.
Helenko u nás milují kluci špagety:-)takto je ještě neznám.Přeji krásný večer.Pa Věra
OdpovědětVymazatVěruško, na těchto si pochutná i manžel :o)
VymazatMějte všichni hezký večer, H.
Helenko, vynikající záležitost... :o) U nás jsou oblíbené obě varianty, se šunkou i slaninou... Hezký zbytek dne, Jana
OdpovědětVymazatTohle mám moc ráda, když někdo potvrdí, že se to dá jíst :o)
VymazatDěkuji, Janičko!
Pa, H.
Heli, ty mi děláš chutě :-)) a tomu, že nestíháš fotit konečné dílo rozumím, mockrát jsem už chtěla vyfotit jídlo, abych měla do příspěvku, ale nestíhám....měj se krásně a asi je zítra budeme mít k večeři .... s bílým vínečkem mňam:-)
OdpovědětVymazatJani, to jsem ráda, že ti špagety padly do noty. Taky máš "chlapečka", znáš to :o) To víno si s ním mnohdy nestihneme ani nalít :o)
VymazatHezký večer, H.
Tak takéto špagetky som ešte nerobila, ďakujem Helenko za receptík a zajtra už viem čo budem variť :-)Krásny večer prajem.
OdpovědětVymazatTak ať si pochutnáte, Mery!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, super - zrovna se chystám špagetovat k večeři, takže ingredience mám všechny - to si Vítek pochutná / a my s ním .../ a sklenkou nepohrdnu též ...
OdpovědětVymazatPrima večer, pa Maru
Maruško, to mám ale velikou radost! Když budeš mít chvilku, napiš, jak si uspěla :o)
VymazatDobrou chuť, měj se krásně! H.
Helí, večeře byla super, nezbyla ani špagetka... Schwarzwaldskou šunku máme doma pořád, stejně parmazán /a olivový olej přímo z Itálie od výrobce/ - mám prima kamaráda, který doveze ... a smetana krásně zjemnila, mňamka veliká...
Vymazathezký podvečer, pa Maru
Maruško, ani nevíš, jak velkou radost si mi udělala! Je to moc hezký pocit, když mám tak milou zpětnou vazbu! Moc ti děkuji!
VymazatI my máme na tohle jídlo vždycky všechno doma... může být kdykoliv :o)
Měj se krásně, pa H.
No a hned je nápad s obědem na sobotu na světě :-)díky Helenko a pozdravuj Adama :-)))
OdpovědětVymazatPozdravy jsem vyřídila a tobě moc děkuji za návštěvu, Věruško!
VymazatPohodový večer přeji, H.
Heli, špagety u nás taky celkem frčí, akorát Fífa se zatím jeví anti-těstovinový:-). Recept vypadá dobře, určitě rádi vyzkoušíme:-)
OdpovědětVymazatJá vím, Fífa je na uzené :o)
VymazatMěj se moc hezky, Peti!
Pa, H.
Helenka, prehltla som vsetky slinky ktore som si pri citani nahromadila .))) mnaaam, urcite vyskusam, dakujem, Zuzana
OdpovědětVymazatZuzi, já se ti nedivím :o), ono tam nic špatného není...
VymazatHezký večer, pa H.
Hli špagety doma milujeme a tak Tvůj receptík vyzkouším brzy.Měj se krásně a prima.Martina
OdpovědětVymazatMartinko, to mám radost, dej vědět, jak vám chutnalo :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Jééééé to je dobrotka to musím uvařit děkují za receptík ))))papa
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Pavlínko!
VymazatMěj hezký večer, H.
ahoj Helenko,
OdpovědětVymazattak já si je dám v Itálii a budu na tebe přitom pojídání vzpomínat. Měj se krásně Věrka
Tak jo, to beru, dej si i za mě a užijte si to!
VymazatMěj se krásně, Věru!
Pa, H.
Vděčné špagety:-) U nás je můžeme na všechny způsoby. Dokonce i ty po sicilsku s brokolicí a ančovičkami.Mám doma také párek dobrých strávníků. Jak se říká, "lepší je mít na fotce, než u stolu":-D A zase jsme skončili u jídla, jako Francouzové:-)))
OdpovědětVymazatReni, sicilské u nás taky můžeme, mňam! A řeči o jídle, tady to ještě jde, ale třeba v tělocvičně, dupeš na pásu, funíš a nakonec se vedou řeči o vánočním cukroví...
VymazatPa, H.
Heli, kdyz jsem je delala naposledy tak jsem dostala zlucnikovy zachvat... Zlucnik uz mam hezky dlouho venku, takze bych mohla zase udelat. Diky za pripomenuti! Hezky vikend, Katerina
OdpovědětVymazatKatko, obdivuji tvoji odvahu - nevím, jestli bych na jídlo, které záchvat způsobilo měla ještě chuť...Ale když oni jsou tak dobré, viď.
VymazatPa, H.
Helenko,
OdpovědětVymazatproč já sem vždycky zabrousím pozdě večer, když jde o nějaké jídlo :). Mňam, hned bych si dala...
Krásný víkend! M
No, jsou sice výborné, ale ve 22.45 bych si je taky nedala, to už je fakt pozdě :o)
VymazatMěj hezký večer, Marianko!
Pa, H.
Helenko,
OdpovědětVymazattak už mám spočítáno, tentokrát to neproběhlo úplně bez chyb, ale jsem ráda,že už je to za námi!
Teď tu ještě sedím v práci, čekám na Toma a brouzdám po blogách :-)
Už se těším na domácí večeři a vínečko !
A špagety jsou u nás také oblíbené, tyto také dělám !
Pěknou neděli!
Ilonko, moc děkuji za návštěvu, užívejte zaslouženého volna!
VymazatPohodový večer přeji, H.
Helenko,
OdpovědětVymazattaky ráda vyzkouším tvůj recept.Dostala jsem na Vánoce od dcery dost velký kus parmazánu,tak už se těším na dobrotu. Špagety dělám velice málo a s vajíčkem jsem nedělala,tak je vyzkouším (doufám,že je manžel opět nezpotfoří kečupem)..:-D
Hezký večer přeji.
Daška
Dášenko, moc děkuji za milý komentář! Zdravím také pana manžela a prosím, ať to jednou vyzkouší bez kečupu :o), já vím, zvyk je železná košile :o)
VymazatMoc si přeji, ať vám chutná!
Pa, H.
Díky za připomenutí.
OdpovědětVymazatVařím je stejně, jen jsem se musela pousmát, protože můj muž je připravuje zásadně pouze se žloutky - protože tak jsou nejlepší (no jo chlapi), já je dělám s celými vejci (co se zbylými bílky - chov slepic taky nemáme, abychom si mohli takhle vyskakovat :)
Emilko, moc tě tady vítám a děkuji za milá slova. Já je taky zkoušela jen se žloutky, ale velkého rozdílu jsem neviděla. myslím, že tu hlavní chuť dělá kvalitní slanina (šunka) a sýr. Jinak ze zbylých bílků dělám vynikající Pavlovu nebo sněhovou roládu (viz. archív receptů).
VymazatPěkný večer, H.
Uhlířské špagety milujeme! Dělám je trošku jinak, ty Tvoje vypadají báječně!
OdpovědětVymazatIvanko, moc děkuji a posílám pozdrav! H.
VymazatHelenko, dekuji za receptik, to musi byt mnamka! a jeste musim pochvalit dodelanou deku, je krasna a dovedu si predstavit ten pocit,kdyz jsi odlozila hacek :) Zdravim,Monika....
OdpovědětVymazatMoni, moc ti děkuji za milá slova! Tebe tady vidím vždycky tak ráda!
VymazatPosílám pozdravy, H.