...paštika z kuřecích jater...

středa, listopadu 28, 2012

Hezké odpoledne milé dámy!

Tak jsem si všimla, že tady pořád jen háčkujeme a dlouho jsme nevařily. A to přitom vařím denně :o)
Co by jste řekly na dobrou paštiku. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek, soudě podle těch, co jí jedli, famózní.


Tak, jdeme na to!
Dobře očištěná kuřecí játra (asi 500 g) nakrájíme na kousky. V hluboké pánvi rozpustíme 1 lžíci másla a na ní několik minut restujeme jemně posekanou cibuli (může použít šalotku, ale teď jsem jí neměla) a rozdrcený stroužek česneku, přidáme asi lžičku tymiánu. Necháme provonět a přisypeme játra.


Opékáme pár minut (moc nemíchejte, pouštěla by šťávu). Měla by být na povrchu hnědá, naomak pružná.
Přesuneme je do robotu a krátce mixujeme. Přidáme asi 60 g másla, 2 lžíce smetany na šlehání, 2 lžíce koňaku nebo whisky, osolíme a opepříme. Promixujeme do požadované jemnosti. Můžeme přidat naložený zelený nebo růžový pepř, lískové oříšky a podobně. U nás je nejoblíbenější s asi 50 g brusinek namočených v koňaku a loupanými mandlemi.
Ochutnáme, dosolíme nebo dopepříme podle chuti.


Paštiku přesuneme do skleniček, pečlivě sklepeme a uhladíme povrch. Ten zalijeme tenkou vrstvičkou rozpuštěného másla a dozdobíme třeba tymiánem.


Skleničky zavřeme a uložíme do ledničky. Ideální je jíst ji až druhý den, chutě se hezky propojí.


A pak už stačí kousek dobrého pečiva a sklenka vína. K paštikám se obecně doporučuje červené, ale tahle kuřecí si dobře rozumí i s bílým...


Pokud ji servíruji jako předkrm, plním ji rovnou do malých mističek, aby měl každý host tu svou.


A ve skleničce - co říkáte, nebyl by to originální dárek pro manžela nebo dědu k Mikuláši? Náš děda ji tedy letos dostane.

Na závěr chci poděkovat všem, které jste mi položily 11 otázek. Myslím, že u počtu osmi výzev jsem přestala počítat. Ale, ač je konec roku velmi hektický, přišlo by ni neslušné neodpovědět na ně, tak se mnou mějte prosím trpělivost!

Děkuji a všechny vás moc zdravím!

Vaše Helena

You Might Also Like

86 komentářů

  1. Milá Helenka,
    je mi veľkým potešením, že po dlhej dobe budem prvá, ktorá Ti zanechá komentár. Teda, ak ma niekto zatiaľ nepredbehne...
    Paštéka vyzerá famózne, už sa teším, ako ju cez víkend vyskúšam. Mńam.
    A musím Ti pochváliť aj tie krásne červené hviezdičky, len akosi nestíham chodiť na blog...
    Dúfam, že sa máte dobre. Práve dnes sme nášmu Kubkovi objavili 6 zúbok, tak sa tešíme.
    Prajem Ti krásny večer a teším sa na receptík!
    Pa, A+K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, já tě tady moc ráda vidím! Děkuji ti za všechna milá slova, mám velkou radost, že se vám dobře daří!
      Moc zdravím tebe i Kubíčka, pa H.

      Vymazat
  2. Paštika vypadá opravdu mňamózně, o víkendu jí určitě zkusím!
    Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Helenko,
    tedy po tak krásném zdokumentování výroby paštiky, nejde jinek, než to vyzkoušet :-)
    Krásný den. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milá slova a věřím, že s ní budeš mít úspěch, Maruško!
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko,
    máš pravdu, už dost háčkování, já pak z toho mám jen mindrák ;-)
    Mimochodem včera jsme byla v nové švadlence, tam ti mají věcí :-)
    A paštička, mńam , ty mi tady teď děláš velikánské chutě!
    Já se snad do ní také pustím.
    Už kvůli té dvojce vínka ;-)
    Škoda, že nejsem děda, to bych jí dostala k Mikuláši ;-)
    Ještě technický dotaz, kolik tak je malých skleniček z jedné dávky ?
    pa Ilona

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě jsem zapomněla ;-)
    Já, když viděla kolik nominací jsi dostala, tak jsem tě od svých 11 otázek šetřila, ale klidně můžeš odpovědět i na ně ;-)
    Už se těším !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji ti, ty už o mě stejně všechno víš :o)
      A k té paštice: Mám dvě skleničky z Tchibo (asi 200 ml) a jednu menší (asi 100 ml), ale ta už nenííí.
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  6. Helenko, paštiky vyrábím pravidelně a také u nás je hodně oblíbená s brusinkami a kapkou koňaku, místo smetany a vajec přidávám sádlo, aby nebyla suchá... :o))Mokopa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mokopko, do vepřové dávám taky sádlo, ale k té kuřecí mi moc nejde...
      Děkuji za návštěvu a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  7. Moc tě zdravím Helenko...při čtení tvého paštikového příspěvku se musím usmívat...právě o víkendu jsem tento receptík zkoušela a paštička nám všem moc chutnala.Recept jsem dostala od kolegyně a je hodně podobný tomu tvému...no a výsledek opravdu famózní.
    Měj se pohodově...Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mám vždy velkou radost, když se najde někdo, kdo jídlo zná a potvrdí, že stojí za to vyzkoušet!
      Měj hezké dny, pa H.

      Vymazat
  8. Mňáááám, musela som si utrieť bradu. Musím cez víkend vyskúšať. Už ho vidím na čerstvo chrumkavom chlebíku. Pa Helča

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Heli, my co neháčkujeme, tak vítáme vaření:-)) a takové si dám říct...ještě jsem paštiku nedělala, tak bych to mohla vyzkoušet podle tebe - recept na vánoční menu jako stvořený :) hezký večer Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, bude mi ctí! Na předkrm nebo malé pohoštění je dokonalá!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  10. Teda Helco, byt chlap, tak te chci za chot. Takova dobrota. Se priznam, ze u nas dela pastiku manzel z kachnich jater. Ovsem ta tvoje takova spravne ceska.
    Hned bych si dala .... tak ja jdu na nudlovku z pytliku :o)
    Hezky vecer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, ty si zlatíčko, pobavila si mě. Ten můj tedy taky říká, že by si mě vzal klidně znova :o)
      Měj hezký večer, pa H.

      Vymazat
  11. Helenko, tak to vypadá báječně. Jen to nesmím ukázat před mužem, nb takové věci má rád, ale nesmí. ;) Ještě jednou děkuji za radu a přeji krásný den. Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Peti, tak to mi je líto! ještě jsem nezažila chlapa, aby mu nechutnala :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  12. Helenko, konečně se mi po dlouhém úsilí podařilo dostat na komentáře a něco napsat :o) Bohužel se mi to s novým vzhledem nějak nedaří ;)
    Všechno máš moc hezké a paštika vypadá opravdu náramně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, to mě mrzí, některé PC nemají můj blog rádi!
      Děkuji za milou návštěvu a zdravím, H.

      Vymazat
  13. Helenko, práve dnes ráno som ju robila aj ja :-)len ja ju robím malinko inak,môj postup mam na blogu. Tvoja vyzerá perfektne a ako sa poznám určite vyskúšam aj tvoj recept na porovnanie, ja ju robievam veľmi často. Ale čo sa mi veľmi zapáčilo a to určite začnem používať...že nakoniec paštétu zalievaš maslom. Mery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, měli jsme paštikový den, super Mery :o) Tak jsem moc ráda, že jsem i já mohla maličko přispět :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  14. Milá Heli, moc Tě zdravím a jak paštiky nemusím, tak tuhle od Tebe bych si fakt dala. Máš pravdu, samé háčkování :o) a k tomu já se přidat nemůžu :o) ovšem k vaření se směle přidám :o) a tuhle mňamku určitě vyzkouším, vypadá fakt dokonale. Přeji pěkný večer vám všem a pozor na boule za ušima :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tohle je vzácná návštěva... Martinko, děkuji za milá slova! Doufám, že vám bude chutnat!
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  15. Helenko, tak jsem po véče ... a přesto se dostavuje Pavlovův reflex ... Na paštičku se už už chystám - samé ňaminky, to já můůůžu /kdykoli/!
    Po dnešním šedivém, sychravém dnu je Tvůj receptík a fotečky přímo božská mana a jeden - každý pookřeje! Pohodový večer ... a díky! Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, ty si na mě tak hodná, moc ti děkuji za milá slova, vždycky mě potěšíš!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  16. Helenka, fajná dobrotka, to určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  17. Tenhle recept jsem už někde viděla, ale ještě jsem se do něj nepustila. Když ho však vidím tak pěkně zdokumentovaný, nedá mi to a určitě v nejbližší době vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to mě těší, děkuji! Budu ráda, když vám bude chutnat.
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  18. Ježkovy voči, Helčo, já si tu do klávesnice slintám jak bernardýn :o) paštika musí být famozní, asi jí fakt zkusím, u nás paštiky frčí, tak to bude po těch různých kupovaných dobrá změna. Díky moc za recept a hezký večer! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ty si prostě úžasná! Zkus jí, myslím, že narozdíl od kupovaných tam nebude nic, co by si tam mít nechtěla :o)
      Dobrou chuť, pa H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenka, ja pečienku veľmi nemusím, ale Ty si ju nám tak skvelo popísala a naservírovala, že rozmýšľam, či ju tiež neskúsim. Určite skvelý darček pre chlapov.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, tak to mě těší dvojnásob! Muže by si jistě potěšila :o)
      Měj se moc krásně, pa H.

      Vymazat
  20. Pastika vypada chutne ale bohuzel u nas to nikdo neji .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, Elli, třeba vám příště padnu víc do noty!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  21. no - vypadá skvěle :)
    játrovou mám nejradši

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kami, příprava je jednoduchá, chuť skvělá!
      Přeju hezký večer, H.

      Vymazat
  22. Helenko, paštika vypadá úžasně! Musím vyzkoušet, u nás je játrová velmi oblíbená, ale nerada ji kupuju, jen někdy. Díky za recept! Hezký den! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrianko, jsem na tom stejně, když někdy čtu to složení, trochu šílím...raději si udělám tu svoji...
      Přeju vám, aby jste si pochutnali!
      Pa, H.

      Vymazat
  23. Ahoj Heli, játra nejím - játrovou paštiku ano - takže možná vyzkouším a podaruji a nebo se bude hodit na silvestrovskou oslavu :-)
    Díky za recept, ty tvoje jsou vždy super
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, jsi jako náš Adam :o) Doufám, že budeš mít úspěch!
      Přeju příjemný večer, pa H.

      Vymazat
  24. Nádherně to vypadá!!! A určitě i chutná. Tak až si pořídím nějaké "čupr" skleničky, určitě tvou paštiku zkusím. Už teď se mi sbíhají sliny:) Díky! Heli, krásný den přeji! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, moc děkuji! Tyhle skleničky jsou z Tchiba, teď je mají i v Nanu Nana za 30,- Kč kus, to jde, stáli 60,- :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  25. Helenko, nad domácí paštikou už uvažuji hodně dlouho, ale ještě jsem se do ní nepustila, myslím, že to ale o víkend napravím, vypadá naprosto báječně a vůbec ne složitě, jen se domnívám, že na ostatní nezbyde :0)). Hezký den a více takových dobrých receptů Ada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, jdi do ní! Je to jednoduché a dobréééé!
      Budu mít radost, když si pochutnáš, jako kuchařka musíš ochutnávat, to je jasné :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  26. no to je vynikajúci nápad! hneď zajtra vyskúšam! Ďakujem krásne! koľko vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marecko, děkuji za návštěvu! jsme ráda, že tě zaujala, u nás vydrží v lednici tak 2-3 dny, neotevřená určitě týden.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  27. Tedy Helenko,s paštikou jsi se mi trefila do noty.Dělám je často,ráda a vždy zmizí rychlostí blesku.Ta tvoje vypadá famózně a jak je nafocená!To by byl hřích nevyzkoušet.Měj se moc krásně,Alena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, moc děkuji za návštěvu, ty mi uděláš vždycky radost!
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  28. Vyzerá to fantasticky, efektne, chutný darček. A naviac domáca výroba, chválim !!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  29. Helenko, pastiku jsem jeste nikdy sama nedelala a tak recept mic rada vyzkousim. A mas to v krasnem "baleni". Preji prijemny den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zkus jí, není to nic těžkého. Skleničky jsou z Tchiba.
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  30. Helenko,
    to je teda mňamka, hned bych si dala, děkuji za receptík...

    Heli prosím mohla bych poprosit o předlohy vloček, jsou to vločky v článku z 15. listopadu ... můj emailík: deniben@seznem.cz

    ... děkuji moc ... a pěkný den Denisa ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Deni! Předpokládám, že už máš uháčkováno....
      Pa, H.

      Vymazat
  31. Heli, paštiku domácí máme moc rádi, ale dělávám ji trochu jinak - nejdřív připravím směs ze syrových jater a tu pak peču ve vodní lázni. Tahle varianta už mě nějakou dobu láká taky, tak asi vyzkoušíme i tuhle:-). Ta tvá vypadá naprosto luxusně! Heli, krásný první adventní víkend:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, tohle je asi rychlejší, ale myslím, že je taky výborná, vyzkoušej ji. Děkuji za pochvalu!
      Pohodový večer, H.

      Vymazat
  32. Heli tak a já mám ted na něco šílenou chut :o)a děkuju moc za recept určitě doma vyzkoušíme.Měj se prima báječně :o) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, to znám, když si večer prohlížím blogy s jídlem, mám chuť utíkat do lednice :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  33. Helenko,vypadá to nádherně!!
    Nidky jsem nic takového nepřipravovala...je to výzva vyzkoušet zas něco nového:)
    Přeji krásný víkend.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, děkuji moc! Klidně ji vyzkoušej, nelze ji pokazit!
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  34. Helenko, no to musí být mňamka. Recept si ukládám.

    Chtěla jsem Tě poprosit o předlohy vloček, které jsi vložila 15 listopadu. Můj mailík deniben@seznam.cz ... děkuji moc ...

    pěkné prosincové dny Denisa !!!

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Helenko,pročítám zpětně tvůj blog a žasnu co všechno jsi od mé poslední návštěvy stihla.Přeji Tobě a celé Tvé rodině hezké a pokojné adventní dny.Libuše
    Paštiku mám ráda, určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, moc děkuji za milou návštěvu a přeji tobě a tvým blízkým krásný advent.
      Pa, H.

      Vymazat
  36. Paštika vyzerá veľmi dobre. Doteraz som len surovú pečeň rozmixovala s rôznymi prísadami a piekla vo forme. No vyskúšam aj túto.Určite je veľmi dobrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, děkuji za návštěvu a budu moc ráda, když vám i tahle zachutná!
      Hezký večer, zdravím H.

      Vymazat
  37. Helenko,tak tohle je přesně dárek pro našeho dědu!Moooc děkuji za recept a skvělý nápad!
    Krásný večer:-)Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro našeho taky, Věru :o)
      Moc mě těší tvoje slova, pěkný večer! H.

      Vymazat
  38. Helenko, já se chystala dlouho na tuto http://crustycorner.blogspot.cz/search/label/j%C3%A1tra
    Pak jsem si lámala hlavu kde vezmu koňak, když se nedostanu do města, ale tátova whisky narozeninová to jistí...jdu namočit brusinky, co měly přijít do mikulášského balíčku, v paštice budou líp chutnat. Díky M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, jak jsem se koukala, příprava je hodně podobná, tak doufám že si už pochutnáváte :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  39. Vypadá báječně, určitě někdy vyzkouším, jen to chce sehnat opravdu dobrá játra ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky... To je jasné, z domácích kuřátek by byla nejlepší :o)
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  40. Páni Helenko, tak to budu muset vyzkoušet. Hezký mikulášský večer ... my už máme návštěvu Mikuláše za sebou. Ve Vašíkovi byla malá dušička a to čerti zůstali venku. A vojtík, tak ten visel na tatínkovi a nedal se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, no hlavně, že jste všichni OK a nadílka byla :o)
      Děkuji za pochvalu a moc zdravím, H.

      Vymazat
  41. Tak jsem tento recept objevila až nyní a už mám na zítřek v ledničce nachystané vše potřebné. Těším se, že to bude stejně mňamozní tutovka jako čajové želé, které jsem dostala od kamarádky k Vánocům a sama už nadělala 5 dalších skleniček.
    Moc děkuji za tolik inspirace!
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, tak to mě tolik těší! Mám opravdu velkou radost!
      Budu na vás myslet, ať se paštika povede a chutná!
      Hezký večer, H.

      Vymazat