...italský chleba...

středa, července 27, 2011

Krásné odpoledne milé dámy!

Dnes pro vás mám recept na chleba z domácí pekárny, který voní slunnou Itálii.


Možná to je trochu troufalé, mám pekárnu pár měsíců a mezi vámi jsou zkušené pekařky, ale soudě podle reakcí rodiny a všech návštěv, které chleba ochutnaly, mohu si dovolit podělít se i s vámi.


Tady je recept: na základní těsto vyčtený z brožůrky přilozené k pekárně:

5OO g polohrubé mouky
100g krupice (může být i kukuřičná)
3/4 sáčku sušeného droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli (dávám mořskou)
2 lžíce olivového oleje
375 ml vody
Potud literatura :o)


A teď ještě to, co z chleba udělá tu dobrotu. V průběhu hnětení (nebo až zazní signál) přidáme ještě "italské" ingredience.


2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
4 kousky sušených rajčat trochu pokrájených
2 hrstě pokrájených černých oliv
a tymián - teď čerstvý, ze zahrady, v zimně sušený
Ten doporučuji odrhnout, má dost tvrdé větvičky.


No, a to je všechno. Peču na rychlý program, takže za 2 hodinky a něco mám hotovo.
Úžasná vůně se ale domem line výrazně dřív.


Upečeno mám a jdu ven, tady je totiž dneska odpoledne léto!
Mějte se krásně, moc vás zdravím.
Helena

You Might Also Like

28 komentářů

  1. Heli, ten chlebík vypadá skvostně a určitě, dle přísad, které miluju, bude i výborný!!!! Dobrou chuť a krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, i knám se dneska odpoledne vrátilo léto. Když sem jela z práce, myslela jsem, že zmoknu a ejhle hned po příjezdu sluníčko! Zítra mi začíná dovolená tak že by?
    Tvůj chleba vypadá nádherně, až sem cítím tu vůni. U rodiny bych sice s olivami nepochodila, ale já bych si dala hned.
    Zdravím Vlasta :)

    OdpovědětVymazat
  3. Heli mnamky mnam...to vyzera zaujimavo a chutne...skusim :) dakujem za recept

    OdpovědětVymazat
  4. HElenko, to je prima tip, nejen, že chlebíček vypadá dokonale, ale myslím, že ho cítím až k nám.
    Měj krásné dny.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Heleno. Pekárnu máme, tak jdu do toho, díky za recept. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  6. Heli, chlebík vypadá velice dobře :o)
    Musí to být velká dobrota...domácí je domácí. Když mám čas, taky si upeču chleba...ten rozdíl je opravdu znát a hlavně ho máme moc rádi. Bohužel, pekárnu ještě nemám... stále peču v klasické troubě...tak snad někdy :o)
    Přeji vám dodatečně dobrou chuť a příjemný večer...I u nás bylo krásné počasí, ale bohužel jsem ho viděla jen z okna z práce...
    Ahoj Soňa

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky Helenko, tak snad už si tu pekárnu taky konečně pořídíme. Přeci si nenechám ujít takovou dobrotu. I u nás bylo odpoledne hezky, ale teď navečer už je zase cítit chlad a je to spíš podzimní podvečer. Měj se hezky, pa.
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  8. Chleba vypadá nádherně..vyzkouším, díky!

    OdpovědětVymazat
  9. Těším se až tento recept vyzkouším :-)...

    OdpovědětVymazat
  10. AHOJ HELI!!!
    Chlebík vypadá náramně.
    Určitě mu prospělo přidání
    všech těch "italských" přísad.
    Itálii miluju,takže ho určitě
    vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty si mi teda takto zrána narobila chute! Hneď si idem recept zapísať. Chýbajú olivy a suš. rajčiny (tie teda neviem, kde u nás zoženiem, kedysi som si usušila sama, ale za moc to nestálo). Mám rada tal. kuchyňu, tak si ju obohatím i o tento chlieb.

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, děkuji za milou návštěvu!

    Vlasti, taky se moc raduju, že se u nás to léto snad zastaví! Jinak náš Adam olivy ani sušená rajčata normálně nejí, ale tenhle chleba miluje :o)

    Mějte hezký den, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  13. Zuzko, děkuji! Budu ráda, když bude mít úspěch!

    Ivo, díky za milou návštěvu! Voní opravdu báječně!

    Dittu, dej vědět, jak vám chutnal!

    Přeju vám příjemný den, H.

    OdpovědětVymazat
  14. Soničko, moc děkuji za milá slova. Já jsem pekárně dlouho odolávala, však to znáš - bude užitečné, nebo to bude další "krám" do dávno zařízené domácnosti...ale nemůžu si jí vynachválit. Peču nejméně 2 týdně a vyzkoušela jsem i marmeládu - to je paráda, když na zahradě otrháš misku ovoce, přidáš cukr a pak jen plníš skleničky :o)

    Marcelko, abych pravdu řekla, mě k nákupu nakoply dámy z blogů, pekly takové dobroty :o)
    Včera večer tady byl docela teplý, za to dnes ráno...svatá Anna...

    Marcelko, budu moc ráda, když vám zachutná!

    Mějte se moc hezky! zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  15. Petruško, a já budu moc ráda, když bude chutnat!

    Blani, víš, že zrovna na tebe jsem si vzpomněla. Budu moc ráda, když vyzkoušíš a pochutnáte si!

    Jani, já budu asi dneska péct znovu...Ta rajčata, to je někdy problém, moje kamarádka z vesnice to řeší italským internetových obchodem. Taky jsem je kdysi sušila, ale myslím, že ten správný šmrnc jim dá až to naložení do olivového oleje s bylinkami.

    Mějte pohodový den, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  16. Helenko,
    mňam, hned bych se zakousla do takového chlebíku. Škoda, že těm mým chlapům nechutnají olivy. Sama bych ho nespořádala.....no možná jo :o)))))))).

    pa pa pěkný den. Šárka

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko, chlebík vypadá skvěle, určitě i výborně chutnal. Přeji hodně sluníčka, Jana

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko,
    přesně na tohle jsem včera myslela, když jsem byla nadchnutá bazalkou, dokonce jsem si přepravila i ingredience :). Díky za pošťouchnutí, hned se do toho pustím.
    Akorát nemám pekárnu, peču v troubě - z jednoho švédského časopisu jsem si vzala inspiraci a těsto vkládám do pečicího papíru a do starých polévkových misek. Člověk by neřekl, co ten starý porcelán všechno vydrží :). A chlebík je pak pěkně tvarovaný.
    Přeju krásný a voňavý den!
    Mariana

    OdpovědětVymazat
  19. Heli, dík za radu. Olivového oleja mám doma zopár litrov, tak zrejme nasuším a naložím. Na nete určite nájdem dáku múdrosť ohľadom toho.

    OdpovědětVymazat
  20. Šárko, je pravda, že jedlý je, ale sama...nevím, nevím :o) Jak už jsem psala, zkus o upéct a olivy neinzerovat, Adam je tam přehlédl :o)

    Janinko, děkuji za milou návštěvu!

    Mějte hezký večer, H.

    OdpovědětVymazat
  21. Marianko, za pošťouchnutí děkuji i já! Už dlouho si říkám, že zkusím tenhle způsob nebo chleba v květináčích a pořád nic...

    Janičko, jsem ráda, že jsem prospěla. Dej nám vědět, jak se dílo daří!

    Příjemný večer, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  22. Heli, tak jsi me naladila, ze jsem zacala zhanet pekarnu :o) Manzel mi kouknul pres rameno a pravil: no jo, to jeste nemame a obratil oci v sloup, ale ja se odradit nedam a az ji koupim, tak urcite tvuj italsky chleb zkusim. PReji krasny vykend, Katerina

    OdpovědětVymazat
  23. Katko, myslím, že nebudeš litovat. Asi je ve Švýcarsku ke koupi lepší pečivo než taky, ale stejně - dlouho jsme odolávala a opravdu nelituji. Je to poc šikovná pomocnice, umí i marmeládu :o)

    Měj se moc hezky! H.

    OdpovědětVymazat
  24. Helenko, chlebík vypadá nádherně!!!! Pekárnu nevlastní, ale myslím, že bych ho mohla zkusit i bez ní. Díky za recept, snad se mi povede.
    Počasí hrůza, tak aspoň popřeji prožití pěkných dnů. Dana

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj Heli,
    krásný - tedy určitě moc dobrý chlebík jsi upekla!!To musela být vůně!!
    My se pořád rozhodujeme, jestli pořídit pekárnu nebo sušičku :o)))))))))
    Zatím to vyhrává sušička, protože teď se suší všechno!!!
    Přeji Ti krásný nový týden a nový měsíc!! ☺
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  26. Danu, děkuji za milou návštěvu! Myslím, že by se dal upéct i bez pekárny, buď na plechu nebo třeba v chlebíčkové formě. Ať se povede!

    Jaru, byli jsme na tom úplně stejně. Do léta zařízené domácnosti takové nákupy zvažuji :o) Pekárna se osvědčila, chleba je dobrý, umí i marmeládu a dokonce i škvarky (ty jsem nezkoušela :o)) a od pátku mám sušičku, právě dělám křížaly :o)

    Mějte moc hezký večer, pa H.

    OdpovědětVymazat
  27. Milá Helčo,
    chleba vypadá výborně...hned bych si kousek dala.
    Miluji sušená rajčata.
    Přeji krásný den.
    Petra

    OdpovědětVymazat