...levandulové paličky a marmeládové sukýnky...

středa, června 29, 2011

Krásné letní odpoledne všem!

Milé dámy, dneska to nebude nic objevného (tedy pro vás) - paličky z právě rozkvétající levandule už skoro všechny máte a vaše marmeládky, jen zatančit, jaké mají sukýnky. Ale pro mě jsou paličky novinka (tedy ne ony, ale jejich výroba). Díky Šárce http://sar-decoration.blogspot.com//   , která mi nezištně poslala návod, jsem letos umotala svoje první. Šárko, moc děkuji!


A tak motám a motám a rozdávám a rozdávám...


K fotkám si dovolím připojet pár poznámek pro ty, které snad ještě nikdy nemotaly - jak vidíte na té, co nasleduje (to je moje úplně první palička), je potřeba sklidit levanduli s dostatečně dlouhými stopkami, jinak nezbude na "ocásek".
Další mé zjíštění se týká druhu levadule - pokud vám to náhodou z té vaší nejde, není určitě v rukách, ale v druhu levadlule. Já mám tři, a z té jedné to nejde a nejde. Ač jdu motat hned po nastříhání, stonky se lámou.


No a tady máme ty sukýnky, nebo spíš klouboučky. Každý rok jich pár uháčkuji, většinou ze Sněhurky, letos jsem zvolila silnější přízi. Zatoužila jsem po plastičnosti...


Vzorky žádné, háčkuji dokola, co mě napadne...



Nakonec protáhnu bavlněný tkaloun a zavážu. hotovo! Dárkový vzorek je připravený.  Marmeládek už mám docela dost, police ve sklepě se hezky plní. Jahodová, rybízová červená i černá, višňová... každému podle jeho chuti.


Mějte se moc krásně! Všem vašim školákům přeji, aby si zítra přinesli ze školy to nejhezčí vysvědčení a prázdniny, ty ať jsou parádní!
Moc vás zdravím, Helena

You Might Also Like

31 komentářů

  1. Ahoj Helenka, ja mam este stare marmelady a dzemy, u nas ich nie je kto jest, iba ak na kolaciky, takze v tomto roku nebudem varit ziadne. Uhackovala si nadherne sukienky na svoje marmeladky, doposial som sa stretla iba s papierovymi, hackovane su pre mna novinka a tie levandulove tycinky som tu tiez videla prvykrat, u nas sa nepestovala, az teraz sa pomalicky rozsiruje. Tvoje su nadherne urobene, aj nafotene
    krasny den a detickam prijemne a teple prazdniny
    Emily

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Helenko, levandulové paličky jsou úžasně dekorativní, také se chystám na sklizeň a sukýnky se Ti také moc povedly, já bych bez předlohy neuháčkovala nic. Krásné jsou i polštáře laděné do modra. Děti Ti dělají jen samou radost, jak jsem se dočetla, možná o synovi(a syna) ještě uslyšíme. Přeji Ti krásné sluneční dny a zdravím
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko paličky jsou krásné a já mám zrovna tu smůlu, že mám levandulky s krátkými stonky, takže je z nich holt neudělám, byť jsem od Šárinky taky získala návod jak na to. Ale zase mám aspoň důvod, proč koupit další levandulku :-)A kloboučky na marmeládky apod. se taky moc povedly. Krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Heli, ty jsi šikulka. Paličky moc krásné a pravidelné no a ty kloboučky jsou parádní - jako vždy :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Jééé Heli moc hezkéé...:) Heli, došlo psaníčko?? Peťa

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko,paličky jsou nádherné moc se mi líbí a s obdivem smekám i před kloboučky.Přeji hezké léto a hodně nápadů.Liba

    OdpovědětVymazat
  7. Heli, palicky mas krasne, pekne pravidelne. Ja zacala 6x z jedne levadule, vysli mi ale jenom 4. Myslim, ze to snad ani neni tou levanduli, ale tim jak jsou ty klasky zrale. Kloboucky jsou primo famozni. Nadhera. Musim to taky zkusit. To si troufam, co? Preji i Tobe krasne leto, Katerina

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Heluška,
    paličky z levandule sú perfektné, priznám sa bez mučenia, že som to nikdy doposiaľ neskúšala... Čiapočky na marmelády nemajú chybu, milý darček a ešte aký chutný. :-) A teším sa, že si sa tiež u mňa zapojila do súťaže, budem držať palce!
    Pekný letný večer!
    Srdečne zdraví,
    A.

    OdpovědětVymazat
  9. Heli, opět krása, chvilku jsem "nestíhala" a u tebe přibylo tolik krás!!! Jak to děláš, nechápu.A k tomu všemu ještě zavařuješ a kdovíco ještě:)) Paličky mám taky v plánu, ale až někdy. Zatím mám jen takový maličký bochánek levandule, pár jí odstříhnu paní učitelce na kytičku a moc už nezůstane. Heli, ještě k minulému příspěvku, o tom vašem "slavíkovi", to je teda bomba, to ti moc přeju, ta pýcha maminčina, to musí být nádherný pocit. Máš moc šikovného synka, to se jen tak nevidí!!! Ale u tebe mě to zas tak moc nepřekvapuje, ty jiné, než šikovné děti mít nemůžeš.
    Heli,měj se krásně!! Moc zdraví Radka

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, ahoj!
    Paličky i sukýnky jsou tak kouzelné....moc se ti povedly. Já už jsem paličky z levandule zkoušela vloni a všechny jsem taky rozdala :o)
    Letos ji tolik nemám a tak si těch pár kvítků ještě užívám na zahradě...
    Přeji Ti krásné letní dny a moc ti děkuji za všechny milé zprávy u mne na bločku. Bohužel, teď zas nemám tolika času odpovídat...a tak mě to mrzí...doufám, že se mi v práci vše zase vrátí do normálu a já tak budu moci tady být častěji...posílám spoustu pozdravů. Soňa

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Helenko, paličky máš nádherné. Máš pravdu, že to je druhem levandule. Já mám plno keříků a z těch to nejde - lámou se a jeden jediný koupený vloni a z toho jdou paličky úžasně. Sukýnky marmeládám moc sluší.
    Přeji ti krásný začátek prázdnik a zdravím, Jitka

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Heli, taky jsem marmeládovala, ale takové krásné kloboučky moje sklenice nemají. Zatím jen obyčejné z kostičkovaného kanafasu.
    Tvoje kloboučky jsou úžasné.
    Krásný den. Tina

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Helenka, tie palicky su super...ja ich bohuzial nemam ako urobit, lebo levandulu dostavam od kadekoho ale nikdy nema dlhe stonky. takze ich len susim :) ale aj to sa zide...
    "oblecenie" pre marmeladu je super...velmi sa mi paci tento napad, hned to inak ukaze v tej špajzke :), pa prajem krasny den

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Heli!!
    Paličky máš moc hezoučké!!
    Já je dělala loni a ty první nebyly nic moc ?!?!?!
    Ale v šuplíku krásně voní!
    Ty hezčí jsem rozdala.. :o))
    Tak ať Ti krásně a dlouho voní!
    Sukýnky na džemíku vypadají moc hezky, svátečně!!
    Heli - krásný den!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Heli, předem moc děkuji za návštěvu na mém blogu a za recept na mátový sirup-už je hotový :) Tvé kloboučky jsou parádní.Já jsem háčkovací laik, takže takovou krásu jen okukuji a ozdobu marmelád řeším převázaným ubrouskem ha,ha.Nemám v tom zahradním fofru ani čas si nějaký klobouček vystříhnout z látky :) Jedu teď v zavařování okurek.ZDRAVÍM!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Helenka a predstav si, že ja tiež patrím k tým, čo paličky zatiaľ len obkukávajú u druhých:) Ale raz príde i na ne:)
    Skvelé peknoty!
    Gabi

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Helenko, levandulové paličky jsou krásné, uvažovala jsem nad nimi už i letos, návod mám doma, nakonec loni vyhráli "paličky" bez stužek a letos nebudu mít doma svou levanduli žádnou...jsem stihla akorát jednu kytičku, kterou dostal můj taťka k svátku otců a další dvě kytičky paní učitelkám do školky, tím jsem vyčerpala zásoby, zbytek nechám asi včelkám:-). A čepičky na marmeládu jsou moc pěkné;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Helenko, taky jsem včera motala paličky a máš pravdu, ne z každé levandule to jde.
    Háčkované čepičky na zavařeniny jsou parádní :)
    Přeju ti krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  19. Emilko, děkuji za překrásný komentář! Taky u nás bylo období, kdy marmelády moc nefrčely, ale teď... a na linecké na Vánoce prostě musí být domácí rybízovka! A z rozšiřování levandule mám velkou radost, ty asi taky, že.

    Marcelko, moc děkuji za krásná slova! Tak hezky si mě pochválila a Adam, no stad to nebude Krminální ústředna pátrá... :o)

    Jituško, moc děkuji za milou návštěvu. Taky budu kupovat ještě jednu levanduli, už jsem jí vymyslela místo :o)

    Mějte se moc hezky, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  20. Janičko, moc děkuji!

    Peti, i tobě moc děkuji!

    Libuško, děkuji za milou návštěvu a hezká slova!

    Moc vás všechny zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  21. Katko, moc děkuji za pocvhálení paliček, ty je máš moc krásné! A do klouboučků jdi, když si zvladla ten pro Aničku, tohle bude jen zábava ke kávě!

    Adi, moc děkuji! Jsou to jen takové maličkosti a ty je přes to tak hezky oceníš!

    Raduško, mockrát děkuji za krásná slova! Cením si moc tvé pochvaly! A Adam, neboj, on je úplně normální, puboš jak má být, dává mi pěkně zabrat, ale jsem moc ráda, že má koníčky a zájmy. V tomhle věku je to hodně užitečné!

    Přeju vám krásnou dobrou noc a hezké dny! H.

    OdpovědětVymazat
  22. Soničko, moc tě tady vítám a děkuji za milý komentář! Taky paličky rozdávám, dneska dostala jednu Adamova třídní profesorka. Vůbec se neomlouvej, že nestíháš, taky jsem měla červen docela šílený, blog, to je radost a ukořistěné chvilky :o)

    Jituško, díky za milá slova a potvrzení mé teorie :o)

    Tinko, děkuji, jsi moc milá! Neboj, ani moje marmelády nemají všechny kloukouk :o) A kanafas mám moc ráda!

    Mějte hezkou dobrou noc! H.

    OdpovědětVymazat
  23. Zuzanko, děkuji za hezká slova! Letos jsem motala poprve, jinak jsem měla taky sušené kytičky...

    Tedy Jaru, ty takové levadulkové dílo a chváliš mi poaličky...moc díky!

    Januško, moc děkuji za návštěvu, ráda jsem pomohla! je to věčný boj s časem, že...všechno se stihnout prostě nedá...Ať se okurky podaří!

    Přeju vám sladké sny a hezké dny, H.

    OdpovědětVymazat
  24. Gábinko, takového tvoření mám celý seznam, dobře to znám :o)

    Peti, té levadule by se nám hodilo pole, že. Něco na zpracování a něco pro oko, duši, čmeláky, motýly...

    Vlastičko, díky moc!

    Mějte se moc hezky, pa H.

    OdpovědětVymazat
  25. Heli,ako vždy krásne. Pohľad na tvoje paličky ma v spomienkach vrátil späť o tri roky do Talianska, kde som ich robila a miestni žasli, čo sa dá vyrobiť.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc povedené paličky, já je letos taky motala poprvé a na radu Katky je ustříhla ještě napůl nerozvité a šlo to docela dobře, stonky byly ještě tvárné. A sukýnky jsou moc povedené, krásná práce.Přeji krásný víkend

    OdpovědětVymazat
  27. HELENKO, MOC VŠE CHVÁLÍM.
    KRÁSA, JAK PALIČKY, TAK SUKÝNKY.
    KDO BY NEMĚL RÁD LEVANDULI?!
    MĚJ HEZKÉ PRÁZDNINOVÉ DNY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Heli,
    čepulky na skleničky jsou parádní. Kokony se ti teeeeda na první pokus povedly !!! Mě plesá srdce i nad barvou ručníků. Právě takové sháním do budoucí koupelny. Je to božíííí barvička. Hezký a pohodový svátek ti přeju. Páá Lenka.

    OdpovědětVymazat
  29. Helenko, moc zdravím :o)
    Tak já jsem zatím u té marmelády :o)) K sukýnkám teprve dojdu - nevím kdy a paličky, po těch pokukuju od loňska a zatím také nemám :o(
    Máš je moc krásné, jsi šikulka!
    Přeji pěkný večer
    L.

    OdpovědětVymazat
  30. Jani, a já zase myslela na tebe, motala jsem i v Chorvatsku, tam je dělají, ale jinak, bez stužek, jen jako taková chrastítka...

    Jitko, moc děkuji za milou návštěvu. já je dělala taky poprvé, ale ne naposledy :o)

    To máš tedy pravdu, Bohdanko! Kdo by ji neměl rád, u nás už voní i chlapům... (musí :o))

    Mějte hezké dny, pa H.

    OdpovědětVymazat
  31. Leničko, moc děkuji za takovou pochvalu. Od tebe mě opravdu moc těší! Info o ručníčkách máš u sebe na blogu :o)

    Lucinko, se 4mi dětmi, smekám i před tou marmeládou! Myslím, že máš co dělat! Ale moc děkuji za návštěvu!

    Mějte se hezky, H.

    OdpovědětVymazat