...jako babka bylinkářka...

středa, června 08, 2011

Hezké odpoledne milé dámy!

tak přesně tak si poslední dobou připadám. Sklízím, krájím a rodině posypávám skoro všechna jídla (až na buchty), přidávám do džbánu s vodou,  suším, vařím sirupy.



Libeček suším do polévky a do vařených brambor, část nechávám samotnou a část přidávám do sušené zeleninové směsi (tu dělám až na podzim).


Oregáno přijde do jídel vonících mořem, šalvěj a meduňka na čaje.
U Soničky mě moc zaujal sirup z černého bezu a chtěla jsem ho vyzkoušet. V neděli jsme byli na návštěvě skoro na vesnici, ideální příležitost přivézt si čistý bez. Dcera mé kamarádky Barunka vzala našeho Adama, košík a šli. Přišli za pár minut, přinesli bez a asi 20 klíšťat. Bára nesla bez, kličťata Adam. Nakonec skončil pod sprchou, byla to ta malinkatá a nebyli jsme schopni je z něj vysbírat. Nesl to statečněji než já...hlavně, že más sirup :o)


Barunka za ochotu dostane přizdobený "vzorek".
Ani tahle příhoda mě od vaření sirupu neodradila, dneska jsem uvařila sirup meduňkový. Sklizeň meduňky v zahradě se mi zdá bezepečná, tak kdyby jste chtěli vyzkoušet, tady je recept:

Asi 20 stonků meduňky (to je velmi zavádějící informace, řekla bych, že platí, čím víc, tím líp) zalijeme 1,7 l převařené vody a necháme 24 hodin louhovat. Potom do hrnce přelijeme přeceděnou tekutinu, přidáme 1 kg cukru a jedno balení kyseliny citronové. Zvolna zahříváme, mícháme a po rozpuštění cukru necháme 3 minuty přejít varem. A to je všechno. Horké přelijeme do čistých, nahřátých sklenic.


Musím říct, že cokoliv slazeného piju jen velmi vyjímečně, ale chuť bylinkových sirupů je opravdu báječná.


A na závěr se jdu pochlubit, dostala jsem hned 3 ocenění!


Od Martinky  http://svetnicka-tina.blogspot.com/
Radušky http://muj-svet-akdar.blogspot.com/
a Soničky  http://lavickovasona.blogspot.com/

Holky moje zlatý, udělaly jste mi velkou radost! Moc vám děkuji, moc si vaší přízně vážím!
Pokud dovolíte, věnuji ho tentokrát jedinému člověku. Je to dáma, která denně svádí boj s osudem. Nevzdává se a já si jí za to moc vážím!

Marcelko, Amelie http://auticekjenicek.blogspot.com/, posílám ti ocenění!

Všem ostatním posílám hodně pozdravů!
Mějte se krásně!
Helena

You Might Also Like

28 komentářů

  1. Ligurček, ten ja zas len delím na lístky a stonky a v plastových nádobách dávam do mrazáku. Žúžo :-)

    Oklieštený Adam mi pripomenul nášho Krištofa, ktorý raz prišiel na jar z prechádzky aj s asi 85 malými kliešťami. Nežartujem, ono ich bolo aj viac. Tých potvor sa štítim, a tak som ich pinzetou vyberala z jeho kožucha a dávala do nádoby s avivážovou vodou, aby nevyliezali (stresový vynález). No a po týždni mu tie, čo ušli mojej pozornosti, nacicané odpadávali a na pár z nich sa mi podarilo stúpiť tfujtajbl :-)

    Tak prajem Adamovi nech mu Frontline pomáha a Helenke radosť z vykonanej práce.

    Améliin blog som si už minule pozerala a jednoducho, čo ja už môžem? Len ju na diaľku slovami podržať. Vážim si ju.

    Pekné dni ti prajem Helenka,

    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Bylinkové sirupy vypadají báječně. Také jsem dřív pěstovala bylinky, ale co mám Jeníka, tak nestíhám nic, kolikrát ani to základní...

    Helenko, moooc děkuju za ocenění..vytryskly mi slzičky do očí, jsi zlatá!!!! Díky, moc si toho vážím! Jsem ráda, že mohu navštěvovat Tvůj úžasný blog, čerpat tady sílu, krásu, něhu, inspiraci a být v kontaktu s milými lidičkami.

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, si vynimocna nielen v rucnych pracach, ale si aj skvela kucharka a nielen v tom, mas zlate srdiecko a velmi pekne blahozelam k oceneniu, opravnene si ho zasluzis
    srdecne pozdravujem
    Emily

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Heli!!!!
    Tak mezi "babky kořenářky" se hlásím taky.
    Sirupy sice nevařím,ale moje bylinková zahrádka se celkem dobře rozrůstá.No a všechny možné bylinky uchovávám po vzoru starých babiček....žádný mrazák,ale taky suším a sypu všude,kde se dá .
    Heli,posílám pozdrav a k ocenění ti moc gratuluju!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak mám pocit že nás je více Helenko.I u nás se suší a hlavně to krásně voní.Já dávám všechny sušené bylinky do pytlíčku které jsem si na to ušila.
    Zároveň gratuluji k ocenění a posílám spustu pozdravú.Marťa

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Heli, tento příspěvek je tak voňavý bylinkami :o) Už sám název mluví za vše...
    Sirupy jsou už hotové, to je dobře :o) a já zas zkusím ten Tvůj z meduňky. Ještě jsem ho nikdy nedělala :o)určitě je výborný...
    Bude se hodit, sirup z květů bezu je skoro pryč...
    Musím napsat, že ocenění pro Amélii a její bloček jsi vybrala moc dobře...blog také sleduji i když někdy potichoučku, ale smekám a klaním se...je to máma s velkým "M" a zaslouží si ho...určitě.
    Měj se moc hezky a děkuji za receptík, zdravím Soňa

    PS: Adámek je doufám v pohodě...ty strašný potvory se teď množí hrozně. Jsme u lesa a také jich mám plno v zahradě :o(

    OdpovědětVymazat
  7. Mila Helenko,
    ze by se s teticky tak rychle stala babicka? Tomu neverim ani nahodou. ale uplne te vidim, jak sklizis, krajis, susis. Musi to u Vas doma krasne vonet. A taky moc gratuluji k oceneni, moc si ho zaslouzis a to ze jsi jej darovala Amelie opet ukazalo tvoje velke srdce. Tesi me ze jsou takovy lide jako ty! Krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  8. Heluška, tak ty už naplno frčím v duchu po akom ja ešte len túžim:)) Si perfektná dáma, šikovná vo všetkých smeroch, príma dni ti prajem. Gabi

    OdpovědětVymazat
  9. Evičko, moc děkuji za návštěvu. Taky se klíšťat štítím a bojím, co z jejich kousnutí muže všechno být...nejsem si ale jistá, jestli je Fronline taky pro lidi...

    Milá Marcelko, vůbec nevím, co ti mám napsat - jsem moc ráda, že jsem ti udělala radost. Moc si vážím tvých slov!

    Milá Emilko, tak jsem si přečetla těch pár komentářů, co si mi včera napsala a dmu se tady pýchou. Ty mě tak krásně vychválíš, že bych tomu uvěřila! Jsi zlatá, moc si tvých slov vážím!

    Mějte pohodové odpoledne, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  10. Blani, děkuji za milý pozdrav a vítej do klubu!
    Děkuji za gratulaci!

    Martinko, i tobě moc děkuji za milá slova! Vůbec mě to nepřekvapuje, tvoje fotky napovídají, že nebudeš mít bylinky v plastových krabičkách :o)

    Soničko, moc děkuji za krásný komentář. Sirup z meduňky jsem taky dělala poprvé, ale tolik mi chutná, že až znovu obroste, udělám ještě várku. Děkuji za optání, Adam je OK, obtěžuji ho, když ho stále kontroluji :o)
    Díky moc za slova o Amelii. Nedivím se ti, že ne vždycky něco napíšeš, často to taky řeším, ať napíšu cokoliv, jsou to jen slova...

    Příjemné odpoledne, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  11. Katko, moc děkuji za milá slova! Voní to tady voní, a to ještě nenaklvetla levandule...
    Velmi si vážím toho, co si napsala! Díky!

    Gábinko, moc děkuji! Ani si takovou pochvalu nezasloužím, ale udělala si mi radost!

    Mějte hezké odpoledne. H.

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj Heleno. Taky se chystám na bez, jestli už ale nebude pozdě, snad to vše ještě neodkvetlo. Tu meduňku dávám k bezovým květům, takže vařím jen jeden sirup. Pěkný den, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  13. Heli díky za návod na meduňkový sirup, bezový už popíjíme, ale meduňky je na chatě dost, tak se na to nejspíš vrhnu. Krásný den. jana

    OdpovědětVymazat
  14. Helenka ospravedlňujem sa Adamovi, že som ho považovala omylom za vášho psíka :-) Preto ten Frontline.

    Eva

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jak vidím všichni prožíváme bezové a bylinkové šílenství. Já se po sirupu těším až bude bez zralý a já si udělám bezinkový likér.A jinak Heli,polštářek je opět super a darovaná zněj musela mít radost. Příjemný večer,Eva.

    OdpovědětVymazat
  16. Helenko, děkuji moc za návštěvu i pochvaku :) Já nakoukla a hned cítím tu krásnou vůni bylinek!!!

    Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko, ty tedy nezahálíš, sirup z černého bezu jsem dělala taky a je výborný letos jsem taky vyzkoušela limonádu a ta je taky moc dobrá.
    Přeju ti krásné pozdně jarní dny Vlasta

    OdpovědětVymazat
  18. Dittu, no uvidíš, u nás už byl skoro odkvetlý. Kombinace obého může být zajímavá, tak ať se podaří!

    Jani, díky za návštěvu. Mě ten meduňkový hodně překvapil, skoro žádná práce a úžasný výsledek. Stejně můžeš udělat i mátový nebo tymiánový.

    Evičko, ty si mě pobavila! Nic se neděje, on by se kdekdo chtěl mít, jako náš pes Barnabáš :o)

    Příjemný večer, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  19. Evičko, díky za komentář a pochvalu! Bezový likér dělala manželova babička, už jsme ho dlouho neměli...

    Marionnetko, moc děkuji za milou návštěvu!

    Vlastičko, snažím se, ale stejně je moc věcí, které bych jen chtěla a nestihla udělat...
    Po našich bezových zkušenostech limonádu už neryskuji, ale dala bych si :o)

    Mějte se moc hezky, zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  20. Heli, díky za recept na meduňkový sirup. Na spirále mám meduňky, že nevím co s ní, tak ji hezky využiju na sirup ;)
    Klíšťata nezávidím ... chudák malý

    Měj se krásně
    Eva

    OdpovědětVymazat
  21. Evi, děkuji za návštěvu. Do sirupu se pust, meduňka uklidňuje, zkus dávat Aničce trochu čaje (nebo sirupu) před spaním.
    Chudák je už velký :o), naštěstí se přisála jen dvě, kousance nejsou vidět, tak to snad dobře dopadlo...

    Přeji hezký den, pa H.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Helenko, libeček miluju ve vařených bramborách...akorát letos s ním mám smůlu, těhotné ho mají "zakázaný":-(. Stejně tak se letos "bráním" raději i ostatním bylinkám - hlavně šalvěji a ostatní opatrně...ale příští rok už si to zas vynahradím. Bezový sirup vypadá výborně, u nás ho vyráběli děti ve školce, teď v týdnu jsme při vyzvedávání dětí dostávali ochutnávku:-)

    OdpovědětVymazat
  23. HELENKO, PO DELŠÍ PAUZE ZDRAVÍM....:) BYLINKY, TY JÁ MILUJU. PŘESNĚ TAK, LIBEČEK DO BRAMBOR..HMMM :) MOMENTÁLNĚ MÁM NA OKNĚ JEN MARJORÁNKU A PAŽITKU...ZATO NASUŠNOU MÁTU A MEDUŃKU...TO JSOU ČAJÍČKY :) KRÁSNÉ DNY, NICMÉNĚ KOUKLA JSEM NA BLOG K MARCELCE,AMÉLII.... OCENĚNÍ SI OPRAVDU ZASLOUŽÍ!!! MARTINA

    OdpovědětVymazat
  24. Peti, jen opatrně, pak se všeho dojíš :o) Ono to uteče jako voda. Ve školce máte kreativní učitelky, to je super nápad!

    Martinko, taky tě moc zdravím! Taky jsem měla léta jen to, co přežilo v květináči :o)
    Nepochybovala jsem o tom, že s tím, komu jsem ocenění udělila budu pochopena, ale stejně, moc děkuji za tvá slova!

    Holky, mějte se moc krásně! Pa H.

    OdpovědětVymazat
  25. Helenko, to je telepatie.... jsem u Amélky, mezitím písne Amélka komentář mně, píšu jí komentář ...že jsem na ní narazila přes tebe a mezitím píšeš ty komentář mě :-D Rybičky jsem dělala na šňůrky :-) jééé háčkované to musí být něco!!!Já to háčkování moc obdivuju. U nás v příspěvku je opravdu veselo, vážna je kolem nás až až, tak trocha nadsázky a humoru či ironie neuškodí :-) Helenko babko bylinkářko jdu si uvařit mátový čaj :-D Martina

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj Helenko.Děkuji za přáníčko,jsi zlatíčko.Vašemu Adámkovi vyřiď všechno nejlepší.Víš,že jsem chtěla dát jméno Adámek,ale nakonec z toho byla Lenička.Moc ti gratuluji k ocenění,ty si ho rozhodně zasloužíš.Měj se moc hezky a krásný víkend.Lena

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko, hezký den :). A já jsem si říkala, proč jsem chytla klíště, když jsem byla jen na zahradě u bezu :). Taky bezujeme, ale bez teprv rozkvétá. A bylinky jsou ještě malé, počítám, že tak za pár týdnů... A co se týče sirupů, aby neztratily vitamíny, mám zkušenost, že stačí zahřát tak na 60-70 °C a naflaškovat. Pak do každé láhve naliju navrch malou vrstvičku rumu (po promíchání se chuť ztratí :) ) a uchovám v chladnu ve vertikální poloze. Nekazí se.
    Pěkný víkend! M

    OdpovědětVymazat
  28. Martinko, naprosto souhlasím. vážna je kolem až dost...

    Leničko, moc děkuji za pochvalu i přání! Ráda jsem ho vyřídila! Určitě nelituješ, že máš doma princeznu!

    Marianko, moc děkuji za návštěvu a cenné rady! Příští várku zkusím podle tebe!

    Mějte hezký večer, zdravím H.

    OdpovědětVymazat