...portugalský mandlový koláč...

neděle, června 19, 2022

Příjemný večer, vážení!

Asi před měsícem jsem v jednom německém magazínu našla recept, který se mi líbil a taky jsem ho hned vyzkoušela. A za pár dní znovu, protože měl velký úspěch.
Není nijak složitý, ráda se o recept podělím.


Torta de Amendoas

Potřebujeme: 100 g změklého másla, 100 g cukru, 1 vejce, 100 g hladké mouky, prášek do pečiva, špetka soli
Máslo a cukr našleháme v nadýchanou pěnu, přidáme vejce a vmícháme mouku s práškem. Těsto rovnou namačkáme do vymazané a vysypané koláčové formy a dáme zapéct do trouby na 170 stupňů. Stačí asi 15 minut než těsto zrůžoví.

Koláč se peče my si připravíme horní vrstvu. 150 g másla pomalu rozpustíme v hrnci, přidáme 100 g cukru a 125 g mandlových plátků a asi 4 lžíce mléka. Zahříváme a necháme lehce zhnědnout a karamelizovat.


Mandlovou směs rozetřeme na koláč a ještě asi 10 minut zapečeme v troubě. Vůně je opravdu úžasná, koláč trochu připomíná marokánky..



Pokud máte mandle a karamel rádi, určitě si pochutnáte.


No, a protože to není žádná dietka, procházka se určitě hodí. Ještě jednou se vrátím do vesnice Bulhary. Tam se totiž krásně chodí nejen vinicemi, ale i kolem Dyje.


Opravdu jsem si pro základnu nemohli vybrat lepší místo. Uznejte sami...


Tahle je přímo z jezu


a pod ním je vybudovaný úžasný přechod pro ryby.




Po takové procházce, když jeden lítá po posekaných i neposekaných loukách, běhá na hráz a zase zpátky, musí prohledat každé křoví...


Tak i vám přejeme dobrou noc.

Vaše Helena a Aaron


You Might Also Like

32 komentářů

  1. Helenka,
    torta vyzerá výborne, možno zamením múku a vyskúšam ju v bezlepkovej verzii. Ale vyzerá a určite aj chutí skvele.
    Ani sa Aaronovi nedivím, že zalahol po celodennom skúmaní terénu... pohladkaj ho za mňa.
    Pekné dni, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, to určitě půjde a pochutnáš si i ty!
      Aaron je pohlazený, oba tě moc zdravíme. Pa, H.

      Vymazat
  2. Koláč vypadá lákavě. Brala bych i to Portugalsko))) Ten váš pejsek je Helenko úžasný.
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já taky, nedávno jsem si o Portugalsku četla a začala jsem snít...
      Aaron je muchla a láska...
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Heleno, koláč vypadá výborně, i když já tedy nejsem zrovna fanda karamelu (ale na druhou stranu - mandle miluju). A fotky z procházky jsou moc pěkné, takové letní...
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A podpis - já vždycky zapomenu, že mi nefunguju komentáře přes účet u googlu :(
      Stáňa - https://veverkoviny.blogspot.com/

      Vymazat
  4. 'Lezarts

    Tenhle koláč u mě určitě obstojí. Tuto famózní kombinaci chutí miluji!
    Jen nevím, kam v tomto vedru to jít pak vyběhat😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, je opravdu dobrý a dnes by to šlo, u nás je celkem hezky...
      Měj se krásně, pa H.

      Vymazat
  5. Koláč vypadá už na pohled lákavě a probudí chuťové buňky. Bulhary mají také lákavé prostředí, takže k tomu sklenka vína a dopadnu jako Aaronek. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Hani! Musím přiznat, že nás to horko a kopečky taky unavily...
      Přeji hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  6. Helenko,názvu koláče jsem nemohla odolat a nějak jsem horkem nemohla dospat.Musí to být velká dobrota a jak mě znáš,recept si ukládám.Když se energie vydává musí se i doplnit a proč ne sladkým.Příroda je kouzelná a Aaronek velký cestovatel.
    Měj hezký celý nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji za krásný komentář a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  7. Helenko, děláš mi chutě po ránu, hned bych si dala. A krásné fotky přírody a kouzelně unavený Aaronek. Měj pohodový nový týden.

    OdpovědětVymazat
  8. Že je to dobrota o tom vůbec nepochybuji. Malebná je krajina na Tvých fotkách. Spící Aaronek je taková třešnička na dortu dnešního Tvého příspěvku.
    Měj se hezky, Heli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Helo, líbí se mi koláč na pěkně upraveném stole, pivoňky ve váze a pak ta Jižní Morava, skvěle jsi nás pohostila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji! Tebe pohostím kdykoli a moc ráda.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  10. Koláč vypadá úžasně, ale já už mám na takové dobroty smůlu, protože je moc nemůžu. Procházka u Dyje musela být perfektní. Krásné fotografie a posílám pohlazení Aaronkovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, škoda, ale zase nepřibereš :o)
      Moc děkuji, pohlazení vyřízeno!
      Pa, H.

      Vymazat
  11. Koláč vypadá lákavě už na pohled, rádi doma taky zkusíme. No a po sladkém krásná procházka. 🙂
    Měj příjemný den, Helenko.

    OdpovědětVymazat
  12. Já to věděla! že nemám chodit na tvůj blog hladová! Určitě vyzkouším, jen musím vzít bezlaktozové mléko, ale to by nemělo vadit... Ňam,už mám chuť... děkuju za recept a hezký týden, Eva

    OdpovědětVymazat
  13. Recept vypadá opravdu velmi zajímavě! mandle doma mám, takže inspirace na vyzkoušení jak hrom!

    OdpovědětVymazat
  14. Ten koláč musí být hodně dobrý, možná někdy vyzkouším. Základnu jste si vybrali opravdu hodně dobře, tam by se mi líbilo také 😀

    OdpovědětVymazat
  15. Koláč vyúadá opravdu k nakousnutí!
    Krásné dlouhé letní večery.

    OdpovědětVymazat
  16. Helenko, koláč určitě vyzkouším, toto spojení je geniální.
    Parťåka na výlety máš suprového! 👍
    Posílám pozdravy. Jitka (a jen tak mimochodem)

    OdpovědětVymazat
  17. Další zajímavý recept. Je to určitě lahůdka. A ty krásné obrázky od Dyje, paráda. M.

    OdpovědětVymazat
  18. Já jsem si říkala, jestli to není to místo, kde je přechod pro ryby - a taky že jo :-) A koláč vypadá náramně!

    OdpovědětVymazat
  19. Milá Helenko, tak jsem se u Tebe krásně pokochala a hned mám chuť jet na nějaký príma výlet. A ten koláč...mňaaaam! ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Vija
    Helenko, jako obvykle, musela to být dobrota. Měj hezké dny. J

    OdpovědětVymazat