...chilli marmeláda...
středa, října 01, 2014
Hezké odpoledne všem!
Máme 1. října a podzim, čas sklízení, je v plném proudu. Letos jsme poprve osázeli sami dědův skleník a na začátečníky se nám docela dařilo. Okurky, rajčata, papriky a dokonce i lilek. Největší úrodu ale máme pálivých papriček. Je jich celkem široká paleta - od kozích rohů až po chilli.
A tak jsem si vzpomněla, že jsem před lety vařila chilli marmeládu. Tentokrát však ze svých surovin :o) Příprava není složitá, výsledek skvělý. Pikantní marmeláda se perfektně hodí k sýrům, pečeným a grilovaným masům, do sendvičů, na jednohubky...
Co potřebujeme:
200 g pokrájených pálivých papriček zbavených semínek
200 g červené papriky pokrájené na kostky
1 kg želírovacího cukru
600 ml jablečného octa a 1 lžíci soli
Chilli papričky a papriku rozsekáme v robotu na jemno. Cukr a ocet dáme do hrnce a bez míchání ho rozpustíme. Přidáme papriky, přivedeme k varu a prudce vaříme asi 10 minut. Sejmeme z plotny a necháme asi 15 minut chladnout, pak promícháme, aby byly kousky paprik rozložené rovnoměrně.
Plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Dále zavařovat není nutné.
Veškeré marmelády plním tak, že je z hrnce přeliju do konvičky a pak do sklenic. Díky hubičce k nalévání mám sklenice čisté a bez práce.
Ještě jsem vám tu marmeládku vyfotila proti světlu - to je barvička, že.
A jestli máte ještě nějaký typ, co s těmi pálivkami krom sušení, tak prosím sem s ním! Pořád jich máme dost :o)
Přeji všem hezké odpoledne a příjemně prožitý říjen.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
58 komentářů
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatta barva je parádní, občas není na škodu pořádně si "vypálit" pusu. Určitě to bude dobrota, ale tip na další použití ti bohužel nedám.
měj se krásně Věrka
Věru, já jsem taky jásala. Když se tam dá co má, není třeba žádná chemie...
VymazatHezký večer, H.
Helenko no to je ale krásná barvička....to jsem ani netušila co se dá z chilli papriček vytvořit za dobrotu :o) A to stou konvičkou skvělý ápad já mám vždy skleničky pak upatlané a ted už vím díky Tobě jak příště nato :o) Měj se moc hezky..Martina
OdpovědětVymazatMartinko, je to taková chuťovka, ale všem chutná! Tu konvičku vyzkoušej, je to o hodně rychlejší...
VymazatPa, H.
úžasný nápad...ten s nalievaním...a ja tiež varím "paprikový lekvár", ale nie z pálivých...vidíš, idem skontrolovať, či netreba doplniť zásoby...jana
OdpovědětVymazatJani, je to jednoduché a hodně účinné :o)
VymazatMoc zdravím, H.
Tedy Helenko, to musí být pikantérie! Já mám letos slušnou úrodu kozích rohů, už jsme zavařili a ochutnali, ale skoro nepálí, ještě jich mám ve skleníku spoustu tak jsem si koupila v zahradnictví pokojovou chilli papričku a při příštím zavařování dám do každé sklenice jednu,ať to má grády!
OdpovědětVymazatPa Vlasta
Je to velká pikantérie, jak si hezky napsala Vlastičko!
VymazatNám pálí i ty rohy :o) Tu pokojovou má náš Adam za oknem už od loňska, to víš, fanoušek Red hot chili peppers :o)
Hezký večer, H.
Ahoj Heli,
OdpovědětVymazatno tedy barvu má nádhernou. Jen ...není to až moc pálivé?
Vypadá, že má pořádný říz ☺
Pa Martina
Martinko, je tam docela dost cukru, takže nejprve sladké a pak pikantní... Jistě záleží na ostrosti papriček...Ale dá se to.
VymazatHezký večer, H.
jaj, to mám rada, hneď by som ochutnala ...:) užite si ju, ja budem tíško závidieť ...pa,Marta
OdpovědětVymazatJe to dobrota Marti!
VymazatDěkuji za návštěvu, H.
Skvely napad s konvickou, dikyyyy!!!
OdpovědětVymazatRádo se stalo Marečko!
VymazatKoukám, že jsi na jiném blogu, musím se jít mrknout...
Pa, H.
Ahoj Heli:-))) pálivou chuť vůbec nemusím,ale můj manžel by ti všechnu marmeládu určitě snědl :)
OdpovědětVymazatEvi, bez problémů to snesou i dámy, někteří páni by klidně přitvrdili :o)
VymazatPa, H.
Už jen ze čtení tohoto příspěvku mě pálí oči:-))) Ale je to nádhera a věřím, že gurmáni to ocení!!!
OdpovědětVymazatKrásné dny Helo:-D
Renatko,zatím má úspěch .o) Ty oči mě docela pálily, když jsem vařila.
VymazatMoc zdravím, H.
Helenko,krásná úroda a nádherné prkénko!
OdpovědětVymazatpa P.
Moc děkuji Peti! nejdřív jsem myslela, že bude jen na parádu, ale na pálivé nebo aromatické věci se hodí výborně.
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko to je super recept. Škoda, že jsem letos papričky nezasadila. Já mám ráda pálivé.
OdpovědětVymazatMoc zdravím Anny
Aničko, to by sis tedy pochutnala :o)
VymazatHezký večer, H.
Helenko,mě kapou sliny,ta barvička to je unikátní!!!!Jen mám smůlu čili papričky letos nemám,u Tebe vždy najdu něco nevšedního a to já ráda:-) Dája
OdpovědětVymazatDájenko, to mě moc těší, ty mě vždycky tak krásně pochválíš!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, tak u Vás bych chtěla bydlet. Vždy tolik dobrot! :) Vás prostě zima nepřekvapí :) Marmeláda vypadá výborně. Tak dobrou chuť :) Pa, Jola
OdpovědětVymazatJolanko, beru tě, přijeď :o)! Jestli dobroty to nevím, ale vařím pořád, Aďa má hlad furt :o)
VymazatMěj se hezky, H.
Opět dobrota a jak lahodí oku.Krásná barvička.Moc moc zdravím a přeji krásný večer:-) Vera
OdpovědětVymazatVěruško, moc děkuji za milá slova a přeji hezký večer,H.
VymazatHelenko, výborný recept a moc hezké balení :-)
OdpovědětVymazatKrásný den Renáta
Jsem ráda, že se ti líbí Renátko!
VymazatHezký večer, H.
O takovéhle marmeládičce slyším poprvé, ale vypadá velmi k zajímavě. K nějakému pořádnému kusu masa... mňam. Barva naprosto luxusní.
OdpovědětVymazatPřeji krásný večer!
Ali,je to tak, jak píšeš. ke kusu masa... super!
VymazatTa barva je fakt nádherná! A bez chemie :o)
Pa, H.
Fiha ja mam pikantne trosku rada, ale ten moj palive zboznuje... No uvidim ci este nieco najdem na trhu, ak ano pravdepodobne vyskusam. Inak narastli Vam naozaj krasne kusky... Pekny vecer Helenka... Mira
OdpovědětVymazatMiri, ten tvůj by si tedy užil, ale chutná i dámám:o)
VymazatDěkuji a přeji hezký večer, H.
Helenko, to je naprosto úchvatná barva!!!! Tohle by byla báječná pochoutka pro manžela, ten má chilli hodně rád. Krásný den přeji. pa Jitka
OdpovědětVymazatJitu, je pravda, že pánové slastně mručí :o)
VymazatMoc děkuji a zdravím, H.
To by sa páčilo môjmu manželovi. Zbožňuje pikantné do všetkého a na všetko. Krásna červená farba. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko, ono to bylo takové vaření pro chlapy, ale my, holky si taky lízneme :o)
VymazatHezký večer, H.
Sounds wonderful!!! Love "hot" jam! Thank you for the recipe and the inspiration!
OdpovědětVymazatHave a happy time and all my best from Austria
Elisabeth
Dear Elizabeth, thank you for visiting. Hot marmalade is great.
VymazatGood evening to Austria! H.
Jejda,Helenko.....tak by si pochutnal manžel:-),domů už dovlekl několikátou tašku beraních rohů,které zavařuje ve sladkokyselém nálevu.....když málo pálí,přidává právě chilli papričku,no já fakt tohle nemůžu:-)
OdpovědětVymazatMarmeládka pálivka má nádhernou barvu....
Hezký nadcházející víkend,Jitka
Jitu, někdo to prostě rád ostré, že :o)
VymazatPřeji hezký den, H.
Krásná barva Helenko .... jen u nás by neměla využití:-)))
OdpovědětVymazatDíky za pochvalu Ajko!
VymazatMěj se, H.
Dobrý večer Helenka, posielam vám recept na pikantnú nátierku. Skúste, ako ju robím ja.
OdpovědětVymazatSuroviny:
1 kg paradajky,1 kg paprika kápia, 40 Dg cibuľa, toto všetko zomlieť na mäsovom mlynčeku. Alebo zmixovať na nie veľmi jemnú zmes. Pridať 1 Dcl olej, 1 Dcl ocot, 6 kávových lyžičiek cukor, 1 veľká lyžica soli + 4 ks feferóny aj s jadierkami.
Dať do hrnca a všetko variť 1 hodinu - do zhustnutia na miernom ohni. Hrniec nech je odkrytý. Občas premiešať. Potom masu dať do malých pohárikov a sterilizovať 10 minút.
Želám vám dobrú chuť.
Marta♥
Marti, moc děkuji, zná to opravdu skvěle. Jestli najdu čas, moc ráda vyzkouším!
VymazatHezký den přeji, H.
HELUŠKO,MOC TĚ ZDRAVÍM.
OdpovědětVymazatVIDÍM, ŽE NEZAHÁLÍŠ?! TVÁ POCHOUTKA VYPADÁ BÁJEČNĚ.
MĚJ SE HEZKY A PŘÍJEMNÝ VÍKEND PŘEJI.
BOHDA
Bohdanko, já tě taky moc zdravím a přeji hezký podzim! H.
VymazatBarvička je to opravdu úžasná, marmeláda musí být originální!
OdpovědětVymazatJe Ivanko a chuť taky není špatná :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Milá Helenko, to je úrodička!!! a krásná barvička marmelády. a bude pálit :-) s receptem ti neporadím, kdysi jsem je nasušila, namlela a někde je ještě mám uložené :-)
OdpovědětVymazatMěj se krásně
Papa
Danuško, to nevadí, moc děkuji za to, že ses zastavila.
VymazatPřeji hezké dny, H.
Helenko, recept ukážu mamce. Ta má ráda chili :-)
OdpovědětVymazatTak ať jí chutná, budu ráda!
VymazatHezký den Heli, H.
Helenka, samozrejme aj feferóny sa zmixujú....prepáčte, že som to nenapísala hneď.
OdpovědětVymazatMarta♥
Jasně, díky Martičko :o)
VymazatPa, H.
Helenko teda pálivá marmeláda nevypadá vůbec špatně. U nás bych jí jedla teda asi jenom já. :-) Ale k masu musí chutnat výtečně. Měj se moc a moc krásně. Lenka
OdpovědětVymazatLeničko, v sobotu jsme ji testovali ke grilované panence... úžasné!
VymazatMoc tě zdravím a přeji hezké sluníčkové dny, H.