...park inspirace a letní večeře...

neděle, srpna 17, 2025

Příjemnou neděli vám všem!


Když jsem byli uprostřed Českého středohoří, chtěla jsem vidět i Žernosecké jezero. Byl nám doporučen Park inspirace, který je přímo na jeho břehu. Je to místo, kde můžete spojit příjemné s užitečným a inspirovat se, pokud chystáte nějaké úpravy kolem domu. Firma CS beton, která je v bezprostřední blízkosti tu zbudovala ukázku svých výrobků s velkorysostí a šarmem. 

Najdete tu jednotlivé druhy betonových dlažeb, obrub a palisád použité v krásně osázených zahradách. Žádné velké úpravy doma neplánujeme, ale prošla jsem se tu ráda. Auto necháte na prostorném parkovišti,  vstup je volný, posedět můžete na lavičkách nebo si dát kávu ve dvou bistrech.





A tohle už není jezero, ale Labe. Kousek jsme popojeli, zaparkovali jsem v Žernosekách (to není úplně jednoduché) a šli se podívat alespoň z dálky na Portu Bohemicu... Bylo velké horko a stínu málo, nechtěli jsme přehřát sebe ani Aarona, ale hezky tam bylo.





 
A teď přidám ještě inspiraci do kuchyně. Oprášila jsem letní jídlo, které jsem už dlouho nedělala a vlastně ani nevím proč.

Zapečené plněné papriky a rajčata

Myslím, že dlouhý popis není potřeba, fotky vám napoví... Kuskus připravíme podle návodu na sáčku, papriky překrojíme, omyjeme a osušíme. Do kuskusu jsem dala kousek sušeného rajčete, balkánský sýr a mozzarellu, vše na malé kousky a sekané bylinky ( tymián, bazalku). Papriky naplníme, na vrch jsem dala ještě pár plátků parmazánu. Do zapékací misky vytřené olivovým olejem jsem je naskládala, pokapala olejem, zakryla alobalem a pekla cca 30 minut. Záleží, jak je chcete mít měkké a i na síle paprik. Nám celkem stačí, když povolí sýr,

A přidala jsem i pár rajčat. Ta seřízneme a vydlabeme. Dužinu jsem nakrájela na malé kousky a otestovala spolu s cibulí na olivovém oleji. Přidala jsem uvařenou rýži, opepřila. I sem můžete přidat kostičky sýra. A tajná ingredience - vzpomínka na Řecko - pár nasekaných mátových lístků...

Vyzkoušejte, je to dobré!

Hezký zbytek neděle!

Vaše Helena


You Might Also Like

37 komentářů

  1. Helenko, kolem toho jezera u Labe obvykle fičím vlakem od Lito k Ústí. Na tvé pečení a vaření bys mě utáhla na vařené nudli. Především však na zeleninu a sýry, je to pěkné i na pohled. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Park inspirace je zajímavý a ještě jsem o něm neslyšela. Vedra byla úmorná, nyní už snad bude lépe. Pečené papriky jsem dělala dnes ,ale s masíčkem. Pohodový večer přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud člověk chystá změnu, určitě se tady návštěva vyplatí...
      Klasické plněné papriky budou o víkendu :o)
      Večernice, posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  3. Takto zapečené papriky neznám, budu muset vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Žernosecké jezero je moc hezké zvláště s výhledem na Lovoš nebo na druhou stranu na Radobýl. Před lety jsme navštívili i Portu Bohemicu, ale nahoře. Výstup byl náročný, ale ty výhledy úžasné. Papriky vypadají úžasně. Takto je neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda věřím, Járo! Měli jsme jen chvilku, tak alespoň takto. Snad se jednou vrátíme i jako turisté...
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  5. Helenko, park znám...byli jsme tam a moc se nám tam líbilo.
    Wow ta mňamka))) To bych asi zvládla i já)))
    Přeji ti krásný začátek nového týdne. Já se už vracím ve středu do školy. Nějak rychle to uteklo, ale byly to naplněné prázdniny jak se patří))) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ty se zbytečně podceňuješ!
      Užij si poslední volný den! H.

      Vymazat
  6. Heli, moc pěkné místo a papriky bych si rozhodně dala 😍

    OdpovědětVymazat
  7. Park inspirace je pěkný, ale ani jsem o něm neslyšela, je to tak daleko, že k nám to ještě nedoletělo...😃 Takto plněné papriky jsou určitě báječné, chuťově i na pohled.
    Přeji podařený vstup do nového týdne. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vtipné, Hani :o)
      Moc děkuji za milý komentář a přeji hezký den. H.

      Vymazat
  8. Krásný příspěvek!! Samá voda a zeleň! To jezero vůbec neznám, ale ze snímků je vidět, že je tam krásně.Přeji hezký nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jeho svazích jsou vinice, nedaleko "brána Čech" - hezky tam je!
      Přeji příjemný večer, H.

      Vymazat
  9. Helenko,to je moc krásné a působivé místo.Škoda,že jsem o jezeru nevěděla,když jsme loni jeli na dovolenou na Teplicko.Plněné papriky dělám podobně.také jsem si je nafotila,ale nevím,zda je dám na blog.Vyzkouším i rajčata
    Hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, jezero jsem fotila z parku, na jeho břehu je i ta továrna, což tedy není úplně fotogenické. Ale jsou tam i vinice a vinařství, na to nebyl čas. U Labe se nám líbilo.
      A papriky - určitě nám ukaž ty své, všichni se tu inspirujeme!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  10. To jezero neznám a jak vidím, je to pěkné místo. Takhle jsem papriky ani rajčata nedělala, takže určitě zkusím. Díky za receptík.
    Měj se moc hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, budu ráda. O jezeru vím z dokumentu pana Žmolíka o víně a vinicích...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Lezarts
    Takové inspirativní parky ráda navštěvuji.
    Recept je takový menší únik chuťových buněk do teplých krajin :-) I tak se dá cestovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Renatko, člověk si udělá lepší představu než ze dvou kachlí...
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  12. Krásné místo,které neznám,ráda jsem se podívala.A tu zapečenou papriku a rajče určitě vyzkouším..🍅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, to budu moc ráda, je to takové jednoduché letní jídlo...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  13. Heleno, hezké fotky. My děláme rajčata plněná mletým masem, do kterého je přimíchaná nasekaná dužina a je ochucené oregánem. Máta je zajímavý nápad :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to zní taky moc dobře. Rajčat mám hodně druhů, ale nějak jsem nepořídila ta velká na plnění... Mátu tam dávají v Řecku, tam ji hodně používají třeba i na ryby nebo jehněčí. Jídlo je pak hodně svěží...
      Děkuji a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  14. Helenko, přijmi půlnoční přání k svátku. Ať se daří! 👍

    OdpovědětVymazat
  15. Vija
    Helenko, tam by se nám líbilo, musím si zapsat. Měj hezký den. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, na svazích jsou vinice a vinařství - to jsem neměli kdy prozkoumat :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  16. Ta inspirace pro stavební úpravy je zajímavá. Je to spíše pro soukromé majitele domů, ale musí se to řešit s rozumnou mírou, aby beton nepřevládal nad parkovou úpravu. Ten zeleninový doplněk může být dobrý, zatím jsme nic takového nezkoušely. Možná k tomu také dojde. Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, Mirku! betonových ploch nebezpečně přibývá...
      Je sezóna, tak se snažím vařit z toho, co roste...
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  17. My před vedrem utekli na sever Polska, ale dostihlo nás i tam :-) Park je velice podařený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, těším se na tvé fotky a vyprávění...
      Přeji hezký den. H.

      Vymazat
  18. Helenko, park je moc inspirativní, krásně kombinuje beton a přírodu. Jezírko je efektní, ale nic pro mne. Jak to nemá zábradlí jsem v čudu :o)
    Udělali jste si pěkný výlet a tu večeři bych si dala hned i na letní oběd.
    Měj pěkný den. Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat