... kolem ploskovického zámku...

čtvrtek, června 27, 2024

Příjemný večer, vážení!

Jak už jsem psala - po příjezdu z Moravy jsem dala do pořádku zahradu (jen to nejnutnější), vyprala, vyžehlila, upekla dort. Krátce jsme pobyli na oslavě, zabalili a opět odjeli. Práce nás tentokrát zavedla do Roudnice nad Labem a okolí. Bydleli jsme na moc krásném místě, určitě vám ho ukážu. Vždycky navečer se nám podařilo vidět pár krásných míst.


Jedním z nich je zámek Ploskovice. Najdete ho ve stejnojmenné vesnici v Ústeckém kraji, park kilometrů od Litoměřic. Nemáme to zrovna za rohem a tak jsem byla ráda i za prohlídku exteriérů a parku. 


Perla vrcholného baroka vznikla díky odloučení jednoho manželství. Anna Marie Františka Toskánská se odstěhovala od svého manžela Giana Gastona de Medici ze Zákup. Bydlela prý ve vedlejším starém zámku a osobně dohlížela na stavbu.


Nepovolala nikoho menšího než architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Tak si užijte tu esenci baroka.




Ten veliký strom je Pavlovnia plstnatá. Dočetla jsem se, že to je jeden z nejstarších exemplářů u nás.




Moc se nám líbilo v zámeckém parku, i když jsme ho celý neprošli. Po značných deštích byla část uzavřená, tak jsme zámecký rybník viděli jen přes červenobílou pásku. Celý park má cca 8 hektarů a můžete se tady vydat i na procházku komentovanou botanikem.





Dost nás překvapilo, že ten bílý dům bezprostředně navazující na balustrádu je mateřská a základní škoda. Asi je hezké chodit do školy na zámek, ale jak jsem rychle mrkli, budova trochu chátrá a těmi okny určitě dost fučí...


Pávi nás provázeli celou procházku, nevadili jsem jim ani ani pes. Byli celkem zvědaví...


Berte to jako tip na prázdninový výlet. Jak jsem se koukala na stránky zámku, interiéry jsou překrásné a mají tu i vodní jeskyně... Ráda se sem vrátím, až bude otevřeno.


Přeji klidný večer bez bouřek a pohrom a pokud si zítra jdete pro vysvědčení, přineste si jedničky!
Krásné prázdniny všem!

Vaše Helena


You Might Also Like

12 komentářů

  1. Helenko, Ploskovický zámek se časem vyloupl do krásy, a zahrady také. Jednou jsme tam přijeli, právě, když tam p.Troška natáčel film. To je prima,když si můžeš v rámci pracovní cesty takto zpestřit program. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotografie Helenko. V Ploskovicích jsme byli několikrát. Zámek je úžasný i uvnitř a nádherná je i grotta ( umělá jeskyně). Když jsme tam byli naposledy, bylo u zámku lešení. Park byl volně přístupný a byli jsme také dole u rybníka a nevynechala jsem ani prohlídku zámku i když jsem tam byla opakovaně. Výzdoba zámku je díky umění Josefa Navrátila a jeho žáků opravdu jedinečná a když jsme tam byli, tak byla v patře výstava jeho obrazů. Děkuji Ti za připomínku několika moc pěkných výletů do těchto míst. Hezké dny přeji.

    OdpovědětVymazat
  3. Zámek mám už dlouho v plánu a když ho vidím u tebe,tak je to připomenutí si plán splnit.
    Krásně jsi nám zámek představila a taky mně vnukla nápad sem vzít na výlet vnučky.Dnes za nimi se synem jedem,podívat se na vysvědčení.
    Helenko,měj hezký den i celý víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný prázdninový tip jsi pro nás nachystala. Pro jedničky si dnes nejdu, ale začíná mi dovolená a výlety čekají na příhodnější počasí. Horko mi nedělá dobře. Měj se fajn a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný zámek ! Zapíšu si ho, třeba nastane k návštěvě tohoto místa nějaká příležitost.
    Díky za moc krásné fotky !
    Pěkný den, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Lezarts
    Díky za tuto pozvánku, z tvých foto je vidět co je to za skvost!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Heleno, prima tip na výlet. Díky za něj i hezké fotky
    Pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, to je nádhera. tento zámek neznám osobně, ale hned bych se tam rozjela. Moc se mi líbí zámky s arkádami a venkovními schodišti, krásnými zahradami. No a když se v trávě procházejí pávi, tak to je skvělá zámecká atmosféra. pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko před lety jsme tam byli, byl to druhý pokus, protože ještě před více lety se nám ho nepodařilo navštívit, byli tam filmaři. Je to krásný romantický zámek.
    Přeji ti krásné letní dny !

    OdpovědětVymazat
  10. Helo, zámek je opravdu pohádkový, nádhera. Moc děkuji za tip na výlet, daleko to nemáme. Měj se krásně, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že tenhle zámek je jasným důkazem toho, že někdy prostě rozvod opravdu je nejlepším řešením :-)

    OdpovědětVymazat