...dárek...

úterý, ledna 23, 2024

Hezký večer vám všem!

Do Prahy jsme zajeli i v posledním dni v roce. Našim cílem bylo Národní technické muzeum, konkrétně výstava viz. plakát na fotce.


Má láska k Santiniho stavbám je známá, výstava mě doslova nadchla. Má velmi moderní a neokoukanou koncepci. Střídají se tu velkoplošné fotografie staveb, kresby, plány, modely i stavební prvky v 3D. Texty se dají dobře číst.



Vstupenky jsem dostala jako jeden z vánočních dárků od manžela. A nejen to. K nim ještě pro letošek co měsíc, to návštěva jedné jeho stavby. Musím říct, že vzhledem k jeho pracovní vytíženosti to je velmi ambiciózní a velkorysý dar! Vím, že se bude snažit.

Když už jsme v budově muzea byli, trochu jsme omrkli i další expozice. Nikdy nezapomenu, když jsme tam byli s tříletým Adamem a on z ochozu poprvé pohlédl na ta auta a další stroje. Skoro zapomněl dýchat...


Velmi zajímavá je i budova samotná...

Příjemný kustod nám doporučil ještě 4. patro, kde je výstava Antonín Viktor Barvitius - moderní architekt za časů historismu. Jeho jméno není zase až tak známé, ale celkem zásadně ovlivnil vzhled Prahy. Jedním z autorů výstavy je David Vávra.


Tak u takového stolu pracoval architekt v 30. letech. Je nádherný a ta židle...


Trocha kubismu od Emila Králíčka. 




Model krovu Prašné brány rekonstruované v novogotickém stylu Josefem Mockerem. Byl vyroben v průmyslové škole v Pardubicích - to jsem ho prostě musela vyfotit.

Pohled na Prahu a na Letenský kolotoč. Stojí tam od roku 1894 a je jedním z nejstarších podlahových kolotočů v Evropě. Je unikátní, protože 18 koníků v něm je potaženo pravou koňskou kůží. 

V muzeu se dá být celý den, my jsme roli času neměli, ale přece jen jsme někam nakoukli. Třeba do starých tiskáren. To je nádhera...

Taky nás celkem překvapilo, kolik lidí, i cizinců, bylo na Silvestra v muzeu.



Jestli jste nebyli, udělejte si výlet. Tohle muzeum není jen pro kluky :o)

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

56 komentářů

  1. Helenko, moc ti děkuji za informaci. Santiniho stavby také obdivuji. Už hledám volný termín a plánuji výlet do Prahy. V technickém muzeu jsem nebyla hodně dlouho, tak nejvyšší čas napravit. A v Praze také. Vidím to na víc dnů. Ráda bych zavítala i na Nový svět. Ještě jednou velké díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Rijo!
      V Praze se dá výletovat donekonečna, určitě si to užiješ!
      Těším se na tvé fotky.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  2. Helo, tohle mi uteklo a díky , žes to sem dala. Tvůj manžel má skvělé nápady. Ty víš, že podle seznamu Santiniho staveb jsem docela pilně jeden čas objížděla republiku, chtěla jsem na vlastní oči vidět tu krásu a spousta z nich se mi podařila, ovšem tohle je zase jiná paráda. Byl to genius.
    Krásný večer a chvála blogům. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, mně taky, to objevil manžel a dárek se mi moc líbí. Vím, že si hodně staveb objela, už jsme si o tom několikrát psaly. Uvidíme, co se nám podaří vidět.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  3. Lezarts
    V dětství, technické muzeum bylo jedním z mých oblíbených míst. Kolotoč v jeho sousedství byl moje jediná atrakce, kterou jsem milovala. Neměla jsem to tam daleko. A prarodiče dokonce bydleli hned kousek od muzea. Děkuji za připomenutí, od renovace jsem tam nebyla. Budu to muset napravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, já jsem kolotoč viděla jen na fotkách muzea, ale je překrásný! Vem tam vnoučka!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. Tak, Helenko, já jsem muzejní typ, ale na Silvestra v muzeu jsem tedy nebyla 😍. Technické muzeum a jeho exponáty mám ráda, ale tady jsem nebyla. Praha je přece jen daleko, tak jsme byli loni a předloni v technickém muzeu v Brně a velká spokojenost. Ráda jsem se podívala na fotky, protože my jsme se loni na sklonku léta chystali do Prahy, ale nepředvídaná rodinná událost to nedovolila a už jsme neměli chuť.
    My se chystáme do muzea zítra, tak uvidím... ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my na Silvestra většinou jedeme se psem do lesa :o) V TM v Brně jsme byli před pár roky s Adamem, taky se nám tam líbilo. Pamatuji si, že vám Praha nevyšla, i takové chvíle život přináší. Bohužel.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  5. Heleno, díky za tip. O výstavě jsem nevěděla a jestli koukám dobře na plakát, tak je celý letošní rok. Což bych snad i při své odkladačské nátuře mohla stihnout :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko,krásný dárek od manžela.Díky tobě jsme pár Santiniho staveb také navštívili,když si je představila na blogu.V Technickém muzeu jsme byli naposledy s vnoučatama,když se v roce 2013 znovu otevíralo.Ráda jsem se s tebou na výstavu podívala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, můj muž umí vymyslet a dávat krásné dárky.
      My tam taky byly před spoustou let, bylo fajn si to zopakovat.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  7. Helenka, perfektné...a poviem Ti, že aj ja na staré kolená by som prestala dýchať, tak ako tvoje trojročné dieta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, je to opravdu impozantní a myslím, že to nenechá nikoho lhostejného.
      Užij si víkend, H.

      Vymazat
  8. Santini je také na mém seznamu, jen ještě čekám, až ty oči budou koukat, jak mají.... díky za náhled do výstavy, určitě se vypravíme... Hezké dny, E

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, taková výstava, to je tedy něco nádherného. Ráda sleduji dokumenty o Santiniho stavbách o dokonalosti všeho, co bylo podle jeho návrhů postaveno. To muselo být moc zajímavé. Krásný dárek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ta instalace je taková neotřelá, asi stejně jak nevšední byl Santini.
      Bylo to moc hezké, manžel umí dávat dárky.
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Národní technické muzeum bylonašim oblíbeným cílem , kO dyž byly děti menší. Překvapivě Kláru bavilo více než Davida. O Santiniho výstavě jsem vůbec netušila. Děkuju, Helenko, že jsi mě na ni upozornila. Ještě že bude tak dlouho, tu si určitě nesmím nechat ujít. Architektuře vůbec nerozumím, ale Santniniho stavby mě fascinují.
    Krásný den, Helenko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, i mně to uteklo, ale manžel si všiml a inspirovalo ho to k tomu dárku.
      Určitě to stihneš.
      Měj se krásně, pa H.

      Vymazat
  11. Už jen z Tvých fotek je vidět, že výstava Santiniho má zajímavou koncepci, vypadá to moc dobře.
    Nikdy jsem v Národním technickém muzeu nebyla. Kdybych byla, tak bych určitě nakoukla do části tiskáren, protože já sama sobě říkám ,,tiskárenské dítě". Narodila jsem se totiž v budově, která byla součástí tiskárny - kdysi to byly Doležalovy tiskárny, později Grafické závody a nakonec Severografia. Jako dítě jsem tiskárnou pobíhala a v podstatě to nikomu tenkrát nevadilo :-). Oba rodiče tam pracovali - otec byl litograf a mamka jako síla u tisk.stroje. Ach, kde ty časy jsou !!!!
    Měj pěkné dny, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji za tvé vzpomínky! Tahle expozice se nám moc líbila, já jako dítě bydlela vedle tiskárny a protože jsem pořád malovala a kreslila, chodila jsem si tam pro odřezky papíru.
      Moc děkuji za tvá slova a přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  12. Těším se na tuto výstavu a díky za ukázku nádherných záběrů. Bude to zážitek. Krásný dárek jsi dostala. Zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  13. Tedy to je ale nádherný a velkorysý celoroční dar! Manžel je tvrďák :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, on umí dávat dárky. Uvidíme, co uvidíme :o)
      Posílám pozdravy, Marie Veroniko! H.

      Vymazat
  14. Helenko tomu říkám krásný dárek, s láskou vybraný ! Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. Originální dárek. Mám Santiniho stavby moc ráda. Chystáš se do Panenských Břežan ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, manžel dárky vymyslet umí! V Břežanech jsem už byli, ale pokud bude příležitost, zajedeme tam klidně znovu a rádi.
      Evi, moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  16. Helenko, ještě jsem v Technickém muzeu v Praze nebyla, ale je tam někde psací stroj po mých rodičích. 😃 Výstava Santiniho staveb je v tomto podání zajímavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy Maruško, to kdybych věděla, tak bych ho našla a alespoň ti ho vyfotila...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Helenko, díky za reportáž ze zajímavých výstav. Ráda jsem se prošla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byla jsem tam po letech a užila jsem si to!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Ahoj Helenko,
    sem rozhodně musím a jdu se podívat, do kdy je výstava, protože Santiniho stavby miluje celá rodina a většinu jeho památek jsme v posledních letech navštívili.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, užiješ si to. My už toho taky dost viděli, ale klidně si to zopáknu.
      I ty se měj moc hezky, H.

      Vymazat
  19. Kdysi jsme byli se školou.... asi by to chtělo zas osvěžit paměť ;-). Výstava tedy musí být pecka, jedno místo v Praze je snad též Santiniho práce. Je to část kostela na Karlově. Ale úplně jisté to není, nicméně nese to určitý jeho rukopis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, v Praze toho má Santini celkem hodně - hlavně v Nerudovce. To, o čem píšeš jsou svaté schody a má je na oficiálním seznamu.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  20. Tyjo, docela jsi mě teď nalákala :D Nedávno jsme byla na hře o Santinim a bylo by super zhlédnout i tady tu výstavu, takže díky za tip :) to technické muzeum už mě láká docela dlouho, tak mám aspoň o důvod víc se tam vydat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já byla nadšená. On celý ten dům stojí za návštěvu, jsou tam moc hezké výstavy.
      Na nějaké hře byla i moje dcera, musím se zeptat...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  21. Santiniho stavby se mi také moc líbí. Byl geniální a je až s podivem, kolik nádherných staveb vytvořil ve svém krátkém životě. V technickém muzeu jsem nebyla fakt hodně dlouho, asi by to chtělo nápravu. Měj se hezky, zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
  22. Helenko, moc krásný příspěvek. Santini byl génius a je to i má srdcovka. Moc mě na jeho stavbách baví, jak tam všechno hraje se vším, jak to má logiku a jak je to elegantní. Děkuji za prohlídku a jsem zvědavá jak manžel splní socialistický závazek :o)
    Měj pěkný zbytek ledna. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jituško! Ano, ta logika, elegance, lehkost, rafinovanost...
      No, taky jsem zvědavá, jak to půjde. Když vidím jeho diář...
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  23. Heleno, moc pěkný příspěvek. My jsme s přítelem muzeum navštívili čtyři roky zpátky, když probíhala výstava tematicky laděná na motocykly Jawa, přítel je jejich vášnivý sběratel a fanoušek. V rámci renovací mu prošla rukama nejedna, a tak jsem vytáhla na výstavu já jeho. Já se přiznám, že skrze architekty jsem naprostý neznaboh a poznám máloco, ačkoliv Santiniho znám a mnohé jeho díla, obdobně třeba Gočára a když bych hodně přemýšlela určitě by mě napadl někdo další :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabino, moc děkuji za milý komentář - musí to být hezké vidět v muzeu něco, co příteli prošlo rukama!
      Určitě toho o architektuře víš víc, člověk si to ani neuvědomuje... Prvorepubliková architektura (Gočár, Kotěra, Loss a podobní), to je jedna perla vedle druhé...
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  24. No waw, to bola nádhera. Super výstava, a keďže do Prahy sa teraz nedostanem, ďakujem za priblíženie ❤️

    OdpovědětVymazat
  25. Helenko, tak tohle musel být super dárek, manžel vi, nadhera. Praha je krasna, je c ni tolik historie a stále je co obdivovat. Hezky vecer, M.

    OdpovědětVymazat
  26. To asi bude ono. Byli jsme tam s Čerfem tak mi to ukazoval ale nebyl si jistý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Více je tady: https://www.santini.cz/cz/praha/svate-schody-pri-kostele-p-marie-a-sv-karla-velikeho

      Vymazat
  27. Naprosto parádní dárek. Vůbec se nedivím, že ti udělal takovou radost :) Já si Santiniho oblíbila hlavně díky Zelené hoře, kam se vždy ráda vracím :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat