...Zaječí a králičí...
středa, září 09, 2020Hezký den, vážení!
Tak nejdřív to Zaječí :o) Kostel sv. Jana Křtitele jsem na obrázcích obdivovala dlouho, až v srpnu jsem si ho užila na vlastní oči.
Je to dominanta vesnice i celého kraje. Dovnitř jsem se bohužel nedostala, ale stojí za to i z venku.
Je postaven pozdně gotické slohu z režného zdiva, což je v našich krajích celkem vzácné. Následovaly přestavby, požár, současná podoba je od vídeňského architekta Augusta Kirsteina (romantický historismus).
Podle literatury je velmi zajímavý i uvnitř, třeba se někdy zadaří...
Je nádherný, co říkáte?
No a teď ten králík.
Mám skvělou kamarádku, která mě od rodičů zásobuje domácími vajíčky, králíčky, kuřaty a někdy i zeleninou. Jsem za to moc vděčná. V obchodě bych si králíka nekoupila, ale tohle je lahůdka.
Nabízím velice jednoduchý recept, upečeme
Králika na hořčici
Nasolené porce králíka potřeme dijonskou hořčici, kterou jsem smíchala s trochou olivového oleje a čerstvě umletým pepřem a tymiánem. Tím nešetříme. Naso uložíme do lednice, klidně přes noc.Druhý den pečeme velmi zvolna asi hodinu na 120 stupňů, pak přidáme měsíčky cibule a dáme do trouby na další hodinu.
Pak maso pokladem plátky másla a dáme mu ještě hodinku na 180 stupňů.
Díky pomalému pečení není maso vysušené a jde nádherně od kosti, provoněné tymiánem.
U nás se podává s restovanými fazolkami, mrkvičkou na másle s trochou hnědého cukru a chilli a pečenými bramborami.
Jak vidíte, žádný food styling, rodina měla prostě hlad :o) A možná víc chuť, voní i chutná skutečně skvěle.
Mějte se krásně!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
55 komentářů
Helenko, kostel je nádherný. Sloh, ve kterém je postavený, znám spíš jen z televize, z různých dokumentů.
OdpovědětVymazatKrálíka máme rádi, občas ho dostaneme od rodičů snachy. Díky za recept.
Měj se hezky.
Růženko, u nás to skutečně není moc časté, proto mě tak okouzlil.
VymazatRádo se stalo!
Měj hezký den, H.
Kralik vypada moc chutne ,u nas moc k dostání nejsou i kdyz behaji volne po polich ale to zase ma clovek obavy jestli nema nejakou nemoc .Jednou za cas kdy jsou k mani tak si doprejem.
OdpovědětVymazatElli, tak pokud zvolíš tento recept, budu ráda, když si pochutnáte!
VymazatZdravím, H.
Helenko, krásný kostel. A ten králík? No, jdu si vzít něco k jídlu, taky ho mám ráda. Měj pěkný den.
OdpovědětVymazatŽe, Marti! Mě se taky moc líbí!
VymazatA to jídlo, co říct...
Měj hezký den, H.
Kostel- nádhera.
OdpovědětVymazatKrálík - tento recept znám, mám ho od švagrové. Králíka si mohu dopřát dle libosti, neboť můj manžel už docela dost dlouho jest jejich chovatelem. :-)
Hezké dny, Heli!
Hanka
Haničko, dříve bylo v rodině spousta chovatelů, králičího masa jsme si nemuseli tak považovat...
VymazatMěj se hezky, H.
Tedy, Helenko, tento kostel neznám a je to opravdu pohledná stavba,
OdpovědětVymazatohledně králíka: už dlouho jsme žádného nekoupili ( dodavatel není ) a hned bych si ho dala, ač maso nemusím. Voní až sem.
Zdravím Jiřina z N.
Jé, Jiřinko, vím, že nejsi masojídek, o to víc mě to těší a hned bych tě pozvala!
VymazatHezký večer, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatopäť krásna pamiatka, nádhera z vonka, určite aj z vnútra :-)
Králika občas pripravujem aj ja, ale ako paprikáš, keď nejakého dostaneme...
Krásne septembrové dni, pá
A.
Adinko, ano, je moc krásný!
VymazatA králičí paprikáš, to zní dobře!
Posílám pozdravy, H.
Helenko, jdu na druhý komentář:
OdpovědětVymazatkoukala jsem do mapy a nechápu, jak mi tohle místo mohlo uniknout, když jsme byli před časem v Kobylí na dovolené!
Jinak tě musím pochválit, že jsi tu obrovskou hmotu kostela krásně pofotila, daleko lépe, než je na stránkách v internetu.
Jestli tam trávíte dovču, přeji hezké počasí a krásné zážitky - jednu dvojku bílého si dej na mne.Jiřina z N.
Jiřinko, stane se! Je alespoň důvod vrátit se! Tvé pochvaly si
VymazatMoc vážím!
Dovolená se blíží ke konci, jsem ještě mnohem dál, ale víno tu taky mají skvělé! Brzo vás budu informovat, neboj!
Pa, H.
Krásný kostel.. Tyto gotické stavby obdivuji, kdy s minimální technikou dokázali postavit tam krásně stavby a drží dodnes. ...Kralika jsem také dělala se zeleninou a ještě prodávala pro chuť slaninu. Také jsem ho nakládala jako na svíčkovou.Docela bych si ho dala. Přeji ti krásné a pohodové sluníčkové dny. J.
OdpovědětVymazat...přidávala...omlouvám se. Musím komentovat z mobilu, protože se mi na počitači od rána instalují aktualizace. Je to každou chvíli a na vždycky to trvá ..achjo.
VymazatJiřinko, trochu se bojím, kolik svých překlepů jsem kde nechala.
VymazatTo režné zdivo má pro mne velké kouzlo!
Králíka s uzeným na zelenině dělala manželova mamka, svičkovou zase ta moje 😀.
Pa, H.
Kostel je nádherný! Musela jsem se tedy podívat na Google map, abych věděla,kde takovou nádheru potkat...
OdpovědětVymazatKrálíka dělám často, s dijonskou hořčicí, bílým vínem a tymiánem ho peču v takovém tom pytli. A teď jsem ho dvakrát dělala s perníkovým kořením a kořenovou zeleninou, taky nám moc chutnal - tak příště dám recept s fotkou na blog, slibuju! Krásné dny, e
Evi, měla jsem místo kostela trochu upřesnit, moje chyba!
VymazatVidíš, ten pytel, to je přesně na králíka, všechna šťavnatost zůstane uvnitř!
Měj se moc hezky, H.
Kostel je nádherný, až se do těchto míst vypravíme, tak už vím, co nového navštívit ...
OdpovědětVymazatKrálíky už tři roky nechováme, ale měla jsem je na talíři od mládí a užila jsem si jich dosyta.
Měj se hezky, dovolenkově !
Jitka
Jituško, tobě by se kostel moc líbil.
VymazatTak ty jsi ten případ:...ani Puňťa už to nežere 😀
Pa, H.
Mňam, ten králík vypadá opravdu chutně, sbíhají se mi sliny :) Což mi připomíná, že mám jednoho domácího v mrazáku, že bych ho mohla zkusit podle tvého receptu.
OdpovědětVymazatA kostel je moc hezký, škoda, žes nemohla dovnitř. Třeba se to povede příště :)
Helenko, prima dny ti přeji :)
Petra
Peti, králíka vyzkoušej, u nás je hodně oblíbený!
VymazatA kostel - snad se někdy zadaří...
Měj krásné dny, H.
Stavba je to opravdu nádherná. Za mě králík neee; ale manžel by k tobě rád zajel :-)
OdpovědětVymazatEvi, dám tvému muži vědět, až bude příště 😀
VymazatPa, H.
Helenko, kostel je monumentální stavba. Taky bych se ráda podívala do interiéru.
OdpovědětVymazatA králíka na hořčici dělám taky, ale trochu jinak, s omáčkou. Rodina ho miluje.
Krásný večer. Jitka
Jituško, je. Třeba se to jednou podaří a uvidím i interiér.
VymazatA králík - třeba jednou prozradíš i svůj recept.
Moc tě zdravím, H.
Ten kostel je opravdu nádherný,mám takové stavby ráda a občas je na nich vidět to režné zdivo.
OdpovědětVymazatKrálík velká ňamka,ale dlouho jsem ho už nedělala.
Helenko,hezký večer
Jituško, to režné zdivo je u nás celkem vzácné, proto mě tak zaujal.
VymazatPřeji hezký den, třeba i s králíkem 😀!
H.
Helenko, nadherna stavba, muzu jen souhlasit. A kralik vypada ve tvem kulinarskem podani taky moc jedle. Ja ho mela na taliri neustale v detstvi, ted uz ho ani nejim:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, děkuji za milou návštěvu a přeji pohové dny, H.
VymazatHelenko, krásný kostel. Odkud prosím tě čerpáš inspiraci a vůbec informace? jsi jak wikipedie :-). s králíkem si mně udělala chutě, kolegyně taky nabízí domácího, tak že bych si koupila? :-). Měj se krásně. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, to je taková posedlost. Když někam jedu, chci vědět, co tam mají zajímavého a tak hledám, ptám se. Kostel jsme zahlédla na netu úplnou náhodou a pak to ještě trvalo, než jsme mířili na jih.
VymazatToho králíka vyzkoušej, je moc dobrý!
Přeji hezké dny, H.
To je nádhera. A to mäsko vyzerá úžasné.
OdpovědětVymazatAUTUMN IS COMING...
To mě těší!
VymazatZdravím, H.
Krásný kostel, tak mám ráda stavby z režného zdiva.
OdpovědětVymazatA recept vypadá zajímavě, budu se snažit na něj nezapomenout. Občas dostaneme domácího králíka od mého bratrance, tak by tentokrát nemusel skončit na paprice :)
Já taky, Stáňo! Připomínají mi trěba Holandsko, tam jsem jich viděla hodně, a Anglie, pochpopitelně.
VymazatBudu ráda, když jako změnu použiješ můj recept.
Měj se hezky, H.
Helo, kostel je moc pěkná stavba a Ty jsi skvěle nafotila. Recept na králíka na hořčici si ukládám. Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatDodala pošta semínka náprstníku ?
Marie
Maruško, moc děkuji za milý komentář i ta semínka!
VymazatMěj se moc hezky! H.
Jdeš na to od lesa, nejdřív kultura, pak gastronomie.
OdpovědětVymazatObé bych si bez problémů užila, neb vypadá lákavě :-)
Krásný a slunečný víkend.
Děkuji, Simi, zážitek a dobrý oběd - člověku stačí málo 😀
VymazatMěj hezkou sobotu! H.
Stavba nádherná, zajímavá. Králíka dostávám od kamarádky, ale nejím. Ale ten tvůj talíř bych neodmítla :-) Krásný víkend.
OdpovědětVymazatLes, tak to mě skutečně moc těší!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, H.
Krásný kostel, ovšem králík vypadá taky luxusně. Dlouho jsem neměla :)) Příjemný víkend.
OdpovědětVymazatŠárko, děkuji za milou návštěvu a přeji hezký den, H.
VymazatAhoj Helenko,
OdpovědětVymazatten kostel je opravdu krásný. taky bych se chtěla určitě podívat dovnitř. Jinak děkuji za recept na králíka:-) U mě na blogu právě probíhá knižní soutěž, tak se můžeš mrknout:-) Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
Haničko, třeba se to někdy povede...
VymazatRádo se stalo, měj příjemný den, H.
Helenko, nevím, co chválit dřív. Jestli Zaječí, nebo králičí. Oboje vypadá nádherně, jak kostel tak oběd. Třeba se jednou poštěstí a podíváš se i dovnitř kostela.
OdpovědětVymazatPřeji hezký týden. D.
Dášo, jsi moc milá, děkuji a přeji jen hezké dny, H.
Vymazatv Zaječí je krásně, králíka mám v mražáku,recept se bude hodit,Helenko,hezké dny,SV
OdpovědětVymazatSvětlanko, souhlasím a jsem moc ráda! Ať i u vás chutná!
VymazatZdravím, H.
Ach ... nádherný kostolík ... ktovie, čo skrýva vo vnútri? Som zvedavá, či nám to tajomstvo raz odtajníš :) Pozdravujem, Marta
OdpovědětVymazatMarti, je krásný! Ale odtajnění jen tak nebude, na Moravu se tak často nedostanu. Třeba jednou...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Kostel je opravdu krásný, takové stavby mám ráda.A králíka už jsem neměla ani nepamatuji. To ještě z dob kdy žili moje stařenka a stařeček na Hané a měli hospodářství. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatMě se taky moc líbí, Maruško!
VymazatA králík - i u nás, dokud měl děda obrovskou králikárnu, moc jsme si toho nepovažovali...
Měj hezký večer, H.