...tvarohový koláč...

úterý, září 22, 2020


Příjemný večer, vážení!

Dnes si trochu odpočineme od cestování, i když slibuji, že na Krétu se určitě ještě vrátíme. Zůstaneme doma a budeme péct. Nevím jak u vás, ale u nás jsou tvarohové dezerty, koláče i dorty prostě nej.

Tenhle recept je myslím z Apetitu, ale jistá si nejsem. Koláč je vynikající, chutná i těm, kteří na sladké úplně nejsou.


Není to úplně pečení zamíchat, nalít, péct, ale jde to rychle, žádný strach.

Těsto:
90 g změklého másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g hladké mouky, špetka soli, kůra z poloviny citronu
Do robotu dejte máslo s cukrem, žloutky a kůru, prošleháme a přidáme mouku a sůl. Po chvíli vznikne kompaktní koule, tu zabalíme do folie a dáme alespoň na 1/2 hodiny do lednice. Klidně si těsto připravíme den předem. 

Drobenka: 
40 g másla, 40 g třtinového cukru, 40 hrubé mouky - všem dám do robotu a je to hned

Krém:
500 g tvarohu, 80 g cukru krupice, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 1 lžička vanilkového extraktu, kůra z poloviny citronu a 1 lžíce hrubé mouky
Tvaroh prošleháme s polovinou cukru, žloutky, vanilkou a kůrou, opatrně přidáme sníh ušlehaný s druhou polovinou cukru a lžíci mouky


Těsto vyválíme a přesuneme do koláčové formy. Mám porcelánovou, tu nevymazávám ani nevysypávám.
Položíme na něj pečící papír, poklademe fazolemi a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Teplotu snížíme asi na 160 stupňů.
Formu vyndáme z trouby, odstraníme fazole a papír, těsto potřeme tvarohovým krémem, posypeme drobenkou a navrch mandlovými lupínky.


Za půl hodinky se domem line úžasná vůně a vy už jen odháníte rodinu a doufáte, že koláč vychladne. Alespoň trochu :o)


Pekla jsem ho už několikrát. Hodně záleží na kvalitě tvarohu. Pochopitelně nejhůř (rozuměj náplň není tak pevná) dopadl tučný vaničkový tvaroh. Pevnější byla z tvarohu farmářského a nejvíc nám chutnala z běžného tvarohu koupeného v Německu. Mají tam prostě jinou chuť...



Tak si užijte večer a dejte si něco dobrého!

Svůj příspěvek zakončím sloganem pana Janka Ledeckého "buďte negativní a zůstaňte pozitivní"
Moc se mi líbí!

Vaše Helena


You Might Also Like

47 komentářů

  1. Helenka,
    koláč vyzerá perfektne, hneď by som ochutnala :-)
    Priznám sa, ani si nepamätám, kedy som naposledy piekla tvarohový koláč... a ten tvaroh je lepší hrudkovitý alebo ten úplne jemný, roztierateľný? Ďakujem za odpoveď a teším sa na Krétu.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, děkuji, víš, že bych to ráda nabídla.
      Tvaroh je lepší jemný, ale doporučuji ho nechat trochu vykapat.
      Měj příjemný den. H.

      Vymazat
  2. Helenko, už podle fotky na něj mám chuť! I když - jak jsem koukla na recept - patří do kategorie "přejít a odložit", vždycky když vidím v receptu předpékání s fazolemi, tak mne ta chuť přejde... ale možná se o víkendu kousnu a překonám...;-) má pršet, bude nás honit mlsná a tvaroh máme taky rádi... tak díky za recept a hezké podzimní dny, e

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já tomu rozumím, ale není to zase takové zdržení. Taky ráda vařím - peču rychle. Určitě bude koláč dobrý, i když tu fazolovou proceduru vynecháš.
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  3. Co jsem před 22 lety přestala kouřit a ze 40 cigaret vyšperkovala svůj život na 0 cigaret, změnily se mi chuťové vjemy a z člověka, co nesnášel sladké, jsem se stala tragédem. Chtěla bych jednou nahlas říct.. nejsem na sladké :-)
    Krásné podzimní dny, budou plné vody, radosti z ní a skvělý koláč s knihou, dokonalé !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, souhlasím, tihle lidé to mají jednodušší (tedy co se hmostnosti týče), ale na druhou stranu - nemají smutný život? Já si ho občas ráda osladím.
      I ty měj hezké podzimní dny, H.

      Vymazat
  4. Helo, zase dobrá mňamka. Vyzkouším bez předpékání s fazolkama. Těším se na další reportáž z Kréty. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, určitě bude dobrý i bez fazolí :o)
      Kréta bude, neboj!
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  5. Určitě zkusím. Koláč vypadá dobře.
    Hezký den, Heli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je moc dobrý! Budu ráda, když bude chutnat i všem u vás.
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  6. Helenko opět jsi nezklamala s dobrůtkou .. vypadá náramně 😊. Tvaroh je u nás velmi oblíbený, takže určitě vyzkouším . Posílám mnoho pozdravů a krásné podzimní dny přeji . Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, snad máš na linecké těsto nějakou bezlepkovou vychytávku, aby si mohla alespoň kousek i ty. Je fakt moc dobrý!
      Přeji hezké a hlavně zdravé dny, H.

      Vymazat
  7. Helenko, hned bych kousek ochutnala. Vše, co je s tvarohem, miluji.
    Přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, i u nás se průběžně tvarohová koláče, táče a buchty dělají celý rok. A patří k oblíbeným. Top je naše peřinová buchta :-)
    Tvůj koláč je trochu jiný a k vyzkoušení mě láká přidání citronu.
    Děkuji za recept a přeji krásné (u nás zatím) slunečné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, citron v tvarohu mu dodá svěžest, taky ho tam mám moc ráda.
      I tobě přeji hezké dny, u nás už je už černá obloha...
      H.

      Vymazat
  9. pěkný povedeny šikulka:) ale tvaroh nemusím :(

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, ten vypadá božsky. Vyladěn kousky mandliček, hmmmm, hned bych se zakousla:)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, je fakt výborný!
      I já bych si kousek dala - není :o)
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  11. Helenko, ja bych si dala hned, ale manzel se na tvaroh zrovna moc netvari, no ale kdo vi, treba si jednou udelam radost:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, to dobře znám. Peču vždycky podle toho, které dítě má přijet a co má nejraději :o)
      Třeba by potěšil i manžela...
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  12. Helenko, ten koláč vypadá úžasně, dala bych si. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko, já vše s tvarohem ráda, pokud možno ještě vlažné.
    Jsi šikulka. Jistě oblíbená v rodině! Takhle jim podstrojovat.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tenhle fakt nestíhá vychladnout, máš pravdu, vlažný je prostě úžasný!
      Máš pravdu, trochu jim podstrojuju :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  14. Já také ráda s tvarohem; zrovna tu nemám nic ke kávičce ))))

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, koláč vypadá náramně a je vidět, že i chutnal. A chutnal by i nám, Míra tvarohové věci může. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Dáši, docela se divím, že mám i jiné fotky než prázdnou formu :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  16. Heleno, koláč vypadá moc dobře, i když se shodně s někým nade mnou přiznám, že předpékání s luštěninami zrovna nemiluju. Já jsem spíš na rychlé recepty (u tvarohu vede tvarožník)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já taky ne, ale jde to rychle. Těsto je pak prostě lépe propečené, ale určitě to jde i bez...
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  17. Tak to je koláč přesně pro mě.Nemohu těsto s práškem do pečiva /pálí mě žáha/ a nemám ráda ani z kynutého těsta,protože mi nějak hodně vykyne a já mám ráda koláče,co mají jenom tenoučký těsto.A tvaroh to je na žaludek jako peřinka.
    Helenko,určitě vyzkouším a děkuji za takovou dobrotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak to skutečně ano, linecké těsto je prostě vynikající, ať už je náplň jakákoli.
      Budu ráda, když ho vyzkoušíš!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Vypadá opravdu jak pro mlsouny. Jsem ho v duchu pekla s tebou (jo, mouka, aby tvaroh byl tužší, a drobenku do mixéru, to neděláme...), ale výsledek nějak nemám :-) Myslím, že někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Les, to je milé, alespoň jsem to s tvým doprovodem nepopletla!
      Budu ráda, když ho vyzkoušíš i v reálu!
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko, recept určitě vyzkouším - koláč vypadá báječně a já čekám v ponděli hosty.
    Přeji ti krásné podzimní dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, tak to mi je skutečně ctí!
      I ty měj hezké dny, i když zrovna hrozně leje...
      Pa, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Helenko,
    tvarohové koláče doma milujeme, takže tento nejspíš v nejbližší době taky vyzkoušíme:-)Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  21. Já tvaroh nikdy nemusela, ale poslední dobou mu začínám přicházet na chuť. Ty fazole mě taky vždycky odradí. Máte tu na blogu samé dobré recepty. Teď řeším pořízení robota, tak se chci zeptat, jakého používáte? Díky za případnou odpověď! Hezký podzim! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, děkuji za návštěvu a slova, které skutečně potěší! S těmi fazolemi to není taková hrůza, jde to rychle.
      A robot - ten byste vidět nechtěla, je to letitý dědeček, ale stále slouží. Lehčí těsta většinou zpracovávám ručním mixérem s metlami.
      Přeji hezkou sobotu, H.

      Vymazat