...tvarohový koláč...
úterý, září 22, 2020Příjemný večer, vážení!
Dnes si trochu odpočineme od cestování, i když slibuji, že na Krétu se určitě ještě vrátíme. Zůstaneme doma a budeme péct. Nevím jak u vás, ale u nás jsou tvarohové dezerty, koláče i dorty prostě nej.
Tenhle recept je myslím z Apetitu, ale jistá si nejsem. Koláč je vynikající, chutná i těm, kteří na sladké úplně nejsou.
Není to úplně pečení zamíchat, nalít, péct, ale jde to rychle, žádný strach.
Těsto:
90 g změklého másla, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g hladké mouky, špetka soli, kůra z poloviny citronu
Do robotu dejte máslo s cukrem, žloutky a kůru, prošleháme a přidáme mouku a sůl. Po chvíli vznikne kompaktní koule, tu zabalíme do folie a dáme alespoň na 1/2 hodiny do lednice. Klidně si těsto připravíme den předem.
Drobenka:
40 g másla, 40 g třtinového cukru, 40 hrubé mouky - všem dám do robotu a je to hned
Krém:
500 g tvarohu, 80 g cukru krupice, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 1 lžička vanilkového extraktu, kůra z poloviny citronu a 1 lžíce hrubé mouky
Tvaroh prošleháme s polovinou cukru, žloutky, vanilkou a kůrou, opatrně přidáme sníh ušlehaný s druhou polovinou cukru a lžíci mouky
Těsto vyválíme a přesuneme do koláčové formy. Mám porcelánovou, tu nevymazávám ani nevysypávám.
Položíme na něj pečící papír, poklademe fazolemi a pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Teplotu snížíme asi na 160 stupňů.
Formu vyndáme z trouby, odstraníme fazole a papír, těsto potřeme tvarohovým krémem, posypeme drobenkou a navrch mandlovými lupínky.
Za půl hodinky se domem line úžasná vůně a vy už jen odháníte rodinu a doufáte, že koláč vychladne. Alespoň trochu :o)
Pekla jsem ho už několikrát. Hodně záleží na kvalitě tvarohu. Pochopitelně nejhůř (rozuměj náplň není tak pevná) dopadl tučný vaničkový tvaroh. Pevnější byla z tvarohu farmářského a nejvíc nám chutnala z běžného tvarohu koupeného v Německu. Mají tam prostě jinou chuť...
Tak si užijte večer a dejte si něco dobrého!
Svůj příspěvek zakončím sloganem pana Janka Ledeckého "buďte negativní a zůstaňte pozitivní"
Moc se mi líbí!
Vaše Helena
47 komentářů
Helenka,
OdpovědětVymazatkoláč vyzerá perfektne, hneď by som ochutnala :-)
Priznám sa, ani si nepamätám, kedy som naposledy piekla tvarohový koláč... a ten tvaroh je lepší hrudkovitý alebo ten úplne jemný, roztierateľný? Ďakujem za odpoveď a teším sa na Krétu.
Pekný večer,
A.
Adinko, děkuji, víš, že bych to ráda nabídla.
VymazatTvaroh je lepší jemný, ale doporučuji ho nechat trochu vykapat.
Měj příjemný den. H.
Tak ten vypada moc chutne a urcite je.
OdpovědětVymazatDěkuji, Elli a mávám do dáli!
VymazatH.
Helenko, už podle fotky na něj mám chuť! I když - jak jsem koukla na recept - patří do kategorie "přejít a odložit", vždycky když vidím v receptu předpékání s fazolemi, tak mne ta chuť přejde... ale možná se o víkendu kousnu a překonám...;-) má pršet, bude nás honit mlsná a tvaroh máme taky rádi... tak díky za recept a hezké podzimní dny, e
OdpovědětVymazatEvi, já tomu rozumím, ale není to zase takové zdržení. Taky ráda vařím - peču rychle. Určitě bude koláč dobrý, i když tu fazolovou proceduru vynecháš.
VymazatMěj hezký den, H.
Co jsem před 22 lety přestala kouřit a ze 40 cigaret vyšperkovala svůj život na 0 cigaret, změnily se mi chuťové vjemy a z člověka, co nesnášel sladké, jsem se stala tragédem. Chtěla bych jednou nahlas říct.. nejsem na sladké :-)
OdpovědětVymazatKrásné podzimní dny, budou plné vody, radosti z ní a skvělý koláč s knihou, dokonalé !
Simi, souhlasím, tihle lidé to mají jednodušší (tedy co se hmostnosti týče), ale na druhou stranu - nemají smutný život? Já si ho občas ráda osladím.
VymazatI ty měj hezké podzimní dny, H.
Helo, zase dobrá mňamka. Vyzkouším bez předpékání s fazolkama. Těším se na další reportáž z Kréty. M.
OdpovědětVymazatMaruško, určitě bude dobrý i bez fazolí :o)
VymazatKréta bude, neboj!
Měj příjemný den, H.
Určitě zkusím. Koláč vypadá dobře.
OdpovědětVymazatHezký den, Heli!
Hanka
Haničko, je moc dobrý! Budu ráda, když bude chutnat i všem u vás.
VymazatMěj příjemný den, H.
Helenko opět jsi nezklamala s dobrůtkou .. vypadá náramně 😊. Tvaroh je u nás velmi oblíbený, takže určitě vyzkouším . Posílám mnoho pozdravů a krásné podzimní dny přeji . Z💙
OdpovědětVymazatZdeničko, snad máš na linecké těsto nějakou bezlepkovou vychytávku, aby si mohla alespoň kousek i ty. Je fakt moc dobrý!
VymazatPřeji hezké a hlavně zdravé dny, H.
Helenko, hned bych kousek ochutnala. Vše, co je s tvarohem, miluji.
OdpovědětVymazatPřeji krásné podzimní dny.
Já taky, Růženko, málem na mě nezbylo...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko, i u nás se průběžně tvarohová koláče, táče a buchty dělají celý rok. A patří k oblíbeným. Top je naše peřinová buchta :-)
OdpovědětVymazatTvůj koláč je trochu jiný a k vyzkoušení mě láká přidání citronu.
Děkuji za recept a přeji krásné (u nás zatím) slunečné odpoledne. Jitka
Jituško, citron v tvarohu mu dodá svěžest, taky ho tam mám moc ráda.
VymazatI tobě přeji hezké dny, u nás už je už černá obloha...
H.
pěkný povedeny šikulka:) ale tvaroh nemusím :(
OdpovědětVymazatTak nic pro tebe...
VymazatDěkuji za návštěvu, H.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatHelenko, ten vypadá božsky. Vyladěn kousky mandliček, hmmmm, hned bych se zakousla:)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Peti, je fakt výborný!
VymazatI já bych si kousek dala - není :o)
Měj příjemný den, H.
Helenko, ja bych si dala hned, ale manzel se na tvaroh zrovna moc netvari, no ale kdo vi, treba si jednou udelam radost:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, to dobře znám. Peču vždycky podle toho, které dítě má přijet a co má nejraději :o)
VymazatTřeba by potěšil i manžela...
Měj hezký den, H.
Helenko, ten koláč vypadá úžasně, dala bych si. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, já taky, mizí fakt rychle :o)
VymazatUžij si hezký den, H.
Helenko, já vše s tvarohem ráda, pokud možno ještě vlažné.
OdpovědětVymazatJsi šikulka. Jistě oblíbená v rodině! Takhle jim podstrojovat.
Jiřina z N.
Jiřinko, tenhle fakt nestíhá vychladnout, máš pravdu, vlažný je prostě úžasný!
VymazatMáš pravdu, trochu jim podstrojuju :o)
Měj se moc hezky, H.
Já také ráda s tvarohem; zrovna tu nemám nic ke kávičce ))))
OdpovědětVymazatEvi, chápu. Já mám teď taky jen tu kávu...
VymazatPřeji hezký den, H.
Helenko, koláč vypadá náramně a je vidět, že i chutnal. A chutnal by i nám, Míra tvarohové věci může. :o)
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny. D.
Jo, Dáši, docela se divím, že mám i jiné fotky než prázdnou formu :o)
VymazatMěj se moc hezky, H.
Heleno, koláč vypadá moc dobře, i když se shodně s někým nade mnou přiznám, že předpékání s luštěninami zrovna nemiluju. Já jsem spíš na rychlé recepty (u tvarohu vede tvarožník)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já taky ne, ale jde to rychle. Těsto je pak prostě lépe propečené, ale určitě to jde i bez...
VymazatMěj se hezky, H.
Tak to je koláč přesně pro mě.Nemohu těsto s práškem do pečiva /pálí mě žáha/ a nemám ráda ani z kynutého těsta,protože mi nějak hodně vykyne a já mám ráda koláče,co mají jenom tenoučký těsto.A tvaroh to je na žaludek jako peřinka.
OdpovědětVymazatHelenko,určitě vyzkouším a děkuji za takovou dobrotu
Jituško, tak to skutečně ano, linecké těsto je prostě vynikající, ať už je náplň jakákoli.
VymazatBudu ráda, když ho vyzkoušíš!
Moc tě zdravím, H.
Vypadá opravdu jak pro mlsouny. Jsem ho v duchu pekla s tebou (jo, mouka, aby tvaroh byl tužší, a drobenku do mixéru, to neděláme...), ale výsledek nějak nemám :-) Myslím, že někdy vyzkouším.
OdpovědětVymazatLes, to je milé, alespoň jsem to s tvým doprovodem nepopletla!
VymazatBudu ráda, když ho vyzkoušíš i v reálu!
Měj hezké dny, H.
tvaroh můžu,Sv.
OdpovědětVymazatNo, u nás tedy taky, a všichni!
VymazatSvětlanko, měj hezký den, H.
Ahoj Helenko, recept určitě vyzkouším - koláč vypadá báječně a já čekám v ponděli hosty.
OdpovědětVymazatPřeji ti krásné podzimní dny. Iva
Ivuško, tak to mi je skutečně ctí!
VymazatI ty měj hezké dny, i když zrovna hrozně leje...
Pa, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazattvarohové koláče doma milujeme, takže tento nejspíš v nejbližší době taky vyzkoušíme:-)Měj se krásně!
Hanka z ciculka.cz
To mě moc těší, Haničko!
VymazatMěj pohodovou sobotu, H.
Já tvaroh nikdy nemusela, ale poslední dobou mu začínám přicházet na chuť. Ty fazole mě taky vždycky odradí. Máte tu na blogu samé dobré recepty. Teď řeším pořízení robota, tak se chci zeptat, jakého používáte? Díky za případnou odpověď! Hezký podzim! Eva
OdpovědětVymazatMilá Evo, děkuji za návštěvu a slova, které skutečně potěší! S těmi fazolemi to není taková hrůza, jde to rychle.
VymazatA robot - ten byste vidět nechtěla, je to letitý dědeček, ale stále slouží. Lehčí těsta většinou zpracovávám ručním mixérem s metlami.
Přeji hezkou sobotu, H.