...z Teplic a od nás...

neděle, srpna 04, 2024


Příjemný večer vám všem!

Dnes na chvíli opustíme Šumavu a vezmu vás pro změnu do města. V červenci jsme si udělali výlet do Teplic. Ubytovali jsem se v hotelu Monopol . Byla to dobrá volba, příjemné ubytování, dobrá snídaně a lázeňská čtvrt v docházkové vzdálenosti. Na tuhle nádheru jsem měla výhled z okna pokoje. 


Musela jsem hodně hledat, ale našla jsem - jde o cihlovou novorománskou trojlodní baziliku - odsvěcený kostel sv. Bartoloměje. Věž připomíná italské kampanily. Kostel přežil okupaci, budování socialismu, nepřežil budova kapitalismu. Hned po revoluci tam byla luxusní restaurace, velmi krátce, od té doby objekt chátrá a můžete si ho projmout. Dočetla jsem se v jednom komentáři, že tam byla super techno párty...
Tady můžeme památkovému úřadu v Teplicích skutečně gratulovat... 



Lázeňská část města vypadá tak, jak mají lázně vypadat. Fontány, záhony, lavičky, kavárny...



Nakoukla jsem i do lázeňského domu Beethoven s thermaliem (to jsme bohužel nestihli...)


Ale kávičky, večeře, mojita, zmrzku, to jsem stihli :o) Musím říct - vše bylo OK (jak kvalita, tak cena) servírováno s úsměvem.


Mariánský sloup si pamatuji z našich minulých návštěv (návrh je od M. B. Brauna),


ale tahle roztomilá fontána odkazující k tradiční výrobě porcelánu v tomto kraji, je pro mne novinkou. Bohužel prodejna, která byla roky nedaleko, je zrušená...


Cestou k hotelu jsem viděly nespočet úchvatných vil. Některé opravené a živoucí, některé s lešením a některé jen chátrající, ale i tak byla jejich krása vidět na první pohled. Snad se i ty dočkají.


Už při příjezdu do města nás zaujala tahle nádherná novorenesanční stavba vysoko nad městem. Šli jsme se k ní podívat - je to Obchodní akademie. Škola má snad i občas přístupnou vyhlídkovou věž.


Už jsem skoro u hotelu - jdeme kolem pamětního místa. Zde stála teplická synagoga. Tu vybrakovali a podpálili němečtí výrostci v březnu 1939.


Poslední fotka před hotelem - krásná vila v jeho sousedství.


Nestihli jsem vše, třeba beuronskou kapli, tu bych chtěla moc vidět. Z Teplic jsme i vyjeli a splnila jsem si dávná přání. Ale o tom až někdy příště.
Teď ještě něco málo z domova, možná i inspirace. Takhle teď často obědváme - nové brambory, cizrna, vejce, zelenina, tuňák, kapary. Zálivka z hrubozrnné hořčice, olivového oleje, balsamica a kapky medu. Pro nás dokonalé jídlo v horkých dnech.
 

Voda se tedy taky hodí - když si vzpomenu, jak jsem zvažovali, jestli bazén ano nebo ne...


A tady moje radost - je to podle toho pořekadla o sedlákovi a bramborách, ale nechci to zakřiknout - úroda je skvělá!!!

Končím květinovým okénkem, to udělá radost každé ženské, že...

Užívejte léto!

Vaše Helena

You Might Also Like

47 komentářů

  1. Helenko, toho původního kostela je škoda. Nádherná stavba. Jinak nás cestou přes Teplice vždy odradilo zanedbané nádraží a tak jsme tam nikdy vystoupit netoužili a na výlet jeli vždy o kousek dál...letní obědy máte luxusní. Mňam. Přeji moc pěkné letní dny. Sice teď nám trochu prší, ale sluníčka si určitě ještě užijeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, to tedy je. Já si zase pamatuji nějaké náměstí, kde bylo autobusové nádraží a byla to hrůza... Lázně jsou opravdu příjemné.
      Moc děkuji za pochvalu a i tobě přeji hezké letní dny, H.

      Vymazat
  2. Heleno, tak té teplické baziliky je fakt škoda, mám tyhle cihlové stavby ráda. Váš salát je hodně podobný salátu Nicoise. Já bych určitě vynechala cizrnu - s tou se kamarádím jen v hummusu ;-).
    Hezké srpnové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, nechtělo se mi věřit... Taky mám pro tyhle "cihly" slabost.
      A vidíš správně - je to taková varianta na Nicoise, pokaždé je trochu jiný... Cizrna se u nás může na všechny způsoby :o)
      Hezký večer přeji, H.

      Vymazat
  3. Teplice mají opravdu co nabídnout. Další krásné město. Překvapilo mne, že ve Velkém Meziříčí je ze synagogy vietnamská tržnice. Jak je vidět, osud těchto památek je nešťastný i jinde. Letní obídek je super. Také si děláme zeleninové saláty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já vím! Když jsme byli ve Velké Meziříčí, šokovalo mě to. Stejně jako dálnice nad městem...
      Letní jídla mám moc ráda.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
    2. Ta dálnice nebo spíše dálniční most překlenující údolí mi tak moc nevadil. Je to zajímavá stavba a nad dálnici se dá vyšplhat a je tam z autosoučástí vytvořené královské křeslo a nádherný výhled nejen na dálnici, ale celé město a zámek.

      Vymazat
    3. Maruško, dálnice změnila tvář mnoha míst.
      O té rozhledně nevím, děkuji za tip.
      Zdravím, H.

      Vymazat
  4. Krásné fotografie.O to více mě mrzí,že když jsme byli na hradě Doubravka nad Teplicemi a skoro denně jimi projížděli,že jsme si je neprohlédli.Nechávala jsem prohlídku na poslední den,jenže parkoviště,které nám nabídla navigace byla plná,hodně zákazů vjezdu až jsme z nich vyjeli.Takže lístek s památkami,které jsem tu chtěla navštívit zůstal nesplněn.Jediný.Úroda a kytičky úžasné.A bazén to už je skoro nutnost.Obědy mám v létě podobné.Dnes je na programu lilek.
    Helenko,hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji! Na hrad jsem koukala, bohužel na něj nedošlo...
      Doprava ve městech je teď děs, proto jsem volili hotel s vlastním parkoviště a pak už chodili pěšky.
      Moc ti přeji, aby si Teplice mohla omrknout.
      Pa, H.

      Vymazat
  5. Helenka, krásne foto z domova aj zo "sveta" :) nech sa darí paradajkám, vyzerajú veľmi chutne

    OdpovědětVymazat
  6. Helo, Teplice jsou pěkné, ale měla bych si je připomenout, už jsem tam delší dobu nebyla, tak aspoň s tebou. Bazén je super, také si ho užívám. A obědy mám asi podobné, vlastně já to mám k večeři. Úrodu nyní sklízím a rajčata mám na husto, tj. stále. Pěkné letní dny přeje a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Večernice, moc se nám v Teplicích líbilo.
      A letní radosti, ty si užívám do sytosti :o)
      Měj hezký den. H.

      Vymazat
  7. Teplice má občas na svém blogu Eva ( E.S.ideas), takže něco jsem z nich už viděla. Ale každá je máte svým způsobem jiné, takže ráda nakouknu tam i tam.
    Letní jídelníček máme taky podobný- víc zeleninový- prostě to k létu patří. A bazén není vůbec špatná záležitost :-))). My ho už sice na zahradě nemáme, ale u syna mám šanci osvěžit se kdykoliv.
    Hezké letní dny, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Hani, Eva tam jezdí moc ráda. My to máme přece jen dál...
      Užívej letních dnů a radostí! Moc zdravím, H.

      Vymazat
  8. Helo, dneska jsem za podobnou větvičku červených rajčátek vysolila 30 Ká, to je tak, když se někdo vyhýbá pěstování zeleniny 😄 Porcelánová fontánka se hned tak nevidí,je moc hezká. Díky za tip na letní oběd, zítra bude něco podobného i u nás, měj se hezky, pá 😄😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, už teď se děsím, jakou zeleninu budu jíst v zimě. Ta chuť domácích rajčat... ach!
      Fontána se mi moc líbila, viděla jsem jí na fotkách u Evy. Hodně jich je v Míšni, tam jsem se opravdu kochala...
      Přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Já snad, už do těch Teplic musím:-)
    A na oběd se také pozvu:-))) ingredience přesně podle gusta. U bazénu a kvetoucích záhonů báječně chutná! Hezké letní dny Helo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, na oběd tě moc ráda pozvu! A do Teplic se zajeď podívat...
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Helenko, pro nás jsou tedy Teplice hodně z ruky, tak spíš zajedu jinam, ale to vůbec nevadí. Napíšu to jinak. Kolikrát čtu, že někdo by do města nejel, vadí mu "davy" a fotit ve městě neumí. Zato já si ve městech připadám jako ryba v tom ... bazénu, co máš na fotu a tak váš výběr schvaluji a bezva hotel to jistí. Fotky se povedly podobně jako úroda.
    Ať žije léto! 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem městský člověk, jednoznačně. K životu potřebuji kulturu a to i tu kavárenskou :o) Městům se rozhodně nevyhýbám, ráda poznávám. Ale oba pracujeme s lidmi a tak rádi zajedeme někam, kde jsem sami. To je skvělý relax.
      Zdravím, H.

      Vymazat
  11. Helenko, díky za reportáž z města, které neznám. A máš moc hezkou úrodu. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuju za prohlídku Teplic. Tam dříve jezdil můj tatínek každoročně do lázní a my na návštěvu za ním. Díky tomu jsem měla možnost sledovat, jak moc se město změnilo k lepšímu, hlavně v době působení pana Kubery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, k tomu asi není co dodat. Město může panu Kuberovi opravdu děkovat za mnohé...
      Měj se krásně, H.

      Vymazat
  13. Teda ty rajčátka....jsou jako šperky :-)
    Já v městech věčně chodím s nosem vzhůru...be že bych byla pyšná pávice, ale prostě architektura některých domů je neskutečná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, děkuji, Míšo! Je pravda, že mi dělají fakt radost.
      Souhlasím, v Teplicích je opravdu na co koukat!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  14. Zrovna teď jsem četla článek i od Evičky, že také byla v Teplicích :) Bylo hezké je vidět zase trochu z jiné perspektivy. Úrodu máš krásnou. My letos pěstovali první rok, takže nic moc, ale jsme rádi i za to málo, co nám vyrostlo.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Eva tam jezdí často!
      Děkuji za pochvalu, nejsem žádná zahradnice, takže radost velká, když se daří!
      Vytrvejte!
      Pa, H.

      Vymazat
  15. Helenko,při čtení Tvého článku jsem si vzpomněla na mladá léta,kdy jsme v Teplicích vyhrály jako dorostenky mistrovství republiky v košíkové,od té doby jsem tam nebyla,ráda jsem se s Tebou tam podívala.Úrodu máš nádhernou,radost pohledět.Přeji pěkné léto..🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, tak to jsem ti ráda vyvolala vzpomínky. Věřím, že město vypadalo úplně jinak...
      Děkuji za pochvalu a přeji hezký letní den. H.

      Vymazat
  16. Helenko, zajímavé fotky z Teplic, mám je za nezajímavé město, ale je to jinak. Ten lustr kapkový... nádhera.
    Úrodu i květinky máš pěkné a doufám, že se bude dařit i nadále.
    Měj pěkné srpnové dny. Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, lázeňská část města je opravdu velmi příjemná. Jinak nemohu soudit. Bohatství měšťanů v minulosti je vidět na každém kroku...
      Děkuji za pochvalu, od tebe si jí považuji!
      Měj krásný letní den. H.

      Vymazat
  17. Ahoj Helenko,
    já jsem v Teplicích nikdy nebyla, tak jsem si to s tebou užila. Msto vypadá moc pěkně.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jak celé město nevím, ale lázeňská část je opravdu moc hezká.
      Pa, H.

      Vymazat
  18. Ahoj Helenko,
    teda vůbec jsem nevěděla, že Teplice jsou takhle krásné město, rozhodně nad nimi teď budu smýšlet lépe. Co se týče rajčátek nám se též letos urodilo, tak sklízíme a mistička v lednici k svačince nebo zobání není nikdy během léta prázdná. Přeji zítra příjemný start do nového týdne :)

    Sabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, myslím, že to je proměna za posledních několik let - zrovna top město to nikdy nebylo.
      Domácí rajčata jsou skvělá, ta chuť...ach! V zimě budeme vzpomínat, viď.
      Pa, H.

      Vymazat
  19. Teplice jsme kdysi jen proběhli, když jsme navštívili botanickou zahradu. A jak je vidět, je tam spousta míst k vidění, tak třeba jednou se tam zase vydáme. Hezkou neděli, Heli 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidíš, my zas neviděli tu botanickou...
      Šárko, přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  20. Helenko, kytičky potěší, to je pravda :-) Mě vždy překvapí zajímavost měst, o kterých jsem si myslela, že jsou ošklivá. Teplice patří mezi ně. Děkuji za fotografie. Krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, nevím, jak celé město, ale ta lázeňská část je opravdu hezká.
      Posílám přání hezkého dny, H.

      Vymazat
  21. Teplice vlastne vubec neznam, takze tve fotky, Helenko, vitam. A tleskam zahradkarskym uspechum:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, v Teplicích se nám líbilo!
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat