...adventně neadventně...

neděle, prosince 20, 2020


Příjemné nedělní odpoledne!

Vím, že je poslední adventní, ale dovolte, abych se trochu vrátila v čase. Na podzim jsem připravovala dárek pro kamarádku k půlkulatinám. Oslavu jsme už nestihli. Protože jsem uháčkovala šál z merina s luxerovou nitkou na kabát, měla jsem trochu strach, abych ho nepředávala někdy na jaře. Využila jsem tedy první možné příležitosti, šál je u své majitelky a já ho mohu ukázat i vám.

Fotky jsou celkem staré, někdy ze začátku listopadu, těsně před tím, než jsme uklidili zahradní nábytek.

Je docela velký, na kabátu vypadá skvěle a myslím, že jestli se skutečně ochladí, bude příjemné do něj se zachumlat.


No a teď advent - trochu smutný, prostě jiný. Setmělé Pernštýnské náměstí v Pardubicích - bez trhů, bez svařáku, skoro bez lidí...

Úžasný dárek - poprvé mám doma cibuli amarylisu ve vosku. Je veliká, vidím to nejméně na dva květy, uvidíme co uvidíme...



Cukroví je hotové, v lednici je tedy ještě "těsto" na opilé rozinky, ale to se ukoulí raz dva. 

Další dárek - blogerka Hanička napekla štramberské uši, zabalila a poslala pěknou porci i k nám. Vůně i chuť je skutečně úchvatná! Haničko, ještě jednou děkuji!

Uvědomuji si, že letos všechno v poklidu stíhám. Odpadl společeský rozměr adventu - žádné koncerty, výstavy, večírky, předvánoční posezení. Nesmím moc myslet na to, že snad po 10ti letech poprvé nebude adventní večeře s kamarádkami - blogerkami plánovaná na zítra... Co naděláme.


Nejsem určitě sama, komu chybí spousta milých a donedávna běžných věcí. O to víc se snažím doma, aby byl advent adventem. Podle vašich příspěvku vidím, že jste na tom stejně.

Moc vás zdravím!

Vaše Helena




You Might Also Like

60 komentářů

  1. Takový krásný šál určitě potěší, třeba nějaká ta zima přeci jenom přijde. Také se doma snažíme, aby svátky byly takové, jak jsme zvyklí, ale všichni se stejně nesejdeme, strach je docela veliký. Jsme už ohrožený druh a moji rodiče mají přes devadesát, tak to jednoduché není. Krásnou poslední adventní neděli ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, moc děkuji za milá slova a moc ti přeji, aby všechno proběhlo v klidu a hlavně ve zdraví!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  2. Heleno, krásný šál. Náměstí se světýlky je krásné i bez lidí, ale máš pravdu, že trochu smutné. Už je to dlouho... Já ani nikde nebyla - nějak mne vytěžuje HO a nechci moc riskovat před Vánoci (okouknutí vánočního centra znamená cestu MHD a té se snažím vyhýbat, když už díky HO nemusím jezdit do práce), kdy u nás bude máma.
    Taky jsme letos museli oželet pravidelné setkání s mými čajosběratelskými kamarády (už má desetiletou tradici, letos jsme vynechali poprvé). Snad příští rok bude v tomhle směru veselejší...
    Hezký zbytek poslední adventní neděle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, Stáňo!
      To náměstí by bylo krásné a romantické, kdyby byla třeba půlnoc, ale ta fotka je z adventní neděli cca 17 hodiny... I my kvůli mamce zvažujeme různé cesty, ale pracovně to u nás jinak nejde.
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat
  3. Helo, šál je moc pěkný, určitě bude majitelce slušet. Amarylis ve vosku vůbec neznám. Zajímavé umístění cibule. Klidný podvečer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji!
      Cibuloviny ve vosku jsem viděla poprvé asi před pár lety ve Vídni, oni prý nic nepotřebují a stejně doma vykvetou - uvidíme, budu vás informovat.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. To je tedy krása veliká! :-) A je sice pravda, že letos odpadl společenský rozměr adventu, ale o to víc si ho snad vychutnáme na Vánoce. Myslím, že to bude po dlouhé době, co se budu na všechny ty návštěvy doopravdy těšit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie V. moc děkuji! Tvé přání je staré pár dní, situace se myslím ještě spíš zhoršila...
      I tak přeji co nejkrásnější Vánoce!
      H.

      Vymazat
  5. Krásný šál, kamarádka z něj měla určitě velikou radost. Také vidím poprvé amarylis ve vosku, musela jsem si o něm něco přečíst.
    Před Vánoci se většinou scházíme s bývalými kolegyněmi z Modety. Bohužel letos se nesejdeme a je mi to líto. Nejstarší z nás je 87 roků. Doufám, že se na Štědrý den setkáme se synem a jeho rodinou a pak si na pár dnů dovezeme vnoučata.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji.
      Ten amarylis mám doma poprvé, je to takové kouzlo :o)
      Je škoda, že ani vám setkání nevyšlo, nemá cenu riskovat zdraví!
      Užij si rodinu i vnoučata!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  6. Helenko,šátek se mi moc líbí,pěkný vzor a je elegantní.Já háčkuji pořád,protože nevydržím nic nedělat rukama.Pochlubím se po novém roce,co jsem ukutila.
    Prosinec byl pro mě vždy měsíc setkávání s děvčaty,jak z práce,ze školy a z dětství.Chodili jsme i se sestrou a švagrem na nějakou dobrou večeři mezi svátky do restaurace.Ještě,že si můžeme vše sdělovat po mobilu.Chybí mi to,patřilo to k Adventu a k Vánocům.Hlavně,že se sejdeme u nás s oběma dětma a všema vnoučatama.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji! Kamarádka je elegantní dáma, tak jsem chtěla něco, co se jí bude skutečně hodit.
      Vidím, že i ty si měla plány, že máte své tradice - co naděláme.
      I tak měj krásné dny, H.

      Vymazat
  7. Podařilo se mi dát odpověď na tvůj komentář u mě na blogu, snad se povede i sem! Šál je moc hezký a vlna merino krásně teplá a přitom lehounká. My měli Vánoce už dnes, přišel starší syn se ženou, od 24.12. je vše zavřeno a nesmí se skoro ani kolem domu. Otevřou až po svátcích a pak znovu zavřeno před Silvestrem. Divný rok, doufejme poslední takhle problémový. Ale držme se a užívejme si svátků ! 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to tě tady moc vítám a děkuji za milá slova. Ano chtěla jsem něco příjemného a hezkého, tak se to snad povedlo.
      Ano, i u nás se opatření každý den zpřísňují, není to jednoduché, snad se brzo dočkáme normálního života.
      Moc tě zdravím a přeji krásné Vánoce. H.

      Vymazat
  8. Helenko, moc nádherný šál a určitě bude i k užitku. Také prožívám advent jinak, letos je všechno jinak. Já navíc ještě hodně pracovně - už se těším na pár dní volna.
    Přeji k vám krásný adventní večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, co Ti budu povídat, letos je to opravdu jiné, smutné. A nejen díky té smutné události u nás v rodině, ale i celkově. Chybí mi trhy, setkávání a spousta dalších aktivit, které k adventu patří. Naštěstí doma se setkáme s rodinou a na to se moc těším. Šátek je krásný a cukroví vypadá lákavě. Vosí hnízda nedělám, ale ochutnám u švagrové, ta dělá luxusní. Jinak už mám celkem také hotovo, dárky zabalené a teď si začnu užívat pohádkové večery.
    Pohádkový nejen večer přeji i Tobě. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Dášo, není to moc pozitivní rok.
      Moc děkuji za pochvalu a tvá milá slova. Přeji ti příjemně prožité vánoční dny, H.

      Vymazat
  10. Helenko, šátek snad ani chválit nemusím. Taková překrásná ruční práce se chválí sama. Máš fakt šikovné ruce a kamarádka musela nbýt nadšená :)
    A letošní advent.... no, já, asi na rozdíl od ostatních, nestíhám nic, v práci jedeme na 100% (zaplať Bůh) a doma sedám k učení sotva přijdu. Já vím, dala jsem se do boje, tak musím bojovat. Ale náročné to je víc, než jsem si uměla představit :o) Ale co, hlavně ať jsme zdraví my, i naši blízcí, viď.
    Helenko, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc děkuji, jsi tak milá! Kamarádka byla překvapená a nadšená a chválil i její muž, což je tedy hodně milé :o)
      Dala sis na záda pořádnou nálož, máš můj veliký obdiv. Vidím, jak se přibývajícími roky hlava brání novým věcem...
      Moc tě zdravím a přeji krásné Vánoce, H.

      Vymazat
  11. Nádherný šál jsi uháčkovala a určitě udělal velikou radost. Krásný strom. Já mám také celkem připraveno, dárky částečně zabalené, stromeček je ustrojený a já ještě dodělávám jedno přání...uplést návleky na nohy. Snad to do Vánoc stihnu, abych je mohla zabalit pod stromeček. Přeji ti krásný vánoční týden v pohodě a hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc děkuji a obdivuji, jak jsi vzorně nachystaná! Ty to určitě stihneš!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  12. Helenko, jako vždy, šál od tebe moc pěkná práce. Udělá jistě radost.
    Štramberské uši jsem nejedla, ani nepamatuji, je to mnoho let, co jsme šli na Trůbu.
    Krásné dny do Vánoc Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Jiřinko!
      Uši mi udělaly obrovskou radost, tyhle nečekané dárečky od blogerek, to je tak milé!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. Krásný šátek a “svůdná” hnízdečka😊

    OdpovědětVymazat
  14. Jééé Helenko, ty máš zlaté ruce, ten šál je nádherný a ještě k tomu šedý...tu já miluju:-) a děkuju za pochvalu štramberských uší, ale jak vidím, tak pošta se s nima moc nemazlila, no hlavně, že chutnaly. Taky mi chybí veškerá setkaní, jarmarky, ale dnes mi přiletěla dobrá zpráva, že se zas všichni celá rodina( tety, strýci, bratranci...) sejdeme 29.12. u babičky v chalupě, která už není 7let mezi námi a slavila by 90, tak mě to potěšilo a poslední uši co mi zbyly beru sebou:-) a budem dělat vařonku. Pak popíšu na blogu co to je a jak se dělá. Krásné Vánoce ti přeju:-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, konečně se dostávám k odpovědi a poděkování za tvá slova. Pár uší bylo rozlámaných, ale na chuti nic neztratily!
      Doufám, že se vaše rodinné setkání uskuteční a vydaří, je moc hezká tradice.Jsem zvědavá na tu vařonku, zajímá mě, jestli taky přidáváte máslo.
      Užij si slavnostní odpoledne. H.

      Vymazat
  15. Helenko, krásný šál, určitě udělal hodně radosti. Letos je vše jiné, důležité zůstat pozitivní a užít si to doma. Měj krásný 4. advent. Dana

    OdpovědětVymazat
  16. Připravuješ krásné dárky; které dělají druhým velkou radost.
    Přeji nádherné vánoční těšení. Doufám; že za rok se zase dočkáme nějaké normálnosti.

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko, nádherný šál, ostatně jako všechny tvoje výrobky. Měj pohodové a klidné dny, letos je prostě vše jinak.

    OdpovědětVymazat
  18. Mě až zamrazilo z té poslední věty "aby byl advent adventem". Je, pořád je, i když ta setkávání nad svařákem chybí. Šál je nádherný, to víš, že jsem koukala, jak je háčkovaný :) Udělal radost a zahřeje. A s tou kytičkou, také jsem koupila dárek, tak jsem zvědavá, jestli mi nerozkvete do vánoc :-) Krásný předvánoční čas

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Les, já vím, že advent byl. jen ty milé chvíle s přáteli, kolegy nebyly.
      Děkuji za pochvalu, kdyby si chtěla, diagram myslím ještě mám, pošlu ti ho.
      Amarylis do Vánoc nerozkvetl, ale já miluji cibuloviny už v těch zelených poupatech, tak jsem spokojená.
      Měj hezké vánoční dny, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko,
    ten šál je teda parádní, docela tvé kamarádce závidím:-) Zrovna jsme si doma říkali, jak je to zvláštní. Každý rok chodíme do divadla na vánoční koncert příbramského Big Bandu, do divadla, v prosinci jsem měla mít několik maturitních plesů, těšila jsem se na nové filmy a výstavy. Samozřejmě jsou zrušena všechna vánoční posezení, což mě taky mrzí, protože jsem se na to těšila. Stihla jsem akorát minulou neděli sraz s jednou kamarádkou, která přijela k nám do Příbrami a byly jsme spolu na obědě v restauraci. Fakt jsme si to užily a kdo ví, kdy se tam zase dostaneme... Vím, že jsou to možná takové malichernosti, ale ten běžný kulturní život mi moc chybí. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji!
      Je mi jasné, že kultura nechybí jen mě. Taky jsem stihla jen jednu kávu a jedne oběd s kamarádkami...
      Měj hezké sváteční odpoledne, H.

      Vymazat
  20. Šál je moc hezký, no jako vše, co tady u Tebe na blogu je. Ano,ano je to teď víceméně divná doba.
    Chybí mi naše loutkaření předvánoční, ale i představení pro velké i malé mezi svátky vánočními a Novým rokem. Musím oželet koledy v podání naší Městské hudby odpoledne na Štědrý den u nás na náměstí, kdy se schází vždy hodně lidí, aby si s kalíškem medoviny či svářáku v ruce popřálo hezké svátky. Nepůjdeme se podívat na oživlý betlém na Štěpána. Ale i tak se na Vánoce těším, protože i tak mohou být hezké.
    Hezký předvánoční den, Heli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuji za pochvalu a jak čtu, i tobě odpadla hromada krásných aktivit.
      Budeme věřit v lepší časy...
      Pa, H.

      Vymazat
  21. Helenko šál je nádherný, musel obdarované udělat velkou radost.
    Vánoční Pernštýnské náměstí byla letos moje jediná vánoční akce. Byla jsem tam dvakrát cestou ráno do práce, naposledy v pátek. Stačí vystoupit o jednu zastávku dřív a užila jsem si tam pár hezkých vánočních chvil.
    Cukroví jdu za chvíli ještě dozdobit, letos jsem to nepřeháněla. V lednici máme ještě kus narozeninového dortu Andrejky, která byla poprvé co chodí do školy bez oslavy s holkami. Velká část dortu proto zbyla na nás.
    A naše vánoční blogerská večere mě také mrzí, ani v pátek by to bohužel už nevyšlo. Tak si uděláme blogerské vánoce třeba na jaře ...
    Měj se hezky, přeji ti hlavně klidné a zdravé vánoční dny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc děkuji!
      Ano, adventních radostí letos opravdu moc nebylo.
      Andrejky je mi fakt líto, narozeniny jsou skvělý důvod pozvat kamarádky...
      Souhlasím, snad bude na jaře svět v pořádku.
      Měj krásné sváteční dny, H.

      Vymazat
  22. Krásný šál, veliká radost na straně druhé, Helenko jsi kouzelnice.
    Měj hezké dny vánoční. J.

    OdpovědětVymazat
  23. Šál se opravdu povedl. Stromeček máte venku krásný, škoda jen, že tam bylo málo lidí, snad to bude příští rok lepší... Přeji předvánoční pohodu ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, moc děkuji a taky doufám v lepší časy!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  24. Šál je přenádherný. Určitě na kabátku vypadá krásně. U nás to je taky pochmurné a dokonce nasněžilo jen jeden den a převážně od dnes jen celý den prší.. Tak snad se poštěstí na ty Vánoce troška sněhu. Jinak úly vypadají lákavě! Nám domů k mamce dělala teta tak se těším až ochutnám. Moc krásný článek a přeji Nádherné Vánoce! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amayo, děkuji za milá slova pochvaly a doufám, že si náležitě užíváš pohodu a ta vosí hnízda :o)
      Zdravím, H.

      Vymazat
  25. Milá Helenka, posielam pozdrav zo Slovenska a prajem pokojné prežitie Vianočných sviatkov <3

    OdpovědětVymazat
  26. Paní Heleno, pléd - šál je moc pěkný, povedl se Vám a určitě potěšil. To pak hřeje úplně jinak než kupovaný...Takovéhle dárky já mám nejraději a ráda je také pro ostatní vytvářím.Také letos jsem vyráběla pod stromeček, ale nemůžu to zatím na blogu ukázat, až po vánocích... Přeju Vám hezké, klidné vánoce a hodně zdraví. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lenko, moc děkuji za krásná slova.Ráda se podívám k vám, dárečky jsou už rozdány...
      Přeji krásné vánoční dny, H.

      Vymazat
  27. Helenko, krásný dárek jsi pro kamarádku uháčkovala! Určitě udělal radost. Ještě se vrátím k Tvému předchozímu příspěvku - recept je velice zajímavý a super nápad dát jako kloboučky košíčky na muffiny ... to by mě vůbec nenapadlo :) a vypadá to opravdu moc hezky! Přeji Ti krásné a klidné vánoční svátky, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji za pochvalu.
      Ty kloboučky není můj nápad, okoukala jsem ho, ale vypadá to docela hezky!
      I tobě přeji krásné vánoční dny, H.

      Vymazat
  28. Helenka,
    šatka je nádherná a páči sa mi aj farba, určite veľmi darček potešil.
    Amaralys máš nádherný, vo vosku som ho ešte nevidela, ale milujem tieto kvietky na Vianoce :-)
    V rámci možností Ti prajem krásne Vianoce a hlavne veľa zdravia!!!
    A.

    OdpovědětVymazat
  29. Adinko, děkuji moc. I pro mě byl amarylis překvapením, ještě nevykvetl, ale zvětšuje se každým dnem.
    I vám přeji krásné Vánoce! H.

    OdpovědětVymazat
  30. Helenka nádherná šatka - a merino je na zimné šatky super, to nesklame, bude kamoške teplo! Objímam, Marta

    OdpovědětVymazat