...Kós, hlavní město...

středa, září 25, 2024


Příjemný večer, vážení!


Budu se opakovat, ale pokud máte rádi antiku, na Kósu si opravdu přijdete na své. Ruiny starověkého města z helénského období jsou volně přístupné, parkoviště je přes silnici. Tak jen nenechat se přejet a pak už se můžete kochat a pustit otěže fantazie. Nemusí jí být až zase tak moc - jsou tu zřetelně patrné ulice, zbytky budov, lázně a





gymnasium. Tady ale nečekejte klasické vzdělání. Šlo hlavně o fyzickou zdatnost a připravenost mladých mužů k boji. Až později se jednalo o centrum vzdělanosti. Na sportovní přípravu tu byl i později kladen velký důraz.


Mozaiky jsou jen lehce zastřešené a obehnané plůtkem...






Doslova o pár kroků dál nacházíme další naleziště. Agora byla starověkým nákupním centrem. Je z období 3. a 4. století p.n.l. a nakupovalo se tady a směňovalo vše, co tehdejší svět mohl poskytnout.
I tady je volný vstup, obdivovat můžete zdobené sloupy, štuky, zbytky několika chrámů, lázní. Jsou tu i dvě starověké brány.





Celé tržiště je trochu pod úrovní okolních ulic. Na nich najdete bezpočet taveren s fascinujícím výhledem na archeologické naleziště.



V hlavním městě je Archeologické muzeum. Už doma jsme věděli, že se tam půjdeme podívat. Zpětně se musím Řekům v duchu omluvit, že jsem si kdysi myslela, že jejich muzea budou nezajímavé budovy se zaprášenými vitrínami. 
Budova na Kósu je neoklasicistní stavba postavená Italy a fungující od roku 1936. Její architektonické řešení připomíná starořímskou vilu - centrální nádvoří se skleněnou střechou návštěvníka okouzlí jak překrásnou mozaikou tak hrou světla ze stropu.



Instalace všech soch, keramiky, šperků a ostatních artefaktů jsou nápadité a moderně naaranžované. Moc se nám líbily i velmi zajímavé časové osy. Výuka děj starověku by tady byla snadná a zábavná.




No řekněte, není to nádhera... Toga z mramoru, to je prostě dokonalost sama...



Ještě poslední ohlédnutí. Muzeum není nijak obrovské, ale doslova nadupané cennými nálezy. Trochu za to může velmi ničivé zemětřesení v roce 1933. Ledasco odhalilo. 
Italové pak provedli velmi rozsáhlý archeologicky průzkum ostrova.


Dnes to bylo hodně dlouhé, i tak mi dalo dost práce vybrat fotky. Mám jich fakt hodně.
Tudíž děkuji za pozornosti a přeji hezký večer.

Vaše Helena








 

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Helenko, velký prostor pro fantazii - a ty mozaiky jsou i po těch staletích a ničivých zemětřeseních nádherné. Tvoje fotky - tak jako pokaždé, působivé. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, památky mají skutečně mimořádně zachovalé a dá se dobře představit tehdejší život. Budova muzea sama o sobě musela být zajímavá a navíc tolik zajímavých instalací přitáhne každého.
    Ráda jsem se s tebou prošla dávnou minulostí. Měj pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Helo, mozaiky jsou nádherné, ale i ostatní zachráněná díla. Muzeum opravdu vypadá velmi zajímavě. Ráda jsem si prohlédla tvé záběry a když jsou pěkné, tak mi to nepřipadá dlouhé. Měj se fajn a zdraví Večernice.

    OdpovědětVymazat
  4. Heleno, nám to letos s dovolenou moc nevychází (zatím většina padla na úklid a dodělávky na chalupě a jeden týden nám zhatila manželova slinivka), tak s chutí cestuji s tebou.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Je to prostě krása ! Líbilo by se mi projít si to všechno venku, ale i v tom krásném muzeu.
    Díky za fotky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko to je nádherné nahlédnutí do časů antiky. Je úžasné jak se po tak dlouhou dobu vše zachovalo. Úžasné mozaikové dlažby, spousty soch, sloupů...Nádhera. Kochám se tou krásou, protože tam se nepodívám a tak děkuji za tuto možnost prohlédnout si v klidu Tvoje nádherné fotografie a moci obdivovat tu nádheru! Přeji Ti moc hezké podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Agoru na Kosu jsme také navštívili, už je to dávno, ale mám z města nějaké fotky. Vzpomínám si, že jsme se byli podívat i ve velké městské tržnici a velká teda opravdu byla, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat