...sezóna nejen chřestová...
středa, května 10, 2023Příjemný večer, vážení!
Na na čas chřestu se každý rok moc těším. Máme ho rádi. Nejraději ten zelený. Takže už jsme několikrát měli šátečky - ty už jsem vám tu před nějakým časem ukázala, tak je lehké opáčko (z fotek je to asi jasné): stonky zeleného chřestu chvíli marinujeme v olivovém oleji, posolíme a opepříme, listové těsto přímo na papíru rozkrájíme. Do plátku sušené šunky zabalíme 3 - 4 stonky, přidáme strouhanou goudu, zabalíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Nakonec můžeme posypat semínky podle chuti a upečeme.
Dalším oblíbeným jídlem z chřestu je krémová polévka - použila jsem na ni ty nejsilnější části chřestu, ze svazku nemusím nic vyhodit. A jak ji dělám?
Na másle orestuji kousek řapíkatého celeru a cibuli. Přidám chřest, dvě nakrájené brambory. Zaliji vodou a vařím do měkka. Osolím, opepřím, rozmixuji tyčovým mixérem a někdy zjemním smetanou. To není nutné. Servíruji s holinkami parmezánu a chipsy ze sušené šunky.
Můžete poslouchat hudbu, nakupovat ve stáncích, ochutnávat dobroty, omrknout divadlo, nebo najít klidné místo ať si i duch užije té krásy...
Pokud se sem letos chystáte, možná doporučím návštěvu odložit. Zámek je pod lešením a zahradu zabrali stavebníci...
A zatím velmi nesměle začíná i sezóna muškátová...
A poslední, naprosto blesková a skvělá večeře. Na trošce olivového oleje chvilku restuji stonky chřestu, snížím teplotu a na pánev naliji rozšlehaná opepřená vejce s trochou smetany.
Omeletu doladím holinkami parmazánu. Pochutnala jsem si.
Hlad nemáme, můžeme na malý výlet - poslední dubnovou neděli jsme, mezi dvěma bouřkami, zajeli na zahájení lázeňské sezóny v Litomyšli. Lázně ducha jsou tam tradiční, slavnostní, noblesní.
U zámku se hrál a tančil swing. A bylo to... úžasná atmosféra!
Nedílnou součástí celého víkendu je promenáda. Outfity z počátku 20. století. K vidění je mnoho krásných dam a elegantních pánů, dokonce i drobotiny v kočárku po dědečkovi...Tuhle půvabnou, stylově oblečenou zrzku jsem zahlédla hned na náměstí, když jsem parkovali. U muzea a jsem se osmělila a poprosila o fotku. Moc jim to slušeno a navíc měli pochopení - ještě jednou děkuji!
Do auta jsme sedali ve chvíli, kdy byla obloha skoro černá a pršelo vlastně celou cestu. Počasí mohlo být vlídnější, Litomyšl se opravdu na sezónu připravila...
Ať už vás čeká už jakákoli sezóna, moc vám přeji ať se vám vydaří a užijete si jí!
Vaše Helena
53 komentářů
pěkné fotky,a muškát taky...měj hezké dny,Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlanko a moc zdravím, H.
VymazatChřestová sezóna začala i u nás, je to dobrota. Měj se hezky Helenko ! Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, je. U nás dnes budou těstoviny...
VymazatMoc zdravím, H.
Helo, recepty přeposílám našim mladým a kochám se Litomyšlí. Díky. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJé, Jiřinko, ty si milá! A Litomyšl - to je prostě srdcovka...
VymazatPa, H.
Moc hezký výlet jste si udělali. Chřest jsem doposud neochutnala a ani jej nekupuji. Možná bych to měla vyzkoušet...Měj se moc hezky a přeji Ti příjemné dny.
OdpovědětVymazatJáro, pokud můžeš zeleninu, pochutnáš si.
VymazatMoc tě zdravím, H.
Já na chřest vůbec nejsem, kolikrát jsem přemýšlela, že bych ho doma udělala jako přílohu, ale asi ani přítel by ho nejedl :) Měj pěkné jarní dny :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Dominiko, pro začátek bych ho zkusila někam zakomponovat, možností je dost - těstoviny, krémové rizoto...
VymazatI tobě přeji krásné dny, H.
Lezarts
OdpovědětVymazatNa chřest se už móóóc těším!
Jo v Litomišli, jim to kulturně myslí 😁
Včera jsem se zase tím asparágusem ládovali :o)
VymazatLitomyšl je velmi kulturní město.
Renatko, moc zdravím, H.
Lezarts
VymazatHrůza, omlouvám se za tu hrubku, v Litomyšl. 🤯
Heleno, u mne je Litomyšl pořád ještě v plánu, takže si píšu - odložit napřesrok... :). Chřest jsem nikdy nevařila, asi bych to měla zkusit - zejména ty šátečky lákaji..., ale dala bych si i omeletu (polévku ne - nemám ráda ty krémové, jsem spíš vývarová)
OdpovědětVymazatHezké jarní dny
Stáňo, ono by si tam jistě našla spoustu krásných míst i tam, ale nebylo by to komplet :o)
VymazatChřest vyzkoušej, my na něm ujíždíme...
Hezkou sobotu, H.
Tak to má být,dobré jídlo a výlet.Včera jsem na chřest koukala,ale manžel ho nejí,ale možná koupím,nalákala jsi mě i na polévku.V sobotu přijde syn a tak aspoň překvapím.Litomyšl mě už dlouho láká.
OdpovědětVymazatHelenko,měj hezké dny
Jituško, tak doufám, že máš chřest v lednici a pustíš se do vaření!
VymazatTa Litomyšl ti určitě jednou vyjde. Pa, H.
Krásný výlet s nádhernou atmosférou. V tomto duchu jsme zažili zahájení lázeňské sezony v Luhačovicích. Chřest nevařím, ale počkám si a dávám ho do kytic (hi,hi). Měj se krásně.
OdpovědětVymazatVečernice, moc děkuji za milý a vtipný komentář.
VymazatZdravím, H.
Krásné fotky mojí milované Litomyšle. Děkuji.
OdpovědětVymazatJá děkuji, Zdeničko. Mám to stejně. Přeji hezké dny, H.
VymazatHelenka,
OdpovědětVymazaturobila si mi so špargľou chute :-) Tiež mám svoje osvedčené recepty, ale tie šatôčky dnes musím na oslavu urobiť, tak dúfam, že zoženiem špargľu.
Fotky nádherné a biele muškáty som asi ešte nikdy nemala...
Prajem krásne dni, pá
A.
Adinko, tak jestli si je dělala, doufám, že měly úspěch!
VymazatDěkuji, bílé muškáty mám staré po pratetičce, letos jsem koupila dva nové, často se nevidí...
Měj hezkou neděli, H.
Chřest jsme zkoušeli připravovat historicky jen jednou. Dobrý byl moc, ale s odpuštěním sraní s tím tedy bylo hrozné :-) Jak na to ale tak koukám, možná jsme si jen vybrali příliš komplikovaný recept a mohli bychom mu dát druhou šanci :-)
OdpovědětVymazatJako bych slyšela svou dceru :o)
VymazatTohle jsou opravdu bleskové recepty, jestli máš chuť, dej chřestu ještě jednu šanci.
Hezkou neděli, Marie Veroniko! H.
Tie jedlá vyzerajú skvelo! :) a rovnako ma potešil aj Mustang :D krásne fotky :)
OdpovědětVymazatMoniko, moc děkuji. Mustanga jsem fotila hlavně pro syna, ale ta krásná potěší i dámy :o)
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, ta jídla s chřestem vypadají lákavě a navíc to umíš hezky nafotit. Sama jsem chřest několikrát jedla ve Francii, ale doma mě to ani nenapadlo. Tipuji, že přítel by to nejedl, on některé druhy zeleniny odmítá. ... Litomyšl vypadá lákavě, ale vlastně toto město neznám, je to daleko a mimo naše obvyklé trasy. Tak jedině s ubytováním podobně, jako teď v Olomouci. Muškáty mám moc ráda, ale už pár let je nepořizuji. Kdysi jsme mívali plný balkon, jenže pak byl problém se zálivkou, pokud člověk chce někam odjet. Ale příspěvek máš moc hezký, děkuji za nahlédnutí. 👍
OdpovědětVymazatPřeji pěkné odpoledne.
Hani, moc děkuji za pochvalu, Fotky hlavně jídla vznikají hodně rychle...
VymazatLitomyšl je moje srdcovka, vidíte jí tu často...
Máš pravdu zálivka je v nepřítomnosti trochu problém, zahradu máme zautomatizovanou a právě muškáty toho dost vydrží. navíc mám okna do ulice na jih a v horkých dnech se mi tam osvědčily.
Moc tě zdravím, H.
Helo, chřestová sezóna začala i u nás, máme ho rádi, přestože do jídelníčku jsme ho zařadili teprve před pár lety. Přeji hezký víkend, pá 😉
OdpovědětVymazatEvi, tak si prostě teď užíváme, že :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Chrest muzu, uplne jsem na nej dostala chut:-). V Litomysli krasna tradice, urcite to byl moc fajn den. Hezky vecer, Helenko. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, chápu, ty fotky, že ... :o)
VymazatV Litomyšli jsme byli asi dvě hodiny, jinak jim pršelo. Bylo mi jich fakt líto, takové přípravy...
Měj hezkou neděli, H.
Helenko, děláš mi chutě.😀 Máme také chřest moc rádi.
OdpovědětVymazatKrásné fotky ze zahájení sezóny v Litomyšli. Už spoustu let plánujeme návštěvu. Nejprve s kamarádem, který chtěl v místním archivu pátrat po předcích a pak s mužem, který tam také nikdy nebyl. No nebyl? Projížděli jsme mnohokrát.
Měj hezké májové dny🍀🌸
Alenko, chápu, často mě fotky nalákají :o)
VymazatJá vím, taky mám místa, kde roky projíždíme, ale v Litomyšli opravdu doporučuji zastavit!
Pa, H.
Chřestová sezóna je tady v plném proudu, máme ten zelený a chutná nám na všechny způsoby. Zrovna včera jsem s ním dělala rizoto. A v Litomyšli jsem taky byla, ale je to dááávno!! Na školním výletě 😁
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend
Růženko, my taky milujeme zelený, je to pochoutka! Už jsme měli těstoviny, rizoto mám v plánu.
VymazatLitomyšl by se ti teď líbila, je jako perla...
Mávám a zdravím, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatjá chřest nemám ráda, ale naši ano a ten první recept bych mohla udělat jako předkrm k nějaké lepší večeři. Díky za tip!
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, třeba uděláš rodičům radost.
VymazatMoc zdravím, H.
Tak chřestu jsem ještě nepřišla na jméno a ikdyž některé pokrmy vypadají skvěle, zatím jsem nenašla odvahu jej vyzkoušet
OdpovědětVymazatJanino, taková odvážná holka, vyzkoušej!
VymazatMoc zdravím, H.
Nevím proč, ale do našeho jídelníčku jsem ještě nikdy chřest nazařadila. Když vidím ty Tvoje fotky........... co mi v tom brání.
OdpovědětVymazatVýlet jste měli tedy moc pěkný !!!!
Měj se hezky!
Hanka
Haničko, budu ráda, když se budeš inspirovat a chřest se u vás zabydlí!
VymazatVýlet byl opravdu parádní.
Pa, H.
To jste to v Litomyšli stihli dobře, známá tam byla taky ale propršelo jim to celé. Já to právě kvůli počasí odpískala, fotit v tom dešti se mi vážně nechtělo. Chřest jsem si jeden čas kupovala docela dost, ale teď mi už nějak přestal chutnat.
OdpovědětVymazatVendy, sledovala jsem počasí a vyšlo to, snad jediné dvě hodiny, kdy opravdu nepršelo...
VymazatMěj hezkou neděli, H.
Helenka, tak to sú mňamoty. Tú polievku krémovu určite dnes vyskúšam. Už sa na ňu teším...:)
OdpovědětVymazatZuzko, budu ráda, už jsme ji měli nejméně dvakrát :o)
VymazatHezkou neděli přeji, H.
Helenko, my už taky jedeme na chřestové vlně. A vede u nás taky ten zelený )))Přeji krásný víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/. P. S. A díky za úžasná fota.
OdpovědětVymazatEvi, děkuji za pochvalu a přeji krásnou neděli, H.
VymazatHelenko, přiznám se, že jsem jedla chřest jen jednou jako přílohu k nějakému jídlu někdy v dětství a nechutnalo mi to. Možná záleží na úpravě. Na tvých fotkách vše vypadá lákavě a tak bych mohla najít odvahu a vyzkoušet. Restování je přece jen chutnější úprava než vaření. Litomyšl jsem poznala již dříve, atmosféra tam musela být při zahájení sezóny skvělá.
OdpovědětVymazatS chutí do toho, Maruško! Jednoduché recepty, svěží chuť...
VymazatMáš pravdu atmosféra zahájení sezóny byla skvěla, jen to počasí zlobilo...
Měj se moc hezky, H.
Taky mám chřest moc ráda.
OdpovědětVymazatJe to dobrota, že.
VymazatPa, H.