...mandlové briošky...
úterý, října 25, 2022Příjemný večer vám všem!
Tuhle dobrotu jsem pekla už před časem, náhodou jsem na recept narazila na Pinterestu, potažmo na jednom anglickém foodblogu. Briošky jsou naprosto dokonalé, určitě to nebylo poslední pečení.
Ochutnat vám dát nemohu, proto nabízím alespoň recept k vyzkoušení a posouzení.
Těsto jsem připravila v pekárně. Vložila jsem do ní:
180 ml vlažného mléka, 50 g rozpuštěného másla, 400 g hladké mouky, 30 g droždí (v receptu bylo 9 g sušeného), 60 g krupicového cukru, špetku soli a 1 vejce a jeden žloutek
Než těsto vykyne, připravila jsem mandlovou náplň:
120 g másla, 100 g cukru, 100 g mletých neloupaných mandlí, 2 prošlehaná vejce, 1 lžíci hladké mouky spojíme v krém
Těsto vyválíme do obdélníku, 2/3 potřeme náplní, nenatřenou část položíme na prostřední třetinu těsta a na ni pak třetinu natřenou. Připravený plát ještě lehce rozválíme. Máme obdélník těsta o velikosti 1/3.
Pečeme 15 - 20 minut podle trouby.
Domem se line neskutečná vůně. Donesla jsem ochutnat manželovi do pracovny, za chvilku přišel se slovy, že tohle prostě už nesmím péct!!! Jeden kousek prostě nestačí :o)
Sama musím uznat, že jsem dlouho nic tak skvělého nejedla. Dobré těsto a vynikající náplň, prostě nebe v hubě, jak se říká...
Vyzkoušejte. Pochutnáte si!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
44 komentářů
Hmmm...to vypadá dost dobře)))) Díky za další recept. Hezký večer. Eva
OdpovědětVymazatDěkuji a rádo se stalo, Evi!
VymazatHezký večer, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatjá vlastně mandle moc nemusím, ale tento recept vypadá tak lákavě, že ho budu muset taky vyzkoušet:-) Díky za něj!
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, myslím, že můžeš použít jakékoli ořechy, pokud je máš raději. Určitě si pochutnáš!
VymazatHezký večer přeji, H.
Heleno, vypadá to víc než lákavě a mandlová náplň je něco, co by mi určitě chutnalo. Ale nevím, jestli bych se do toho měla pouštět - váha se na mne dost mračí ;-)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, vyzkoušet, ty to vychodíš a pochutnáš si!
VymazatPa, H.
Helenko, tak ty vypadají skvostně. Musím si jít udělat snídani :-) Měj pohodové dny.
OdpovědětVymazatMarti, chápu!
VymazatUžij si hezký večer, H.
Helenko, to je krásná dobrota. Sice kynutá těsta nedělám často, ototoze6 nemám pekárnu s mísím ručně. Ale recept si pro jistotu kopíruji s děkuji.
OdpovědětVymazatMaruško, máš můj obdiv, já bych to ručně asi neumíchala...
VymazatJe to dobrota, vyzkoušej!
Posílám pozdravy, H.
Vypadají lákavě 👍 manželovi se nedivím 😉
OdpovědětVymazatKrásný den 🍂🌿🍁
Ilonko, no je to švanda, ale kdo by jedl něco, co není dobře, že :o)
VymazatMěj hezký večer, H.
Helenko,to neodolám a recept opisuji a myslím,že budeme mít zítra ráno k snídani.Dělám asi něco podobného,ale náplň je se skořicí.Mám ráda k snídani něco malého,sladkého.Vypadají opravdu velmi lákavě.
OdpovědětVymazatMěj se hezky
Jituško, děkuji a jestli si pekla tak doufám, že sis pochutnala!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Tak ty vypadají hodně dobře :-) někdy určitě zkusím.
OdpovědětVymazatBudu ráda, Ronnie!
VymazatMěj hezký den. H.
Helenko, zrovna minulý týden jsem manželovi říkala, že bych upekla briošku. Peču ji ve formě, ale toto by mohla být dobrá změna. Náplň asi udělám ořechovou, je jejich čas a máme jich hodně.
OdpovědětVymazatDíky za recept a posílám pozdrav z Moravy. Jitka
Jitu, tu tvou jsem už taky s úspěchem pekla :o) S ořechy budou briošky jistě ještě voňavější!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helo, super recept. Dík. A vyzkouším letošní vlašáky. Jak píše Jitka, letos úroda dobrá. Zdravím do Pardubic. M.
OdpovědětVymazatMaruško, určitě! S ořechy budou vynikající!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helenko, pekárna je dobrý pomocník a fotky jsou krásně návodné, že to vypadá, že to na přípravu není "těžké". Ale dostala jsem vlašské ořechy, zkusila bych to dát místo mandlí. A přibližně kolik je kusů z té dávky?
OdpovědětVymazatDěkuji za nápad a inspiraci a přeji pěkný večer. ☺
Haničko, pekárna je velkým pomocníkem, nedám na ni dopustit!
VymazatOřechy budou určitě super, pokud budeš postupovat podle návodu, budeš mít 8 poctivých briošek.
Měj příjemný den. H.
Helenko rto je určitě dobrota, ale už mám s těmi oříšky a mandlemi problém...I na fotkách je to fakt dobrota...hmmm... škoda, že už na to nemám zoubky. Přeji Ti krásné dny.
OdpovědětVymazatJá vím, Járo! Tak snad příště to bude bez ořechů a tudíž něco i pro tebe!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Helo, tak to musí být dobrota, manželovi se vůbec nedivím. Já bych u jednoho kousku určitě nezůstala. Mám ještě dotaz, píšeš, že záleží na troubě. Znamená to, že když jsem na pečení celkem velká trouba, peču o to déle? Měj se hezky a manžela dobrůtkama raději nedráždi 😀😉😀
OdpovědětVymazatEvičko, tvůj komentář mě moc pobavil! Tohle není žádná věda, není potřeba se podceňovat, určitě se povedou!
VymazatMoc tě zdravím, H.
láká to...Sv.
OdpovědětVymazatSouhlasím, Světlanko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Ahoj Helenko, taky jsem je už několikrát pekla, měly úspěch. Posílám pozdrav, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Děkuji za potvrzení, Leni. Musím to co nejdřív zopakovat :o)
VymazatPa, H.
Upeču!
OdpovědětVymazatMěj se hezky a díky za receptík!
Hanka
Hani, super! Pochutnáš si!
VymazatPřeji hezké dny, H.
To, že je recept takhle rizikový, se hodí vědět. Jak pravila u jednoho svého výtvoru Florentýna z Kuchařky pro dceru: "Dejte si pozor. Dejte si sakra velký pozor!" :-D
OdpovědětVymazatNojo, je , co naděláme :o) Ale já raději kousek super dobroty než hromadu něčeho průměrného...
VymazatMarie Veroniko, moc zdravím! H.
Vypadají opravdu luxusně ♥♥
OdpovědětVymazatDěkuji, Eliss!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Vypadají krásně. 🙂
OdpovědětVymazatHezkou neděli, Helenko.
Nikolko, moc děkuji a posílám pozdravy, H.
VymazatVypadá to úžasně, Helenko, přesně ten typ dezertů, co miluju, i když já miluju skoro každý:-). M
OdpovědětVymazatMarcelko, děkuji! Já tyhle sladkosti taky miluji... Ach jo!:o)
VymazatMěj se moc hezky, pa H.
Mňam, vypadají výborně!! Já teď pekla něco dost podobného - skořicové šneky. Četla jsem knížku Kavárna v Kodani a prostě jsem neodolala a musela si je upéct, dostala jsem na ně hroznou chuť :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Míšo, jsou moc dobré! A tuhle inspiraci naprosto chápu :o)
VymazatMěj se moc hezky, H.
Teda to je nádhera Helenko, věřím, že jsou stejně tak lahodné jak vypadají :-)
OdpovědětVymazatDěkuji, Janino, dobré opravdu jsou.
VymazatPosílám pozdravy, H.