...trocha inspirace...

neděle, května 22, 2022

... do letní kuchyně.

Příjemný večer, vážení!

Dobře vím, že je mnohdy daleko těžší vymyslet, co vařit, než vaření samotné. Často dělám saláty. Nejen ty zeleninou, ale i obědové. Ne vždycky je příležitost zajít si na oběd a tohle je dobré řešení.

Salát z čočky belugy

Černá čočka se skvěle hodí. Nemusí se namáčet, je uvařená za pár minut, je dobře stravitelná, nenadýmá. 
K uvařené a vychladlé čočce jsem přidala červenou papriku, okurku, vlašské ořechy lehce nasucho opražené na pánvi,  a hrst bylinek (pažitka, tymián). 
Zálivka je velmi jednoduchá, trocha olivového oleje prošlehaného se šťávou z 1/2 citronu, špetkou mořské soli a čerstvě namletým pepřem. Už stačí jen doladit pár hoblinkami parmazánu a hotovo.


A pro ty, co luštěniny opravdu neradi

Salát z perlového kuskusu

Perlový neboli izraelský kuskus je druh semolinové těstoviny. Nestačí ho jen nechat nabobtnat, je potřeba ho chvilku povařit. Já jsem měla ještě zbytek dovezený z Kréty, u nás se dá koupit třeba u Marks and Spencer nebo nahradit tarhoňou.
Tento salát se může podávat teplý, vlažný i studený.
Kostičky uzeného tofu orestuji na trošce olivového oleje, smíchám s kuskusem, kousky sušených rajčat, červenou paprikou a jemně rozsekanou jalapenos. celý salát doladí čerstvá bazalka, limetková šťáva a olivový olej.


Normálně mi k obědu stačí miska takového salátu, ale v neděli si to chceme udělat hezký :o) Manžel griloval i maso, ale nějak jsem na něj neměla chuť. Takže saláty, pečené brambory, batátové hranolky, kousek ciabatty a grilovaný halloumi sýr.


A nebo s naprosto úžasným grilovaným steakem z tuňáka.


A máte chuť na dezert? Není nic jednoduššího. Crumble

Použít můžeme jakékoli ovoce. Zapékací misky lehce vymažu máslem, ovoce na kousky maličko posypu hnědým cukrem (některé to ani nepotřebuje) a zasypu drobenkou, přidat můžeme i mandlové plátky.



Za pár minut se z trouby line úžasná vůně pečeného ovoce. 
Jo a drobenka, tak tu dělám nerada.  A tak když musím, tak jí udělám víc a dám si jí do mrazáku. Pak to je skutečně bleskový dezert a když ho doplníte kopečkem dobré vanilkové zmrzliny... ach :o)


Trochu po sezóně, protože se to týká Velikonoc, ale nemohu se nepochlubit krásnými dárky...
Zdenička s manželem nikdy nepřijdou na návštěvu s prázdnou. Dostala jsem kapradinu v překrásném macrame závěsu.


Tuhle roztomilost od Aďky přinesl pošťák a


Hanka, hospodyně z Valašska vykouzlila tuhle křehkou nádheru.


Ještě jednou moc děkuji a vám všem přeji příjemný zbytek neděle a úspěšný pracovní týden.

Vaše Helena


You Might Also Like

42 komentářů

  1. Helenko,na všem bych si pochutnala,to je moje strava.Perlový kuskus znám ,poznala jsem ho u mladých v restauraci,ale neznám černou čočku.Já teď hodně dělám z červené čočky,také se nemusí namáčet a je hned uvařená.Dnes mám namočenou cizrnu a budu si dělat na paprice.
    Dárečky jsi dostala moc hezké.
    Díky za inspiraci na saláty
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, Jituško! Já vím, že ty se novinek nebojíš!
      Děkuji a přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  2. Helo, s takovým jídlem nevím, nevím, jak bych uspěla. Já většinou vařím klasiku, zeleninu a občas i luštěniny. Manžel dělá spíš rychlovky. Já bych to ochutnala docela ráda, ale byla bych zřejmě u stolu jediná. Dárky jsou všechny moc pěkné, měj se hezky, pá 😊😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu, Evi. Muži v tomto směru bývají velmi konzervativní...
      Přeji příjemný den. H.

      Vymazat
  3. Teda Helo, děláš mi chutě, na vše. Salát z černé čočky vyzkouším, protože luštěniny už jsem dlouho nedělala. :o)
    A dárečky jsou nádherné, věřím, že potěšily.
    Přeji krásný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Dášo, to mám radost. Tak ať si pochutnáte!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  4. Jsou to moc dobré tipy, salát z čočky vyzkouším, já používám akorát červenou čočku. A jídlo s tuňákem by u nás asi sklidilo nejvíce bodů ☺. Je to pěkná inspirace, díky za ni a dárečky také pochválím.
    Helenko, přeji úspěšný celý týden. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, černá čočka se u nás zabydlela a k tuňákovi jde dokonale.
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Báječná nabídka na vašem jídelním lístku!
    Určitě bych si pochutnala👍

    OdpovědětVymazat
  6. Heleno, správná chvíle na salátovou inspiraci, teď se začínajícím létem se bude hodit. Salát z belugy už jsem dělala, ale připomněla jsi mi, že bych ho zas mohla zopakovat. Perlový kuskus neznám (používám klasický), každopádně kombinace s orestovaným tofu je dobrý nápad, to jsem ještě nezkoušela. A dárečky jsi dostala krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, doufala jsem, že se bude inspirace hodit. Ono jde někdy jen o připomenutí...
      Tofu u nás zdomácnělo díky Adamovi, celkem vítané zpestření.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Helenko, tak na oběd bych k Tobě mohla... Taková jídla já mám ráda, navíc v rodině jsou dva vegani. Z čočky také dělám saláty, pomazánky, sekanou... Prima menu ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, taky dělám různé saláty i třeba z červené čočky. To zapékané ovoce mě hodně zaujalo. Měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko to jsou samé dobroty a ta velikonoční dekorace jsou také moc hezká. Jsi moc šikovná hospodyňka. Přeji Ti krásné nový týden.

    OdpovědětVymazat
  10. No, určitě bych vše ochutnala. Taky dělám saláty, ale takové ne. Zapečené ovoce mne zaujalo a určitě ho zkusím. Takže díky za inspiraci. Dárečky jsi dostala opravdu moc hezké a když jsou darované od srdce, tak jsou ještě hezčí, viď.
    Hezké dny, Heli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuji. Crumble vyzkoušej, dá se udělat z mraženého ovoce, což se teď hodí, jsou-li tam nějaké zbytky...
      Holky jsou moc hodné.
      Pa, H.

      Vymazat
  11. Helenka,
    dostala si krásne darčeky, a každý vytvorený inou technikou :-)
    Určite by mi u vás doma chutilo, jedlo vyzerá skvele ako z luxusnej reštaurácie, ale mohla by som asi len šalát s belugou, v inom je už lepok. Neviem prečo, ale stále neviem prísť na chuť syru Hallumi...
    Maj sa krásne, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, ano a moc jste mě potěšily!
      Děkuji za pochvalu, s tím lepkem respektive bez něj to není jednoduché vaření... Halloumi u nás milujeme všichni :o)
      I ty se měj moc hezky, pa H.

      Vymazat
  12. To jsou dobroty. I když moc na luštěniny nejsem, teď se lehká jídla hodí. Dárečky jsou moc krásné. 🙂
    Přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, černou čočku vyzkoušej, je to trochu jiná luštěnina, třeba ti přijde k chuti.
      Měj hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  13. Helenko, s drobenkou to mám naprosto stejně. Když už se přinutím nějakou umačkat, tak jí vždy udělám víc a dám do mrazáku. Jak jsem šťastná, když tam je a naopak :-)
    Saláty vypadají dobře. Mně by to taky stačilo, ale manžel by potřeboval nějaké to masité vylepšení :-) Já používám obyčejnou a červenou čočku, tuto vyzkouším.
    Měj pohodový nový týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, je to tak, jak je něco patlala matlala, snažím se tomu vyhnout :o)
      A nedivím se, chlapi jsou většinou masojídci :o) Pokud máte čočku rádi, zamilujete si i tu černou.
      Měj pokud možno hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  14. Luxusně jste se poměli, jen co je pravda! Asi na tvůj blog budu muset radši začít chodit zásadně po jídle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) Tak to je velká pochvala, děkuji!
      Marie Veroniko, měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  15. Černou čočku neznám, to je pro mě novinka. Hodně vařím červenou, to je moje oblíbená.
    Dárky jsou moc hezké.
    Přeju prima májové dny.

    OdpovědětVymazat
  16. krásné dárky...a chuť na něco dobrého,Sv.

    OdpovědětVymazat
  17. Dárky téměř závidím, Helenko a jídlo: já i moje mladší vnučka bychom k tobě mohly chodit na stravu.Dobře, žes to tady zveřejnila, třeba přijdou k chuti i jiným.
    Hezké dny Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky mi udělaly fakt, radost, Jiřinko!
      A moc ráda bych tě i s vnučkou pohostila...
      Měj hezké odpoledne, h.

      Vymazat
  18. Helen jen při koukání na fotky se mi sbíhaly sliny a co teprve realita a skutečnost! Hned bych si dala, to já mohu a zrovna tak i mí chlapi. Já vařím a co uvařím, tak o tom se nediskutuje. Takže někdy klasika a někdy tak jak ty. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, moc děkuji za milá slova. Máme to stejně, pochopitelně je někdy i rajská nebo sekaná...:o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  19. Díky za dalši inspiraci, už jsem hodně vašich receptů s úspěchem vyzkoušela. Perlový kuskus neznám, to budu muset napravit. Drobenku (u nás se jí říká žmolenka :-)) jsem taky vždycky dělala nerada, dokud jsem nenarazila na skvělou radu - že se dá vyrobit v takové té sekací nádobě s nožem, co mám jako příslušenství k ponornému mixéru. Jde to báječně, máslo může být tuhé z ledničky a já si nezapatlám ruce a drobenka mi neleze za nehty. Doporučuju vyzkoušet.
    Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, takový komentář mě vždycky nesmírně potěší. Mám skutečně radost. I já drobenku dělám v robotu, skutečně se s ní nerada patlám...
      Mějte se moc hezky, H.

      Vymazat
  20. Helenko, krásné dárečky a zajímavé recepty! Crumble také dělávám, ale místo drobenky dávám ovesné vločky :) Přeji Ti krásné a pohodové dny, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, s vločkami crumble taky někdy dělám, jindy volím klasiku :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  21. Ahoj Helenko,
    skvělá inspirace, ten crumble musím taky udělat, naprosto jsi mě nalákala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat