...mlýn a zelenina...
čtvrtek, listopadu 11, 2021Mlýn za tomto místě byl už v 16. století, je připisován Jakubu Krčínovi nebo Lobkowiczům.
Je nejstarším a největším dochovaným větrným mlýnem holanského typu nejen u nás, ale i v Evropě. Byli se něj prý podívat i odborníci z Holandska a potvrdili to! Ale hlavně - je nádherný!
Zdi z lomové žuly mají u země tloušťku 1,2 metrů. Vnější průměr je téměř 14 metrů - úctyhodné! Výška 10 metrů.
No a teď tak zeleninka :o)
Podzimní pečená zelenina
je u nás hodně oblíbená. Je jasné, že masojídkům řízek nenahradí, ale i manžel si dá rád. Připravená je raz dva.
Použila jsem: batát, cibuli, mrkev, papriku, červenou řepu, máslovou dýni, lilek a česnek. Není to dogma, pokaždé je složení trochu jiné. Vše nakrájím na přibližně stejné kousky a nechám marinovat pokapané olivovým olejem a balsamicem. Dochutím bylinkami - rozmarýn a tymián je ještě ze zahrady. Nesolíme, zelenina by zbytečně pustila šťávu.
Asi za hodinu zeleninu přesypu na plech s pečícím papírem, osolím, posypu asi 1/2 lžičkou hnědého cukru a popráším chilli. Přidám pár vlašských ořechů, hodí se i třeba dýňová semínka. Dám do trouby vyhřáté cca na 200 stupňů a za 15 - 20 minut je hotovo. Záleží na velkosti kousků, zelenina by měla být na skus.
Hodí se jako příloha ke kousku masa, my ji tentokrát měli s ogrilovaným halloumi sýrem. Určitě by skvěle doplnila třeba kuskus.
Mějte hezký večer a pohodový pátek.
46 komentářů
vypadá to výborně... a výlet se taky podařil,měj hezký večer,Sv.
OdpovědětVymazatDěkuji, Světlanko!
VymazatMěj příjemné odpoledne, H.
Helenko, to je krásné, po výletě ještě dobrůtka. Mlýn znám tak od Dášky z jejího blogu, a zatím jsme jen jeli párkrát okolo, na rozdíl od jiných památek na Sedlčansku tady jsme dosud nebyli.
OdpovědětVymazatMěj se moc hezky Jiřina z N.
Jiřinko, určitě stojí za zastávku. Je u něj stolek s lavičkou, dá se tam vypít káva, pokud si jí tedy člověk přiveze, a kochat se...
VymazatPa, H.
Helenko to je skutečně překrásné místo. Tam bych se také moc ráda podívala. Ale je to od nás vlakem daleko. Třeba se tam někdy také dostaneme. Děkuji za úžasnou podívanou i recept na pečenou zeleninu. Měj sem o hezky.
OdpovědětVymazatJáro, i mě to trvalo, než jsem se tam podívala. Třeba to vyjde i tobě.
VymazatZelenina je moc dobrá, vyzkoušej!
Posílám pozdravy, H.
Ten mlýn neznám ani z literatury a vypadají ty fotky výborně, skoro jako pokračování Tvé Kréty ☺. Snad je to tam pevné a neuvolňují se kameny, kvůli návštěvníkům se ptám. Myslím, že tak nějak nejblíže jsem tam byla v Příbrami. Recept vypadá zajímavě, a jako příloha k masu - to jooo, teď se směju, protože jsem se na to chtěla zeptat. S masem a sýrem to bude zajímavější. Asi bych vynechala červenou řepu a jinak fajn. Batáty občas vidím v Globusu.
OdpovědětVymazatRáda jsem se podívala, podráždila chuťové buňky a popřeji hezký zbytek večera. ☺
Haničko, děkuji. Sama jsem měla radost, jak ty fotky vyšly. Je to asi tím modrým nebem... Mlýn vypadá velmi stabilně, nebezpečí snad nehrozí.
VymazatBatáty vyzkoušej, já je hodně používám - do bramborové kaše, skvělá je polévka, tady na blogu najdeš výborný obědový salát.
Měj hezké odpoledne, H.
Nadherny mlyn, i kdyz bych to na prvnich fotkach vubec netipla, ze jde o mlyn a ne o nejakou jinou zriceninu hradu. No a zeleninu pecenou takto v troube miluju! M.
OdpovědětVymazatMarcelko, chápu, je opravdu velký. Musela to být skutečně dominanta.
VymazatNa zelenině si doma taky pochutnáváme, a nemusí to být jen letní záležitost, že.
Měj se moc hezky, H.
Helenko,to je krásné místo.Mám ho napsané v poznámkách a snad se tam někdy podíváme až zase pojedeme s vnučkou do Humpolce.Tak to mám asi od Dáši,nemohla jsem si vzpomenout a ty to píšeš.Nádherná zřícenina větrného mlýna.Tam se musím podívat.
OdpovědětVymazatPečenou zeleninu mám hrozně ráda,dělám si často,ale ty ji máš více pestrou.
Měj hezký večer
Jituško, jsem moc ráda, že jsme se tam zastavili. Jako bonus bylo krásně...
VymazatZeleninu v kuchyni používám denně, tohle je skvělý způsob, jak spotřebovat třeba i zbytečky, občas tam přidám i žampiony (ale ty nemám Adam rád)...
Moc tě zdravím, H.
Mlýn znám od Dáši a určitě by se mi taky zastavení na tomto krásném místě líbilo.Vždycky žasnu nad věkem těchto staveb.
OdpovědětVymazatPečenou zeleninou bych nepohrdla, ale přiznávám, že jsem ji takhle ještě nikdy nedělala. Spíš ji dělám jako dušenou.
Hezký den !
Hanka
Hani, jsem fakt ráda, že se to povedlo. Je opravdu monumentální!
VymazatA zeleninu vyzkoušej, je moc dobrá!
Pa, H.
'Díky za recept👍.Hezky si tu zeleninu “namlela”😁
OdpovědětVymazatZase jedna zajímavá destinace. Škoda, že se mlýn nedochoval celý.
Příjemné dny Helo!
Renatko, mlýn je úchvatný i tak. Jsem ráda, že jsme tam zajeli.
VymazatMěj hezkou neděli, H.
To je ovšem veliká romantika! A vida, přidat do pečené zeleniny i batáty, to mě nikdy nenapadlo. Musím vyzkoušet :-)
OdpovědětVymazatJe, Marie Veroniko, fakt nádhera!
VymazatBatáty používám hodně a nejen na pečení.
Měj pohodovou neděli, H.
Helenko, krásné fotky, mlýn je kouzelný. A zelenina, tu bych si dala taky.
OdpovědětVymazatPřeji hezký víkend. J
Jani, je, jsem fakt ráda, že jsme ho viděla.
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatbádherné miesto, krásne fotografie... to musel byť zážitok :-)
A podobne pripravujem zeleninu aj ja, len bez balsamika, nemám ho rada, zatiaľ som mu neprišla na chuť.
Pekný a pohodový víkend,
A.
Adinko, byli jsem tam sami, místo to je skutečně kouzelné!
VymazatMísto balsamica doporučuji pár kapek citronové šťávy. Chápu, že nechutná každému.
Měj hezkou neděli, H.
Heleno, ten mlýn je moc pěkný (a hrozně velký). Já peču zeleninu ve směsi spíš v létě, na podzim spíš dělám jednodruhovou (řepu, dýni).
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, musel být skutečně obrovský!
VymazatI já peču třeba jen samotnou dýni, pak přidávám balkánský sýr a ořechy.
I ty se měj hezky, H.
Helo, pečenou zeleninu občas dělá můj muž a je to dobrota. Ten mlýn musel být nádherný, překvapila mně jeho velikost. Za výlet by to místo určitě stálo. Hezký víkend, zdravím 😉
OdpovědětVymazatEvi, u nás je taky moc oblíbená!
VymazatNebyl to první starý mlýn, u kterého jsme byli, ale tenhle je skutečně největší!
Měj hezkou neděli, H.
Tak ten mlýn je opravdu nádherný!
OdpovědětVymazatA zelenina k nakousnutí.
Krásný víkend.
Ilonko, je. Ráda jsem u něj pobyla.
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Helenko, to je úžasné místo, nádhera. A tu zeleninu bych si teda dala moc. Dělám zeleninu pořád i k masu. Měj pohodový víkend.
OdpovědětVymazatJá vím, Marti!
VymazatI u nás se zelenina jí opravdu hodně, jak syrová, tak upravená!
Měj příjemný den, H.
krásný tedy je!Ale když byl v cajku, to musela být teprve krása!
OdpovědětVymazatOpravdu ano!
VymazatVendy, užij si příjemný den. H.
Určitě moc hezký výlet a zelenina vypadá taky lákavě.
OdpovědětVymazatHezký víkend, Helenko. 🙂
Děkuji, Nikolko a přeji hezký den, H.
VymazatHelenko, mlýn je dechberoucí a pečenou zeleninu miluju, děkuju za inspiraci;-)
OdpovědětVymazatHani, skutečně ano! Velmi impozantní stavba!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Místo nádherné, ale mě teda oslovila ta zelenina. To musím zkusit.
OdpovědětVymazatHezké dny Helenko.
Evi, vyzkoušej, mi ji děláme hodně často. Můžeš nakonec přidat i balkánský sýr...
VymazatPa, H.
Jééé, Helenko, jsem ráda, že jsem Tě mlýnem inspirovala a moc děkuji za zmínku. To mne potěšilo.
OdpovědětVymazatMísto je to opravdu nádherné a téměř bez lidí.
Tobě děkuji za inspiraci na pečenou zeleninu. Už dlouho jsem ji nedělala, tak bych mohla tento recept vyzkoušet.
Přeji krásné dny. D.
Dášo, ani nevíš, jak jsem ráda, že jsme ho viděla na vlastní oči. Byli jsme tam sami, bylo krásně, prostě paráda!
VymazatA doufám, že si na zelenině u vás pochutnáte!
Měj hezké dny, H.
Helenko, mlýn má duši a kouzlo. Co víc dodat. Jsem zvědavá, jestli bude někdo obdivovat trosky soudobých stavení.
OdpovědětVymazatBez pečené zeleniny se neobejde žádné naše grilování a i mimo tuto sezónu dělám často.
Krásný nedělní večer ti přeji. Jitka
Jituško, tak tohle mě občas taky napadne - co zbude po nás...
VymazatMěj pohodové pondělí, pa H.
Helenko, děkuju za recept, protože se teď vyhýbám mouce,mléku a cukru, je zelenina mým denním chlebem. určitě vyzkouším! A ten mlýn je nádherný! Máme tady tolik krásných míst.... Pa, hezké dny, Eva
OdpovědětVymazatEvi, pochutnáš si! Obdivuji tvou disciplínu!
VymazatPřeji pohodový den. H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatmlýn znám moc dobře, je to kousek od naší chaty a vlastně i od Příbrami:-) Ta zapečená zelenina vypadá dobře, zkusíme to doma taky:-)
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Haničko, máte chatu v moc krásném místě.
VymazatA zeleninu vyzkoušej, je moc dobrá!
Měj hezký večer, H.