...letní vaření...
neděle, srpna 08, 2021Příjemný večer, moji milí!
Na chvilku opustíme Prahu a něco si uvaříme. Nic složitého, budou to bleskovky, které se v létě hodí.
Hummus
Tenhle arabský pokrm zdomácněl i v našich končinách. Dá se pochopitelně koupit hotový v různých kvalitách, moc nám chutnal ten z Marks and Spencer. Teď si ho dělám doma, je to jednoduché, rychlé a vím, co tam dávám.
Do mixéru dáme sklenici sterilované cizrny (nálev si ponecháme), 2 lžíce tahini (pasta ze sezamových semínek, koupit se dá třeba v prodejnách zdravé výživy), 1- 2 stroužky česneku, 1 lžičku římského kmínu, šťávu z poloviny citronu, 2 lžíce dobrého olivového oleje, sůl podle chuti
Mixujeme dohladka. Pokud je směs hodně hustá, pomohou cca 2 lžíce nálevu ze sklenice. Přidat pochopitelně můžeme další ingredience - třeba pepř nebo špetku chilli.
Servírujeme hos pita chlebem, kukuřičnými chipsy a hromadou zeleniny.
Pro nás skvělá letní večeře.
Druhý recept jsem našla na Pinterestu a musela jsem ho hned vyzkoušet. Spokojenost u všech strávníků, třeba se bude hodit i vám. Čas cuket je tady.
Pesto z grilované cukety
Mladou cuketu nakrájíme na cca 3 mm proužky, posolíme a necháme asi půl hodinky vypotit.
Pak je usušíme utěrkou, maličko potřeme olivovým olejem a ogrilujeme (stačí i na pánvi).
Vaše Helenna
40 komentářů
Vypadá to zajímavě. Dobrou chuť.
OdpovědětVymazatDěkuji, Járo!
VymazatMěj hezký den, H.
Pro mně nezvyklé recepty, ovšem věřím, že chutné.
OdpovědětVymazatAno, Růženko, česká klasika to opravdu není, ale my doma rádi objevujeme nové chutě.
VymazatMěj hezký den, H.
ta cuketa mě láká,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, vyzkoušej, moc nám pesto zachutnalo.
VymazatMěj se moc hezky, H.
To jsou recepty přesně pro mě.Cizrnu mám moc ráda a hummus si dělám často.Pesto z cukety je zajímavé,já si dělám z bazalky a nebo svých sušených rajčat.Vyzkouším i z cukety.
OdpovědětVymazatHelenko,měj se hezky
Jituško, tak to mám radost. Pesto je skutečně nezvyklé, ale moc dobré. Dá se dělat ze spousty věcí, bazalka a sušené rajče, to je skvělá klasika.
VymazatMěj se krásně, H.
Nic podobného jsem asi nejedla, ale věřím, že to chutná dobře, mohlo by se něco vyzkoušet, záleží co na to přítel.
OdpovědětVymazatDěkuji za nabídku a pěkný začátek nového týdne. ☺
Haničko, muži jsou někdy konzervativní, ten můj ráda ochutnává, tak mohu experimentovat... :o)
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Heleno, hummus z M&S jsem měla taky moc ráda. Manžel ho nejí, take do výroby se nepouštím. U nás v kantýně teď mají dobrý hotový, tak na něj chodím tam :). Z cukety jsem kdysi podobně dělala pomazánku, jen jsem nepřidávala mandle a parmazán - s tím je to určitě chuťově zajímavější. Cukety nám teď rostou, tak možná vyzkouším tvoji variantu.
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Stáňo, snad se situace normalizuje, v MaS mi chybí i jiné věci, nejen hummus.
VymazatCuketa je vlastně skoro bez chuti, možností na dochucení je určitě spousta.
Moc tě zdravím, H.
Recept s cuketou vyzkouším určitě. Humus ne. S tím bych u muže neuspěla a nevím, jestli i u sebe.
OdpovědětVymazatKdysi jsem si chuť na něj zkazila kupovaným, takže mám v sobě prostě vůči němu překážku :-).
Hezký den, Heli!
Hanka
Haničko, tohle dovedu pochopit, taky mám pár jídel, které už nechci nikdy ochutnat.
VymazatPesto je skutečně vynikající. Uvidíš sama.
Měj se moc hezky, H.
Helenko, marně přemýšlím, jestli jsem už někdy jedla hummus, asi ne, nějak mě míjí. Doma jsem jej nedělala určitě. Zase důvod zkusit něco nového. A grilované cukety můžeme kdykoliv.
OdpovědětVymazatMěj pěkný nový týden, plný sluníčka. Jitka
Jituško, to mě dost překvapuje, třeba zrovna na Rhodu, vzhledem k blízkosti Turecka jsme ho v hotelu měli snad každý den, stejně jako různé varianty jídel s cizrnou.
VymazatBudu moc ráda, když ho vyzkoušíš.
Měj se moc hezky, H.
Hummus chci už nějakou dobu vyzkoušet, protože cizrna je skvělá, ale nějak jsem se vždycky zasekla na tahini. V obchodech, kam běžně chodím, prostě není. Ale nějaký ten country life mám v okolí, tak tam by se snad mohlo konečně poštěstit :-)
OdpovědětVymazatMarie Veroniko, hummus je velmi jednoduchý na přípravu a u nás ho má ráda celá rodina. Tahini si poslední roky vozím z Řecka, ale dá se koupit i u nás.
VymazatSnad se ti to povede. Moc zdravím, H.
Děkuji, Helenko, za tipy. Hummus mi, bohužel, doma neprojde, jím ho jen já. Ale pesto určitě vyzkouším. Včera jsem si dovezla od strejdy náruč cuket, teď tedy bude cuketa stokrát jinak. Dnes byla se špagetami a smetanovou omáčkou :-).
OdpovědětVymazatKrásné letní dny, Helenko.
Ali, chápu, ne vždycky novoty projdou :o)
VymazatPesto je opravdu dobré.
I tobě přeji hezké letní dny, H.
Helenko, ahoj. Humus dělám doma pravidelně, jen cizrnu nepoužívám sterilovanou, ale vařím si ji. Mám to moc ráda. Pesto z cukety je zajímavé, díky za tip. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, když je plánovaný, tak cizrnu taky vařím, s tou sterilovanou to může být i okamžitý nápad :o)
VymazatMěj se moc hezky, pa H.
Helenko,
OdpovědětVymazatvytištěno a díky za recepty na rychlé večeře !
Krásný srpen!
Rádo se stalo, Ilonko!
VymazatAť vám chutná.
Pa, H.
Hodně mě zaujalo pesto z cukety, tu mužeme u nás na všechny způsoby a pesto z ní neznám. Dobrý tip a díky za něj. Humus nedělám, ale u syna o něm slýchávám. Helenko, přeji pěkné léto :-) Alena
OdpovědětVymazatAlenko, u nás si ho zatím všichni moc pochvalují! Humus doporučuji vyzkoušet, se zeleninou je skvělý!
VymazatPřeji krásné letní dny, H.
Pesto z cukety bych mohla vyzkoušet. Cukety se rodí jako divé a tak recepty sháním.
OdpovědětVymazatMaruško, budu ráda a ať vám chutná!
VymazatPřeji hezké dny, H.
Helenko, zase krasne a zajimave recepty! Rada zkusim. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, děkuji moc a zdravím, H.
VymazatHelenko, to pesto je zajímavé. Co se týká hummusu, musím přiznat, že ten nesnáším. Můj muž taky, ale u toho to není nic divného, ten miluje hlavně klasiku. Mně prostě nechutná v jakékoliv podobě. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, v klidu si užívejte klasiku a když bude chuť, vyzkoušej to pesto.
VymazatPřeji hezký večer, H.
Uloženo))) u tebe vždycky najdu zajímavý tip na dobrou mňamku.
OdpovědětVymazatZdravím z dalšího dovolenkování)))
Děkuji, Evi! To mě moc těší!
VymazatPa, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatvďaka za pripomenutie, už sme dávno nemali hummus, pripravujem ho podľa starej palestínskej kuchárky, práve som si dala namočiť cícer :-)
A druhý recept nepoznám, ale keď kúpim cukiny, rada vyskúšam.
Pekný víkend,
A.
P.s.: ja kupujem tahini v bio obchodoch alebo v DM-ku :)
Adinko, tak to máš hummus nepochybně skvělý. Já si poslední roky vozím tahini z Kréty...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helo, delší dobu jsem tu nebyla. Ale stále krásné výlety a zajímavé recepty. Ty nezklameš. Hummus má rád můj syn, tak mu předám recept. M.
OdpovědětVymazatMaruško, moc děkuji za milá slova.
VymazatDrž se, pa H.
To vypadá dobře už na pohled. 🙂
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci. My jsme hummus dělali doma z ciziny, která se předtím vařila, ale podařil se nám na ní uvařit mixér. Od té doby ho raději kupujeme v Lidlu. Pro jistotu. 🙂
Hezký víkend.
Děkuji, Nikolko!
VymazatVyzkoušej ho ze sterilované cizrny, tu kupuji taky v Lidlu, umixovaná je raz dva.
Pa, H.