...chilli marmeláda...

středa, října 01, 2014

Hezké odpoledne všem!

Máme 1. října a podzim, čas sklízení, je v plném proudu. Letos jsme poprve osázeli sami dědův skleník a na začátečníky se nám docela dařilo. Okurky, rajčata, papriky a dokonce i lilek. Největší úrodu ale máme pálivých papriček. Je jich celkem široká paleta - od kozích rohů až po chilli.


A tak jsem si vzpomněla, že jsem před lety vařila chilli marmeládu. Tentokrát však ze svých surovin :o) Příprava není složitá, výsledek skvělý. Pikantní marmeláda se perfektně hodí k sýrům, pečeným a grilovaným masům, do sendvičů, na jednohubky...

Co potřebujeme:
200 g   pokrájených pálivých papriček zbavených semínek
200 g   červené papriky pokrájené na kostky
    1 kg želírovacího cukru
600 ml jablečného octa a 1 lžíci soli  


Chilli papričky a papriku rozsekáme v robotu na jemno. Cukr a ocet dáme do hrnce a bez míchání ho rozpustíme. Přidáme papriky, přivedeme k varu a prudce vaříme asi 10 minut. Sejmeme z plotny a necháme asi 15 minut chladnout, pak promícháme, aby byly kousky paprik rozložené rovnoměrně.
Plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou. Dále zavařovat není nutné.


Veškeré marmelády plním tak, že je z hrnce přeliju do konvičky a pak do sklenic. Díky hubičce k nalévání mám sklenice čisté a bez práce.


Ještě jsem vám tu marmeládku vyfotila proti světlu - to je barvička, že.


A jestli máte ještě nějaký typ, co s těmi pálivkami krom sušení, tak prosím sem s ním! Pořád jich máme dost :o)


Přeji všem hezké odpoledne a příjemně prožitý říjen.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

58 komentářů

  1. Ahoj Helenko,

    ta barva je parádní, občas není na škodu pořádně si "vypálit" pusu. Určitě to bude dobrota, ale tip na další použití ti bohužel nedám.
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, já jsem taky jásala. Když se tam dá co má, není třeba žádná chemie...
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  2. Helenko no to je ale krásná barvička....to jsem ani netušila co se dá z chilli papriček vytvořit za dobrotu :o) A to stou konvičkou skvělý ápad já mám vždy skleničky pak upatlané a ted už vím díky Tobě jak příště nato :o) Měj se moc hezky..Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, je to taková chuťovka, ale všem chutná! Tu konvičku vyzkoušej, je to o hodně rychlejší...
      Pa, H.

      Vymazat
  3. úžasný nápad...ten s nalievaním...a ja tiež varím "paprikový lekvár", ale nie z pálivých...vidíš, idem skontrolovať, či netreba doplniť zásoby...jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to jednoduché a hodně účinné :o)
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  4. Tedy Helenko, to musí být pikantérie! Já mám letos slušnou úrodu kozích rohů, už jsme zavařili a ochutnali, ale skoro nepálí, ještě jich mám ve skleníku spoustu tak jsem si koupila v zahradnictví pokojovou chilli papričku a při příštím zavařování dám do každé sklenice jednu,ať to má grády!
    Pa Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to velká pikantérie, jak si hezky napsala Vlastičko!
      Nám pálí i ty rohy :o) Tu pokojovou má náš Adam za oknem už od loňska, to víš, fanoušek Red hot chili peppers :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  5. Ahoj Heli,
    no tedy barvu má nádhernou. Jen ...není to až moc pálivé?
    Vypadá, že má pořádný říz ☺
    Pa Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, je tam docela dost cukru, takže nejprve sladké a pak pikantní... Jistě záleží na ostrosti papriček...Ale dá se to.
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  6. jaj, to mám rada, hneď by som ochutnala ...:) užite si ju, ja budem tíško závidieť ...pa,Marta

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Rádo se stalo Marečko!
      Koukám, že jsi na jiném blogu, musím se jít mrknout...
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Ahoj Heli:-))) pálivou chuť vůbec nemusím,ale můj manžel by ti všechnu marmeládu určitě snědl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, bez problémů to snesou i dámy, někteří páni by klidně přitvrdili :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  9. Už jen ze čtení tohoto příspěvku mě pálí oči:-))) Ale je to nádhera a věřím, že gurmáni to ocení!!!
    Krásné dny Helo:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko,zatím má úspěch .o) Ty oči mě docela pálily, když jsem vařila.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  10. Helenko,krásná úroda a nádherné prkénko!
    pa P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Peti! nejdřív jsem myslela, že bude jen na parádu, ale na pálivé nebo aromatické věci se hodí výborně.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  11. Helenko to je super recept. Škoda, že jsem letos papričky nezasadila. Já mám ráda pálivé.
    Moc zdravím Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, to by sis tedy pochutnala :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  12. Helenko,mě kapou sliny,ta barvička to je unikátní!!!!Jen mám smůlu čili papričky letos nemám,u Tebe vždy najdu něco nevšedního a to já ráda:-) Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dájenko, to mě moc těší, ty mě vždycky tak krásně pochválíš!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  13. Helenko, tak u Vás bych chtěla bydlet. Vždy tolik dobrot! :) Vás prostě zima nepřekvapí :) Marmeláda vypadá výborně. Tak dobrou chuť :) Pa, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, beru tě, přijeď :o)! Jestli dobroty to nevím, ale vařím pořád, Aďa má hlad furt :o)
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  14. Opět dobrota a jak lahodí oku.Krásná barvička.Moc moc zdravím a přeji krásný večer:-) Vera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, moc děkuji za milá slova a přeji hezký večer,H.

      Vymazat
  15. Helenko, výborný recept a moc hezké balení :-)
    Krásný den Renáta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí Renátko!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  16. O takovéhle marmeládičce slyším poprvé, ale vypadá velmi k zajímavě. K nějakému pořádnému kusu masa... mňam. Barva naprosto luxusní.
    Přeji krásný večer!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,je to tak, jak píšeš. ke kusu masa... super!
      Ta barva je fakt nádherná! A bez chemie :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Fiha ja mam pikantne trosku rada, ale ten moj palive zboznuje... No uvidim ci este nieco najdem na trhu, ak ano pravdepodobne vyskusam. Inak narastli Vam naozaj krasne kusky... Pekny vecer Helenka... Mira

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miri, ten tvůj by si tedy užil, ale chutná i dámám:o)
      Děkuji a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  18. Helenko, to je naprosto úchvatná barva!!!! Tohle by byla báječná pochoutka pro manžela, ten má chilli hodně rád. Krásný den přeji. pa Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, je pravda, že pánové slastně mručí :o)
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  19. To by sa páčilo môjmu manželovi. Zbožňuje pikantné do všetkého a na všetko. Krásna červená farba. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, ono to bylo takové vaření pro chlapy, ale my, holky si taky lízneme :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  20. Sounds wonderful!!! Love "hot" jam! Thank you for the recipe and the inspiration!
    Have a happy time and all my best from Austria
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Elizabeth, thank you for visiting. Hot marmalade is great.
      Good evening to Austria! H.

      Vymazat
  21. Jejda,Helenko.....tak by si pochutnal manžel:-),domů už dovlekl několikátou tašku beraních rohů,které zavařuje ve sladkokyselém nálevu.....když málo pálí,přidává právě chilli papričku,no já fakt tohle nemůžu:-)
    Marmeládka pálivka má nádhernou barvu....
    Hezký nadcházející víkend,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, někdo to prostě rád ostré, že :o)
      Přeji hezký den, H.

      Vymazat
  22. Krásná barva Helenko .... jen u nás by neměla využití:-)))

    OdpovědětVymazat
  23. Dobrý večer Helenka, posielam vám recept na pikantnú nátierku. Skúste, ako ju robím ja.

    Suroviny:
    1 kg paradajky,1 kg paprika kápia, 40 Dg cibuľa, toto všetko zomlieť na mäsovom mlynčeku. Alebo zmixovať na nie veľmi jemnú zmes. Pridať 1 Dcl olej, 1 Dcl ocot, 6 kávových lyžičiek cukor, 1 veľká lyžica soli + 4 ks feferóny aj s jadierkami.

    Dať do hrnca a všetko variť 1 hodinu - do zhustnutia na miernom ohni. Hrniec nech je odkrytý. Občas premiešať. Potom masu dať do malých pohárikov a sterilizovať 10 minút.
    Želám vám dobrú chuť.
    Marta♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji, zná to opravdu skvěle. Jestli najdu čas, moc ráda vyzkouším!
      Hezký den přeji, H.

      Vymazat
  24. HELUŠKO,MOC TĚ ZDRAVÍM.
    VIDÍM, ŽE NEZAHÁLÍŠ?! TVÁ POCHOUTKA VYPADÁ BÁJEČNĚ.
    MĚJ SE HEZKY A PŘÍJEMNÝ VÍKEND PŘEJI.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohdanko, já tě taky moc zdravím a přeji hezký podzim! H.

      Vymazat
  25. Barvička je to opravdu úžasná, marmeláda musí být originální!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je Ivanko a chuť taky není špatná :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  26. Milá Helenko, to je úrodička!!! a krásná barvička marmelády. a bude pálit :-) s receptem ti neporadím, kdysi jsem je nasušila, namlela a někde je ještě mám uložené :-)
    Měj se krásně
    Papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, to nevadí, moc děkuji za to, že ses zastavila.
      Přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  27. Helenka, samozrejme aj feferóny sa zmixujú....prepáčte, že som to nenapísala hneď.

    Marta♥

    OdpovědětVymazat
  28. Helenko teda pálivá marmeláda nevypadá vůbec špatně. U nás bych jí jedla teda asi jenom já. :-) Ale k masu musí chutnat výtečně. Měj se moc a moc krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, v sobotu jsme ji testovali ke grilované panence... úžasné!
      Moc tě zdravím a přeji hezké sluníčkové dny, H.

      Vymazat