...něco pro zahřátí...

pondělí, února 11, 2013


Hezké pondělní odpoledne všem!

Děláme co můžeme. Domovy zdobíme hyacinty, petrklíči, háčkujeme zajíčky, ptáčky, jaro přivoláváme, jak se dá. Ale všechno má svůj čas. Ještě není ani polovina února. A venku, venku je teď pořádná zima.
Taky máte zimní a letní chutě? Já tady ano. Zatímco v létě chroupu zeleninu a střídám ji s ovocem, v zimě, když přijdu domů vymrzlá, neudělá mi nic větší radost než horká polévka.
A abychom nevařili pořád ty samé, mám pro vás dvě, které jste třeba ještě nedělali.

Mrkvový krém

Je velmi jednoduchá! Na kousku másla orestujeme cibuli a asi 5 mrkví na silná kolečka. Zalijeme horkou vodou (jen půl hrnce, budeme mixovat, tak ať nemusíme malovat :o)) a vaříme. Osolíme, přidáme kousek nastrouhaného zázvoru, lžičku medu, pár kapek citronu a chilli.
Rozmixujeme tyčovým mixérem, případně naředíme na požadovanou hustotu a ochutnáme. Doladit chuť je na vás, můžete kořenit kari a koriandrem, to bude tak trochu po indicku.
Med podtrhne sladkost mrkve a pálivé koření z ní udělá pikantní pokrm, který chutná i mužům :o)

Před servírováním můžete lehce zakápnout olivovým olejem a trochou balsamica crema. Dobrá jsou i nasucho opražená dýňová nebo slunečnicová semínka.



A druhá je z Itálie. Dávám si ji tam pokaždé, ještě nikdy nechutnala 2x stejně. Má mnoho variant a jedno společné - je úžasná!
Uvaříme si

Minestrone

Na olivovém oleji orestujeme cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Přidáme 2 brambory na kostky a další zeleninu, podle toho, jakou máte (kapustu, cuketu, brokolici) a plechovku rajčat. Zalijeme vodou a dusíme asi 20 minut.


Pak přidáme plechovku bílých fazolí (můžete je mít i předem uvařené). Asi třetinu zeleniny odebereme, zbytek v hrnci rozmixujeme a přidáme odložené kousky zeleniny. Osolíme, opepříme a je hotovo.


Servírujeme posypanou parmazánem a zakápnutou olivovým olejem.


Nechte si chutnat!
A všimněte si, prosím, jak myslím na vaši línii, ač jsou polévky husté, žádná jíška :o)

Mějte se krásně!

Vaše Helena

You Might Also Like

52 komentářů

  1. Helenko,
    téda jak víš, že jsme u nás také polívkový a zvlášť v zimě ? ;-)
    A tyhle dva recepty ještě neznám , tisknu a ukládám a brzy se i na stole objeví!
    Díky za rozšíření kulinářských obzorů a těším se moc na setkání!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, nevím, ale myslím, že v zimě si nakonec každý polévku rád dá :o)
      Rádo se stalo a i já se moc těším!
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Tak mrkvová bude zítra, nevěděla jsem, co vařit. Tak děkuju za tip:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti typ hodí, Jani!
      Ať vám chutná!
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  3. Helenko, tak dneska je na polívku ten pravý den -pošmourno, mrazivo, lezavo:( A na tu minestrone mám teda velkou chuť, aspoň trochu připomene naši úžasnou teplou Itálii:-)) měj se moc krásně pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, Jani! Zlatá slova, hned bych jela na originál :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Jéžiš, Helenko, takové dobroty!!! Škoda, že u nás nic bez masa v tomto směru nefrčí... bože, jak já mám zmlsanou rodinu... i tak moc děkuji za príma recepty, třeba si uvařím aspoň kastrůleček pro sebe :o) papa, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, udělej si kastrůlek, třeba někdo ochutná a zachutná... :o) aby ti ji pak nesnědli :o)
      Pohodový podvečer, pa H.

      Vymazat
  5. Heli tak to je paráda...
    Minestrone jím ale jen já a Šíma, ale mrkvovou zkusím propašovat.
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, tak to chilli dej až manželovi, kluci by to asi ještě neocenili :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  6. Ahoj Helinko...ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost. Já polévky miluji, minestrone je úžasná polévka, ale mrkvový krém jsem ještě nedělala, takže ho budu muset co nevidět vyzkoušet. Jen se zeptám, není sladký?
    Heli...měj se fajn, máš pravdu, je ještě pořádná zima a tento týden má být obzvlášť velká, tak snad nezmrzneme. Pa pa Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, moc děkuji za milou návštěvu. Mrkvový krém je skvělá polévka, dá se uvařit pro třeba batolátka (a sladká by opravdu byla), ale přidáním zázvoru, chilli a kari se stává rafinovanou, zpočátku sladkou a pak pálivou...
      Dělala jsem ji včera, vyfotila jsem jen zbyteček a asi na ní tento týden ještě dojde...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Helenko to máš pravdu už aby to jaro bylo :-)Krásný den!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, jsi moc hodná, že myslíš na naši linii, ale když já polívčičky nee a tím pádem ani nikdo jiný, když tak bramboračku a kulajdu, ale ty se s linií moc neslučují, moc zdravím,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ale ty já tedy taky můžu, mňam! Tohle je zase něco pro změnu :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  9. Helenko...po pravdě...mrkvovou nemusím,i když takhle ochucenou...možna i jo,ale minestrone vypadá lákavě,tu vyzkouším....polívčičky máme u nás rádi.
    S pozdravem Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, manžel se nejdřív divně tvářil...že prý bude asi miminkovská, ale překvapila ho a chutná mu!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  10. Polievočky aj u nás musia byť dík Helenko za receptík, nadchla ma veľmi mrkvová a zajtra ju budeme mať na obedík :-)takto okorenenú som ešte nerobila tak som na ňu zvedavá.
    Krásny večer prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery, to jsem moc ráda, dej vědět, jestli sis pochutnala!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  11. Heli, ja taky rada polivecky - hlavne v zimne :o) A ta mrkvova me moc zaujala - rada ji vyzkousim.... Hezky vecer, Katerina
    P.S.: Diky za krasnou prochazku starou Prahou a navod na ptacky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to víš, ty po horách, já po hradech :o) Máme podobné chutě, myslím, že ti polévka bude chutnat :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  12. Helenko chuťové pohárky mám v pozoru!!! Minestrone,vařím ale mrkvovou tu jsem ještě neochutnala.Dělám podobnou jen z petržele,nic než tu a pak rozmiksuji celou i z ochuceným vývarem.Je fantastická.Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dájenko, moc děkuji za inspiraci, myslím, že tyhle zeleninové krémy jsou úžasné!
      Přeji hezký večer a dobrou chuť! H.

      Vymazat
  13. Heli děkuju za prima recepty --- ukládám .Krásný večer Ti přeju.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za návštěvu, Martinko!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  14. Helo, ukaž, že jsi kamarádka:-) a přidej recept pro ty co jsou na dietě. I když bez jíšky, je to kalorická bomba..., ách já bych si dala miluji polévky!!!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá kamarádko, moc to nepřeháněj, ať nejsi jako nit. Tak snad do jedné ruky celer, do druhé mrkev a trocha teplé vody - to je hodně dietní polívčička, co :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  15. Helenka tak tu mrkvovu som uz robila aj ja a to uz 2x, zazvor je skvely hlavne v tomto obdobi, a kremove polievky tie mam strasne rada...Aj ked ani ta talianska nie je na zahodenie...Nellie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nelli, máš pravdu, já ho mám i ráda, čaj dělám každý den... Vyzkoušej minestrone!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  16. Helenka, tieto polievky nerobievam a preto kopírujem medzi svoje recepty, aby som si ich ľahko našla, keď ich pôjdem vyskúšať. Vďaka za recepty.Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu moc ráda, Andrejko!
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  17. Helenko děkuji za receptíky. Já jsem polévková. Babička vždycky říkala, že polévka je grunt, u nás frčí ty klasické české - česneková, čočkovka a fazolová a samozřejmě s knedlíčky :-). Ale mám moc ráda i brokolicový krém, poslední dobu i dýňovou. Ale ráda zkouším nové věci... takže se nechám určitě inspirovat.
    Pěkný večer, Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já děkuji za návštěvu! Babička má pravdu! Polévky vařím často, všechny, co píšeš, my ještě rádi zelňačku, bramboračku, kulajdu, rajskou...
      Pa, H.

      Vymazat
  18. Noooo,tak to od tebe není pěkný mi dělat takový chutě,když dolezu po úřeďáku domů a žádná polívčička tady na mě nečeká :-)))a zrovna je mám ráda,jsem polívková,pro mě by nemuselo bý nic jinýho,jen když je teplá polívčička....nezbylo u vás trošku,že jí Adam určitě všechnu zbaštil??? Mějte se pěkně a těším se.Papa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ty příchody z práce a plotna studená...ale mrkvová je fakt hned :o) U nás tedy fakt nezbyla, na fotku jsem stěrkou vytírala hrnec...
      Moc tě zdravím, Věruško a moc se těším! H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenka, urobila si mi chúťky, určite vyskúšam. Obľubujem jednoduché recepty.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, to mám velkou radost!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  20. Helenko, minestrone také ráda vařím ... jinak u nás v zimě hodně přesnídávkové a masité frčí ... PAPA Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milou návštěvu, Maruško a posílám pozdravy na jih! H.

      Vymazat
  21. Zajímavá kombinace, to jsem vážně ještě nedělala .... zkusím, ale bez toho chilli:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, něco trochu ostřejšího to chce, jinak by byla taková miminkovská :o)
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  22. Helenko, díky za skvělé receptíky!!!! Takovéto dobrůtky můžu, takže hned je ukládám a určitě i vyzkouším. Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  23. Helenko, ty teda kuchtíš!!! Mrkvovou obdobnou jsem dělávala Rozárce, když byla malinká. No a vidíš, Adámkovi jsem ji ještě nenavařila. Třeba to co nejdříve napravit. A ta italská... tak na tu si pořídím zeleninu a vyzkouším, vypadá opravdu pěkně a věřím, že stejně tak chutná :) Hezký zasněžený den, Jolana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, tak uvidíme, co na ni Adámek, když ji trochu přiostříš, dá si třeba i manžel :o) Děkuji za pochvalu a budu ráda, když si pochutnáte!
      Pa, H.

      Vymazat
  24. Heli, mňam, mňam ...... děkuju za inspiraci .... minestrone taky vařím, ale nikdy jsem jí nezkoušela s parmezánem .... příště to budu muset zkusit .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, teprve s tím parmezánem to je ta prává chuť Itálie :o) mňam!
      Pěkné odpoledne přeji, H.

      Vymazat
  25. Milá Helenko moc moc děkuji...ty víš...hned jsem napsala mailík,ale nevím zda nespadl do spamu,dnes mě pošta na klikni blbne.
    Polévky vypadají dobře a věřím,že zahřejí.Nás dnes zahřívá čaj s medem,paraleny,sirupy na kašel a peřina..chřipka nás navštívila...
    Krásný pohodový večer.Pa Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, maily dorazily, dneska určitě napíšu!
      Rychlé uzdravení všem přeji, H.

      Vymazat
  26. Heli, ďakujem za recepty sú výborné a hlavne rýchle. Určite ich vyskúšam, lebo niekedy neviem čo variť.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, někdy je těžké vymyslet to, viď. Rychlé jsou, vařím ráda, ale nemusí to být hodiny... :o)
      Měj se pěkně, pa H.

      Vymazat