...bramborový dort...

pondělí, února 25, 2013

Hezké odpoledne všem!

Je pondělí, začátek pracovního týdne, pojďte si trochu osladit život! Mám pro vás recept, který jsem chtěla už několikrát vložit, ale chyběla fotodokumentace. Ještě tak příprava, ale finální výrobek mizí rychlostí blesku a přece nebudu zdržovat nějakým focením, že...
Tak včera se skoro povedlo :o)


Pekla ho moje babička, pekla ho manželova maminka a já ten recept před pár lety oprášila. A s velkým úspěchem.
Jdeme na to!

Na korpus smícháme v míse:
280 g jemně nastrouhaných vařených brambor
200 g moučkového cukru
  70 g hrubé mouky
100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
   5 žloutků
2 lžíce tmavého kakaa, vanilkový cukr, citronovou kůru a 2 lžičky sody


Všechno pečlivě promícháme a přidáme sníh z 5ti bílků.


Těsto přesuneme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca 50 minut na 180 stupňů.
Vychladlý dort jednou rozkrojíme a řádně promažeme rybízovou (nejlépe domácí) marmeládou.
Zdobíme bílou a hlavně pařížskou šlehačkou. Tu si připravuji sama, je to velmi snadné.

Do kastrůlku nalijeme jednu smetanu ke šlehání (nejraději v papírovém obalu "domečkovou"), přidáme 2 polévkové lžíce tmavého kakaa a osladíme. Já sladím jen velmi málo (1 kávovou lžičku moučkového cukru). Za stálého míchání přivedeme k varu, kakao a cukr se rozpustí, stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Občas zamícháme (tvoří se škraloup). Dáme do lednice ideálně přes noc a pak normálně ušleháme.


Jak vidíte, příprava je velmi jednoduchá a dort se povede každému. Není to nic dusivého, patří do kategorie vlhkých, neodolatelných dobrot.
Tenhle jsem pekla pro mamku. Ještě vám musím napsat, že polštáře měly úžasný úspěch a mamka děkuji za všechna vaše milá přání!

Jeden z posledních kousků...


Nechte si chutnat a mějte hezké dny!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

78 komentářů

  1. Helenko,
    mňam a ta domácí pařížská , jsi fakt dobrá kuchařinka !
    U nás se také v sobotu slavilo, Tomášova maminka, a také jsem pekla, recept konečně vložen na blog.
    Bohužel hned od neděle pokračujeme druhé kolo v nemocech / po mamince, Tomáš/:-(
    Já už nechci žádná bacily, chci jaro a sluníčko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, na té šlehačce nic není, jen ta chuť, tak s kupovanou nesrovnatelná...
      Držte se, jaro bude!
      Pa, H.

      Vymazat
  2. Ahoj Helinko...tak takový recept jsem ještě neslyšela a už teď vím, že ho 100% vyzkouším, a to i s tou pařížskou šlehačkou. Vypadá to báječně. Doufám, že jste si oslavu užili parádně. Měj se hezky, přeji fajn týden, pa Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, Martinko, že nenesu sovy do Athén :o)
      I tobě přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  3. Helenko, dort je paráda - vypadá jak z cukrárny. Doufám že jste si oslavu řádně užili, u nás to probíhalo celkem dobře.
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Super, smazala jsem si odpověď :o) Tak ještě jednou...Moc ti děkuji, Věrko! Zdobení dortů není moje silná stránka, tak musí být dobré :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko, vypadá to báječně - já ještě nikdy z brambor nepekla, tak to budu muset napravit.
    Krásný nový týden ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, vyzkoušej, je opravdu výborný!
      Přeju hezký večer, H.

      Vymazat
  5. Moc tě zdravím Helenko...teda ty mi děláš chutě...takvou dobrotu určitě vyzkouším...děkuji.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, Janičko! Doufám, že vám bude chutnat!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  6. Ahoj Helenko, dort vypadá skvěle, děkuji za "návnadu" na sladké a pařížskou šlehačku - hm, tak to je něco..... O víkendu zkusím upéct.
    Hezký a pohodový týden u vás doma. Jarmila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu moc ráda, Jarmilko! Pochutnáte si!
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  7. Heli, doufám, že se mi tentokrát podaří přidat ti komentář...nějak s tím mám problém:((( Bramborový dort jsem ještě nedělala, ten tvůj vypadá nádherně a ta spousta čokolády a hlavně pařížské šlehačky....A ještě jsem minule psala, že polštářky pro maminku jsou nádherné a mamka bude určitě dojatá jako já:) tak pa a měj se krásně Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, neboj, jsi tu a moc mě to těší! Děkuji za milá slova, to těsto funguje podobně, jako mrkvový koláč, prostě bašta :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  8. Helenko, dortík vypadá báječně. Určitě ho při nejbližší příležitosti vyzkouším, taky jsme na tyhle vlhčí dobroty.
    Helenko, měj se moc krásně, zdravím Vlasta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastičko, od tebe, takové pekařky mě pochvala velmi těší!
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  9. Paráda. "mokrého pečení" není nikdy dost. A konečně jsem zase narazila na někoho, kdo dělá pařížskou šlehačku, jak ji dělá moje mamka. Dost často jsem narazila na rozpuštěnou čokoládu, vmíchanou do šlehačky s tím, že je to pařížská šlehačka a to myslím, není. Jinak, recept si už píšu. Pěkný večer a týden vůbec. Ditta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dittu, já i ten starý recept děkujeme na za pochvalu. Máš pravdu, šlehačku mě takhle naučila mamka, funguje to a je skvělá!
      Hezké dny, pa H.

      Vymazat
  10. Ahoj Heli, tak to musím zkusit, brambory jsem přidávala do těsta na jablečný koláč, znám recept se strouhanou mrkví, ale o přidání brambor do dortu čtu poprvé. A pařížskou šlehačku já ráda.....babička mi s ní pekla dorty, když jsem byla malá:-) nebo mi dělala "marcipánové" hříbky či kytičky. Ahoj Zuzaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, myslím, že patří do té kategorie jako mrkvový koláč, je neméně dobrý :o)
      Děkuji za milé vzpomínání a moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  11. Helenka, určite mňamka. Parížsku šľahačku poznám, aj to je dobrota. Vôbec sa nedivím, že raz-dva zmizne zo stola.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zmizel fakt rychle, náš Adam, když mu něco chutná...
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  12. Helenko, Ty tedy umíš udělat chutě ;o) z brambor, tak to by mě fakt nenapadlo :o) ač nejsme příliš šlehačkoví, ukládám do sbírky a jistě se naskytne příležitost k vyzkoušení :o) díky za príma recept!!! Pa, L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, myslím, že nezbytná je na něm ta marmeláda, krém můžeš udělat takový, jaký máte rádi.
      Měj se hezky, pa H.

      Vymazat
  13. Helenko,myslím,že tato kombinace nemůže nikoho zklamat.Vypadá mňamkózně :-))No dám na ověřený recept a vyzkouším.Ikdyž nejraději bych si sáhla už pro hotový kousek hi,hi.Měj se krásně.papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, už není,...musíš zase přijít, ráda ho upeču!
      Hezké odpoledne, pa H.

      Vymazat
  14. Jak jsem mohla zapomenout na bramborové těsto?! Velký dík za připomenutí, úplně cítím tu vlhkou chuť na jazyku (milujeme "vlhké" korpusy!). A jestli u vás někdo něco slavil - vše nej! J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Jani! Je to hodně starý recept...
      Slavila mamka, děkuji za ni a moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  15. Heli ty nás vodíš za nos, takováhle nádhera se fakt dá z brambor vykouzlit?! Taky bych dlouho neodolávala, právě jsem zbaštila perník:-D
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, on trochu klame tělem, není tam sice žádný tuk a skoro žádná mouka, ale cukřík, oříšky, kakao...a ty brambory :o)
      Měj hezké dny, pa H.

      Vymazat
  16. Helenka,
    tá tortička vyzerá úžasne, určite vyskúšam, ale ja ju oblejem aj čokoládou, my sme totiž čokoládový. Už sa teším.
    A určite k tomu bude aj parížska čokoláda.
    Myslím, že staré recepty sú vzácne, jednoduché ale veľmi chutné.
    Prajem pekný večer,
    Kubinko posiela pusku (už máme 14zúbkov :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adi, klidně ho polej, čokoláda ho rozhodně nezkazí :o)
      Máš pravdu, někdy to chce malou úpravu, ale jsou to staré poklady...
      Moc zdravím celou rodinku, pa H.

      Vymazat
  17. Ahoj Heli!
    To je Harlekýn..jsem si řekla, když jsem uviděla první fotku!!
    Můj kdysi nejoblíbenější dort!!
    Právě ta kombinace tmavého korpusu a bílé a pařížské šlehačky!! Mňam!!
    Já tedy moc děkuji za recept, jak chutnal, je mi jasné!!!:o))
    Polštářky pro maminku jsou moc hezké a určitě se líbily a krásně jste slavily!!
    Heli, krásné dny!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Jaru, on tak opravdu vypadá... A chutná taky moc dobře, pařížskou šlehačku skoro nesladím, taky mám ráda ten kontrast.
      Moc děkuji za pochvalu a posílám pozdravy, pa H.

      Vymazat
  18. Helenko...dortík byl určitě túze dobrý...jak píšeš ...není dusivý,tak to je super...myslím,že až přijde plavková sezóna,tak nebudu moc už mezi lidi.
    Hezký týden přeje Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jittu, nic si z toho nedělej, když to člověk nepřehání, může si dát i dortík :o)
      A tenhle je bez tuku, skoro bez mouky,... :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  19. Hm, dortík zo zemiakov...toto som ešte nepočula a preto ho musím vyskúšať, dík za receptík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery, zkus ho, uvidíš, bude mít úspěch!
      Pohodové odpoledne přeji, H.

      Vymazat
  20. Ahoj Heli!
    Tak tohle mi připadá jako velice zajímavý recept,který moc láká k vyzkoušení.Za recept děkuju a přeju úspěšný nový týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, já děkuji za návštěvu a taky přeji pohodové dny, H.

      Vymazat
  21. Helenko, to vypadá naprosto úžasně!! Teda, vypadalo, že? :) Hm, hned bych si dala :) Děkuji za recept!!! Krásný týden, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano,ano, chtěla jsem dát ochutnat sousedce...nedostalo se na ni :o)
      Měj se hezky, Jolanko!
      Pa, H.

      Vymazat
  22. Heli vypadá vskutku "k sežrání" :-) Nedávno jsem stejný recept nesla mé úžasné paní masérce coby rodinný poklad. Přesně jak píšeš - nedusí a je vláčný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, je to tak! Já se s rodinným stříbrem klidně podělím, ať v tom nejsem sama :o)
      Měj se hezky, pa H.

      Vymazat
  23. Helenko tak tohle je přesně dobrůtka,kterou bych milovala!jak je tam šlehačka,to je moje!
    Děkuji za recept a hned příští týden vyzkouším.
    Krásný týden přeji.
    Opatruj se pa.
    v

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mám radost, Věru! Tak ať všem chutná!
      Měj pohodové odpoledne, pa H.

      Vymazat
  24. Helo, to mi děláš schválně?! Teď, když se nemohu ani podívat na kostku cukru, abych netloustla. A ten dort vypadá táááááák úžasně, ách jo:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a to mi řekni, jak to vydržíš! Opravdu před tebou smekám! Né, že bych se sladkým cpala, ale úplně bez něj...Reni, jsi fakt dobrá!
      Pa, H.

      Vymazat
    2. Taky, že mi z toho už hrabe. Miluji sladké!!!

      Vymazat
  25. Nádherný dort, bramborový jsem nikdy nedělala. Stejně tak pařížskou šlehačku, toho se bojím. Ale Ty jsi to tak hezky popsala, že bych jí snad taky zvládla. A máš to moc pěkně nazdobené!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ničeho se neboj, šlehačka se povede vždycky!
      Děkuji a moc zdravím, H.

      Vymazat
  26. Helenko dort je úžasný--ten určitě vyzkouším. :o)Už ted jen při pohledu na něj se mě sbíhají sliny :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko píšu ti ale příspěvky se někam ztrácejí :o(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Martinko, budu ráda, když ho vyzkoušíš! Komentáře jsou tu oba, neboj :o)
      heuké odpoledne, H.

      Vymazat
  28. Helenka tak tu tortu niekedy vyskusam, vyzera zaujimavo uz len tym, ze su v nej pouzite zemiaky. Som sama zvedava ako bude chutit ale verim tomu, ze neodolatelne...Nellie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nellie, ty brambory by v něm nikdo nehledal...jen chtějí všichni přidat :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  29. Helenko,dort vypadá báječně.Překvapilo mě že něco tak pěkně vypadajícího je z brambor...určitě vyzkouším:)
    Moc se mi líbí polštářky jsou v krásných barvičkách.
    Pěkný den.Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc ti děkuji za milou návštěvu a posílám pozdravy, pa H.

      Vymazat
  30. Mňam, tenhle kousek a z brambor - nevěřila bych :o) vypadá fantasticky a zrovna mě honí mlsná, (teda kdy ne) :o) Opisuji a určitě vyzkouším, pak dám vědět :o)
    Moc Tě zdravím Helenko.

    OdpovědětVymazat
  31. Helenka to neni fayr od tebe muje kaloty so male a vidim u tebe takove dort jesses slintam a cetim dort .Recept richle kopieruje moc dekujem pa Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, Karin, ty kalorie...ale trochu si musíme osladit život, ne :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  32. Mňam - tahle sladká krása, že je z brambor - nevěřila bych :o) vypadá luxusně. Nu což zapisuji si a vyzkouším, neb u nás se kávička podává vždy s něčím sladkým - hrůůza :o)) Moc Tě zdravím Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás taky, Martinko, u nás taky! Vyzkoušej ho, uvidíš, nikdo nepoznám, že tam jsou brambory :o)
      Měj pohodový víkend, pa H.

      Vymazat
  33. Milá Helanko, děláš mi chutě i když jsem jaksi indisponovaná.Určitě ho prubnu ,bude boží to vidím !Pak Ti nabídnu a všem dort z chleba je také supr !Paříž dělám jako Ty ,jen když ho chci pevnější přidám 3g stuženého tuku.Tak konec mlsání jdu na čaj a suchý rohlík !Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dájo, co to čtu, to vypadá na žlučníkový záchvat...chuděro, doufám, že ti je už líp!
      Těším se na ten tvůj chlebový a moc zdravím, H.

      Vymazat
  34. Heli,
    děkujeme ti za vyzrazení "rodinného tajemství" .... moc mě zaujala ta pařížská šlehačka, tu musím vyzkoušet ..... a ten tvůj dort z brambor už jen ze zvědavosti taky !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tady je to tajemství v dobrých rukách! Není to nic složitého, určitě se ti obé vydaří a sklidíš pochvalu a obdiv!
      Pa, H.

      Vymazat
  35. Heli, dortík vypadá báječně!!! Nedávno jsem jedla podobný, taky z brambor a zajímavé bylo, že i krém byl bramborový a celkem to nebylo poznat, že to není máslová klasika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, páni, i krém z brambor, tak to jsem tedy opravdu neslyšela...
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  36. Ahoj Helenka, úžasný recept, určite vyskúšam. Zázvorový čas pijem takmer každý deň, raz si ho mala vložený na blogu. Predtým som ani nevedela, že zázvor sa dá využiť aj ako čajík.Je vynikajúci.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, to mám velikou radost! Já zázvor taky miluji, v zimě čaj léčí a zahřívá a v létě dělám zázvorovou limonádu, úžasně osvěží...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  37. Bramborový neznám, to musím prozkoumat blíž:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  38. Helo, tak jsem vyzkoušela recept a upekla dort manželovi k svátku. Celé naší rodince moc chutnal.
    Dík.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velkou radost, Maruško!
      Přeji hezký den, H.

      Vymazat