... něco k jídlu...

čtvrtek, března 17, 2022

Příjemný podvečer všem!

Dnes to nebude nic pro masojídky. Ale musím říct, že i můj muž, který mám maso rád, si pochutnal.
K obědu byly 

čočkové karbanátky



Potřebujeme: 
250 g červené čočky (uvařené a slité), 1 suchý plátek toustového chleba, 3 stroužky česneku, 100 g vlašských ořechů, 5 lžic olivového oleje, 1 vejce, na dochucení sůl, čerstvě umletý pepř, špetku chilli, římský kmín
Do robotu dáme tvrdý chléb, ořechy a připravíme strouhanku. Pak přidáme zbylé suroviny a pečlivě promícháme. Pokud je směs příliš tekutá, přidáme 2 - 3 lžíce kukuřičné mouky.
Vytvarujeme karbanátky, osmažíme je na oleji. Necháme oschnout na papírové utěrce.



Podávala jsem je s bramboro-batátovým pyré, jogurtovým dipem a marockým mrkvovým salátem. Hrubě nastrouhanou mrkev dochutíme sezamovým olejem, špetkou chilli, spoustou limetkové šťávy a opraženým sezamem. Patří tam ještě rozinky, ale to by u nás neprošlo :o)

Pochutnali jsme si všichni.


A teď ještě mlsání. Jednoduché, okoukané i Pinterestu.  

Čokoládové střepy

V anglosaském světě se dávají jako pozornost kolem Vánoc. U nás se na návštěvu nosí v této době spíš cukroví, ale určitě se příležitost najde v průběhu roku.

Příprava je velmi jednoduchá. 200g kvalitní čokolády (já měla Lindt 50% a 70%) opatrně rozpustíme. Na tác nebo plech položíme pečící papír a čokoládu na něj rozetřeme. A posypeme - tady se skutečně můžete vyřádit. Hodí se ořechy všeho druhu (já je trochu opekla na suché pánvi), brusinky, rozinky, pomerančová kůra, mrazem sušené ovoce, plátky kokosu, kousky sušenek a určitě bych si mohla vymýšlet i dál. Hodí se pochopitelně i kvalitní vločková sůl  nebo chilli (to jsem vmíchala do rozpuštěné čokolády).

Čokoládu necháme dokonale ztuhnout a rozlámeme na střepy.

Buď si je taky sníme, nebo je zabalíme a někoho obdarujeme. A třeba pak pozdě večer dostanete milou sms, jak to je dobré :o)


Mějte se moc hezky!

Vaše Helena



 

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Helenko, tak to jsi mne trumfla, já jsem dnes dělala karbanátky masové, brambory a okurkový salát. Ty to máš o několik pater výš.
    Hezké a chutné, předpokládám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my tuhle klasiku máme moc rádi. To Adam nás posunuje dál :o)
      Děkuji a moc zdravím, H.

      Vymazat
  2. Helo, já bych si dala hned, ale s mým mužem si tak jistá nejsem. Ty čokoládové střepy, to je vážně bomba. Musí to být hodně dobré a navíc to nádherně vypadá, super nápad. Hezký veřer 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, oni pánové bývají konzervativní :o)
      Střepy mají velký úspěch...
      Měj pohodový den, H.

      Vymazat
  3. Helenko, čočku mám ráda, ale karbanátky jsem ještě nezkoušela. Zajímavé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, nejsou vůbec špatné. Někdy vyzkoušej...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. Pochutnala bych si.Manžel nejí žádné luštěniny,naštěstí syn jo.Když mně čočka zbude,tak dělám takové placičky,ale ty tvoje jsou vymakané.Měla bych vyzkoušet.
    Čokoládové střepy úžasné
    Hezký večer Helenko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, určitě jsou dobré i ty tvé placičky.
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  5. Tak to bude zase, díky Tobě u nás novinka na jídelníčku. Všechny ingredience mám ráda👍

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, taková jídla mám ráda. Určitě vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já bych asi mohla čočkové karbanátky - sice samotné luštěniny nemám ráda, ale v této úpravě bych čočku možná jedla, ale můj muž by myslím o karbanátky bez masa moc nestál.
    Čokoládové střepy jsou dobrý nápad, který by byl využitelný jako vánoční dárečky pro kolegy (vždycky se snažím, aby aspoň něco bylo "home-made"), tak doufám, že tuto inspiraci do Vánoc nezapomenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, osvětu nám domů vnáší děti - prostě nemusí být vždycky maso. A můj muž s tím nemá problém (občas :o))
      Souhlasím, jako dárek pro kolegy jsou střepy super.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  8. Luštěniny máme doma rádi, i čočku, ale jako karbanátky to neznám. Věřím, že je to výborné, ještě s takovými přílohami, ale nevím, jestli by se tam nakonec nepřidalo i maso. Je to o zvyku. Střepy budou výborné, ale u nás se rok nemlsá.
    Děkuji za tipy a přeji výborný pátek. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, obdivuji vaši vůli - ani kousek čokolády, ani oříšky...
      To já alespoň kousku občas neodolám.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  9. Helenko, obojí je mňamka a ty čokoládové střepy jako dárek to nemá chybu. Měj klidný den.

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, oba recepty jsou inspirativní. Čokoláda jako dárek je moc pěkný nápad, ten brzy vyzkouším. Karbanátky by mně takto určitě chutnaly, ale pro mužský budu muset přidat i nějaké to maso :-)
    Díky a měj pěkný a pohodový víkend. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, to mě moc těší!
      Manžel to dal a pochutnal si, Adam maso moc nemusí...
      Měj pohodové pondělí, H.

      Vymazat
  11. Helenko,
    tak přesně jsi se dneska trefila do mých chutí :-)
    Teď také experimentuji s odlehčenými recepty a i mužská část rodiny, která preferuje maso, tyhle bezmasé karbanátky sní.
    A hořká čokoláda tou já ráda zhřeším vždy!
    Vyzkouším i tuhle domácí.
    Měj pohodové jarní dny !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, ani u nás s tím nikdo nemá problém. Pochutnáme si všichni.
      A ty a hořká čokoláda - to je známá dvojka :o)
      Měj pěkné pondělí, H.

      Vymazat
  12. Krasna inspirace, Helenko, cokoladove rezy vypadaji pekne zabalene efektne, karbanatky tedy rozhodne zkusim!!! Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že bych si pochutnala. Luštěniny sice nejím - jen červenou čočku a hrách, jinak se jim vyhýbám.
    Měj hezký víkend, Helenko. 🙂

    OdpovědětVymazat
  14. Bezmasých receptů není nikdy dost! Tvé fazole po burgundsku u nás doma frčí a staly se už prověřenou klasikou, takže píšu si :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mě opravdu moc těší, Marie Veroniko!
      Přeji krásný den, H.

      Vymazat
  15. Helenko, děláš mi chutě. Karbanátky vypadají výborně, čočkové jsem nejedla, ale určitě by mi chutnaly. Čočku můžu. I čokoláda se Ti povedla, krásný dárek.
    Měj hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jsou opravdu dobré, všichni si přidali :o)
      Čokoláda tedy úspěch fakt měla, myslím, že jsem ji nedělala naposledy...
      Pa, H.

      Vymazat
  16. Ty čočkové karbanátky teda nevím, ale čokoládové střepy vypadají výborně! Krásný jedlý dárek :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Na čočkové karbanátky se už dlouho chystám a na čoko taky. Mám v plánu nasypat tam sušené jedlé květy.
    Přeji Helenko krásné a poklidné jaro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak ať vše chutná stejně jako u nás. Jedlé květy budou na čokoládě vypadat fakt skvěle.
      Krásný jarní den přeji, H.

      Vymazat
  18. Helenko, tak čokoláda mě nadchla víc. Karbanátky nevím - jestli by to někdo u nás jedl. Já bych ochutnala. Z čočky je neznám. Ale píšeš, že všem chutnali, tak třeba na ně taky někdy dojde. Každopádně to servírování dotažené do dokonalosti .-) Krásné jarní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já to chápu! Tahle jídla jsou u nás nezvyklá, ale my máme rádi falafel, tak jsem zkusila i čočku. Funguje stejně jako cizrna. Ale čokoláda, tak ta prostě nezklame :o)
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  19. Helenko děkuji za recept. Takové karbanátky mohou být výborné a vůbec by mne nenapadlo je udělat. Chlebovou strouhanku mám, ořechy také, jen koupit čočku. Jídlo vypadá velmi Pěkně. A čokoládové střepy jsou také super. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, občas není od věci vyzkoušet něco nového, že.
      Moc děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  20. Musím přiznat, že čočkové karbanátky jsem nikdy nezkoušela a batáty mám též neochutnané. Pyré nám moc chutná z dýně. Ale ty batáty musím někdy zkusit :) Krásné jaro, přeji :)

    Můj život ve slovech

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, batáty se u nás rychle zabydlely. Skvělá zelenina. Do pyré jsou vynikající, stejně tak pečené nebo krémová polévka.
      I tobě přeji hezké jaro! H.

      Vymazat
  21. Ahoj Helenko,
    všechno to vypadá moc dobře, ale nejvíce mě zaujala ta čokoláda, budu to taky muset vyzkoušet:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat