...město statečných rytířů...

neděle, července 18, 2021

Příjemný večer, vážení!

Dnes se podíváme do Rhodu, hlavního města stejnojmenného ostrova. Historickému jádru, které je jedno z nejzachovalejších v Evropě, dominuje Palác velmistra, který vybudovali Johanité na obranu proti nájezdům Turků.






Od paláce se Rytířskou ulicí můžete toulat a kochat se historií, atmosférou, nasávat vůně květů, které se v zapadajícím slunci neodolatelně rozvoní. Přes mříže můžeme nahlédnout do středověkých zahrad. Ulice se od 14. století vlastně nezměnila.



Restaurací, kaváren tu najdete nepočítaně. Turistů bylo málo, místní to nemají jednoduché...


Najdete tu památky starověku, islámské, židovské i křesťanské, dějiny tady skutečně kráčely.


Trosky chrámu Panny Marie ze 14. století. V zapadajícím slunci jsou skutečně kouzelné. Připomínka toho, že ani Rhodos nebyl ušetřen bombardování za Druhé světové války.




Odtud je to už jen kousek do přístavu Mandraki.


Ano, je to to místo, kde prý stával div světa - Kolos rhodský. Na jeho místě teď už najdete jen sochy jelena a laně z benátského období. Podle vědců a výpočtů tam pravděpodobně ani nebyl, ale stejně -
představte si tu impozantní sochu boha Helia rozkročenou nad přístavem a pod jeho nohama proplouvaly lodě...



Je večer, jdeme na autobus. Narozdíl od Evi by nikoho do busu bez respirátoru řidič nepustil, byl klimatizovaný a všichni cestující si pohodlně sedli.

Příspěvek zakončím rychlou a skvělou buchtou. Po starém městě se dá nachodit spousta kilometrů, tak si trochu zamlsat můžeme. Na recept jsem narazila náhodou a ač tvarožník peču podle trochu jiného receptu, tenhle mě zaujal. Maličko jsem ho upravila, doma měl velký úspěch - tvarohové dobroty my můžeme :o)

Tvarožník s drobenkou

Potřebujeme:
750 g tvarohu, 3 vejce, 120 g rozpuštěného másla, 150 g krupicového cukru, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 5 lžic krupice
Drobenku připravuji v robotu: 100 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru

Příprava je jednoduchá:
Vejce a cukr našlehám do pěny, přidám tvaroh, prošlehám a přisypu krupici promíchanou s práškem do pečiva.


Pekáček poloviční velikosti vyložím pečícím papírem, přesunu do něj těsto a posypu drobenkou. Té stačí polovina, druhou dám do sáčku a uložím do mrazáku na další koláč.

Pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů.


Milovníci tvarohu vás budou milovat :o)


Mějte krásné letní dny!

Vaše Helena


 

You Might Also Like

46 komentářů

  1. Helenko, nádhera, mám ráda atmosféru kamenných uliček a mořského vzduchu. Musela to být paráda, a dobití baterií. Poslední dny je tady vedro jak u moře :-). měj se krásně v novém týdnu. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, já si bez toho dovolenou neumím představit. trocha "starého kamení" tam prostě musí být.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  2. Helenko, příspěvek, který kombunuje kameny a tvaroh je fascinující. Obojí mám moc ráda. Tvarožník znám, Rhodos bohužel zatím ne :-). Měj krásné dny u moře! Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, děkuji za milou, vtipnou návštěvu a přeji jen hezké dny. H.

      Vymazat
  3. Heleno, Rhos je krásný - ty stavby, uličky... Prostě ach..
    Tvarožník děláme podobný, jen bez drobenky.
    Hezký nastávající týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, vyla jsem tam podruhé a podruhé okouzlená...
      Tvarožníky je dobrý sám o sobě, drobenka mu dodává ještě pomyslnou třešničku navrch...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. Helenko, kochám se tou krásou. Díky a měj pohodový vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko; díky za další řeckou fotoreportáž. Město je nádherné. Mám ráda taková místa; ze kterých dýchá atmosféra historie. Mám tam teď zrovna na dovolené syna. Těším se i a jeho vyprávění a zážitky.
    S tím busem jsme měli prostě smůlu. U nás se nenastupovalo u řidiče ; ale dav nás natlačil prostředními dveřmi až na točnu. Nebylo tam k hnutí; ničeho jsme se nedrželi; jen jsme v každé zatáčce padali. Cesta zpět už byla jako ta vaše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, je. Dá se pohodlně obejít a toulat se v uličkách můžeš snad do nekonečna... Snad se tam synovi líbí jako nám.
      Přeji příjemný den, H.

      Vymazat
  6. Helenko je to nádhera.Palác je úžasný a kamenné uličky jsem měla všude ráda,vůbec takovou tu přímořskou atmosféru.
    Tvarožník občas dělávám,ale tvůj recept je jiný.O víkendu jsme byli u mé nejmladší sestry a přivezla jsem si dva recepty na dvě úžasné letní buchty.Už se těším,že jednu dnes vyzkouším.
    Měj hezký celý nový týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to moc krásné místo, jako stvořené k toulání a kochání!
      Těším se, že se s námi o recepty podělíš!
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  7. To musí být nádherné procházet se těmi místy. Asi to všechno ani člověk do sebe nemůže vstřebat.
    Recept na tvarožník jsem si uložila,už se na něj těším.
    Hezké dny, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je, Haničko! Moc jsem si to užívala...
      Tvarožník je skutečně dobrý, pekla jsem ho už několikrát.
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  8. Helenko, zdravím. Tvarožník také peču, u nás je o tvarohové věci zájem. Krásné město, památky,ostrov, země, všechno...Prostě paráda ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, dějiny tudy opravdu kráčely a Ty jsi nám místo své dovolené moc hezky představila. Každý se tam nedostane a na blogu to zůstane...
    Tvarožník je určitě výborný a recept se hodí, moc děkuji a přeji pěkný letní den. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je to krásné město, romantické, starobylé, tak to mám ráda.
      Tvarožník vyzkoušej, je moc dobrý!
      Měj moc hezké dny, H.

      Vymazat
  10. Krásná procházka s dobrým moučníkem na konci, díky Helo za hezký zážitek👍🏻😊☀️

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji za krásnou podívanou z míst, kam se my nepodíváme. Koláč je zajímavý a vyzkouším ho. Helenko moc děkuji a přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc ráda!
      Koláč má u nás velký úspěch, snad zachutná i u vás.
      I tobě přeji krásné léto, H.

      Vymazat
  12. Helenko, Helenko, co mi to děláš? nejprve tvarohové potěšení - to já nejraději, když je ve všem tvaroh! a ty snímky hradu, středověk a moře okolo, pohádka - díky za reportáž, potěšila jsi moji toulavou duši...na Rhodu jsem nebyla, ani v Řecku ( říkám si - zatím! ). Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, tvarožník doporučuji upéct, je opravdu dobrý a rychlý a Rhodos, ten tam stojí už stovky let, určitě počká i na tebe!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  13. Tahle místa, kde se potkávalo vícero kultur a náboženství, jsou vždycky nesmírně rozmanitá a fascinující. A že Řecko má, minimálně v některých svých oblastech, v tomhle ohledu opravdu co nabídnout :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie Veroniko, když si člověk uvědomí, co všechno se tam za staletí událo...
      Fascinující!
      Měj hezké letní dny, H.

      Vymazat
  14. Heli, krásné toulání po Rhodosu, ani jsem nevěděla kolik je tam krás. Tehdy byly děti malé, tak jsme byli spíše na hotelu. Děkuji za krásné fotky a odhalení historie tohoto krásného ostrova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, to chápu. Máte důvod se vrátit a užít si krom moře i tuhle nádheru!
      Měj pohodové dny, H.

      Vymazat
  15. Helenko, ty uličky jsou neuvěřitelné a celé město je krásné, klidné. A ti turisté chybí asi všude.
    Koláč vypadá lákavě, tvaroh může hlavně Míra. :o)
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, pro nás to bylo příjemné, klid, prostor, ale místní - už loni byla nijaká sezóna, těžko říct, z čeho žijí...
      A až budeš chtít potěšit muže, upeč tvarožník :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  16. Helenka,
    krásne zábery z Grécka, u nás bude až budúci rok :-(
    A tvarožník vyskúšam, len s menšími úpravami posýpky.
    Maj sa krásne, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, máš se na co těšit. Ani chvilku jsem nelitovala, že jsme letěly, byly to moc krásné dny.
      Drobenku máš pro sebe jistě už vychytanou, tak si můžeš tvarožník upéct - to jsem ráda.
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. Ahoj Helenko,
    pevně věřím, že se třeba příští rok na Rhodos zase vrátíme a snad stihneme i nějaké výlety:-) Ta buchta vypadá fakt parádně, to se mi moc líbí. Možná ji upeču, nakoupila jsem si v akci nějaké tvarohy:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc ti to přeji. I když jste se měly v hotelu krásně, Rhodos určitě má co nabídnout.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  18. Opět krásná podívaná.
    A jelikož jsem milovník tvarohu, recept musíme zkusit i u nás doma. 🙂
    Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  19. Helo, docela smutný pohled na prázdné taverny. Nemají to opravdu jednoduché, turistika je pro místní hodně důležitá. Tvarožník je lákavý a jednoduchý, díky za recept. Měj se fajn 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, není mi jasné, z čeho místní žijou. Další nijaká sezóna...
      Tvarožník vyzkoušej,je moc dobrý!
      Přeji příjemný večer, H.

      Vymazat
  20. Tak u konce jsem musela polknout, protoze chut na kolac za me velika:-))). Dekuji, Helenko, za inspiraci. Rhod uchvatny, historie v kazde zdi i kameni, krasa! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, mizí tak rychle, že se mi nepodařilo udělat nějaké lepší fotky...
      Za to Rhodos - tam se to fotí samo :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  21. Juuuj, Helenka, ďakujem krásne za tento výlet, krásne som sa s Tebou potúlala, Rhodos je nádherný ♥ Pozdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
  22. Na Rhodosu jsme jednou byli. Máš pravdu, ta představa o soše boha Helia rozkročeného nad přístavem, ta mě také zaujala. Bylo by to úchvatné dílo. A procházka starými uličkami, svěží mořský vzduch, památky a taverny lákající k posezení... krása letní dovolené. A koláč vypadá velice chutně. Já mám teda tvaroh spojený s ovocem. Děkuji, Helenko, za zajímavý článek a krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moje představivost jede skutečně naplno (možná i díky různým dokumentům a knihám), je úžasné stát na tom místě.
      Já děkuji za milá slova a přeji krásné letní dny, H.

      Vymazat