...hotové raz dva...
středa, května 19, 2021Podáváme s kouskem pečiva a hoblinkami parmezánu.
Na druhé jídlo musíme sice myslet trochu dopředu, ale když vše nakrájíme, uvaří se pak vlastně samo.
Fazole po burgundsku
Potřebujeme: předeme namočené velké fazole (cca 200 g), 1 cibuli, 2 řapíky celeru, 250 g žampionů, 4 mrkve, 2 stroužky česneku, kvalitní rajčatový protlak, 250 ml červeného vína, 500 ml vývaru, bobkový list, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, sušený tymián
Fazole uvaříme do měkka, slijeme a necháme okapat.
Na olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme houby, česnek, okořeníme, přidáme protlak. Když začne trochu tmavnout, přilijeme víno, přivedeme k varu, necháme částečně odpařit, zalileme vývarem a dusíme asi 20 minut, pak je čas přisypat fazole a podusíme ještě asi 15 minut, aby se chutě propojily.
Pro ty, co nemusí nebo zrovna nechtějí maso skvělá porce bílkovin. Tohle jídlo je opravdu skvělé ohřívané.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
44 komentářů
U mě rychlá jídla vítězí a tohle vypadá velice chutně👍
OdpovědětVymazatDěkuji, Renatko, měj příjemný den. H.
VymazatHelenko, rychlovek není nikdy dost, vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj se hezky. J.
To jsem moc ráda, Jani!
VymazatMěj se krásně, H.
Mám ráda rychlé vaření, díky za recepty.
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Růženko!
VymazatMěj hezký den, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatobe jedlá vyzerajú výborne. Rada vyskúšam, hlavne ten druhý recept nám bude určite chutiť :-)
Pekné dni, pá
A.
Adinko, děkuji. Fazole byly skutečně skvělé, máme rádi stejně připravené hovězí, ale nemusí se stále jíst maso.
VymazatHezké dny i tobě, H.
Rychlovky jsou skvělé, ty fazole bych si dala hned. Měj se hezky, zdravím 🍀
OdpovědětVymazatDěkuji, Evičko, ty fazole jsou skutečně skvělé!
VymazatZdravím, H.
Helenko, jak polévka, tak i fazole vypadají skvěle. Jen bych si to udělala bez hub, které nejím. 😀
OdpovědětVymazatMou oblíbenou rychlovkou je balkánské kuře. Dělám ho z prsíček, která nakrájím na kostky, osolím, opepřím a osmahnu na olivovém oleji, pak je vyndám, orestuju nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Pak zeleninu, kterou mám k dispozici, lilek, papriku a nakonec rajčata. Jako koření používám čubricu a když není, tak bylinky (bazalka, provensálská či italská bylinná směs). Chutná to i ohřívané. Jíme to s rýží, či chlebem. Jdou k tomu také hranolky.
Měj prima den. 🍀
Děkuji, Alenko! Moc se mi líbí i tvůj recept, takové dobroty mám ráda.
VymazatMěj hezkou sobotu, H.
Zajímavé recepty a určitě jste si pochutnali. Manžel je konzervativní a nové věci nerad přijímá...
OdpovědětVymazatJáro, já vím, někteří muži takoví jsou. Ten můj naštěstí ráda ochutnává...
VymazatMoc tě zdravím, H.
Heleno, tak mne bys dneska neuctila - nejsem polévková a nejím fazole. Nicméně na fotkách obě jídla vypadají skvěle. U nás je jako rychlovka oblíbený kuskus s kuřecím masem a sušenými rajčaty (nesmí ještě chybět česnek a pak přidávám zeleninu, co mám zrovna doma - kousek cukety na kostičky, zbytek cherry rajčátek, kousek červené kapie, pórek, naťovou cibulku... - ne tedy všechno najednou ;-))
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, po pravdě jsem si na tebe hned vzpomněla - tohle prostě není tvůj šálek kávy, tedy čaje :o)
VymazatKuskus děláme hodně často, ani maso v něm mít nemusím. Jsou z něj dobré obědové saláty.
Měj hezkou sobotu, H.
Helenko,já bych si u tebe pochutnala.Fazole a vůbec všechny luštěniny mám moc ráda.Na rozdíl od manžela,tomu vařím jedině klasiku.Možná něco vyzkouším.
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji hezké dny
Jitu, jak jsem psala už Jáře - ti chlapi :o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
Mňam na všechno Helenko, to je moje gusto. Vařím rajčatovou polévku s noky a je to dobrota, takže tvůj recept vyzkouším co nevidět. Svá naložená rajčata ještě mám ve sklepě :-). A fazole, to je také mňamka. Luštěnin se u nás nikdo nebojí 🤣.
OdpovědětVymazatMěj pohodové dny.
Alenko, mám radost. U vás se nebojíte ani luštěnin a novinek, to je super!
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, tak toto jsou jídla, které bych jedla jen já a s chutí. Stejně tak, jako brokolicovou, pórkovou, květákovou, dýňovou polévku a další zeleninová jídla. Přesto, že je jím sama, občas je vařím, ale rajčatovou jsem ještě nedělala. Takže děkuji za tip, obě jídla vypadají lákavě.
OdpovědětVymazatPřeji hezké dny. D.
Dášo, děkuji! U nás se taky dělají hodně tebou jmenované polévky, všichni si pochutnají!
VymazatMěj příjemný den, H.
Helo, obojí je zajímavé. Fazole mám moc ráda a polévky také, jen bych to nemixovala, mám ráda zeleninu v jídle - ty uvařené kousky, čím víc zeleniny, tím pro mne lépe.Maso moc nemusím, ale vajíčka, sýry, ryby, ovoce a zeleninu - to jo. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko, klidně nech polévka bez mixování. On když se udělá krém, chutě se propojí, ale bude určitě dobrá i tak.
VymazatJíš samé dobré věci!
Měj příjemný den, H.
Obojí vypadá lakavě. 🙂 I když na fazole moc nejsem, na tenhle způsob bych je zkusila.
OdpovědětVymazatNikolko, tak to mě skutečně moc těší!
VymazatMěj hezkou sobotu, H.
Ahoj Helenko,
OdpovědětVymazatskvělé recepty, rychlovky se vždy hodí. Já dneska budu dělat špagety, ale musím počkat, až skončí porada (která zatím vypadá nekonečně...).
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Hani, těstoviny jsou skutečně i u nás hodně oblíbené, možností je snad nekonečně...
VymazatNa plotně mi právě bublá ragú na lasagne...
Měj se hezky, H.
Helenko, rychlych jidel neni nikdy dost. Tu rajcatovou delam take z plechovek, kvalitnich, a mlaskame doma vsichni:-). M.
OdpovědětVymazatSouhlasím, Marcelko a přeji příjemné dny, H.
VymazatZaujal mě recept na ty fazole. Česnek a fazole miluji, takže mě tato kombinace opravdu zaujala!
OdpovědětVymazatEliss, vyzkoušej, u nás měl tenhle recept úspěch.
VymazatPřeji hezkou sobotu, H.
Helenko, fazole a všechny luštěniny mám ráda a často je vařím. Já jsem včera připravovala chřest, taky rychlé. Dělám ho na páře,přeleju troškou másla a posypu nasucho opraženým sezamem,k tomu brambory.Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, u nás jsou luštěniny taky velmi oblíbené!
VymazatA chřest, hlavně zelený, ten opravdu miluji. Se sezamem, to musí být dobrota.
Moc tě zdravím, H.
Helenko, čím jsem starší, tím víc miluju rychlá jídla. Navíc teď vařím, co jsem doma, téměř každý den a stát u plotny mě fakt nebaví. Rajčatovou polévku nemám ráda, ale ty fazole bych si dala. Měj pohodový den.
OdpovědětVymazatMarti, chápu! Taky vařím denně, někdy je fakt problém vymyslel, co jsme ještě neměli...
VymazatPosílám pozdravy, H.
Perfektní recept, píšu si. Já mám v poslední době oblíbené tak nějak leccos na kari. Cibulka, na to lžičku kari, garam masaly, koriandru a kurkumy, zalít kokosovým mlékem, přihodit prakticky jakoukoli zeleninu (vynikající a rychlá je dýně na kostičky), nechat chvilku povařit a podávat třeba s kuskusem :-)
OdpovědětVymazatMarie Veroniko, to mě skutečně těší! Kari hodně vaří moje dcera, musím do indických receptů trochu proniknout. Počin jsme už udělala, mám na zahradě koriandr :o)
VymazatMěj příjemnou sobotu, H.
Také se mi recepty moc líbí. Do té rajčatové polívky jsme ještě nezkoušeli přidat kukuřici, to je prostě taková lepší rajská s parmazánem :-) A fazole vypadají také moc lákavě.
OdpovědětVymazatDěkuji, to jsem moc ráda, Leni.
VymazatMěj příjemné odpoledne, H.
Helo,mám oblíbený recept na jedeno rychlé jídlo. Je to mléčná polévka. Do mléka zavařím domácí tenké nudle a strouhaný muškátový oříšek. Je to lahoda.
OdpovědětVymazatZdravím do Pardubic. M.
Maruško, věříš, že mléčnou polévku jsem asi od dětství nejedla...:o)
VymazatMoc tě zdravím, H.
helenko, jako obvykle zajímavý recept, určitě vyzkouším, děkuji. Měj se krásně. Dana
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, Danuško!
VymazatMěj se moc hezky, H.