...chačapuri...
sobota, ledna 16, 2021Těsto mi pomohla připravit pekárna. Vložila jsem do ní:
60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 150 g bílého jogurtu, 500 g hladké mouky, špetku cukru, lžičku soli, 20 g droždí
O těsto máme postaráno. Připravíme si náplň. Nastrouhala jsem balíček balkánského sýra (200 g) a dvě mozzarelly a vše trochu spojila lžicí másla.
Tady je prostor k experimentům - výborný je i chleba třeba s brynzou.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva kusy. I to, jak chačapury vypadá, se dost liší. V některých částech země se dělají z těsta takové lodičky a ty se naplní sýrem a do něj se rozklepne vejce. Já jednu polovinu těsta vyválela dokulata, doprostřed nandala polovinu náplně a těsto uzavřela v jakýsi balíček, který jsem znovu trochu vyválela.
Z druhé části těsta jsem vyválela obdélník, na polovinu jsem dala náplň, přiklopila volným těstem a pomocí vidličky pevně uzavřela.
Pečeme ve velmi teplé troubě, je potřeba ji vyhřát na 240 stupňů. V Gruzii se chačapuri připravuje v pecích podobných těm na pizzu. Za cca 20 minut je hotovo.
Kulatá placka trochu vytekla, ale ten pečený sýr je prostě výborný :o)... Večeře se nedočkala - prostě jsme pořád ochutnávali :o)
Měla jsem pochybnosti, jestli jsem nepřehnala množství, byli jsme doma jen 3, ale je to taak jedné...
Moc mi chleba chutnal se salátem coleslaw, který jsem narychlo připravila.
Přeji všem krásnou zasněženou a mrazivou neděli.
Vaše Helena
66 komentářů
Helenka moja,
OdpovědětVymazattak toto musím vyskúšať, cez týždeň idem na to :-) Ďakujem za recept.
A vôbec sa nedivím, že mizol veľmi rýchlo... A ktorá varianta sa Ti viac osvedčila, okrúhla či hranatá?
Pekný večer,
A.
Adinko, děkuji a budu ráda, když bude rychle mizet i u vás.
VymazatTen kulatý mi trochu vytekl, což skutečně nevadí (a třeba to byla jen moje nešikovnost), obdélník zůstal uzavřený celé pečení.
Měj hezké dny, H.
Heli, tak to vypadá nádherně a moc chutně. Určitě vyzkouším, sýry všeho druhu miluju. Ten název jsem už slyšela, jen jsem si nevybavila, co to vlastně je:-) děkuji za recept a přeju krásnou zasněženou a zmrzlou neděli. U nás je konečně bílá peřina a mráz až praští, tak bobujem, sáňkujem, lyžujem i v zápřahu za čtyřkolkou:-)
OdpovědětVymazatHaničko, je to jednoduché a všem chutnalo.
VymazatUžijte si ty zimní radovánky, snad se moc neoteplí...
Přeji hezký večer, H.
Vypadá to doslova skvěle. Třeba někdy zkusím :-))
OdpovědětVymazatHezkou zimní neděli, Helenko !
Hanka
Budu ráda, Haničko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Krásnou neděli všem labužníkům s plným pupíkem,
OdpovědětVymazatkdyž zima čaruje, maluje krajinu do bíle, taková laskomina
přijde vhod, dobrou chuť.
Simi, díky moc! Neděle byla skutečně hezká - zjevila se nám tu nečekaně dcera :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Milovník sýra jsem tedy velký, a tohle vypadá velmi lákavě.... já bych to zkřížila s trochou Itálie a nakrájela tam ještě černé olivy.
OdpovědětVymazatMyslím, že by se kvůli těm olivám Gruzínci neurazili :o) Děkuji.
VymazatVendy, měj hezký večer, H.
Vypadá to nádherně a určitě i chutná. Já osobně nepatřím mezi milovnice vaření a vařím jen tu klasiku a protože musím, stejné je to pečením. Přeji ti krásnou neděli
OdpovědětVymazatJáro, moc děkuji. Ona taková dobře připravená klasika...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko, vypadá to lákavě a na přípravu velmi jednoduše. Díky za tip na vaření.👍
OdpovědětVymazatPřeji příjemnou neděličku.🌞⛄
Emi, i mě překvapilo, jak jednoduché a dobré to je.
VymazatMěj se moc hezky, H.
Krásně to vypadá, Helenko. Píšu si k vyzkoušení.
OdpovědětVymazatKrásnou neděli.
To mě těší, Ilonko!
VymazatMoc tě zdravím, H.
Tak název je těžký k zapamatování, ale výsledek voní až sem. A dvojka dobrého bílého by k tomu nebyla? Helenko, jsi šikulka. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatAle jasně, Jiřinko, byla. A bílé máme teď moc dobré! Jenže mi to skoro slupli k odpolední svačině... Tak to bylo bez vínka :o)
VymazatDěkuji a zdravím, H.
Ahoj Helenko, takové jednoduché recepty mám ráda. Určitě vyzkouším. Přeji ti hezké a klidné odpoledne a jedno pohlazení pro Aaronka.
OdpovědětVymazatIvuško, já taky. Jednoduché a moc nám chutnalo.
VymazatI já ti přeji klidné dny a moc tě zdravíme já i Aaron. H.
Helo, vypadá to lákavě. Určitě recept se sýry vyzkouším.
OdpovědětVymazatPohodovou neděli přeje Marie.
Budu moc ráda, Maruško!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Helenko; znám a moc dobře. Pro tuhle dobrotu jsem si každý rok jezdila na zámecké vánoční trhy. A stála se na ni vždy dlouhááá fronta ))
OdpovědětVymazatEvi, trhy asi nebyly, tak se do chačapuri s Lolinkou pusťte. Vám to půjde jedna báseň.
VymazatPa, H.
To vypadá skvěle! A ten exotický název to ještě o trochu vylepšuje :-)
OdpovědětVymazatDěkuji, Marie Veroniko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
To vypadá úžasně, lituju, že nemám domácí pekárnu :D
OdpovědětVymazatEliss, těsto není nijak těžké, jestli máš alespoň ruční šlehač, zamícháš a necháš vykynout. Jde to i ručně.
VymazatMěj hezký večer, H.
to musím vyzkoušet,Sv.
OdpovědětVymazatBudu ráda, Světlanko!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, chačapuri vypadá báječně a věřím, že tak i chutná. ����Pekárnu mám, takže určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Alenko, ty hodně pečeš, určitě vyzkoušej, Je to jednoduché a taaak dobré :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
No mnam, tak tohle urcite zkusim, verim, ze minimalne u manzela a me to bude mit veliky uspech:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, u dětí asi bude záležet na volbě sýra, ale ty s manželem a lahvičkou bílého si určitě pochutnáte!
VymazatPa, H.
Když jsem četla nadpis - bliklo mi, to je nějaké jídlo, o tom jsem někde určitě četla. A bingo, je to jídlo :-). Já tyhle zapečené věci mám moc ráda, takže přikoupím sýry a hned vyzkouším. Helenko, měj se moc hezky, u nás krásně zasněženo všude a manžel pořád odhazuje (no to ho teda moc nebaví).
OdpovědětVymazatAlenko, vyzkoušej, byla jsem překvapená, jak málo ingrediencí a tak bezvadná chuť.
VymazatU nás aktuálně taky sněží, tolik sněhu tu nebylo nejméně 4 roky...
Hezký večer přeji, H.
Název mi jasně nic neříkal a jsem ráda,že se za ním skrývá taková dobrota.Před chvíli jsem dopekla houstičky podle Ilonky a tu tvoji dobrotu si také nenechám ujít.Mám doma brynzu,tak zkusím s ní.
OdpovědětVymazatHelenko,zapisuji a děkuji.
Měj hezký večer
Jituško, dej pak vědět, jak vám chutnalo. Já se tu brynzu dočetla až dodatečně, taky to chci vyzkoušet...
VymazatMoc tě zdravím, H.
I pro mně je to novinka. Vypadá to moc dobře a věřím, že i dobře chutná.
OdpovědětVymazatRůženko, tenhle kousek prý musím opakovat :o)
VymazatPa, H.
Helenko, moc děkuju za tip. Určitě tento týden upeču. Přiznám se, že mě už dochází nápady, když vařím obědy i večeře. Mám pocit, že točíme pořád ta samá jídla a to mě nebaví. Tohle vypadá opravdu luxusně, suroviny mám všechny, tak se do toho hned pustím. Ještě jednou moc děkuju za nápad!
OdpovědětVymazatAli, i mě občas, všechno už jsme měli alespoň 2x :o)
VymazatJe to jednoduché a úspěch veliký!
Přeji příjemný den, H.
Heleno, připojuji se k těm, kdo neznali... Vypadá to na zajímavý recept, tak ho možná příležitostně vyzkouším. I když nemám pekárnu, ale myslím, že hnětač a mísa na topení by mohly stačit :)
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, já taky ne a teď jsem ráda, že vím, je to dobrota :o)
VymazatTen hnětač určitě stačí!!!
Měj hezký den, H.
Bože, Helenko,
OdpovědětVymazatmně úplně tečou sliny:-D Jak je někde sýr, tak to já můžu. Domácí pekárnu tedy nemám, ale budu to muset zkusit. Mně se o tom snad i bude znát:-D Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
Haničko, to těsto půjde i zamíchat, je to bašta, určitě vyzkoušej!
VymazatPosílám pozdravy, H.
Helenko, tak tohle jsem neznala a sbíhají se mi sliny. Vypadá to luxusně. Měj pěkný vstup do nového týdne.
OdpovědětVymazatMarti, vidíš - prosté jídlo vesničanů :o)
VymazatPosílám pozdravy, H.
Jéžiš, to vypadá velmi jedle, určitě vyzkoušíme... teď jsme po vánocích ještě naslazení a tak každá slaná placka přijde vhod! Zrovna včera jsem snila o arabském chlebu, plněném sýrem a zeleninou, ale ty placky z obchodu nějak zmizely a byla jsem líná je upéct.... Díky za recept a hezký týden, Eva
OdpovědětVymazatSouhlasím, Evi! I u nás jsou chutě spíš na slané.
VymazatArabský chleba jsem koupila včera v Bille, budu dělat falafel :o)
Přeji hezké dny, H.
Tak to by mně určitě chutnalo, vyzkoušíme, díky ☺☺☺
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Evičko!
VymazatPřeji hezký den, H.
Helenka perfekne to vyzerá, opäť utieram slinky :) Poyzdravujem, Marta
OdpovědětVymazatDěkuji moc, Marti a posílám pozdravy, H.
VymazatHelenko, láááákavé. Vyzkouším na večeři o víkendu. Nějak mně dochází nápady a toto vypadá a určitě chutná výborně.
OdpovědětVymazatDíky za recept a přeji ti klidný týden. Jitka
Jituško, je to tak, už zase vaříme a vaříme, nápady někdy docházejí...
VymazatSnad si pochutnáte jako my.
Pa, H.
Helenko, koukám na ten název a čekám, co se za ním skrývá. Ovšem chleba bych nečekala, ale vypadá skvěle. A moc jedle. :o)
OdpovědětVymazatPřeji fajn týden. D.
Je to trochu záhada, ale chutná moc dobře.
VymazatDášo, přeji pohodový den, H.
O tom slyším poprvé, ale vypadá to lákavě! :)
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Děkuji, Dominiko, měj hezký den. H.
VymazatHelenko, chača...jak ? Než jsem dojela na komentáře, už jsem ten název zase zapomněla. Tak to jsem ještě nikdy ani nedělala, ani nechutnala, ale dala bych si ihned ! Musí to být dobrota, už jen podle těch surovin. Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatLeničko, já vím, je to slovo nezvyklé, ale chleba je moc dobrý. Ujišťuji tě, že i manžel kroutil hlavou a určitě si nebude pamatovat, jak se ta placatá dobrota jmenuje.
VymazatRádo se stalo, moc tě zdravím, H.
Po přečtení, si musím utřít klávesy🤤
OdpovědětVymazatTo musí být mňamka!
To tedy je :o)
VymazatRenatko, měj pohodový den, H.
Helenko, vypadá to krásně a tyhle sýry mám moc ráda. Zkusím to někdy udělat.
OdpovědětVymazatMaruško, to mě těší! Snad si taky pochutnáte!
VymazatMěj příjemný den, H.