...chačapuri...

sobota, ledna 16, 2021

Hezký večer všem!

Jestli pořád netušíte, o čem bude dnes řeč, buďte v klidu. Já do nedávna taky nevěděla. Byla jsem poučena a dovolte, poučím i vás. Stručně a jasně - chačapury je plněná chlebová placka původem z Gruzie. Jako u většiny krajových jídel se i tohle trochu liší v každé vesnici. Těsto se plní sýrem, masem, vajíčky...
Já jsem v týdnu pekla jednoduchou základní variantu a musím říct - úspěch veliký.

Těsto mi pomohla připravit pekárna. Vložila jsem do ní:

60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 150 g bílého jogurtu, 500 g hladké mouky, špetku cukru, lžičku soli, 20 g droždí

O těsto máme postaráno. Připravíme si náplň. Nastrouhala jsem balíček balkánského sýra (200 g) a dvě mozzarelly a vše trochu spojila lžicí másla.

Tady je prostor k experimentům - výborný je i chleba třeba s brynzou.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva kusy. I to, jak chačapury vypadá, se dost liší. V některých částech země se dělají z těsta takové lodičky a ty se naplní sýrem a do něj se rozklepne vejce. Já jednu polovinu těsta vyválela dokulata, doprostřed nandala polovinu náplně a těsto uzavřela v jakýsi balíček, který jsem znovu trochu vyválela.

Z druhé části těsta jsem vyválela obdélník, na polovinu jsem dala náplň, přiklopila volným těstem a pomocí vidličky pevně uzavřela.


Pečeme ve velmi teplé troubě, je potřeba ji vyhřát na 240 stupňů. V Gruzii se chačapuri připravuje v pecích podobných těm na pizzu. Za cca 20 minut je hotovo.

Kulatá placka trochu vytekla, ale ten pečený sýr je prostě výborný :o)... Večeře se nedočkala - prostě jsme pořád ochutnávali :o) 


Měla jsem pochybnosti, jestli jsem nepřehnala množství, byli jsme doma jen 3, ale je to taak jedné...

Moc mi chleba chutnal se salátem coleslaw, který jsem narychlo připravila.



Nakonec zbylo jen pár kousků, ráno jsem je trochu ohřála a byly vynikající. Milovníkům slaného pečiva a hlavně sýra vřele doporučuji.

Přeji všem krásnou zasněženou a mrazivou neděli.

Vaše Helena



You Might Also Like

66 komentářů

  1. Helenka moja,
    tak toto musím vyskúšať, cez týždeň idem na to :-) Ďakujem za recept.
    A vôbec sa nedivím, že mizol veľmi rýchlo... A ktorá varianta sa Ti viac osvedčila, okrúhla či hranatá?
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, děkuji a budu ráda, když bude rychle mizet i u vás.
      Ten kulatý mi trochu vytekl, což skutečně nevadí (a třeba to byla jen moje nešikovnost), obdélník zůstal uzavřený celé pečení.
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  2. Heli, tak to vypadá nádherně a moc chutně. Určitě vyzkouším, sýry všeho druhu miluju. Ten název jsem už slyšela, jen jsem si nevybavila, co to vlastně je:-) děkuji za recept a přeju krásnou zasněženou a zmrzlou neděli. U nás je konečně bílá peřina a mráz až praští, tak bobujem, sáňkujem, lyžujem i v zápřahu za čtyřkolkou:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je to jednoduché a všem chutnalo.
      Užijte si ty zimní radovánky, snad se moc neoteplí...
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  3. Vypadá to doslova skvěle. Třeba někdy zkusím :-))
    Hezkou zimní neděli, Helenko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Krásnou neděli všem labužníkům s plným pupíkem,
    když zima čaruje, maluje krajinu do bíle, taková laskomina
    přijde vhod, dobrou chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, díky moc! Neděle byla skutečně hezká - zjevila se nám tu nečekaně dcera :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  5. Milovník sýra jsem tedy velký, a tohle vypadá velmi lákavě.... já bych to zkřížila s trochou Itálie a nakrájela tam ještě černé olivy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se kvůli těm olivám Gruzínci neurazili :o) Děkuji.
      Vendy, měj hezký večer, H.

      Vymazat
  6. Vypadá to nádherně a určitě i chutná. Já osobně nepatřím mezi milovnice vaření a vařím jen tu klasiku a protože musím, stejné je to pečením. Přeji ti krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc děkuji. Ona taková dobře připravená klasika...
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  7. Helenko, vypadá to lákavě a na přípravu velmi jednoduše. Díky za tip na vaření.👍
    Přeji příjemnou neděličku.🌞⛄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi, i mě překvapilo, jak jednoduché a dobré to je.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  8. Krásně to vypadá, Helenko. Píšu si k vyzkoušení.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak název je těžký k zapamatování, ale výsledek voní až sem. A dvojka dobrého bílého by k tomu nebyla? Helenko, jsi šikulka. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jasně, Jiřinko, byla. A bílé máme teď moc dobré! Jenže mi to skoro slupli k odpolední svačině... Tak to bylo bez vínka :o)
      Děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  10. Ahoj Helenko, takové jednoduché recepty mám ráda. Určitě vyzkouším. Přeji ti hezké a klidné odpoledne a jedno pohlazení pro Aaronka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, já taky. Jednoduché a moc nám chutnalo.
      I já ti přeji klidné dny a moc tě zdravíme já i Aaron. H.

      Vymazat
  11. Helo, vypadá to lákavě. Určitě recept se sýry vyzkouším.
    Pohodovou neděli přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko; znám a moc dobře. Pro tuhle dobrotu jsem si každý rok jezdila na zámecké vánoční trhy. A stála se na ni vždy dlouhááá fronta ))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, trhy asi nebyly, tak se do chačapuri s Lolinkou pusťte. Vám to půjde jedna báseň.
      Pa, H.

      Vymazat
  13. To vypadá skvěle! A ten exotický název to ještě o trochu vylepšuje :-)

    OdpovědětVymazat
  14. To vypadá úžasně, lituju, že nemám domácí pekárnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, těsto není nijak těžké, jestli máš alespoň ruční šlehač, zamícháš a necháš vykynout. Jde to i ručně.
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  15. Helenko, chačapuri vypadá báječně a věřím, že tak i chutná. ����Pekárnu mám, takže určitě vyzkouším.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ty hodně pečeš, určitě vyzkoušej, Je to jednoduché a taaak dobré :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  16. No mnam, tak tohle urcite zkusim, verim, ze minimalne u manzela a me to bude mit veliky uspech:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, u dětí asi bude záležet na volbě sýra, ale ty s manželem a lahvičkou bílého si určitě pochutnáte!
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Když jsem četla nadpis - bliklo mi, to je nějaké jídlo, o tom jsem někde určitě četla. A bingo, je to jídlo :-). Já tyhle zapečené věci mám moc ráda, takže přikoupím sýry a hned vyzkouším. Helenko, měj se moc hezky, u nás krásně zasněženo všude a manžel pořád odhazuje (no to ho teda moc nebaví).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, vyzkoušej, byla jsem překvapená, jak málo ingrediencí a tak bezvadná chuť.
      U nás aktuálně taky sněží, tolik sněhu tu nebylo nejméně 4 roky...
      Hezký večer přeji, H.

      Vymazat
  18. Název mi jasně nic neříkal a jsem ráda,že se za ním skrývá taková dobrota.Před chvíli jsem dopekla houstičky podle Ilonky a tu tvoji dobrotu si také nenechám ujít.Mám doma brynzu,tak zkusím s ní.
    Helenko,zapisuji a děkuji.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, dej pak vědět, jak vám chutnalo. Já se tu brynzu dočetla až dodatečně, taky to chci vyzkoušet...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  19. I pro mně je to novinka. Vypadá to moc dobře a věřím, že i dobře chutná.

    OdpovědětVymazat
  20. Helenko, moc děkuju za tip. Určitě tento týden upeču. Přiznám se, že mě už dochází nápady, když vařím obědy i večeře. Mám pocit, že točíme pořád ta samá jídla a to mě nebaví. Tohle vypadá opravdu luxusně, suroviny mám všechny, tak se do toho hned pustím. Ještě jednou moc děkuju za nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, i mě občas, všechno už jsme měli alespoň 2x :o)
      Je to jednoduché a úspěch veliký!
      Přeji příjemný den, H.

      Vymazat
  21. Heleno, připojuji se k těm, kdo neznali... Vypadá to na zajímavý recept, tak ho možná příležitostně vyzkouším. I když nemám pekárnu, ale myslím, že hnětač a mísa na topení by mohly stačit :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já taky ne a teď jsem ráda, že vím, je to dobrota :o)
      Ten hnětač určitě stačí!!!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  22. Bože, Helenko,
    mně úplně tečou sliny:-D Jak je někde sýr, tak to já můžu. Domácí pekárnu tedy nemám, ale budu to muset zkusit. Mně se o tom snad i bude znát:-D Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, to těsto půjde i zamíchat, je to bašta, určitě vyzkoušej!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  23. Helenko, tak tohle jsem neznala a sbíhají se mi sliny. Vypadá to luxusně. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vidíš - prosté jídlo vesničanů :o)
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  24. Jéžiš, to vypadá velmi jedle, určitě vyzkoušíme... teď jsme po vánocích ještě naslazení a tak každá slaná placka přijde vhod! Zrovna včera jsem snila o arabském chlebu, plněném sýrem a zeleninou, ale ty placky z obchodu nějak zmizely a byla jsem líná je upéct.... Díky za recept a hezký týden, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Evi! I u nás jsou chutě spíš na slané.
      Arabský chleba jsem koupila včera v Bille, budu dělat falafel :o)
      Přeji hezké dny, H.

      Vymazat
  25. Tak to by mně určitě chutnalo, vyzkoušíme, díky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  26. Helenka perfekne to vyzerá, opäť utieram slinky :) Poyzdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko, láááákavé. Vyzkouším na večeři o víkendu. Nějak mně dochází nápady a toto vypadá a určitě chutná výborně.
    Díky za recept a přeji ti klidný týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je to tak, už zase vaříme a vaříme, nápady někdy docházejí...
      Snad si pochutnáte jako my.
      Pa, H.

      Vymazat
  28. Helenko, koukám na ten název a čekám, co se za ním skrývá. Ovšem chleba bych nečekala, ale vypadá skvěle. A moc jedle. :o)
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to trochu záhada, ale chutná moc dobře.
      Dášo, přeji pohodový den, H.

      Vymazat
  29. Helenko, chača...jak ? Než jsem dojela na komentáře, už jsem ten název zase zapomněla. Tak to jsem ještě nikdy ani nedělala, ani nechutnala, ale dala bych si ihned ! Musí to být dobrota, už jen podle těch surovin. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, já vím, je to slovo nezvyklé, ale chleba je moc dobrý. Ujišťuji tě, že i manžel kroutil hlavou a určitě si nebude pamatovat, jak se ta placatá dobrota jmenuje.
      Rádo se stalo, moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  30. Po přečtení, si musím utřít klávesy🤤
    To musí být mňamka!

    OdpovědětVymazat
  31. Helenko, vypadá to krásně a tyhle sýry mám moc ráda. Zkusím to někdy udělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to mě těší! Snad si taky pochutnáte!
      Měj příjemný den, H.

      Vymazat