...polární chleba a trocha nedělní romantiky...

neděle, února 17, 2019

Příjemný večer všem!

Začnu rovnou otázkou: znáte polární nebo také švédský chleba? No, já ho ještě před týdnem taky neznala. Ráda v kuchyni experimentuji a zkouším nové věci. Hledala jsem na netu něco úplně jiného a tenhle chleba se mi tam prostě připletl. Znělo mi to zajímavě, vyzkoušela jsem, velký úspěch u manžela a sousedovic kluků, a tak jsem pekla znovu, když přijel domů Adam.
Příprava jednoduchá, proto ho jdu nabídnout i vám. Podruhé jsem byla odvážná a recept jsem si maličko upravila.

Polární chleba



Potřebujeme: 80 g ovesných vloček, lžíci medu, 1 lžičku soli (ideálně mořské), 8 g másla (prostě plátek), 300 ml vařící vody, 30 g čerstvých kvasnic a cca 350 g hladké mouky (dala jsem půl hladké žitné)


Vločky, med, sůl a máslo dáme do mísy a přelijeme vařící vodou. Necháme chladnout a bobtnat. Když je teplota zhruba 37 stupňů (opravdu stačí odhadem), přidáme kvasnice a mouku a ručním šlehačem vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozdělíme cca na 8 kousků, vytvoříme placičky, uložíme na plech s pečícím papírem a vidličkou naděláme dírky.


Předehřejeme troubu na 250 stupňů a chleba upečeme. Trvá to max 10 minut.
Ochutnávali jsem ještě teplý, placičky se dají dobře rozkrojit, s žervé, uzeným lososem a trochou kopru byl dokonalý (fotit jsem opravdu nestihla :o))


A teď tedy ta romantika. I když s maličko hořkou příchutí. Tu cítím vždycky, když navštívím nějakou nemovitost, která byla zdevastovaná vrácena do správných rukou až v restituci.
Vítejte na zámku Dobřenice. Najdete ho ve stejnojmenné vesnici kousek před Hradcem Králové u D11.


Pokud vás pohled na tu nádheru zaujal, podrobnosti se dočtete tady , já si dovolím zmínit jen jeho novodobou historii. V roce 1928 koupil panství předseda správní rady Škodových závodů v Plzni JUDr. Karel Loevenstein. Zrekonstruoval zámek, zavedl ústřední topení, přikoupil velkostatek a vlastnil 750 ha půdy.
Za války zde byla německá nucená správa, po válce byl majetek rodině na dva roky vrácen. Pak tu 40 let hospodařil státní statek.



V roce 1993 bylo celé panství vráceno dceři pana Loevensteina Karle Katchnerové. Vrátila se po 40 letech z Brazílie a ve svých sedmdesáti letech začala spravovat rodinný majetek.


První opravila střechy na všech nemovitostech, z kravínů se staly opět stáje, obnovila krytou jízdárnu a  zřídila venkovní kolbiště. Tak se na zámek opět vrátili koně a jezdecká škola, která měla vynikající pověst.


Tato nesmírně energická dáma bohužel v říjnu loňského roku ve věku 95 let zemřela. Štafetu přebral její syn.





Součástí areálu je i barokní kostel sv. Klimenta.


A také hrobka pana doktora Loevensteina.


V krásném anglickém parku jsem byli sami. Dokonalý relax.

Přeji všem příjemný večer.
Vaše Helena

You Might Also Like

52 komentářů

  1. Helenko, polární chleba vypadá dobře, recept ukládám a určitě vyzkouším :) O zámku Dobřenice jsem nikdy neslyšela a jsem ráda, žes mi rozšířila obzory, podle tvých fotek to tam vypadá moc pěkně. Znám jiné objekty, které se z hospodaření státních statků nikdy nevzpamatovaly.
    Přeji ti pěkný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, jsem ráda, snad vám bude taky chutnat.
      Takových objektů tady asi máme - obdivuji paní majitelku - vrátit se po tolika letech a dávat do pořádku zdevastovaný majetek.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  2. Helenko, na chleba jsem zvědavá, tak o určitě zkusím.. zámek je krásný..díky za další poznávání té naší krásné vlasti..já ležela v peřinách.. Měj se moc krásně Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, Inko!
      Děkuji za milá slova a jen doufám, že jsi zdravá!
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Chlebík neznám, ale vypadá dobře. Takže recept si ukládám.
    Měli jste krásný výlet. Moc se mi líbí fotka se sluníčkem mezi stromy.
    Měj se hezky a užívej slunečných dnů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, u nás tedy zdomácněl po prvním pečení :o)
      Děkuji, v parku bylo moc krásně!
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  4. Helenka,
    výborné jedlo a skvelý výlet, čo viac treba?
    Maj sa krásne a pozdravujem, pá
    A.

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, děkuji moc za zajímavý výlet. Třeba se i tomuto kusu naší krásné zemičky podaří vrátit jeho zapomenutou krásu...
    Měj se hezky i v dalších dnech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, děkuji, i já v to doufám! Tady to je na dobré cestě!
      Přeji hezké dny i tobě! H.

      Vymazat
  6. Mám vždy radost, když se podaří památky zachránit.
    Chleba neznám, ale já toho neznám až až :o)), takže s radostí vyzkouším.
    Helenko, měj se krásně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Alenko! I když si to vlastně neumím představit - nejdřív ty lidi vyhnali, pokud měli štěstí, vybudovali si svůj život jinde, a pak zase (mnohdy v pokročilém věku) přijeli, aby zastavili tu devastaci... To chce opravdu pevný charakter a nezlomnou vůli.
      Neboj, taky toho je víc, co neznám :o) Ale ten chleba je dobrý :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Recept si ukládám, líbí se mi!
    A nápad na hezký výlet si také povedu v patrnosti.
    Hezké dny, Helenko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, tak ti snad bude taky chutnat, jako všem u nás!
      Děkuji a moc zdravím, H.

      Vymazat
  8. Helenko, krásný zámek. Je fajn, že se postupně památky opravují a hlavně že je spravují lidé, kterým na nich záleží. Vím, o čem mluvím :-). Chléb vypadá zajímavě, někdy vyzkouším. Krásné, u nás mrazivé, ráno. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, taky z toho mám radost!
      Děkuji za milou návštěvu a moc zdravím, H.

      Vymazat
  9. Helenko, ten chlebík vypadá nádherně. A díky za reportáž. Měj pěkné pondělí.

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, recept na chleba je super, takový jednoduchý, ten určitě vyzkouším!
    A zámek je moc hezký. Je veliká škoda, že osudy těchto staveb i jejích obyvatel či vlastníků jsou tak spletité, často až kruté.... Snad už bude lépe :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, přesně, ta jednoduchost mě zaujala jako první, a ta chuť, ta zaujala všechny doma :o)
      Ano, bylo to 40 let a ty škody a křivdy se napravují jen těžce a mnohdy vůbec... Jsem vděčná za každé zjištění, že se to povedlo.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Helenko, Polární chleba mě zaujal,tudíž určitě vyzkouším. Zámek vypadá moc hezky i to okolí. Není tak daleko od nás,tak bychom se tam mohli také někdy vypravit.
    Přeji prosluněný vstup do nového týdne.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dančo, jak rychle se připraví, tak rychle zmizí :o)
      Kolem zámku je opravdu příjemná procházka.
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  12. Helčo, chlebíky vypadají náramně. Ráda vyzkouším. Děkuji! Zuzka

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko chléb vypadá velmi chutně, ráda vyzkouším.
    O zámku ani nevím a máme to kousíček. Užili jste si krásnou neděli.
    My byli v neděli na výstavě Leonardo ve Ždáru (věděla jsem o ní od tebe), bylo to fajn a také jsem si užili sníh !!!
    Měj hezký týden, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, budu ráda!
      K zámku se příležitostně zajeď podívat, je to hezké místo!
      Jsem ráda, že jste si Žďár užili!
      Pa, H.

      Vymazat
  14. Helenko, polární chleba vypadá skvěle a recept je celkem jednoduchý. Veškeré suroviny mám po ruce, takže brzy vyzkouším. Už si k receptům píši od koho jsou a kdy byly zveřejněny, pro snadnější dohledávání postupů. :o) Krásný zámek, jen je strašné, v jakém stavu jsou tyto objekty vráceny a co pak za úsilí musí vynaložit staronoví majitelé.
    Děkuji za krásnou procházku, tam se hned tak nepodívám. .o) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, budu moc ráda! I já už si připisuji k receptům poznámky :o)
      Máš pravdu, i já cítím k těm lidem veliký obdiv, mohli by být zahořklí...
      Měj hezké dny a klidné cesty, pa H.

      Vymazat
  15. Helenko milá.. tvé úžasné dobrůtky mne ještě teď hřejí u srdíčka.. nový chlebik si trošičku pozměním a moc ráda vyzkouším... A Dobřenice náš cil budoucí.😉.. Tak kousek jsme byli od sebe viď 😉.. Krásný nový týden ti přeji.Z🖤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, ty si prostě úžasná! Pochvala od tebe... ta umí zahřát!á neděle :o)
      Ano, byla to hodně zajímavá neděle :o)
      měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  16. To je tak nespravedlivé, vždy najdu skvělý recept večer a pak slintám a slintám. Pokusím se nezapomenout a vyzkouším, také si myslím, že mám šanci na úspěch.
    Děkuji za příjemnou procházku do míst, kam jsem ještě nezavítala a jen tak to myslím nehrozí, příjemné a náladové fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, to dobře znám :o)
      Děkuji za milá slova a přeji jen hezké dny, H.

      Vymazat
  17. Helenko, tak dekuj za dalsi zajimavy tip k peceni, tento chleba vubec neznam, rada zkusim. No a tu prochazku bych si v tomto pocasi dala hned:-). Hezky den. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, chleba je moc dobrý, určitě zaboduje i u vás!
      Počasí bylo těch pár dní skvostné, dnes bohužel kalno...!
      I tak měj hezký den, H.

      Vymazat
  18. Helenko, chleba neznám, u tebe často nové a zajímavé recepty. Reportáž hezká, díky.
    Měj hezké dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji, to mě těší, stále ráda objevuji - recepty i místa :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  19. Helenko , určitě se na pečení chlebíku nechám inspirovat ..a i tvůj výlet byl moc pěkný !! měj krásné dny , Iva

    OdpovědětVymazat
  20. Helenko, chlebík vypadá zajímavě. O dobřenickém zámku jsem neslyšela, přestože manžel nedaleko od Dobřenic pochází. Budeme si tam muset udělat výlet a okouknout to.:-) Přeji ti příjemný pozdní večer.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi, my to nemáme daleko a taky jsem byla v Dobřenicích poprvé. Park je opravdu moc krásný, zámek a přilehlé objekty krásně opravené.
      Měj pohodový den, H.

      Vymazat
  21. Krásné místo na relax jste vybrali:-)
    Chleba neznám...vypadá lákavě a docela bych ho ochutnala.

    OdpovědětVymazat
  22. Helenko, opět moc hezké fotky z výletů (i v předešlém příspěvku) ... také je mi líto památek, o které nikdo nepečuje ... je to věčná škoda, kus historie zmizí v nenávratnu :( ... klobouk dolů před paní, které v tak vysokém věku dokázala o zpátky získaný majetek pečovat. Uháčkovala jsi krásnou miminkovskou deku a recept na polární chléb je také velice zajímavý :) Přeji hezké dny, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, objevuji takových míst víc a víc a hluboce se těm lidem klaním...
      Děkuji za pochvalu a přeji ti krásný slunečný den, H.

      Vymazat
  23. Helo, pěkná reportáž i zajímavý recept. Určitě vyzkouším. Zdravím do Pardubic. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, děkuji a budu moc ráda, když i u vás budou úspěšné!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  24. Pekný výlet, zaujímavé miesto, ktoré určite stojí za návštevu. A recept, Heli, ako vždy píšem a budem testovať. Pekný zbytok víkendu.J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ano, bylo tam moc hezky.
      Děkuji za návštěvu a přeji úspěšné testování! H.

      Vymazat
  25. Ako vždy, nádherne pošteklíš chuťové poháriky i cestovateľské chúťky :) Ďakujeeeeem , Marta

    OdpovědětVymazat
  26. Helenko,upekla jsem polární chleba a jsem nadšená.Moc nám chutnal a nechala jsem dva chlebíčky schválně na další dny a je pořád vláčný.Chutná mi více,jak kaiserky,které v poslední době hodně peču.Možná dám fotky chleba na blog,ale s odkazem na recept na tvých stránkách.Děkuji a budu nakukovat.Ráda zkouším nové věci a jak dostanu chuť hned peču,protože jsem pořád doma vybavená vším možným.Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, už jsem viděla na IG - povedly se ti krásně a pokud ještě chutnaly, mám velikou radost. U nás taky zabodovaly :o) Klidně je na blog dej, dobré věci je třeba šířit! Já jsem taky takový pokušitel, ráda zkouším i ochutnávám nové :o)
      Měj hezký den a děkuji! H.

      Vymazat