...vitello tonnato...

čtvrtek, srpna 30, 2018


Hezké odpoledne všem!

Dnes budeme vařit. Vařím ráda, ráda zkouším něco nového, moc ráda ochutnávám, co uvaří jiní, co se vaří jinde. Italská kuchyně, to je pojem. Mám ji moc ráda, ale když jsem se před hodně lety dozvěděla, že kombinují telecí maso s tuňákem, ohrnula jsem nos. Tak hloupá jsem byla!!!
A po letech to dělám taky a jak ráda!


Jako na mnoho jiných jídel, i na Vitello tonnato najdete mnoho receptů. Někdo maso peče, jiný vaří...
Jídlo je jednoduché na přípravu a při vší skromnosti musím přiznat, že jsem za něj sklidila nejednu pochvalu. Tak jdeme na to!

Vitello tonnato

Potřebujeme: asi 1 kg telecí kýty (jednou v nouzi nejvyšší jsem použila kýtu vepřovou a taky to šlo), cibuli, mrkev, řapík celeru, sůl, pepř, tymián, hovězí nebo zeleninový vývar, kousek másla

Na omáčku: plechovka tuňáka v oleji, pár kousků ančoviček, 1/2 skleničky kaparů, citronová šťáva, lžíce majonézy, lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Očištěné maso osolíme, opepříme a svážeme provázkem do balíčku. Okořeníme i na povrchu.


V pekáčku na másle kýtu zatáhneme, přidáme zeleninu, zalijeme vývarem a dáme do trouby.
Pečeme asi 2 hodiny na 120 stupňů. Zakryté, v polovině pečení můžeme maso otočit.


Hotové maso necháme vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.


Příprava omáčky je velice jednoduchá. Všechny suroviny rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Solíme velmi opatrně, ančovičky i kapary jsou hodně slané.


Servírujeme plátky masa polité omáčkou, ozdobené kapary.

A ještě poznámka pod čarou - v pekáčku zbyla zelenina s máslem a výpekem. Tekutinu na plotně trochu zredukuji a rozmixuji v hladkou omáčku. Je vynikající a třeba se vám bude hodit pro ty méně odvážné, kteří se bojí kombinovat telecí s rybou :o)
A vůbec, jak jste na tom - experimentujete, nebo se striktně držíte klasiky? Jsem zvědavá!


Mějte se moc krásně!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena


You Might Also Like

36 komentářů

  1. Helenko, vypadá to báječně!
    Přiznávám, že pod pojmem italská kuchyně si představím pizzu a špagety ;)
    Pochvalu sklízíš zaslouženě.
    Hezký večer, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, až budeš mít chuť, mrkni na něco dalšího! Většinou jednoduchá příprava a chuťový koncert!
      Děkuji a zdravím, H.

      Vymazat
  2. Fakt, Helo, vypadá to skutečně báječně. Určitě vyzkouším připravit. Jinak si myslím, že má kuchyně je dost konzervativní. Tak tam propašuju trochu Italie.
    Zdravím do Pardubic. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to mě opravdu moc těší, i když nepochybuji o tom, že vaříš báječně!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  3. Hodně mne zaujalo Helenko, já ráda nové chutě, nové recepty, nebráním se skoro ničemu :o). Teda ale telecí jsem v našem řeznictví fakt dlouho neviděla, zeptám se.
    Měj se náramně a pohodově.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to telecí je někdy problém, jistota je Globus, tam je myslím vždy. Ale z vepřové kýty to opravdu taky jde.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  4. Helenko, mám ráda zvláštní kombinace a tvůj recept vypadá skvostně. Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  5. Heli,zjem všetko,čo nezje mňa. Toto je neobvyklá komvinácia,ale za ochutnanie určite stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to je super filosofie :o)
      Moc tě zdravím a zkus, je to fakt dobré! H.

      Vymazat
  6. Helenko, tento recept jsem ješte neviděla, ani neslyšela... Určitě vyzkouším. Měj krásné teplé dny. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, myslím, že nebudeš litovat, je to vynikajíc jídlo!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  7. Vypadá to zajímavě, ale nevím, jestli se do toho pustím - manžel nerad tuňáka, ančovičky a kapary... ;-). Ana experimenty s masem je u nás spíš on :-).
    MMCh (kdybych se rozhodla to zkusit) - podává se to za studena nebo teplé ? Tuňákovou omáčku bych viděla spíš za studena, zvlášť když je tam majonéza, ale tu z rozmixované zeleniny zase spíš teplou...Tak nevím
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, podává se to studené nebo vlažné! Tuňáková omáčka se skutečně uchovává v lednici, v některých receptech se maso v té omáčce nechává v chladu proležet, ale to pak není moc fotogenické!
      Té zeleniny s máslem mi bylo prostě líto, opravdu to jen zredukuji (aby nebylo moc tekutiny) a tyčákem rozmixuji. Chuť je úžasná, maso v pokojové teplotě tím trochu přeliji, přidám kopeček bramborové kaše...
      Pro vás by byla spíš tato druhá varianta.
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  8. Tak toto je pre mňa úplne neznáme...rada experimentujem v kuchyni, len málokedy dodržím presne recept, väčšinou si ho dotvorím podľa vlastnej predstavy a chuti. V Tvojom recepte sú naozaj netradičné kombinácie, takže toto určite vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to mě opravdu moc těší!
      Doufám, že si pochutnáte!
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  9. Inspiruješ mne, jestli pojedeme dnes nakupovat do Globusu, kde telecí bývá s jistotou, tak asi vím, co budeme v neděli obědvat ;-)
    Já jsem ochutnávač a experimentátor, ale nutno přiznat, že někde už cítím hranici - psa ani opici bych nejedla a ke své první ústřici se také teprvé odhodlávám... Krásný víkend a díky za recept, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak doufám, že jste si pochutnali!
      I já mám hranice, přidala bych k tvému seznamu ještě hmyz a na ústřice se ani nechystám...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  10. Helenko, neznám, určitě by chutnalo, ale já málo kdy zkouším něco nového. Ráda ochutnám u druhých a to s velkou chutí, ale poslední dobou v kuchyni vše na rychlovku :o).
    Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsem moc ráda. I já se smažím vařit co nejrychleji, ono to neznamená, že to není dobré, že :o)
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  11. Ooooo, tak to vypadá víc než zajímavě. Vynechala bych jen kapary, ty my nemusíme. Receptík vypadá i jednoduše, to oceňuju :)
    Helenko, měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, příprava je jednoduchá, efekt velký! Kapary tam sice patří, ale když vám nechutnají...
      Moc tě zdravím a přeji hezký den, H.

      Vymazat
  12. Milá Helenko asi jediné slůvko se dá napsat.. mňam ❤️
    Moc děkuji za recept, ráda neznámé vyzkouším. Posílám mnoho pozdravů k Vám domů a přeji nádherné září.Z ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, alespoň vím, co připravit, až přijdete!
      I já tě moc zdravím a ... však víš!
      H.

      Vymazat
  13. Ahoj Helenko, vypadá to báječně. Určitě někdy zkusím. Já se držím klasiky, ale ráda někdy vyzkouším něco nového a musím napsat, že od tebe jsou recepty výborné. Přeji ti hezký víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, ani nevíš, jak moc mě tvá slova potěšila!
      Přeji krásné záři! H.

      Vymazat
  14. Nejsem typ, co nabouchá pánev ingrediencemi a vznikne skvost, chybí mi tam chuťová kreativita a fantazie. Ovšem, když se dostanu ke skvělému receptu, nemám problém se s ním porvat a kupříkladu přizpůsobit.
    Italské jídlo miluji a přiznám se, že nejméně dvakrát ročně si jedu na tyhle pochoutky, zhýčkat jazyk i oko. Za dva týdny letím do Benátek a velice se těším, na těstoviny a hlavně dezerty.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, myslím, že tvá kreativita je ve slovu a to je velký dar!
      A i tak nepochybuji, že vaříš skvostně!
      Užij si Benátky a nezapomeň nám některé ty dobroty vyfotit!
      Pa, H.

      Vymazat
  15. Ten názov som v živote nepočula, ale kľudne by som ochutnala :) Pozdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, až pojedeš kolem, dej vědět, připravím to!!!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  16. Dočetla jsem teď knížku Večery v Umbrii. Tam se to recepty z italské kuchyně jen hemží. Při čtení mi kručelo v žaludku.No a teď Tvůj receptík. Určitě za zkoušku stojí.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle knihy o Itálii mě ničí - tolik popisovaného skvostného jídla....!!!!
      Tohle za vyzkoušení rozhodně stojí, Haničko!
      Měj hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  17. Helenko, opet dalsi zajimavy a pro me neznamy recept. Ja toho tunaka tolik ne, ale verim, ze by se to dalo upravit i jinak, takze dekuji! Hezky vecer, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, nebylo by to sice vitello tonnato, ale pro tebe je ta varianta s rozmixovanou zeleninou. Nezahušněné, jen koncentrace chutí zeleniny, másla a masa.
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  18. Vypadá to zajímavě, ale abych i odpověděla na tvou otázku, tohle není můj šálek čaje. Na vaření musím mít náladu a skoro vůbec neexperimentuji. On by muž taky málo co snědl. Můj vrchol byl, když snědl sušená rajčata. Do ryby ho nutím, no, možná už od začátku roku. To se potom taky moc experimentovat nedá...
    Ale na další recepty se těším. Alespoň takto objevuji nové chutě. :-)
    Přeji krásné dny. Pa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, vidím, že to nemáš jednoduché :o) Ono se to časem obrousí, můj muž před hodně lety nejedl vůbec polévky, ve všem muselo být maso a teď polévku vyžaduje a dá si klidně vega jídlo :o)
      Nějaké určitě budou, neboj!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat