...trhací chleba...

pondělí, května 28, 2018


Hezký večer všem!

Čas grilování, čas, kdy večery netrávíme u televize, ale na zahradě nebo alespoň na balkoně, je tu. Letní večer, pomalu utichá denní ruch, slunce i ptáci usínají, zato kvetoucí keře začínají vonět intenzivněji než přes den... Takový večer je hezké zažít se sklenkou vychlazeného vína v milé společnosti. Co ještě chybí - něco k zakousnutí.
Trhací chléb 

je myslím hodně dobrá volba. Jeden u nás zmizel daleko dřív, než nastal večer a než se stihlo vychladit to víno :o)


Těsto mi pomohla připravit domácí pekárna. Vložila jsem do ní:
300 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje, 500 g mouky (použila jsem hladkou a žitnou chlebovou 1:1),  1/2 kostky droždí, po lžičce cukru a soli

Náplň:
50 g másla, sůl, pepř, svazek hladkolisté petrželky, sušená rajčata, 3 stroužky česneku a cca 300 g mozzarelly

Vykynuté těsto vyválíme na obdélník zhruba 1/2 cm silný. Potřeme ho asi 50 g změklého másla, posypeme sekanou petrželkou, rozmačkaným česnekem a rajčaty,


osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a poklademe plátky mozzarelly.


Připravíme si chlebíčkovou formu, těsto nakrájíme na čtverce a narovnáme do formy. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Těsto mi vyšlo do jedné formy a ještě zbylo. Zachránila mě alobalová miska na grilování...


Zbylo mi trochu másla, tak jsem ho pomoc štětce natřela na povrch chleba.


Troubu předehřejeme na 200 stupňů a zhruba za 30 minut vyndáváme neskutečně voňavou dobrotu. A když to stihnete, připravte to víno, skleničky a pak už jen trhejte a užívejte ty krásné večery, které teď máme.


Je vynikající teplý, vlažný i studený (pokud stihne vychladnout). Myslím, že se dá celkem dobře čarovat i s náplní - zaměnit sýr, bylinky, přidat olivy, ančovičky, prostě co máte rádi.


Ještě maličkost. Formu jsem nijak nevymazávala (zapomněla jsem), ale nic se neděje. Chléb šel bez větších obtíží (asi díky tomu máslu) v pohodě vynadat.


To je pro dnes vše.
Mějte klidné dny a příjemné večery!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

40 komentářů

  1. Helenko, moc tě zdravím. Chléb vypadá báječně! Ty čtverce skládáš jeden vedle druhého tak, aby ti náplň nevypadla? Normálně nastojato? Mám chuť jo udělat 😉 Jen pekárnu nemám, musím ručně 😊
    Měj se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, konečně ti odpovím, čtverce jsou tam na stojato, díky máslu se náplň na tu chvilku udrží.
      Ať se ti chleba povede, bude ho pak péct často, mizí hodně rychle :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  2. No tedy Helenko, mňám...:-)
    To musím zkusit,znám z kupovaného chleba, ale domácí těsto musí být pecka.Díky za tip.
    Měj se krásně, letně a spoustu fajn teplých večerů při vínku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je to opravdu dobrota.
      Moc děkuji a nápodobně! H.

      Vymazat
  3. Luxusní záležitost a přesně vím, že do toho půjdu, protože to je v létě opravdu rychlé a vyhledávané občerstvení. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, rádo se stalo! Luxusní to je, ovšem po jednom decentním uškubnutí se to mění v obyčejnou žranici :o)
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  4. Helenko,
    to je dobrý nápad!
    Brzy vyzkouším.
    Přeji plno krásných letních večerů v dobré společnosti , s jídlem i pitím !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, myslím, že nebudeš zklamaná! Je opravdu moc dobrý!
      Děkuji, snažím se! Taky si ty večery užívej! H.

      Vymazat
  5. Helenka,
    tak na tento luxusný receptík sa už dlho chystám a veru, tento týždeň bude :-)
    Ku grilovačke ako stvorené, mňam.
    Pozdravujem celú rodinku, maj sa pekne, pá

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, je to opravdu dobrota, budeš jen a jen chválená :o)
      Taky vás všechny moc zdravím, H.

      Vymazat
  6. Helenko, to vůbec neznám. Vypadá to luxusně. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, celkem rychle hotové a ještě rychleji snědené :o)
      I ty měj hezké dny, H.

      Vymazat
  7. Recept ukládám,moc děkuji.Chleba vypadá hodně jedle!Helenko krásné dny přeji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, není za co. Jedlý opravdu je :o)
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  8. Tak to je lákavý recept. Ale slůvka trhací chleba mi vybavila vzpomínku na chmelovou brigádu. Na pole nám vždy přivezli chleba - bochníky - ani to nekrájeli a my ten bochník mezi sebou trhali a jedli.
    To už je tak dávno :-)))
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, mám podobné vzpomínky....
      Musím snad jen dodat, že tenhle chleba trhají stolovníci s podobnou náruživostí :o)
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  9. Helenko, vypadá lákavě. Loni jsem pekla podobný, ale letos jsem se na něj ještě nedostala. Děkuji za připomenutí a za recept, vyzkouším i tento.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to dobře znám, občas se hodí malé připomenutí, že.
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat
  10. To je perfektný recept, určite si taký večer s chlebíkom spravíme. Andrea

    OdpovědětVymazat
  11. Helenko, díky za kulinářský tip, vypadá a jistě i chutná moc dobře :-) Krásné dny A.

    OdpovědětVymazat
  12. Už se těším, až recept vyzkouším. Chlebík vypadá luxusně. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu moc ráda, když vám zachutná, Maruško!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  13. Ach, tak to bych si tedy s chuti dala hned. Uz jsem neco podobneho podle Tebe pekla, zkusim i toto. Dekuji, Helenko, za dalsi bezva recept. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, mám takových "chlebů" víc a spojuje je jediné - jsou prostě dobré :o)
      Děkuji za návštěvu a zdravím, H.

      Vymazat
  14. To vypadá Heli moc zajímavě.
    Nikdy jsem nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  15. Super, Helčo. Konečně mi někdo řekl, co mám s tou pekárnou dělat. Recept si ukládám. Děkuji. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dý, pekárnu používám celkem často. Nejčastěji na kynutí těsta, v zimě si v ní děláme domácí škvarky a v létě marmeládu. Ne, když mám bednu ovoce, ale když seberu třeba jen kilo jahod na zahradě, je to bez práce.
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  16. Heli,
    thací, mizící :o) chleba - vypadá skvěle!!
    Prima recept!!
    Měj se krásně Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, to si napsala přesně - mizící skutečně byl :o)
      Měj krásnou neděli, H.

      Vymazat
  17. Helenko, vypadá to báječně, určitě vyzkouším. Přeji ti hezký víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
  18. Milá Helenko i já si recept ukládám a až ho upeču, ráda si alespoň přivoním 😊..Posílám mnoho pozdravů a krásný víkend ti přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, to bude hotové mučení... Tohle je taak nespravedlivé!
      I já moc zdravím k vám domů a zítra!
      Pa, H.

      Vymazat
  19. Tento chlebík som už myslím u teba videla ... ale nič sa nezmenilo, vyzerá úžasne a opäť slintám :D Pozdravujem, Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, byl trochu jiný, ale dobré jsou oba :o)
      Měj hezké dny, H.

      Vymazat