... falafel...

neděle, července 30, 2017


Hezký nedělní večer všem!

Budeme zase trochu vařit. A ne zcela tradičně. Pokud jste se s falafelem ještě nesetkali vězte, že to jsou vlastně cizrnové karbanátky původem patrně z Egypta. Ovšem na rozdíl od těch běžných se neservírují s bramborovou kaší a kyselou okurkou... 
Tak popořádku.


Přes noc namočíme polovinu sáčku cirzny (asi 250 g).
Druhý den ji ocedíme, dáme do mixéru spolu s usekanou cibulí, několika stroužky česneku, polévkovou lžicí římského kmínu, trochou chilli a něčím zeleným. Může to být hladkolistá petrželka, jarní cibulka, pažitka, baby špenát nebo třeba rukola. Množství prostě přiměřeně. Dala jsem třeba půl krabičky rukoly. Osolíme a opepříme.
Dále budeme potřebovat pita chléb a zeleninu na salát.


Směs rozmixujeme a uložíme alespoň na půl hodiny do lednice. Pak z ní vytvarujeme kuličky nebo malé karbanátky.


Ty usmažíme na nepřilnavé pánvi v malém množství oleje. Lze je i upéct v troubě, ale to jsem zatím nezkoušela.


Podáváme v pita chlebu s čerstvou zeleninou. My jsme měli klasický šopský salát a tzatziki.


Musím říct, že jsem se do tohoto jídla pustila díky dětem. Rozšiřují mi obzory. Mamko, je to moc dobrý a určitě to zvládneš!
Bez mučení přiznám, že ty první se mi nepovedly, cizrnu jsem totiž uvařila a falafel se při smažení rozpadal. Taky máte něco, co jste po spoustě let vaření objevili a pokořili?
Teď už se daří bez problémů, moc nám chutná a to i manželovi, vyloženému masojídkovi.

Tak dobrou chuť a krásný večer.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena



You Might Also Like

34 komentářů

  1. Helinko, falafel neznám, takže děkuji za rozšíření obzorů. Egypťané mají cizrnové pokrmy rádi, vlastně asi všude v severní arabské Africe cizrna frčí. Já ji mám také ráda a taková cizrnová polévka...mňam, tu mám ráda hodně.
    Přeji fajn týden, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, taky bych neznala, nebýt dětí... Ale pravda je, že se s úspěchem zařadil do našeho jídelníčku a polévka taky.
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  2. Falafel jsem měla jednou v restauraci (Mlsná kavka, kde mají vegeteriánský jídelníček) a chutnal mi. Od té doby plánuji, že ho vyzkouším doma a ještě na to nedošlo. Takže jsi mne popíchla, abych se do něj pustila taky - ale až zlikviduji cukety, co dovezl manžel z chalupy...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, myslím, že náš Adam ho taky poprvé jedl ve vegarestauraci ve Skotsku. Dlouho jsem sbírala odvahu... Cukety jsou taky dobré, mňam!
      Hezky večer, H.

      Vymazat
  3. Helenko, vypadají báječně. V pita chlebu je to dost zvláštní, ale věřím, že to v kombinaci s tou zeleninou chutná dobře. Asi je to i docela lehké, takže letní, jídlo. Měj se krásně, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, překvapilo mě, že při smažení tuk nenasávají a ani dlouho nepotřebuji, jen chviličku pro barvu.
      A se zeleninou opravdu dobrota.
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko, falafel neznám, popravdě, k zdravým jídlům mám trochu nedůvěru, ale zauvažuji o tom. Cizrna mi nevadí, jestli i muž bude nadšený, to netuším :-). Hezký týden. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, mě ten můj opravdu překvapil, falafel mu chutná! Tak jsem všichni rádi :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  5. Cizrnu znám :-), falafel ne. Co není, to může být. Zkusit bych to mohla.
    Hezký poslední červencový den! Bude letní, hóóódně letní!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak dej vědět, jestli měl falafel úspěch!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  6. Helekna, fiha...falafel nepoznám, ale receptík odkladám a raz možno vyskúšam :) pa Z.

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud si dobře pamatuju, moje mamka falafel dělala. Vím že jsme ho tenkrát jedla jen tak, samotný. Ale bylo to dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tahle se podává v arabských bistrech, to jsme okoukali :o) Ale dobré to je!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  8. Jeeeee, Helenko, už nějakou dobu se na něj chystám, takže díky za popošťouchnutí :-)
    Měj krásné dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, tak ať se povede a hlavně chutná!
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  9. Ahoj Helenko
    No bezva recept pro mou vegetariánku.....no prostě nejí maso.....až přijede tak jí toto připravím.
    Cizrnu vím že si dělá s pórkem,smetanou a já nevím co tam ještě dává,ale je to pochutnáníčko.
    Ale o falafelu jsem od ní nikdy neslyšela.
    Hezké léto Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, je to tak, věřím, že by si dcera, a nejen ona, pochutnala!
      Měj pohodové dny, H.

      Vymazat
  10. Helenko, vypadají báječně! Já jsem kdysi dělala karbanátky z cizrny, fazolí a hrachu. Luštěniny jsem uvařila a i mě se při smažení karbanátky rozpadaly, tenhle tvůj recept určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, děkuji! Cizrna musí být opravdu jen namočená. Někde se doporučuji trocha mouky (třeba kukuřičné) na zahuštění, ale nebylo to potřeba. Držely pohromadě. Hurá!
      Pa, H.

      Vymazat
  11. Helenko, vypadají báječně. Cizrne se nebráním, ráda zkusím.
    Já vloni pokořila obavy z marmelády ��, jde to, a to lehce. Budu se těšit na další recepty. Pěkné dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, budu ráda a já ti to říkala, marmeláda není žádná věda! Jsem moc ráda!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  12. Helenko, vůbec neznám a moc mě to zaujalo. Myslíš, že by to ško udělat i z nakládané cizrny? Koupila jsem od Bounduelle několik plechovek v domnění, že se jedná o kukuřici. Prostě jsem je v obchodě popadla a mám je doma. Dávala jsem do rizota, dělala jsem cizrnový hummus. Možná by šel i falafel:o). Už ten název je mi sympatický...dvě f ve slově je jako v mém příjmení Fejfušová:o)).Určitě to zkusím. Měj se moc krásně a díky za tip. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, myslím, že ano, někde jsem četla, že tím odpadne to čekání, až se namočí...
      A máš pravdu, je tam tolik F, že to prostě musíš vyzkoušet!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. Helenko,
    vypadá to moc dobře. Taky zkouším, ale za parťáka mám jen Lukyho. Šíma je hrozná "konzerva" a muž bezmasa nepovažuje za jídlo.
    Díky za tip a měj se hezky
    Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, to dobře znám, o to víc mě překvapilo, že manželovi chutná!
      Měj hezký večer, H.

      Vymazat
  14. Helenko, "falafel" jsem nikdy ani neslyšela ani nejedla. Ale nevypadá špatně, tak možná někdy vyzkouším, protože v pita chlebu by ho snědli i chlapi.
    Přeji krásné odpoledne. D:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, budu ráda a doufám, že i u vás bude mít úspěch!
      Pa, H.

      Vymazat
  15. Nejdříve jsem si myslela Helenko, že jsi zapomněla napsat, že se cizrna uvaří a pak rozmixuje:-). A na falafel se nevaří... To mě překvapilo.
    Je to zase něco nového a vypadá to moc dobře.
    Pěkný večer
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, mě taky, úplně jsem to přehlédla a tak se mi ten první nepovedl.
      Teď už to jde hladce :o)
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  16. Helenko je pravda, že falafel jsem ještě nikdy neochutnala 😊Ale vypadají náramně..Cizrnu můžu,tak je zkusím moc ráda však je vlastně bezlepkový 😊..
    Měj se moc krásně a pá ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, no vidíš, to mi ani nedošlo, hurá! Taky něco pro tebe a je to dobrota!
      I ty se měj co nejlépe!
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Falafel znám, protože je hodně rozšířený v arabských státech a pár jsem jich projela.
    Nejvíce mi chutnal v Egyptě. Zde v Čechách jsem ho několikrát dělala a budu upřímná, poprvé hrůza, pak lepší. Ale nikdy to chutově nebylo jako u nich. Problém bych viděla v ochucení a zkusím ten římský kmín. Děkuji moc za skvělý tip na zlepšení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a musím souhlasit, podle všeho je římský kmín nutností!
      Budu ráda, když se s ním falafel povede.
      Zdravím, H.

      Vymazat