...z podzimní kuchyně...

sobota, října 13, 2012


Krásný sobotní podvečer, milé dámy!

Podzim, to je čas sklízení, uskladňování, zaváření, mrzení, no prostě syslení na zimu. Jo, i já zavařuji a syslím. Zelena, jablka, hrušky, ořechy, poslední bylinky, roh hojnosti je teď opravdu plný!
V týdnu jsem konečně uvařila  hruško - jablečné čatní. Recept na něj jsem už zveřejnila, http://helenshomehelensworld.blogspot.cz/2010/10/hrusko-jablecne-catni.html, kdyby jste měli chuť   vyrobit si tuhle sladko - štiplavou dobrotu k sýrům nebo masu.


Než první mrazík sešlehne letošní bazalku, které se letos báječně dařilo, udělal jsme pesto, něco nasušila a díky Dittě   http://simplcookblog.blogspot.cz/ jsem jí i naládovala do mrazáku. Zbylo dost i na bylinkový olej. jak ho dělám si můžete přečíst tady  http://helenshomehelensworld.blogspot.cz/2010/10/bylinkovy-olej.html


Posbírala jsem odvahu  a uvařila svoji první dýňovou polévku. S velkým úspěchem a tak jsem šla ještě dál a vyzkoušela jeden super jednoduchý recept pro milovníky dýní.

Pečená dýně s gorgonzolou a ořechy

Dýni pokrájíme na malé kousky, pokapeme olivovým olejem, ochutíme rozmarýnem nebo tymiánem a pečeme na 220 stupňů asi 20 minut.


Na upečenou dýni dáme kousky sýra a jádra vlašských ořechů. Chce to ještě asi 5 minut v troubě a je hotovo.


Solit a pepřit doporučuji až na talíři, sýr bývá docela ostrý.
Bez práce máte podzimní, teplý předkrm nebo bezmasou večeři.


A ještě taková maličkost na závěr. Prohlížela jsem si nějaké zahraniční blogy a narazila jsem na úžasné látkové obháčkované cedulky. A tak mě napadlo, že by se dal obháčkovat třeba i karton .o)



Určitě by jste někde našly sofistikovanější návod, já je musela mít hned:
rozstříhala jsem krabičku od svíček Ikea, špikovací jehlou napíchala po obvodu dírky a pak už stačí jen klubko a háček. Tady si opravdu vystačíte s krátkými sloupky.




Mějte hezký zbytek sobotu a užijte si neděli!

Moc Vás zdravím!

Vaše Helena

You Might Also Like

66 komentářů

  1. Helenko, Ty jsi pilná jako včelka a budeš připravená i na tuhou zimu a mlsné jazýčky! Ještě, že u nás se letos žádné ovoce neurodilo, jinak bych také trávila volno u zavařování... Receptíky určitě vyzkouším - zapečená dýně je bomba ... a navíc s vlašáky / ty miluju.../! A navrch super ceduličky, tak ty určitě zkusím... Děkuji za návod! Hezký večer a prima neděli, pa Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za milou návštěvu - zavařeno mám, stojí mi zase jiné věci...
      Pohodový zbytek neděle, pa H.

      Vymazat
  2. Ten nápad s obháčkovaným kartonem a cedulkami je přímo úúžasnýýýý. Třeba napsat autistovi: "zavři dveře, klíč na věšák, pozdravit, v kuchyni poprosit" ap. Líbí se mi to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, tak vidím, že by si je dovedla bezvadně využít! To by byly super užitečné!
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  3. Helenko, teda ty jsi toho stihla :-) také sklízíme ještě co na zahrádce zbylo, zavařujeme atd. Na tvůj recept na čatní už si brousím zuby. Mám ráda chuť sýra a sladké chuti :-) A cedulky, úžasný nápad :-)
    Krásný večer Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, neboj, zase jsem nestihla jiné věci. Čatní vyzkoušej, ono tedy moc sladké není, zázvor a feferonka udělají své, ale k sýrům...mňam!
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helo, já žasnu!!! Co ty všechno zvládáš, asi by bylo kratší vypsat, co nezvládáš:-)
    smekám můj klobouk v hluboké pokloně, před dokonalou hospodyňkou!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ty si mě tedy pobavila...to by byl seznam! A k dokonalosti mám tedy hodně daleko! Ale moc ději, Reni a zdravím tě! H.

      Vymazat
  5. Díky za recept na čatní - asi ho zkusím. Nápad s cedulkami je skvělý - už je vidím u vánočních dárků:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanko, děkuji za návštěvu a všechny pochvaly! Čatní jsem dělala různá, ale tohle mi fakt chutná!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  6. Helenka, to je originálne. Ak budem potrebovať niečo označiť cedulkou, určite to bude táto. Ďakujem za tip. Andrea

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko, cedulky jsou perfektní nápad! Velmi jednoduché a velmi efektní. Zapečená dýně se sýrem může být dobrota, takové jídla můžu. Hezký zbytek víkendu! Adriana

    OdpovědětVymazat
  8. Heli,Ty tedy opravdu nezahálíš...díky za tip na cedulky,určitě je využiji.
    Přeji Ti hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jittu, snažím se, ale resty mám! Jsem ráda, že se cedulka hodí!
      Pa, H.

      Vymazat
  9. Helenko,z hokaidó znám jen polívku, kt.byla mňammňam. Tu zapečenou si neumím představit, jakou to mělo konzistenci ?
    Jestli chceš knihu "Pavilon polozapomenutých snů",tak ti ji můžu poslat, mám dvě :-)
    Měj se jaromila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaromilko, dýně byla asi jako uvařený brambor, neloupala jsem jí, takže slupka byla pevnější, ale jedlá :o) Napíšu mail, moc děkuji za nabídku!
      Krásný večer, H.

      Vymazat
  10. Tedy Helenko ty nezahálíš! Hruškové čatní by mě taky lákalo, ale bohužel nemám hrušky :( Před časem jsem četla samou chválu na dýně hokaido a na příští rok už pro ně mám připravený vyhnojený veliký záhon a už se moc těším :)Já jsem dneska zpracovala do mrazáku poslední mangold a zítra mě čeká ještě kýbl paprik ze skleníku a pak už budu čekat na zimu a vyhlížet jaro.
    Helenko přeju ti krásný a hlavně pohodový zbytek víkendu Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasti, o tvé pracovitosti já opravdu nepochybuji! hrušky jsem si i já koupila od jedné babičky na trhu :o)
      Tak dobrou sklizeň a pohodový večer, H.

      Vymazat
  11. Heli,to je dobrůtek!!!!
    A musím ocenit,jak krásně vypadají ve sklenicích!!!
    Nápad s obháčkovaným kartonem se mi moc líbí a myslím,že ho využiju.
    Heli,přeju ti krásnou neděli!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Heli, předně mě naprosto nadchly ty ceduličky z obháčkovaného kartonu, to by byly nádherné jmenovky na vánoční dárky! Já jen nechápu (jako neháčkař:-D), jak se propojuje to háčkování s těma dírkama...jako krátký sloupek umím, ale jak je ten začátek u těch dírek? Bych potřebovala kruciš nějakou lektorku háčkování někde poblíž, aby mi to ukázala a naučila...protože tohle vypadá vcelku jednoduše, že bych to mohla zvládnout i já a ten nápad mě naprosto uchvátil! Jo a málem bych zapomněla z nadšení nad ceduličkama pochválit zbytek - jsi pilná jako včelička, můžete mlsat celou zimu z domácích zásob:-). Ta dýně vypadá se sýrem a ořechy moc mňamózně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťulko, moc ti děkuji za milou návštěvu! Nebude to hned, mám před sebou rušný týden, ale pokusím se nafotit návod. Jestli jsi nedočkavá: do dírky uháčkuješ krátký sloupek, pak několik řetízkových ok aby ses dostala k další dírce a tam krátký sloupek...Ve druhé radě to jsou krátké sloupky a pikotka :o)
      Hezký večer s háčkem, pa H.

      Vymazat
    2. Helenko, díky za popisek, už se mi to trochu ujasňuje, ale ráda si počkám i na nafocený postup pro totální věčný začátečníky jako jsem já:-D. Tak přežij ve zdraví a pohodě rušný týden a stihni si užívat i zatím stále příjemného podzimního počasi:-). Pěkný večer a pa P.

      Vymazat
  13. Jak vidím, v každé kuchyni se teď hospodyňky připravují na zimu.Ty se, Helenko, taky nezastavíš! Tu dýni vyzkouším, dostala jsem jednu od kolegyně a vrhnu se na ni příští týden. Teď zpracovávám jablka... Ceduličky jsou výborný nápad, ten vyzkouším taky. Moc děkuji za inspiraci!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, moc děkuji za milá slova a přeju hezký večer a pohodové dny! Pa, H.

      Vymazat
  14. Páni Heli ty tedy ale vůbec ale vůbec nezahálíš -- nám se letos tady u nás neurodilo nic žádné švestky a ani žádné jablíčka :o( A ty ceduličky tak to je úžasný nápad :o) a nádherně to hlavně vypadá :o) Přeji Ti krásný zbytek víkendu a Těším se na další příspěvek u Tebe .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, příroda si letos trochu zahrála, ale co je, tak se snažím využít! Moc děkuji za milá slova a taky tě zdravím! H.

      Vymazat
  15. Heli, kolik má ten tvůj den hodin? Ty jsi teda hospodyňka, vůbec nevím co mám vyzkoušet dřív, všechno vypadá tak dobře :-) a navíc ty tvoje recepty jsou vždycky zárukou kvality.
    Cedulky jsou super nápad - určitě se budu opičit.
    Měj se moc krásně a užij si neděli Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, stejně jako ten tvůj - jak říká můj muž 24 a noc k tomu :o) Moc děkuji, potěšila si mě, máme stejné chutě :o)
      Klidně se opič, proto jsem je vyfotila, budu mít radost!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  16. Ahoj Heli, všecko vypadá krásně. Vyzkouším tu upečenou dýni, ještě mi dvě hokaida zbyly, jen je mi jich líto pokrájet. Pěkné podzimní dny přeje Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávinko, děkuji! Taky tu mám ještě jednu, asi bude polívčička :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Jééé Helenko, tak ten obháčkovaný karton je parádní ... se sestrou stále přemýšlíme o nějakých pěkných stylových cedulkách na veře na chalupě. Jako koupelna, kuchyň atd ... samozřejmě by jsme je chtěli v čestině - nemožnéééé. Myslím, že jsi nám to pomohla vyřešit.Opravdu se mi to moc líbí.
    Hezkou neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, ani nevíš, jakou mám radost! Úplně to vidím!
      Ať se dílo daří, hezký večer, H.

      Vymazat
  18. Helenko,tvůj bylinkový plej vypadá skvěle do toho jdu :)Cedulky jsou další super nápad a určitě je vyzkouším..Dýni jsem zakoupila včera a tak třeba přijde i na tvůj recept..Díky za skvělé tipy..Pěknou neděli Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, olej je skvělý, dělám ho už roky! Nezapomeň vyfotit ty svoje ceduličky!
      Těším se, pa H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenko, ty jsi toho zase stihla, přestože se nám dýně urodily, tak z nich vybírám jen semínka, jedny se loupat nemusí a ty druhý jo a je to pěkná piplačka. Obháčkovaný karton nemá chybu, perfektní nápad, hezký zbytek neděle, pa
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, to tedy ráda věřím, že to je piplačka... Děkuji za pochvalu a přeji hezký večer, H.

      Vymazat
  20. Omluva za smazání,ale chlapečkové mi tady pomáhali:-)a nějak se pomotala písmenka....
    Helenko jsi k neutahání!Obdivuji jak stíháš!Ceduličky jsou božííííí!vezmu si určitě inspiraci:-)Krásné odpoledne:-)Moc moc zdravím Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) alepsoň je vidět, že blogování je záležitost celé rodiny :o) Neboj, bývám docela pravidelně pěkně utahaná! Děkuji a moc zdravím tebe i kluky! H.

      Vymazat
  21. Ahoj helenka prvne dik za hezky Kommentare na muj blog,a co u tebe vidim nemam slovo a chut supr recepte mas a nadherne inspirace .Du bist einfach Super .Od sirdicka tebe zdravim Karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karin, ty si zlatíčko! Moc ti děkuji a posílám pozdravy do Teplic! H.

      Vymazat
  22. Ahoj Helinko...to je jedna parádička vedle druhé. Na ochucené oleje mám také zálusk, tak asi dle tvé inspirace nějaké zkusím ☺ A ceduličky jsou úžasné...jednoduché a parády nadělají plno...PARÁDA!!! pa pa Heli, Martina ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, moc ti děkuji za milou návštěvu, ty mě vždycky tolik potěšíš!
      Přeju příjemný večer, H.

      Vymazat
  23. Helenko, ty seš před zimou pilná jako včelka. A obháčkované cedulky vypadají úžasně. Bezva nápad!

    Krásnou neděli
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  24. Helí,
    krásně syslíš na zimu!! Až se zima zeptá, viď?? :o))
    Dýňovou polévku mám ráda, tak zkusím Tvůj receptík na pečenou..
    Ceduličky jsou parádní!! a chválím nádherný podzimní věneček, moc se Ti povedl!!
    Heli, měj se hezky!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc ti děkuji za milý komentář a všechny pochvaly! Někdy se trochu bojím, na co všechno se mě zima zeptá :o)
      Pohodový večer, H.

      Vymazat
  25. Ahoj Heleno. Na tu pečenou dýni se asi brzo vrhnu, vypadá dost chutně. Co dodat k cedulkám? Za málo peněz hodně muziky - fakt moc povedený. Měj se hezky, Ditta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dittu, bude mi ctí, a dej vědět, jak ti chutná :o) Jen bych tě poopravila, myslím, že žádné peníze :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  26. Helenko,
    tak mě opět tvůj příspěvek pěkně dostal!
    To je zase dobrot a ty ceduličky jéjé :-)
    Hned bych zkusila všechno ochutnat ;-)
    Ale úplně nejvíc jsi mě potěšila v pátek nečekanou smskou :-)
    Jsi prostě NEJ !♥
    Těším se moc na setkání!

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko,
    tak mě opět tvůj příspěvek dostal !
    To je zase dobrot a ty ceduličky jéjé :-)
    Hned bych všechno ochutnala ;-)
    Ale úplně nejvíc mě potěšila páteční nečekaná smska od tebe !
    Jsi prostě NEJ! ♥
    Moc se těším na setkání!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty si moje zlatíčko, moc děkuji, Ilonko! Vždyť to byla jen sms :o)
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  28. Poprvé jsem dělala dýňovou polévku, Tvůj recept vypadá také dobře. Obháčkované cedulky jsou výborný nápad!

    OdpovědětVymazat
  29. Helenka, cez zimu určite hladom nezomriete, nachystala si riadne zásoby a ceduľky sú perfektné.
    Pekný týždeň
    Jana

    OdpovědětVymazat
  30. Helenko,
    tak snad do třetice ;-)
    Koukám, že ani trošku nezahálíš!
    Tolik dobrot, hned bych ochutnala, všechny;-)
    A ty cedulky jé, jé, jé :-)
    Těším se moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty si moje nejvěrnější čtenářka! Děkuji! Nevím, čím to je, stačí většinou kliknout na load more a vidíš všechno!
      Moc se na tebe těším, pa H.

      Vymazat
  31. Helenko Tvoja zapečená tekvica je pre mňa úplna novinka, super. Aj bylinky podľa Teba, už mam vo fľaši s olejom. Dík moc za receptíky. Pozdravujem Ťa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, i já tě moc zdravím a moc mě těší, že se ti nápady hodí! Mě ty tvoje tedy určitě!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  32. Ahojky Helenko.Tomu říkám parádní příprava na zimu.Recepty si ukládám a děkuji za dobrou a chutnou inspiraci.Nevím jestli tento komentář dorazí,protože mi nejdou už nějakou dobu komentovat příspěvky,tak tady bojuji s technikou )))-8.Měj se hezky a přeji krásné podzimní dny.Pavla

    OdpovědětVymazat
  33. Ahojky Helenko.Tomu říkám parádní příprava na zimu.Recepty si ukládám a děkuji za dobrou a chutnou inspiraci.Nevím jestli tento komentář dorazí,protože mi nejdou už nějakou dobu komentovat příspěvky,tak tady bojuji s technikou )))-8.Měj se hezky a přeji krásné podzimní dny.Pavla

    OdpovědětVymazat