...víkend v kuchyni...

neděle, října 09, 2011


Krásný nedělní podvečer milé dámy!

Příspěvek jsem sice nazvala víkend v kuchyni, ale není třeba mě litovat. (Sobotní oběd uvařil manžel). Já jsem vyráběla dobroty známé a osvěčené a taky neznámé, ale už teď vím, že báječné. Dělala jsem bylinkové oleje a hruško-jablečné čatní  (recepty najdete v archivu) a dvě novinky - ořechový chléb a cibulovou marmeládu.
Nejdřív ten chleba. Recept je na pečení v troubě, já jsem využila pekárnu a v ušetřeném čase dělala tu marmeládu :o)

Potřebujeme:
200 g hladké pšeníčné mouky
200 g pšeničné mouky chlebové
100 g hladké žitné mouky
1 1/2 lžičky sušeného droždí
100 g hrubě sekaných vlašských ořechů
2 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
300 ml vlažné vody

Tohle všechno jsem dala do pekárny a 3 hodinky to tady krásně vonělo (vlastně už dřív .o)) Je opravdu výborný, jen tak tak jsem ubránila kousek na focení...


Mezi tím jsem vyráběla marmeládu z červené cibule.

Potřebujeme:
2 kg červené cibule nakrájené  na plátky (to jsem si tedy poplakala :o)
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1OO g másla
8 lžíce olivového oleje
140 g hnědého cukru
1 lžíci lístků čerstvého tymiánu nebo  1/2 lžičky sušeného
1/4 lžičky mletého chilli (nemusí být)
500 ml červeného vína
250 ml červeného vinného octa
200 ml portského
sůl a pepř podle chuti 


V hrnci rozpustíme máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a mícháme, až se máslem a olejem obalí. Poprášíme cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli a promícháme. Teplotu snížíme na minimum a odkryté vaříme za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.  Přilijeme víno, ocet a portské a vaříme na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.
Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejmeme ,cibuládu‘ z ohně, necháme trochu vychladnout a potom jí přendáme do sklenic. Většinu jsem krátce zavařila, 2 sklenice jsem nechala v lednici na ochutnávání. Má vydržet asi 3 týdny.


Pochutnáte si na ní všude tam, kde servírujete jiné studené omáčky - výborně doplní sýrové i masové nářezy.



Což jsme si hned vyzkoušeli. Musím říct, že ořechový chleba a cibulovou marmeládou a kousek dobrého sýra je opravdu delikatesa. Teď koukám, že na fotkých není to červené, které se k tomu popíjelo .o)


Pokud se do některého receptu pustíte, přeju vám dobrou chuť.
Mějte krásný zbytek neděle, moc vás zdravím
Helena

You Might Also Like

45 komentářů

  1. Ahoj Helenko, ten chlebík vypadá zase výborně a chutně.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, bezva recepty...tu cibulovou marmeládu musím vyzkoušet...vypadá a jistě i chutná skvěle...
    Přeji hezký zbytek neděle...Magda

    OdpovědětVymazat
  3. Cibuládu také dělám ale bez česneku,ale neznám ten sýr !Mám na něj velkou chut´!Vše máš báječné, Daja.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to báječně, Helí !
    Včera jsme byli na veletrhu v Praze a měli tam stánek, kde prodávali sýry, především ovčí.
    Tak jsme si jich pár nakoupili ..
    Tu cibulovou marmeládu bych si k nim dala !
    El.

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko prýma recepty,chlebík i marmeládku vyzkouším.Díky za inspiraci.Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko,
    mňam, teda, to bych hodovala :). A zaujal mě sýr - zrovna jsem tuhle hořekovala, že u nás na maloměstě, kde je nic moc kupní síla, se žádný dobrý neprodává. Tak to řeším samovýrobou kozího sýra, ale potřebovala bych nějakou vychytávku ohledně zrání; asi si někdy na to koupím vinotéku :).
    Měj se krásně! M

    OdpovědětVymazat
  7. Teda Helí, ty jsi šikulka, tu cibulačku zkusím, už jsem si opsala recept dříve.
    A chlebík vypadá lákavě. Mámm obavu, zda by se mě povedl.
    Pa Dana

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko, ani netušíš, jak moc děkuji já! Pěkné dny!

    OdpovědětVymazat
  9. Super recepty, hned bych ochutnala, vypadá to všechno moc lákavě ;)

    Hezký večer, Ilona

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, červenou cibuli sice nemám, ale ořechový chléb upeču určitě, ořechy miluju a tohle musí být veliká dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jani, děkuji. Sama jsem nadšená, jak chutná...

    Madlenko, vyzkoušej, kam se na ni hrabou kupované omáčky...

    Dájo, děkuji za cibulovou podporu! Sýr je ze španělských dnů v Lidlu, tvrdý, ovčí...výborný!

    Přeji pohodový večer! H.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Heli, cibuľová marmeláda vyzerá zaujímavo, určite by som si pochutnala, ale u nás u ostatných členov by neprešla. Zato chlieb určite vyskúšam, možno sa mi aj ujde. Krásny týždeň.

    OdpovědětVymazat
  13. Eli, ten sýr na fotce je taky ovčí, musím říct, že jim to opravdu ladí. Kdyby si byla blíž, dala bych ti ochutnat :o)

    Věru, děkuji za návštěvu a ať ti chutná!

    Marianko, teda kdy tohle četla moje dcera, ujíždí na kozích sýrech...a jestli k tomu budeš mít i vinotéku...
    Sýry nakupuji, kde se dá (nejraději ve Francii :o)), ale to je opravdu zřídka! Tenhle je z Lidla, takové španělské pecorino. Ale dobré!

    Moc vás zdravím! H.

    OdpovědětVymazat
  14. Danuško, děkuji za návštěvu! Cibuláda je jednoduchá a chlebík peče kamarádka v troubě a říká, že se dobře a bez záludností daří!

    Marionnetko, taková slova moc pohladí! Díky!

    Ilonko, děkuji za návštěvu. No, skleničku zavařeniny i vína bych ti dala, ale obávám se, že chleba už došel...

    Klidný večer vám všem! H.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem dnes pekla chleba a je vynikající.Ten tvůj vyzkouším v týdnu))).

    OdpovědětVymazat
  16. Vlasti, myslím, že v starším Apetitu byla cibuláda i z bílé. Jen octy a vína bude lepší použít bílé. A chlebíček je ...taky mám ráda ořechy :o)

    Janičko, nepřej si vidět Adamův výraz... :o) Ale chlebíček mu chutnal...

    Příjemný večer! H.

    OdpovědětVymazat
  17. Teda Helenko, recepty zní neuvěřitelně. Teda ta cibulová marmeláda asi ji vyzkouším :-)
    Hezký večer, Alča

    OdpovědětVymazat
  18. Helenka moja zlatá,
    práve tu s manželom slintáme nad Tvojimi dobrotami, hlavne náz zaujala tá cibuľová marmeláda... momentálne má Jurko zápal pľúc, tak len tak z postele :-)
    Pozdravujeme aj šikovného manžela!
    Krásny večer!
    Srdečne zdraví A+J

    OdpovědětVymazat
  19. Ahojky Heli!!!!
    Tak teda tohle jsou docela neobvyklé a zajímavé recepty.Docela by mně zajímalo,ajk asi může chutnat ta cibulová marmeláda.
    Heli,přeju ti prima nový týden!!!!

    OdpovědětVymazat
  20. Heli, to vypadá báječně - oříškový chlebík miluju a marmeláda z cibule vypadá velice zajímavě jen netuším, jakou může mít chuť :) Ale jako celek i s tím sýrem to bude určitě výborné. Krásné dny Ti přeji. J

    OdpovědětVymazat
  21. Teda Heli, cibulová marmeláda..vypadá naprosto luxusně...zrovna jsem přemýšlela, čím bych o Vánocích potěšila tatínka..a vypadá to, že jsem na to už přišla. Děkuju:-)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Marti, to jsou naramne dobrutky! Chleba i marmelada vypadaji bajecne. Diky moc za recepty, preji ti krasny tyden, ahoj, Monika.

    OdpovědětVymazat
  23. Helenko,
    originální receptíky a lákavé fotečky !
    Nic naplat , láska prochází žaludkem ;-)
    Krásný sychravý týden :-)
    Ilona D.

    OdpovědětVymazat
  24. Heli, cibulova marmelada me moc zaujala. Myslim, ze ji vyzkousim, ale asi nejprve z polovicni davky. Preji ti krasny tyden, Katerina

    OdpovědětVymazat
  25. Helí, máš u mne na blogu maličkost .... Tina

    OdpovědětVymazat
  26. Helenko, věřím že sis to pořádně užila, i když to bylo v kuchyni. Cibulový džem vypadá zajímavě, třeba ho někdy vyzkouším. Jen budu potřebovat nějakého dobrovolníka na to krájení cibule :-) nebo že bych to dala za "trest".
    Měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
  27. To zní lákavě, tak ještě šikovného kuchaře, kuchařku... :-) Třeba to někdy vyzkouším... díky.

    OdpovědětVymazat
  28. Věruško, děkuji za návštěvu a ať vám chutná!

    Alenko, už dlouho jsem se na ně chystala a nezklamaly :o)

    Adrianko, Jurko, taky vás moc zdraví a děkuji za milý komentář! Cibuládu vyzkoušejte, dnes ji chutnal kamarád a skleničku si nesl domů :o)

    Všem příji příjemný večer! H.

    OdpovědětVymazat
  29. Blaničko, děkuji za milý pozdrav. Cibuláda je nasládlá, trochu je cítit to portské a nakonec pálivá, podle množství chilli...těžko se to popisuje, mít tě blíž, dala bych ti ochutnat.

    Jituško, chuť jsem se pokmoušela popsat Blance.
    Celek je trochu kouzlo nečekané, o to příjemnější. Děkuji za návštěvu!

    Jani, jako dárek pro chlapa je opravdu to pravé ořechové! Chilli se neboj, chlapi to snesnou :o)

    Mějte se moc hezky! H.

    OdpovědětVymazat
  30. Moni, a já děkuji za milou návštěvu!

    Ilonko, díky za milá slova a naprosto souhlasím, s dobrým jídlem jde všechno líp :o)

    Kači, taky jsem to zvažovala, ale ona se dost vydusí, z těch 2 kg je 8 skleniček (asi jako od přesnídávky). Budu ráda, když vám bude chutnat.

    Moc vás všechny zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  31. Tinko, moc děkuji!

    Věruško, říkala jsem si, že to bude v pohodě, červená přece tolik neštípe...chyba lávky! Najdi dobrovolníka!

    Marcelko, oba recepty jsou jednoduché, bez zákeřností :o), určitě by si je v pohodě zvládla, jen co budeš moci stát v kuchyni.

    Přeji příjemný večer! H.

    OdpovědětVymazat
  32. Helí, je něco, co Ty nezvládneš?:-o Právě sedím přepapaná u pc a ještě bych si dala říct! A jupí, přepnula jsem na Firefox, tak Tě můžu chválit zase i z domu;-)
    Papa šikulenko naše

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj Helenka, obidve mňamky sú pre mňa novinkou. Chlebík doma nepečiem, ja jem iba celozrnné pečivo a manžel biely chlieb. U nás ho pečú veľmi dobrý, no s orechami to musí byť lahôdka. A tá cibuláda, určite ju vyskúšam. Diki za skvelé recepty.
    S pozdravom
    Emily

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj Helčo, s tou cibulovou marmeládou jsi mě dostala. Mám z toho švihadla u pusy. Asi o ni začnu reálně uvažovat. Měj se hezky, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  35. Heli, děláš mi chutě :o) moc Tě zdravím !
    Hned bych Tvoji cibulovou marmeládku ochutnala...s kouskem chleba se sýrem a vínem to musí být opravdu velká delikatesa :o)
    Děkuji i já za receptík. Příště na cibuláku koupím hodně cibule :o)) Přeji hezký celý týden...
    Soňa

    PS: Já se zas chystám na jablíčka s křenem.
    Také velká dobrota...pa S.

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj Helenko, máš u mě na blogu překvapení.

    OdpovědětVymazat
  37. Helenko, vypadá to krásně, hned bych ochutnala... :o) Hezký den, Jana

    OdpovědětVymazat
  38. Milá Helenko, na tvých fotkách vše vypadá naprosto úžasně, tak to určitě také vyzkouším. Děkuji za perfektní recepty M.

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Helenka, máš u mňa ocenenie, prosím, prevezmi si ho.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  40. Helenko, přišla jsem tě nalákat k sobě na bloček. Čeká tam na Tebe překvapení :o) měj hezký den, Soňa

    OdpovědětVymazat
  41. Helenko,
    pokud víkend v kuchyni přináší takové "ovoce", tak to taky zkusím, v sobotu ráno nástup v zástěrce u kuchyňské linky ;-).
    Jsi moc velká šikulka!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  42. Martinko, snad ti bude chutnat :o)

    Šárko, úplně se tady červenám! Jsi zlatá, děkuji!

    Emilko, děkuji za milý komentář a trochu závidím, že se u vás dá koupit dobrý chleba, u nás se musí hodně hledat...

    Přeji vám hezký večer! H.

    OdpovědětVymazat
  43. Dittu, právě na tvůj komentář jsem byla hodně zvědavá! Děkuji!

    Sonička a já mám moc ráda jablečný křen, vždycky ho dělala babička, k ovaru na zabíjačce :o)

    Janičko, moc děkuji za ocenění!

    Janičko, děkuji za návštěvu!

    Mějte se krásně! H.

    OdpovědětVymazat
  44. Martinko, já moc děkuji za návštěvu a pochvalu!

    Emilko, Soničko, děkuji! Jste zlaté!

    Vivi, vyber hezkou zástěrku a půjde to samo :o)

    Mějte se! pa, H.

    OdpovědětVymazat