...velikonoční ohlédnutí...

pondělí, dubna 25, 2011

Krásný sváteční večer všem!

Velikonoční svátky máme téměř za sebou, dovolím si malou rekapitulaci. Zahájili jsme je sobotním výletem na hrad Křivoklát, kde se konaly tradiční velikonoční trhy.




A pak, z rušného tržiště, na zámek do Lán. Pan prezident nás na kávu sice nepozval, ale i tak, zámecký park je místo, které člověka po duši pohladí, zvlášť, když bylo tak nádherné počasí. Zvu vás na procházku. Začneme u zámeckého skleníku,


 pokocháme se pohledem na zámek,


jednu z alejí,


a  tady je zámecký rybníček.


A speciálně pro vás, nádherná pumpa.


A doma se pak zdobila vajíčka. Tady mi dovolte zavzpomínat si. Jsem malá holka, je pár dní před Velikonocemi a jedeme za pratetičkou Miládkou. Ta sedí u kamen na dřevo, na plotně plechová mistička od krému na boty, v ní se rozehřívá včelí vosk a tetička zdobí vejce. Je to už hodně dávno, nepamatuji si její obličej, ale její ruce. Už tenkrát mě fascinovaly. Síňku měla plnou plat s vařenými vejci, popsanými jmény příbuzných a sousedů a zdobila a zdobila.
A tak, na tetinu památku a z lásky k vůni včelího vosku, pokouším se o to taky. Vždycky mi bylo líto ten vosk oškrabat, a tak vařím vejce v cibulových slupkách a pak je zdobím voskem. Jen škoda, že mi Miládka už nemůže poradit...


A děláme, tedy spíš Terka, také pár vajíček s rostlinkovou batikou.


A nakonec bych chtěla moc a moc poděkovat. Zuzce http://zcdl.blogspot.com/ za nádhernou gratulaci,


a Jarce  http://redneval-redneval.blogspot.com/ za úžasného ušáčka! Holky moje, jste vážně zlaté! Děkuji!


Všem vám přeji krásný večer a pohodový vstup do dnů všedních.
Helena

You Might Also Like

23 komentářů

  1. Ahoj Heli!!!!
    Tak vidím,že sis Velikonoce taky pěkně užila.
    Tvoje vajíčka mají prima barvičku,no a dárečky jsi dostala moc krásné!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, krásně jste se měli..Křivoklát jsem dosud nenavštívila, tak děkuji za takovou malou virtuální procházku...a zdobení s voskem není zrovna jednoduché, ale tvoje vajíčka jsou povedené a krásné...:) Hezký večer. Peťa ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Heli, Velkonocne sviatky za nami...vylety tiez...urcite si si to uzila....muselo to byt pekne na tych trhoch...aj si si nieco kupila? Ja som sa tiez teraz vratila zo 4 dnoveho vyletu...hadam sa dostanem aj k zverejneniu fotiek :), pa

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Heli,
    tvé "velikonoční ohlédnutí" je více než krásné...
    Určitě jste si to užili, bylo krásné počasí. O tradičních trzích vím... je to pár kilometrů, přes vesničky, od nás. To kdybych věděla, tak jsem vás všechny pozvala pod pergolku na kafíčko :o))Vajíčka zdobená voskem dělá(vala)naše sousedka a naše dívky když chodívaly je vždy vykoledovaly. Jsou nádherná...jako ty Terezčiny batikované. Vajíčka v cibuli také barvíme a pak si je každý dozdobí vším možným a přeleští sádlem, aby se leskly. Děkuji za krásný příspěvek,fotky,virtuální procházku a nádherné povídání...také za krásné řádky a přáníčko u mne. Dárečky jsi dostala moc krásné a já už jen přeji krásný sváteční večer a posílám pozdravení i Terezce a přeji dodatečně všechno nej...k narozeninám!
    Mějte se krásně, Soňa

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Helčo, na Křivoklátě je krásně, občas tam jezdíme na výlet, neb to máme kousek, Park v Lánech je taky moc pěkný. Z fotek je vidět, že jste si to hezky užili.
    Co se týče sundavání vosku z vajíček, nejlépe se mi osvědčil nahřátý hadr na kamnech a tím to postupně stírat. Při seškrabování vždycky ujede ruka a poškodí se barva a na voskovém ornamentu to je stejně vidět.
    Dobrou noc, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  6. Blani, děkuji a milou návštěvu! Ta barva, to je jen ta cibule.

    Peti, ty to máš na Křivoklát opravdu "kousek" cesty, ale až vám to někdy vyjde, stojí za to. A vajíčka, jsi tolerantní, je co vylepšovat :o)

    Zuzanko, děkuji za návštěvu, těším se na tvoji reportáž! Koupila jsem si levandulová mýdla a takové ty jako starodávné dřevěné kolíčky na prádlo :o)

    Mějte se krásné, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  7. Soničko, moje zlatá, musím přiznat, že jsem na tebe hodně myslela, máte u vás moc krásně! Určitě se ještě vrátíme! Děkujeme za pochválení (sádlem je mastíme taky) a Terka za přání. Moc se těším, až se jednou setkáme!

    Dittu, i tobě jsem věnovala vzpomínku, dýchali jsme stejný vzduch :o) Bylo to moc hezké, v Lánech jsme stihli i Muzeum závodních vozů, to si Adam užil!

    Příjemný večer a hezké dny, moc zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Helenko, krásný čas velikonoční dýchá z Tvých fotek.Měj se nádherně! Sluníčkový čas přeje Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  9. Přidávám se k Dittě, na Lánský zámek koukám z okna(Stochov)a Křivoklát je od nás 12 km.Z počátku trhy byly pěkné i ty adventní.Chodilo tak akorát lidí,ale teď už je to tlačenice :o)Ale je fajn,že jsi k nám nakoukla a líbilo se ti.Krásný ještě velikonoční čas Mokopa

    OdpovědětVymazat
  10. Mila Helenko,
    krasne velikonocni ohlednuti jsi nam pripravila. Na Krivoklate jsme kdysi byli ze skolou, ale je to tak davno, ze si nic nepamatuji. Urcite duvod, proc se tam znovu podivat. A ty kraslice se vam moc povedly! Darecky jsou uzasne!
    Preji krasny slunecny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  11. Helenko,
    krásný výlet jste si udělalali.
    Mohla jsi se u nás klidně zastavit na kávu.
    Z Křivoklátu už je to k nám kousek.
    Vajíčka máš krásné,moc se ti povedly.
    Přeji krásné dny.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko,děkuji za fotečky z výletu.Ještě jsem nebyla ani na Křivoklátě ani v Lánech ,tak jsem se ráda podívala na krásné záběry.
    Přeji nádherný den.Alena

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko,
    fotečky nádherné. Musel to být úžasný výlet!Překrásné dárečky tiše závidím:-) a kraslice máte moc pěkné.Šikulky!

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Helenko,
    tak je už po svátcích.....
    Určitě jste je měli krásné!
    Křivoklát a Lány - to je bezvadný výlet!!
    A vajíčka-krasličky se Vám moc povedly.
    Zuzka dělá úžasné pohlednice!!
    A ušáčka pozdravuj!!! :o)))
    Krásný den
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  15. Vladěnko, děkuji za milou návštěvu!

    Mokopko, krásně u vás opravdu je! Na hradě bylo lidí opravdu hodně, bylo krásné počasí...spíš mě zklamal prodávaný sortiment, kdyby tak byl trh blogařek, to by byla krása!

    Kačenko, musím přiznat, že já tam byla poprve. Je tam moc krásně, ráda se vrátím! A moc děkuji za pochvalu!

    Mějte krásné jarní dny, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  16. Petruško, děkuji za pochvalu i pozvání - netušila jsem, že to je i tvůj kraj! Moc jsme si to užili!

    Alenko, děkuji za návštěvu! I pro mě byla obě místa premiérová, ale věřím že bude i repríza!

    Hezké odpoledne, moc vás zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  17. Andrejko, děkuji za návštěvu a milá slova!

    Jaruško, děkuji za návštěvu! Sváteční dny máme za sebou, byly trochu hektické, vždycky toho chci hodně stihnout...ale povedly se!

    Mějte příjemné sluníčkové dny, H.

    OdpovědětVymazat
  18. Heli, jarmark musel být super. A musím pochválit vajíčka, jsou moc hezké-takové jednoduché, přesně jak mám ráda. Letos jsme nějak nestíhali a tak vajíčka nebyly...teda, já jsem je nedělala. Naštěstí máme neuvěřitelnou babičku, která stíhá všechno i za nás:-) Tak krásný zbytek dne. Jana

    OdpovědětVymazat
  19. Helenko- krásný Křivoklát i Lány, určitě jste si to úžasně užili. A vajíčka jsou překrásná-vosková i batikovaná, ty s voskem mám taky ve "škatulce"-co bych jednou chtěla zkusit:)Krásné dny!! Radka

    OdpovědětVymazat
  20. Helenko, moc hezky jste si užili velikonoce. Vajíčka máš moc krásná! a dárečky jsou taky hezoučké, určitě musely udělat radost;-). Pěkný večer

    OdpovědětVymazat
  21. Jani, děkuji za návštěvu! Já už babičku dávno nemám, užívej si! Taková babička je požehnání!

    Raduško, díky za milá slova. Až jednou vysypeme ty škatulky na hromadu a uděláme všechno, co bychom chtěli...to bude něco :o) Já nemám škatulku, ale nejmíň truhlu!

    Peti, děkuji! jsi zlatá!

    Pohodový večer, moc vás zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  22. Nádherné fotky, krásná vajíčka, suprový výlet.

    OdpovědětVymazat
  23. Amélie, děkuji za milou návštěvu!
    Měj se hezky, H.

    OdpovědětVymazat