...jarní Londýn...

pátek, března 11, 2011

Krásný páteční podvečer!

Tak jsem zase tady. Jarní prázdniny jsou skoro u konce, tentokrát jsme je nestrávili na horách. Jak jsem se už zmínila, slavila moje maminka 70. narozeniny a kromě oslavy jsme jí chtěli dát taky pěkný dárek. A když jsme ho vymýšleli, řekla naše Terka: "tak vezmeme babi do Londýna" a bylo to :o). Máma je z generace, která mohla o návštěvě "západního" světa jen snít, a tak jsme měli velkou radost, že jsme jí jeden sen splnili.
Její "to jsem si nemyslela, že to uvidím na vlastní oči" bylo velkou odměnou.
A tak mi dovolte pozvat i vás na chvilku do Londýna.

Zahrada kostela st. Paul's v blízkosti slavné tržnice Covent Garden


Lavičky s úžasnou patinou, každá někomu věnovaná


Socha v blzkosti kostela


Malý park nedaleko Soho


Londýské metro je nejstarší na světě. Je to místo velmi hektické, ale i půvabné a plné historie.


Pohádkové krásná viktoriánská stavba st. Pancres byla v roce 1960 určena k demolici, nakonec se však zachránila, za obrovskou částku zrekonstruovala a nyní je nazývána nejkrásnějším nádražím na světě. Má spoustu komerčních prostor a dokonce i byty - to by bylo bydleníčko. Hotel jsme měli kousek, tak jsem si tu nádheru dosytosti užila.


a tady detail hodin


Hyde park nás přivítal spoustou rozkvetlých narcisů. A nejen on, všude truhlíky s jarními cibulovinami, už zelená tráva,...


A tady londýnská klasika - Westminsterský palác a Big  Ben. Věž byla postavena po požáru paláce (1834) podle návrhu Charlese Baryho a je vysoká 96,3 m


a socha Olivera Cromwella z druhé strany paláce


Tak, to je pro dnes z Londýna všechno, myslím, že nás už trochu bolí nohy :o), ale byla to nádhera!
Mějte se krásně, užijte si víkend.
Zdravím, Helena


You Might Also Like

39 komentářů

  1. Ahoj Heli!!!
    Tak ještě stihnu napsat komentář
    na Tvůj fantastický příšpěvěk..
    Myslím, že to bylo krásné spojení -
    dárek pro maminku a zároveň prázdniny!! :o)))
    Určitě máte krásné zážitky a obzvlášť Tvoje maminka. Fotky jsou moc hezké :o)))
    Pokochala jsem se :o)))
    Překvapila mne hodně ta zeleň!!!
    Heli, měj se moc hezky,
    krásný víkend
    a já letím!!! :o)))

    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Jaru, ty si báječná! Máš balit a mít cestovní horečku! Bylo to opravdu super, mamka všechno zvládla a užili jsme si to. Zeleň nás taky překvapila, stejně jako 4 dny sluníčka (i když byla zima). A zapomněla jsem napsat, fotil Adam :o)
    Šťastný let a krásné zážitky!
    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko,krásný dárek...
    Zážitek je dárek nad dárky :) fotečky jsou nádherné a ty narcisky mě úplně dostaly ... bože jak já se těším... dneska jsem kupovala macešky do květináče, když je tak nádherně , tak ať máme jaro před vchodem :)))
    Krásný víkend celé rodině


    Pa pa pa Lucka

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Helčo, tak trochu, ale vážně jenom maličko, ti závidím. Podle fotek jste měli nádherné počasí a fotky máš vydařené. Já jsem byla v Londýně hrozně dávno, ale manžel už mluví o tom, že tam musíme brzo vyrazit. Tak uvidím, snad to vyjde. Pěkný zbytek večera. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, krásné anglické předjaří.Moc jsem si vychutnala báječnou atmosféru fotek.Mám Anglii ráda.Mám tam část rodiny a miluju atmosféru téhle země.Jistě maminka dostala ten nej dárek! A já myslím, že ty zážitkové, co pohnou naším srdíčkem a člověk je mám hluboko v mysli, jsou dárky nejkrásnějšími!
    Hezký víkend! :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Helenka, ďakujem za sprostredkovanie nám zatiaľ len túžiacim:) Z8bery sú nádherné a ako darček skvelý nápad a oceňujem mamku, že ho prijala. Nie všetci seniori sú ochotní "vytiahnut päty" z domu:)
    Gabi

    OdpovědětVymazat
  7. Čoveče ale počasí vám vyšlo ideální, zdá se! Krása, všechno je, jak má být.o) Trojgenerační výlet za hranice všedních dní, to je fakt dokonalost. Fotky vypadají moc dobře, lavičky a metro-kachle bych brala domů:o) Vítej doma! J.

    OdpovědětVymazat
  8. Heli, uzasna vec....vziat maminu na takyto vylet...urcite ste si to uzili...parada

    OdpovědětVymazat
  9. Helenka, nikdy som Londýn nenavštívila, mesto ako také vo mne vyvolávalo ponurú náladu, asi ako symbol sychravého londýnského počasia. Dnes, vďaka Tebe a Tvojim fotografiám, som pochopila akú nádheru ukrýva a priznávam láka ma...
    Ozaj originálny nápad pre darček. Pripájam sa ku Gabike, že obdiv patrí aj babine, za odvahu v svojom nádhernom veku. Babina je iste čipera ;-P

    Ďakujem za sladký komentík na blogu ;-)*

    OdpovědětVymazat
  10. Helenko, to je nádhera! Krásný výlet a fotky. Pěkný víkend, Lenka

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Helenko, krásný dárek jste pro maminku vymysleli. Je fajn, že Vám vyšlo počasí a užili jste si to. Nádherné fotky, snad taky někdy vyrazíme až děti trochu povyrostou, aby si to taky užili.
    Krásný víkend
    Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko, diky za krasnou prochazku Londynem! Maminka bude mit nadherne vzpominky, musi to byt jeste ciperka, vydat se v 70 na takovy vylet:) Dodatecne ji preji vse nejlepsi a hlavne hodne zdravicka do dalsich let. Pa, Monika.

    OdpovědětVymazat
  13. Lucinko, děkuji za krásný komentář. Londýn mě hodně jarně naladil, zítra jedu pro ty macešky :o)

    Dittu, určitě zase vyrazte, sama víš, že to stojí za to. Londýn má opravdu neopakovatelné kouzlo.

    Vladěnko, děkuji za milá slova! S dárkem jsme se opravdu trefili, myslím, že z něj mamka bude ještě dlouho žít (konec konců, já taky).

    Krásný víkend vám všem, moc zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  14. Gábinko, jsem ráda, že se ti fotky líbily. Mamka je naštěstí zdravotně vpořádku a výlet si parádně užila. Mám z toho velkou radost.

    Jani, 4 dny a ani kapka deště! Lavička bohužel nešla narvat do kufru, taky bych jí brala. Adam to focení v metru naštěstí přežil a dav ho neušlapal :o)

    Zuzko, užili. Čas tak rychle běží a takové společné chvíle jsou hodně vzácné!

    Mějte krásné dny, má být jaro! pa, H.

    OdpovědětVymazat
  15. Gábinko, i já měla před první návštěvou takové představy. V Anglii sice prší docela často,ale jinak, než u nás, tam je vlastně všechno trochu jinak a opravdu stojí za to, vidět to. Mamka je super, zvládla toho opravdu hodně, on stačil jen let (letěla poprvé), ale je ráda, že měla tu odvahu. A já taky.

    Leni, děkuji za návštěvu! Pochvala fotek od tebe je cenná, fotil Adam.

    Jani, máš pravdu, užili jsme si. Město má úžasnou atmosféru, je plné zeleně, vstřícných lidí, úžasných staveb,...

    Mějte hezké dny, zdravím. H.

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Helenko, jsem tady jako myška...pěkně potichoučku, ale vše sleduji :o) Stále ještě ležící, ale konečně už bez velkých teplot a tak musím napsat alespoň pár řádek. Moc krásné jarní anglické fotečky, z kterých doslova sálá nádherná atmosféra. A ty narcisky... Pro maminku jste vymysleli opravdu krásný dárek. Užila si ho i se svými nejbližšími a bude mít nádherné vzpomínky. Od srdíčka Vám všem přeji ještě hodně tak krásně strávených společných chvil. Helenko, maminka je skvělá, vitální... a já si dovolím ji ještě jednou popřát do dalších let jen to nejlepší, hlavně hodně zdravíčka! Užívejte si krásných slunečních dní! Děkuji za skvělý virtuální výlet a moc moc zdravím, Soňa

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj Heli,
    lepší darček ste s Terkou ani nemohli vymyslieť...
    Aj ja mám rada Londýn, bola som tam pred 2 rokmi a hodlám sa tam vrátiť, i keď angličtina nie je moja silná stránka, aspoň nie zatiaľ ... :-(
    A musím pochváliť fotky, sú krásne, aj počko Vám vyšlo super.
    Srdečne zdraví,
    A.

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Helenko.Musím uznat,že jste vybraly nádherný dárek.Maminka musela mít velikou radost....Prohlídku jsem si užila,fotečky jsou nádherné.Helenko měj se moc dobře.Lena

    OdpovědětVymazat
  19. MILÁ HELENKO,
    NÁDHERNÝ DÁREK PRO MAMINKU A ZÁROVEN SPLNĚNÝ SEN TO JE ÚŽASNÉ.KRÁSNÉ FOTEČKY Z NÁDHERNÝCH PRÁZDNIN.
    PŘEJI KRÁSNÉ SLUNÍČKOVÉ DNY PLNÉ POHODY.
    ADÉLA

    OdpovědětVymazat
  20. Moni, moc děkuji za pozdravy, pochvaly i přání pro mamku. Ťukám tady do dřeva, zdraví jí složí a tak jsme do toho šli. Měla obavy, ale nelituje, naopak, užila si to a má na co vzpomínat :o)

    Soničko, moc děkuji za návštěvu a přeju rychlé uzdravení, zahrádka na tebe jistě čeká, dneska bylo jaro!
    Moc ti děkuji za krásná slova, cítím to stejně a děkuji za každou takovou společnou chvíli a nemusí být v Londýně...ale bylo tam nádherně!

    Příjemný večer a hezkou neděli, moc zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  21. Adrianko, díky za milá slova. Nápad se zdál zpočátku trochu šílený, ale všechno dopadlo báječně a užili jsme tu atmosféru, památky i obyčejné, neobyčené ulice naplno. Je to úžasné město a fotil ho Adam!

    Leničko, děkuji moc. Jsem ráda, že se ti v Londýně líbilo, myslím, že bude ještě druhý díl :o)

    Adélko, i tobě díky! Bylo to báječné, nejen pro mamku, i pro nás, zítra bude rodinné prohlížení fotek a videa, už se těším :o)

    Moc vás zdravím, mějte se krásně! H.

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Heli!!!
    Jsou to moc krásné fotky plné historie.
    Určitě jste si ten společný výlet všichni užili a jste plní zážitků z cestování!!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Krásné cestování na Tvém blogu - děkuji :o) A maminka je statečná a skvělá ženská, když zvládla takový výlet. Musí být nadšená a plná dojmů. Přeji vám veselé rozjímání nad fotografiemi a vzpomínkami. Pěknou neděli, Martina

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Helenko, to musel být krásně strávený čas...krásné fotky, děkuji, že jsi se s námi o ně podělila....maminka musela být moc ráda...Krásnou neděli přeji. Peťa

    OdpovědětVymazat
  25. Helenko, fotky jsou úžasné, určitě jste si výlet všichni užili, ta zeleň-to je balzám pro oči. Zdravím
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  26. Blani, děkuji za návštěvu, máš pravdu, jsme plní zážitků.

    Martinko, děkuji za milá slova a máš naprostou pravdu, mamka je holka statečná, taková "poznávačka" je náročná i pro mladšího. Ale nelituje, dneska jsme si užili video a fotky :o)

    Pohodový večer a zítra klidné pondělí! H.

    OdpovědětVymazat
  27. Petruško, díky za návštěvu a milá slova. Cestuju moc ráda a ne tak často, jak bych chtěla :o)

    Marcelko, je to fakt nádhera, narcisky kvetou, kam se podíváš, i některé stromy a keře a je tam zelená tráva...prostě nádhera!

    Mějte krásný večer, moc zdravím H.

    OdpovědětVymazat
  28. Helenko, v londýně muselo být nádherně, jaro je tam přece jenom dřív než u nás. Před pár lety tam byla dcera, taky takhle na jaře a přivezla mi spoustu krásných fotek, takových jako jsou ty tvoje.
    Snad se toho vytouženého jara taky dočkáme.
    Přeju ti krásný týden Vlasta :)

    OdpovědětVymazat
  29. Helenko,
    moc krásné fotky z Londýna! Věřím, že to byl zážitek pro maminku i pro tebe.
    Přeji hezký start do nového týdne :o)
    U nás svítí sluníčko a děti mají prázdniny, tak si konečně užíváme jarního počasí :o)
    papa
    L.

    OdpovědětVymazat
  30. Ďakujem Helenka, za krásnu mini prehliadku Londýna, mamka mala určite radosť, moja dcéra žije v Anglicku a stále ma volá na návštevu, ale ja nemám odvahu, možno v tomto roku :-))
    srdečne pozdravujem
    Emily

    OdpovědětVymazat
  31. Helenko,
    z Vasi male reportaze voni dalka. Clovek by si nejradi obul toulave boty a nekam odjel. Mimochodem opravdu podarene fotky. Preji krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  32. Jééé Londýn, Heli závidím...hned bych jela...na výšce jsem tam jezdila hrozně často, je to taková moje srdcovka(a dalších asi 5 měst:-)).Musela to být paráda. Krásný den. Jana

    OdpovědětVymazat
  33. Vlasti, děkuji za milá slova! Londýn nás naučila milovat naše dcera, chvíli tam žila.

    Lucinko, díky za návštěvu a má pravdu, je to zážitek, budu z něj žít dost dlouho :o)

    Emi, rádo se stalo a pokud mohu radit - zabal kufry a leť! Je to jiný svět, mnohdy hezčí než ten náš!

    Krásné odpoledne vám všem, H.

    OdpovědětVymazat
  34. Kačenko, děkuji, moc se snažím, aby voněla :o) Fotil můj syn Adam, pochvalu ráda vyřídím!

    Jani, taky si myslím, že musí každého chytit za srdce. Objevila jsem ho teprve na podzim, a už mě má :o)

    Mějte hezké odpoledne, zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  35. Moc povedená reportáž!
    Díky za předvedení Londýna v tom nejlepším světle :-) doslova a do písmene.
    Dana

    OdpovědětVymazat
  36. Dano, děkuji! Snažili jsme se my, i Londýn :o)

    Moc zdravím, H.

    OdpovědětVymazat
  37. Jůůů, to je teda dárek panečku! To bych si taky dala líbit. Londýn je jedno z mých "vysněných" měst, spolu s New Yorkem a Paříží určitě nejmilejší trojka, kterou bych chtěla poznat...Jeli jste sami na "vlastní pěst" nebo jako nějaký poznávací zájezd přes cestovku? A na jak dlouho? Závidííím:-), ale samozřejmě i přeju;-)

    OdpovědětVymazat
  38. Peti, díky za návštěvu. Ano, letěli jsme sami, cestovky a jejich program mě moc neoslovuje :o)
    Naše Terka tam loni 4 měsíce žila, byla skvělou průvodkyní. Tentokrát jsme tam byli 4 dny. Krásné dny!

    Pa, H.

    OdpovědětVymazat
  39. Heli, tak to je super, když jste měli takovou průvodkyni;-). Já právě mám vysněný dovolený - Anglii s Londýnem, k tomu Skotsko a Irsko a druhou pak Skandinávii. Tak věřím, že si tyhle sny taky postupně splníme a podíváme se tam:-)

    OdpovědětVymazat