...čas nezastavíš...

pátek, října 11, 2024

Příjemný večer, vážení!



V srpnu oslavil manžel kulatiny. Ani jeden z nás nemáme rádi veliké oslavy, ale šedesátka se oslavit musí. Rodinná oslava byla na konci srpna. Obědvat jsme byli v restauraci, pak následoval přesun k nám. Muž si na dorty úplně nepotrpí, ale oslava bez něj - to by fakt nešlo. Už po několikáté jsem upekla andělský dort .
Je moc dobrý a jeho velkou výhodou je, že se dá připravit předem a uložit do mrazáku. Stačí ho pak hodinu před podáváním vyndat. To se vzhledem horkému počasí a náročným pracovním i společenským povinnostem opravdu hodilo. Ráno jsem jen namarinovala fíky v amaretu a dort dozdobila.


Protože nás bylo na jeden dort celkem dost, připravila jsem ještě takový mini sladký bufet. Povedl se, měla jsem z něj radost, ale fotku opravdu nemám - malé pavlovy, panna cotty, nepečené kuličky a čokoládovou pěnu. Ve stařičkých mocca hrnečkách vypadala dobře.


No a když jsou zákusky, měl by být i chlebíček, že. Ten byl poněkud netypický :o) Tolik number cake jsem upekla a manžel by ho nedostal... 
Den předem jsem upekla toastový chléb jako placku na plech. Připravila jsem dvě pomazánky - z lučiny a pěnu z gorgonzoly. No a pak už jsem si trochu hrála...


Dárků bylo hodně, za všechny tady budu prezentovat část toho od rodiny manželova bratrance - vše se týkalo roku 1964, dokonce dostal i noviny ze dne, kdy se narodil.


Dárek pro mého chlapa je vždycky trochu oříšek. Co potřebuje, to si koupí... Ale kulatiny chtějí prostě něco s velkým N.
Lámali jsme si s dětmi hlavu už od jara. Adam pečlivě sledoval sociální sítě a těšil se na novou desku Davida Gilmoura z Pink Floyd. Jaké bylo jeho nadšení, když zjistil, že bude i koncertní turné. Po tolika letech... To by byl dárek pro tátu - koncert v Londýně. Snažil se opravdu moc, ale lístky do Royal Albert Hall se mu koupit nepodařilo. Zmizely za pár vteřin. Zklamaní jsme byli moc, ale jen pár dní. Na koncert do Říma se to povedlo.
A tak jsme první říjnové dny prožili v Římě. Lístek jsem dostala i já k svátku a narozeninám :o).
Celé to má ještě jedno malé kouzlo. Manžel už totiž na Pink Floyd byl - před 30 roky na Strahově. Lístek jsem mu tenkrát koupila k třicátým narozeninám za tehdy nevídaných 640 Kč. Byla jsem na mateřské, za koncert to byla suma...


Řím vám určitě ukážu, ale teď tedy ten středeční večer 2. října. Míříme na koncert, přes ostrov Isola.


David Gilmour má zjevně pro antické amfiteátry a sportoviště slabost. Koncertoval v Pompejích, v Pule. Tentokrát si vybral Circus Maximus v Římě.


Koncert byl... Jak popsat, když zažijete něco, po čem si člověk ani netroufal toužit a snít... Panu Gilmourovi je 78. Jenže když vezme do ruky kytaru...


Předkapela nebyla. Prostě přišel a začal hrát. Žádné řeči, jen hudba. 
Neviděli jsme nacvičené koncertní divadlo jako od Rogera Waterse, byl to úžasný živý koncert. Průřez Gilmourovy tvorby - Pink Floyd i písně ze sólových desek. Na nové desce je píseň, kterou skvěle zpívá jeho dcera Romany. To s jakou láskou se na sebe táta s dcerou dívali bylo velmi dojemné.


Jo, a pro vás, znalce - Comfortably Numb byl přídavek. Slyšet dechberoucí kytarové sólo této písně na živo a od autora... Byl to opravdu večer snů. 


Poklonu nutno vyseknou i italským organizátorům, vše klapalo jako mělo, žádný chaos a zmatek. Přece jen pobývání v davu mi dobře nedělá, ale tady to bylo pod hvězdou římskou oblohou...
Je jedna v noci, jdeme spát. Ani moc nemluvíme. Doznívá v nás ten zážitek. A dlouho doznívat bude.


Na závěr přidávám ještě dvě fotky půjčené z Fb paní Polly Samson, manželky pana Gilmoura. Přece jen měla na focení lepší pozici...



Sněte a věřte! Nikdy nevíte...

Vaše Helena

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Heleno, především dodatečná gratulace manželovi ke kulatému výročí. Občerstvení si připravila moc pěkné. A dárek jste si museli náramně užít.

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko,na takové šedesátiny manžel nezapomene.Těch dobrot, jsi neuvěřitelně šikovná a nápaditá.
    A koncert Pink Floydů v Římě,neskutečné.My jsme byli na Pink Floydech před mnoha lety v Praze na Strahově.Máme je rádi,krásná hudba a nádherné texty.Teď si pouštíme jejich koncerty na Youtube .To je hudba našeho mládí.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko to muselo být velké překvapení pro manžela dostat takový dárek. Věřím, ze je to zážitek na hodně dlouho. Dort i chlebíčky jsou úžasné, jsi v tom jednička! Dodatečná gratulace s přáním pevného zdravi.
    Hezký víkend, Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Přidávám se, Helenko, ke gratulantům, přeji tvému manželovi především pevné zdraví. Těch dobrot! Řím a hudební zážitek, to bude doznívat dlouho. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat