...zapečený chřest...
pátek, května 08, 2020Krásný sváteční den všem!
Doba chřestová je tu. Bílému chřestu jsem zatím na chuť nepřišla, ale ten zelený prostě miluji. Tu křehkost, svěžest...
Recept je velmi jednoduchý. Dáme vařit oloupané brambory, pár minutek před dovařením do vody vložím nejsilnější části chřestu (oloupané, je-li to potřeba). Vyškvaříme slaninu (třeba anglickou) pokrájenou na kostičky. Nastrouháme čedar.
Uvařené brambory trochu rozšťoucháme, vmícháme kousek másla a pár lžic smetany, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem. Přidáme kolečka jarní cibulky, slaninu bez vyškvařeného tuku, asi polovinu strouhaného sýra, promícháme a přesuneme do zapékací mísy, kterou trochu vymažeme (třeba tím tukem ze slaniny).
Vrch pokladem křehkými tyčinkami chřestu a posypeme zbylým sýrem. Zapečeme asi 30 minut v troubě na 180 stupňů.
Recept píšu bez uvádění množství, ale každá víme, kolik brambor uvařit do zapékací mísy. Chřestu byl svazek, sýra cca 150 g.
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
36 komentářů
Ahoj Heli- tak teď bych si Tvůj chřestový ! dala a s chutí!! chřest mám moc ráda!
OdpovědětVymazatTvůj barokní výlet na 1.máje je krásný a myslím, že sis jej krásně užila!!
A nejvtipnější je poznámka Adama- co se bude vařit..:o)) salát vypadá náramně- mňam.
Přeji ti krásné květnové dny, užívejte a mějte se hezky Jarka
Ahoj Jaru! moc děkuji za milá slova! Už se těším, až se zase budeme moct volně pohybovat, i když to chce "myslet hlavou"...
VymazatAdam dnes poprvé učí, odpoledne ho vezeme do Prahy, zatím si to nedovede představit, tak uvidíme...
Měj příjemné dny, H.
Já se musím přiznat, že chřest jsem měla jen párkrát v restauraci. Doma jsem ho ještě nikdy nedělala. Ale tvůj recept vypadá zajímavě.
OdpovědětVymazatHezký prodloužený víkend
Stáňo, bez to jako inspiraci, třeba přijde chvíle a vyzkoušíš!
VymazatPřeji pohodové pondělí, H.
Helenko milá tak nějak jsem si uvědomila,že jsme ho ještě letos neměli. Měli bychom to napravit. Ten váš vypadá úžasně. Posílám mnoho pozdravů a krásné dny ti přeji. Z💙
OdpovědětVymazatZdeničko, moc děkuji a moc a moc zdravím k vám domů!
VymazatMějte hezké dny, H.
Helenka,
OdpovědětVymazatTvoj recept je veľmi zaujímavý a veru by aj nám chutil :-) My sme tento rok ešte nemali špargľu, ale máme radi obe, aj bielu, aj zelenú. Musím sa po nej poobzerať...
Prajem krásny, slnečný víkend, u nás má byť až 27 C, tak uvidíme.
Pá,
A.
Adinko, určitě to ještě stihnete napravit a chřest si užijete. Počasí se u nás má pokazit, snad bude jen pršet a ne mrznout.
VymazatMěj příjemné dny, H.
Helenko,myslím,že si koupím chřest.Na tvůj recept jsem dostala chuť.Chřest jsme si daly jednou s děvčatama v restauraci a chutnal mi.Kolikrát na něj v obchodě koukám,ale nikdy mě nenapadlo ho koupit.Recept vyzkouším,jsem pro nové recepty.Děkuji.
OdpovědětVymazatMěj hezký víkend
Jituško, je to sezónní zelenina, ráda si ho v tomto čase dopřeju.
VymazatSnad bude chutnat i tobě!
Měj hezký den, H.
vyzkouším,chřest jsem měla jen jednou,Sv.
OdpovědětVymazatRáda, jsem inspirovala, Světlanko!
VymazatMěj příjemný den, H.
Přeji hezký víkend))))
OdpovědětVymazatChřest máme moc rádi, ale bohužel jsem na něj letos ještě nenarazila.
A o letošní chřestové slavnosti přijdeme.
Tak zase za rok) Eva
Evi, já ho koupila v Bille, právě ho vykládali, byl moc dobrý!
VymazatMáš pravdu, přijdeme o spoustu akcí...
Měj pohodový den, H.
Helenko, vypadá to velmi chutně. Jednou jsem chřest koupila, uvařila polévku a doma nechutnalo!! Takže to mne trochu odradilo od dalších receptů :-))).
OdpovědětVymazatMěj pohodové dny.
Ála
Alenko, děkuji! Polévku z chřestu vařím pravidelně, respektive chřestový krém, trocha parmazánu navrch a u nás chutná všem.
VymazatI tobě přeji jen hezké dny, H.
Chřest jsem hlavně jedla v zahraničí a vždy to byla laskomina.
OdpovědětVymazatMoje domácí kuchařské ambice v tomto směru pohořely, jednou byl moc měkký, jednou tvrdý.
Polévky mne neoslovila, ale problém bych hledala jinde, inovace si nutno pustit do života a nebojovat. Zkusím, miluji brambory, třeba se povede.
Protože jsem měla zrovna dneska být v malé vesničce Cheddar v Anglii, možná právě dnes jsem o chřestovou delikatesu přišla :-(
Simi, já poprvé myslí taky.
VymazatTenhle recept se asi povede vždycky, bude mi ctí, když ho vyzkoušíš.
Chápu ten smutek, my měli jaro tak rozplánované, jak tady, tak venku...
Měj příjemné dny, H.
Chřest jsem jedla jenom jednou kdysi v Praze. Chutnal mi. Do domácí kuchyně jsem ho nezařadila, ani nevím proč. Tvůj receptík vypadá dobře,třeba se odhodlám a zkusím.
OdpovědětVymazatHezký den, Helenko!
Hanka
To mi dělá radost, Haničko!
VymazatMěj hezký večer, H.
Helo, chřest jsem ještě nejedla a tak ani nevím, jestli by mi chutnal. Zatím mne moc neláká, ale koláč vypadá báječně. Ten bych asi ochutnala.
OdpovědětVymazatPřeji Ti fajn víkend. D.
Dášo, je pravý čas ty vyzkoušet!
VymazatDěkuji a přeji příjemné dny, H.
Helenko, letos jsme ještě chřest neměli. Už se na něj chystám, snad ho stihnu. Měj pěknou neděli.
OdpovědětVymazatMarti, určitě to stihneš!
VymazatUžij si hezký večer, H.
Helenko, vypadá to velice zajímavě. Můj muž chřest nemusí, já ho miluju. A je to dilema, vařit jen pro sebe mě nebaví.
OdpovědětVymazatHezké dny.
Alenko, tohle chápu, to je dilema v nejedné rodině. Manžel je v pohodě, rád ochutnává nové, my máme konzervativního syna. Ale na tomhle obědě si nakonec taky pochutnal :o)
VymazatMěj hezký večer, H.
Helenko ten koláč vypadá náramně. Já jsem chřest ještě nikdy nejedla. Nikdy mě to nelákalo, protože neznám jeho chuť, ani úpravu. Po Tvém receptu ho možná zkusím koupit. jen to asi budu jíst sama, protože manžel je hodně konzervativní a nové věci nerad ochutnává. Má to po dědovi a už jsem si za ta léta na to zvykla. Přeji Ti krásné májové dny.
OdpovědětVymazatJáro, budu ráda, když chřest vyzkoušíš! Muži jsou často velmi konzervativní, i můj takový byl, ale podalo se to :o)
VymazatMoc děkuji za milá slova a přeji hezké dny, H.
Helenko, také už jsme zachřestili. Tento recept neznám, je moc lákavý.
OdpovědětVymazatPěkný večer. Jitka
Super, i my si budeme muset ještě párkrát užít!
VymazatJituško, měj příjemné dny, H.
Helenko, úplně jsem zapomněla, že je čas chřestu. Chřest jsem se naučila jíst v Německu, kde ho umí opravdu dobře, miluji jejich krémové chřestové polévky i jen vařený chřest politý máslem a nové brambory. Tvůj recept je taky zajímavý, hned se po chřestu podívám. Krásný týden. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, máš pravdu, v Německu ho skutečně umí! Chřestový krém mám moc ráda a občas udělám i holanskou omáčku :o)
VymazatDěkuji a přeji hezký večer, H.
Zajímavý recept, Helo. Určitě ho také vyzkouším. Hodně deště a žádný mrazík přeje Marie.
OdpovědětVymazatMaruško, budu opravdu ráda!
VymazatU nás je právě parádní bouřka...
Pa, H.
Chrest jsem parkrat jedla a chitna mi, ale doma jsem ho jeste nedelala, kazdopadne toto me laka. budu to jist asi jen ja, ale rada zkusim:-). Hezky den, Helenko. M.
OdpovědětVymazatMarcelko, třeba se někdo odváží s tebou :o)
VymazatMěj hezké dny, H.