...Kréta - kapitola pátá a bílkový chlebíček...
sobota, listopadu 02, 2019
Hezké ráno, moji milí!
Začnu něčím dobrým ke kávě nebo čaji. Když se v kuchyni nastřádá několik bílků, nemusí se péct vždycky Pavlova.
Příště můžete vyzkoušet velmi jednoduchý
Bílkový chlebíček
Potřebujeme:
5 - 7 bílků (opravdu nevím, kolik jich přesně bylo), 160 g hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 100 g cukru, 70 g másla
Nejprve rozpustíme máslo a necháme chladnout. Bílky vyšleháme do sněhu, pak postupně přidáváme cukru a došleháme do tuha.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a jemně zapracujeme do sněhu, pak přilijeme chladné máslo a přidáme dobroty podle chuti - ořechy, mandle, čokoládu, kandované ovoce a kůru, citronát, brusinky, rozinky...
Formu na srnčí hřbet nebo jakoukoli jinou vyložíme pečícím papírem (namočeným a zmuchlaným, pak se s ním lépe pracuje), naplníme těstem a upečeme na 160 stupňů (asi 20 minut).
Adam nejí kandované ovoce, proto jsem těsto rozdělila - on měl bábovičky (silikonové z Tchibo) jen s ořechy a čokoládou. Těsto se v nich peklo moc hezky a krásně se vyklopilo i bez vymazávání.
A pokud vás Kréta ještě neomrzela, zvu vás na další výlet.
Navštívili jsme Manastery Panagie Kera Kardiotissa, klášter s kouzelnou legendou. Zázračná ikona Panny Marie s Kristem, která byla ukradena a převezena do Konstantinopole, se přes noc vrátila.
Je to úžasné místo v horách, kde ztichne a rozjímá i autobus rusky mluvících turistů.
Jako snad všechny kláštery na Krétě i tento odolával a někdy i neodolal útokům Turků. Byl několikrát pobořen a vypálen.
Platí se tu velmi symbolické vstupné (myslím 2 eura), krom kouzelného kostelíka uprostřed (kde se fotit nesmí) se vám naskytnou úchvatné výhledy a projít můžete i malé muzeum.
Pokračovali jsme dál nebo lépe řečeno výš - moc jsem totiž chtěla vidět větrné mlýny na náhorní platině Lassithi. Tohle jsou jen novodobé repliky,
ale tyhle tu stojí už od dob Benátčanů.
Mějte klidný dušičkový víkend!
Moc vás zdravím!
Vaše Helena
38 komentářů
Helenka,
OdpovědětVymazatKréta je aj moja srdcovka, nádherný výlet, snáď sa tam i ja raz dostanem.
A bielkový chlebíček mám už dlho naštudovaný, len ešte neprišlo na realizáciu, ale už sa naň teším, narobila si mi chute :-) Krásne fotografie...
Tak si ešte uži víkend, pozdravujem,
A.
Adinko, určitě na tebe všechny ty krásy Kréty počkají, všechno má svůj čas.
VymazatA chlebíček si upeč, je lehoučký a dobrý!
Moc tě zdravím, H.
Helenko, není nad to, když k výletu je něco k zakousnutí. Díky moc za oboje, jako vždycky dokonalé...Měj se krásně i v tomhle počasí.
OdpovědětVymazatHaničko, moc děkuji a přeji hezké dny, H.
VymazatHelenko, díky za krásné fotografie. Měj pěkný zbytek víkendu.
OdpovědětVymazatRádo se stalo, Marti!
VymazatHezký večer, H.
Helenko, dalsi krasny vylet, ty klastery jsou proste koukatelne. Stejne jako ty mlyny, takove jsem nikdy nevidela:-). No a bilkovy chlebicek ukladam do pameti. Tolik bilku obyvkle nemivam, kdyz ano, deti chteji Pavlovu, ale Vanoce se blizi:-). M.
OdpovědětVymazatMarcelko, moc jsme si to užívali, Kréta je krásná! ty mlýny jsou asi jen na řeckých ostrovech, moc jsem je chtěla vidět.
VymazatTřeba se ti bude recept někdy hodit. My máme většinou špagety Carbonara a bílkový chlebíček :o)
Pa, H.
Receptík na bílkový chlebíček si ukládám do paměti, že ho u Tebe, až budu potřebovat, najdu. A myslím, že to dlouho trvat nebude.
OdpovědětVymazatZase moc pěkné fotky pro mne z míst, kde jsem nebyla.
Klidné dny, Heli!
Hanka
Haničko, to mě moc těší!
VymazatMoc děkuji a zdravím, H.
byla to určitě super dovolená...krásné fotky..Sv.
OdpovědětVymazatByla úžasná, budu dlouho vzpomínat.
VymazatSvětlanko, měj hezké dny, H.
Heli, krásné fotky z míst, kde jsem nikdy nebyla. Líbí se mi ty staré mlýny, jsou jiné než u nás. Je vidět, že jste si dovolenou skvěle užívali.
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. D.
Dášo, ty mlýny jsou úžasné!
VymazatDěkuji a moc zdravím, H.
Heleno, moc pěkný klášter a vůbec celé místo. Moc ráda jsem se koukla
OdpovědětVymazatToulání po klášterech si na Krétě hodně užíváme, jsou to nádherná místa.
VymazatMěj hezký den, H.
Super recept, který si určitě opíšu , protože po pečení vánočního cukroví mi vždy zbude plno bílķů. Pavlova miluji, to peče(spíš suší) naše Hanka. ...
OdpovědětVymazatKréta je překrásná. Nádherné památky. Zajímavé jsou ty větrné mlýny a krásné výhledy. Moc hezké fotografie a podrobný popis těch krásných míst . Děkuji za příjemný zážitek a přeji pohodové dny. Jara
Járo, chlebíček vyzkoušej, je taky moc dobrý!
VymazatKréta nám učarovala, byli jsme tam 3x a myslím, že to není naposledy.
Moc děkuji za milá slova a přeji krásné dny, H.
Jdeš na to od lesa, nejdříve nám nacpeš pupíčky a jdeme cestovat létem, sluncem, pohodou a zaprášenou historií. Jsi šikovné děvče :-)
OdpovědětVymazatDěkuji, Simi, ono je to k mlýnům i ke klášteru celkem dost do kopce, tak aby jste cestou nepadli :o)
VymazatMěj příjemný den, H.
Kréta je opravdu zajímavá...doufám, že se tam taky někdy podívám.
OdpovědětVymazatA dík za zajímavý recept.
Hezkou neděli. Eva
Evi, už jsem to myslím psala, líbilo by se ti tam!
VymazatPřeji klidný den, H.
Ty formičky na bábovičky mám taky, až nastřádám bílky, vyzkouším. Děkuju za recept.
OdpovědětVymazatFotky z Kréty opět nádherné, ach!
Krásnou neděli a pac a pusu Aaronkovi.
Ilonko, peče se v nich skvěle, používám je hodně často. A chlebíček je moc dobrý!
VymazatDěkuji za pochvalu a i za Aarona, naštěstí jde všechno dobře!
Moc tě zdravím, H.
Helenko, krása a recept zajímavý. Připomněla si mně dětství, podobný jen ještě s kakaem pekla moje maminka :-). Měj se krásně. Dana
OdpovědětVymazatDanuško, je to určitě starý recept, nedávno jsem ho oprášila. S kakaem musí být taky moc dobrý!
VymazatMěj hezké dny, H.
Helenko, mám podobný recept na biskupský chlebíček od mamky. Je výborný, ale už jsem jej dlouho nepekla. Bílky si střádám do mrazáku a jak jsme objevili Pavlovu, tak si rodinka vybere vždycky nějakou její variantu. Budu je muset překvapit :-)
OdpovědětVymazatMamka jej dělala jako buchtu a mazala čokoládovým krémem. Manžel je miluje obě (buchtu i mamku) :-)
Hezký večer.
Jitka
Jituško, chápu, Pavlova se opravdu jen tak nepřejí.
VymazatDěkuji za milý, vtipný komentář a moc zdravím, H.
Helenko,další zajímavé vyprávění a krásné fotky.Na recept biskupského chlebíčku určitě brzy dojde,ráda rodinu překvapuji něčím nový.Hezké listopadové dny
OdpovědětVymazatJituško, moc děkuji a doufám, že tohle pečení bude milým překvapením!
VymazatMoc zdravím, H.
Helenko na Krétě jsem ještě nikdy nebyla, snad se i já někdy podívám, tak alespoň zprostředkovaně. Určitě tam musí být krásně. Chlebík někdy vyzkouším. Přeji ti krásné podzimní dny. Iva
OdpovědětVymazatIvuško, Kréta je skutečně nádherná! Velmi jsme si ji oblíbili - místo, historie, lidi, jídlo, moře...
VymazatMěj se moc hezky, H.
Na Krétě to byla pohádková dovolená. Těch krásných vzpomínek a fotografií máš hodně. Recept na bílkový chlebíček si také ukládám. M
OdpovědětVymazatByla, Maruško, už třetí a myslím, že jsme ještě neskončili :o)
VymazatMěj se moc hezky, pa H.
Helenka neomrzela :) V Tvojom podaní to nemôže omrzieť ;) Ale že stíchol celý autobus Rusov, neverím :D Ako vždy nádhera, že by som sa hneď pobalila a vyrazila .... Krásny deň, Marta
OdpovědětVymazatMarti, děkuji za milá slova, je mi ctí! A skutečně byli potichu :o)!
VymazatMěj se moc hezky, H.
Ahoj Heli!!
OdpovědětVymazatLítám si podzimem co to jen jde a sleduji každý lísteček,
sítě a blogy trochu opomíjím...je prostě krásně a večerů u krbu se nemůžu nabažit...
Vaše setkání s dárečky bylo jistě moc milé!!
Rodinný výlet se určitě vyvedl a splnila sis sen, klástěr vypadá nádherně.
No a po Krétě se s tebou procházím!!
Měj se moc krásně Jarka
Jaru, netřeba omluv, já ti rozumím!
VymazatJen si hezky užívej! Měli jsme letos opravdu luxusní podzim!
Děkuji za milá slova a moc tě zdravím, H.