...zmrzlinový dort...

pátek, června 15, 2018


Krásný večer, vážení!

Po pár dnech ochlazení se teploty opět přibližují letním hodnotám a navíc je před námi víkend, ideální příležitost udělat mražený dezert - tedy zmrzlinu. Nebo rovnou zmrzlinový dort.

Dělala jsem ho minulý týden poprvé a na zítřek si ho pánská polovina rodiny vyžádala opět (a to ani jeden není moc na sladké :o)).


Potřebujeme:
200 g vašich oblíbených sušenek (měla jsem jen 150 g a tak jsem přidala 50 g mletých mandlí), 100 g másla, 400 ml smetany na šlehání, 150 g slazeného kondenzovaného mléka, vanilkový lusk nebo 1 lžička extraktu
2 lžíce cukru, 100 g lískových oříšků, hořká čokoláda

Příprava je velmi jednoduchá!
Sušenky rozmixujeme a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Dortovou formu vyložíme folii, sušenkovou směs přesypeme na dno a uhladíme lžicí. Pokapeme rozpuštěnou čokoládou a dáme do lednice.


Smetanu ušleháme a opatrně do ní vmícháme kondenzované mléko. Přidáme asi polovinu oříšků v karamelu, lehce promícháme a přesuneme na sušenkový základ.


A teď ještě trochu zdobení - hořká čokoláda a zbylé ořechy. A to celé do mrazáku a cca za 8 hodin


vyndáte opravdovou slast.
Doporučuji ho vynadat asi 30 minut před podáváním, pak se dobře krájí jak zmrzlina, tak korpus.


Snad ještě na závěr - ořechy v karamelu jsou velmi jednoduché, hotové za pár minut. Na nepřilnavou pánev dám 2 lžíce krystalového cukru a nechám zvolna rozpouštět. Přisypu ořechy (mandle, kešu, pekany,...) a míchám (vždy dřevěnou vařečkou) do požadované barvy. Neolizovat, je to opravdu velmi horké! Po vychladnutí je můžete posekat dle potřeby.

A ještě ta čokoláda - použila jsem hořkou 60%. Rozlámanou na kousky jsem ji dala do igelitového sáčku a vložila do mikrovlnky. Stačí 2x 30 vteřin a čokoláda je krásně tekutá. Pak ustřihnout jeden růžek sáčku a kreslíme... Žádný binec, žádné ztráty.

Užijte si krásný víkend a pokud si ho osladíte touhle zmrzlinou, myslím, že nebudete listovat.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

54 komentářů

  1. Tak to musí být dobrota. Určitě zkusím! Takže díky za recept.
    Měj hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Helo, díky za recept,určitě vyzkouším. Zatím udělám bez ořechů do nanukových tvořítek pro vnoučata. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, zmrzlina je výborná, hned hotová, já jsem zkoušela do základu přidat rozmixované jahody a bylo to vynikající!
      Ať si děti pochutnají!
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Helenko, dělávám, jen bez sušenkového základu, a dávám ji i do ledové kávy a není lepší zmrzliny.... připomíná mi ruskou z mého dětství. Tak krásný zmrzlinový víkend :-). Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, ty sušenky z toho dělají takový "lepší" dezert, důležitý je ten základ a ten je opravdu dobrý!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  4. Helenko, to je opět nádherná inspirace, moc ráda vyzkouším.
    Děkuji a přeji krásný víkend, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  5. Nám už ta, co jsem vařila já, došla, snědli jsme ji hned. Dortik vypadá lákavě, určitě ho vyzkouším, díky za tip.
    Krásný den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, chápu, zmrzlinka mizí celkem fofrem :o)
      Měj se moc hezky a dobrou chuť!
      Helena

      Vymazat
  6. Helenko, ježíš, to vypadá luxusně. Děláš mi na dálku chutě :-) Měj krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak na tohle se těším, až to vyzkousim. Dekuju e

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné, Helenko. Muselo to chutnat skvěle!
    Krásný víkend, Ilona

    OdpovědětVymazat
  9. No a na závěr se ještě přihlásíme na Jizerskou 50, Prčickou 50 a na kolem pojedeme France de Tours ... ty bláho, já když si představím tu dobrotu, přidám si Běh Rudého Práva.
    Nemám se ráda, protože už jen z toho obrázku slintám jako buldoček a co teprve ve skutečnosti, že.
    Moje dcera udělala něco podobného, jen tam bylo ještě mascarpone, Helí, měla jsem opocené půlky.
    Krásný víkend přeje uslintaná blondýna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, my teď týden šlapali Tour de Bílé Karpaty, tak snad to nebude mít následky... I když syn se mě ptal, kdy vyndám ten dortík, co je schovaný v mrzáku.... Naštěstí se trochu ochladilo, tak tam nějaký den vydrží...
      A ještě mascarpone, safra jdu běhat!
      Simi, měj hezký večer, H.

      Vymazat
  10. Děláš mi chutě, Helenko. Sakra, ochutnala bych...:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já bych ti ráda nabídla, Henrietko!
      Tak alespoň popřeji hezký večer, H.

      Vymazat
  11. Helenko,tedy asi k Vam budu zitra muset přijet ochutnat;-)Vypadá to totiž luxusně!Karamel,ořechy,hořká čokoláda,zmrzka to je skvělá kombinace!Já teď jdu dělat ke kávě malinový cheasecake😉Krasný vikend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, ráda bych ti nabídla, snad ses nevypravila, v neděli jsme už mířili na Pálavu.
      Ale dobrota to tedy je, nepochybně stejná, jako tvůj cheesecake!
      Příjemný večer přeji, H.

      Vymazat
  12. Helenko, kam se hrabou značkové zmrzliny. Ta Tvá vypadá luxusně a věřím, že i tak chutná.
    Teď jsem si přečetla pár komentářů přede mnou a koukám, že slovo "luxusně" se tu párkrát objevilo. Takže to bude pravda. Jsi šikovná cukrářka. :o)
    Přeji příjemnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, jé, ty jsi milá! Ty opravdu "značkové" jak píšeš, dobré skutečně jsou, ale tohle je hodně dobrá domácí varianta. Navíc úplně jednoduchá, takže cukrářka určitě nejsem, natož dobrá!
      Ale moc děkuji!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  13. Milá Helenko tak tomu se u nás říká labůžo😊😊
    Moc ráda vyzkouším a sušenky použiji bezlepkové, ať si taky užiju labůža.Moc dėkuji za recept a krásnou neděli Vám všem přeji.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, to jsem moc ráda, že si můžeš udělat variantu i pro sebe!
      Pochutnáš si!
      Měj se moc hezky, pa H.

      Vymazat
  14. Heli,
    Tak tahle tvoje dobrůtka by mi jistě chutnala!!
    A moooc- to vím jistě!!
    Mějte krásnou neděli
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, už jsem ji nabídla celkem dost ochutnávačům a zatím dobrý :o)! Nikdy nic nezbylo :o)
      Měj příjemný večer, H.

      Vymazat
  15. Sladké...nic pro mě:-) ale i tak vypadá báječně:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, neděj se :o) Neskromně si dovoluji tvrdit, že by si neodolala :o)
      Měj příjemné dny, H.

      Vymazat
  16. Tedy Helenko...tomu říkám zmrzlinová slast...tohle musím v létě odzkoušet.Kalorická bomba, ale kdo by ty jouly počítal, když je to léto...;-)
    Měj se sladce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, je to tak, jak píšeš. raději si dám malý kousek něčeho dobrého a poctivého, než hromadu náhražek.
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  17. Helenko, to je nadhera! A ani to nevypada tak slozite. A dobry figl na tu cokoladu! To jsem neznala. Hezky vecer, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, je to velmi jednoduché, efektní a připravené předem, tak to mám ráda!
      A čokoláda, to je vždycky binec, tahle ji udržíme pěkně pod kontrolou :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Asi si zakážu k tobě chodit takhle večer před spaním, Helenko. Takové chutě mi dělat, to se mi bude špatně spát :-)
    Krásný start do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, chápu, taky mě dobrůtky ve večerních hodinách postrkují do špajzu :o)
      I tobě přeji pohodový týden, H.

      Vymazat
  19. Tak teď už chápu Tvoji zálibu v hradech a zámcích, které jsou většině někde na kopci :-)). Takovéhle dobroty je třeba pěkně vyběhat :-D.
    Vypadá to na parádní mňamku, ostatně jako vždy od Tebe ;-).
    Báječný začátek nového týdne přeji, Helo.
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZaZi, pobavila si mě :o) Nejsem si jistá, že to úplně souvisí, ale na druhou stranu máš pravdu, asi díky těm hradům a stoupání k nim ještě projdu dveřmi.
      Moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  20. No páni, to vypadá báječně! Kéž bych měla v mrazáku víc místa...
    Krásné dny přeji, pa.

    OdpovědětVymazat
  21. Vypadá to úžasně, dělat to ale asi nebudu, protože už takhle nedopnu letní sukně :-p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale, Stáni, ono to tak hrozné nebude!
      Jen si ho udělej, je to dobrota, přece ho nemusíš sníst celý :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  22. Helenko,zdá se býti vskutku báječná dobrota:-)

    OdpovědětVymazat
  23. Helenko, když už jsem četla ingredience, tak jsem byla nadšená - vše mám ráda.
    Parádní dort !!
    Užívej si v pohodě krásné letní dny. Jarka

    OdpovědětVymazat
  24. Sedím v práci 30 stupnov tepla, urobila som si vodu s magneziom a teraz toto, taka dobrota. Este stastie ze obchod je daleko, nieco mrazene by som si urcite isla kupit. A ako to dobre vyzera, mnam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, teploty poklesly, snad si to horky v práci ve zdraví přežila, udělala sis dortík, který čeká v mrazáku na svůj čas a letní teploty.
      Pa a díky! H.

      Vymazat
  25. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  27. Toto sa mi páči! Keď dcéra príde z prázdnin, vyskúšam ;) Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, v pátek jsem ho předložila návštěvě, skoro všichni si přidali :o)
      Ať vám taky tak chutná!
      Pa, H.

      Vymazat
  28. Helenko, tak to musí být veliká dobrota, vypadá opravdu skvěle.
    Receptík ukládám a jen co budu moci si na takové mňamce pochutnat, vyzkouším ji( momentálně jsem po operaci žlučníku, takže lehká dietka O))
    Přeji Ti krásné léto, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji a moc ti přeji, aby bylo všechno co nejdřív v pohodě a v normálu!
      Přeji hezké dny, H.

      Vymazat