...olivová sůl a ještě kousek Toskánska...

čtvrtek, srpna 07, 2014


Hezký večer nebo spíš dobrou noc všem!

Nespavci začnou hned. Ti, co sladce spí až zítra. Upečeme si sůl. Je to tak, nebojte, nezešílela jsem :o)


Tenhle nápad jsem vyčetla před lety v nějakém časopise a časem jsem si ho upravila po svém. Příprava jednoduchá, chuť a vůně skvělá.
Na pečící papír nasypeme mořskou sůl (asi 30 dkg), 2 - 3 usekané stroužky česneku, lžíci kaparů, usekané olivy a svazek tymiánu.
Troubu zapneme na 50 - 70 stupňů a pečeme.


Zhruba za půl hodiny všechno promícháme (krom tymiánu). Sůl pomůže ostatním složkám rychleji uschnout.



Celý proces trvá asi 2 hodiny. Můžete využít i zbytkové teplo po pečení. Sůl pak přesypeme do hmoždíře a ještě trochu rozmělníme. Suchý tymián do soli rozemneme.


Nakonec jsem přidala trochu chilli vloček, ať to má grády. Bylinky můžete určitě měnit podle svého - použít se dá oregáno, rozmarýn, no, vám přece nemusím napovídat :o)



Určitě takovou sůl oceníte při grilování, při pečení - třeba na focaccie je úžasná. A nebo domácí chipsy - kolečka omytých brambor pokapeme olivovým olejem a posolíme olivovou solí a upečeme - mňam!


A na závěr pár fotek, na které jsem zapomněla. Opravdu nechápu proč, protože tohle místo, to byl velký zážitek navštívit. Vrátím se tedy na chvilku do Toskánska, konkrétně do kouzelného města San Gimignana.



V průvodcích se docela často dočteme, že to je toskánský středověký Manhattan. Dokud jsem tam nebyla, přišlo mi to nadnesené a prvoplánovité...


Jenže pak jsme ho navštívili - jako symbol bohatství a prosperity stavěly dvě vládnoucí rodiny věže. Nakonec jich bylo úctyhodných 72! Dochovalo se jich jen 14, ale i tak dělají tohle město naprosto jedinečným.


Lilo jako z konve, přesto nás toto město, kde je nejmladší dům snad ze 16. století naprosto okouzlilo. Měšťanské domy, paláce, studny a kašny - prosperita byla založena na obchodu s místními produkty (víno a šafrán) špičkové kvality.



Fresky v Palazzo del Popolo jsou velmi cenné. Do podrobností dokumentují život na počátku 14. století.


Prostě krása - to kdyby jste měli cestu kolem, tak se nezapomeňte zastavit.

Všem ostatním přeji dobrou noc a pohodový víkend.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

70 komentářů

  1. Zdravím Heli, dneska ponocuji:-)))...sůl vypadá moc lákavě...a Toskánsko je nádherné. Doufám,že se tam taky jednou dostanu. Krásný víkend přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já ponocovala několik dní, ale k blogu jsem se nedostala...Děkuji za milá slova a zdravím, H.

      Vymazat
  2. Helenko, sůl vypadá zajímavě a Toskánsko je krásné!!! Přeji krásný den i nastávající víkend. pa Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. ¨Helenko, krásné ránko :-) Děkuji za další prima receptík, nikdy jsem nic takového nezkoušela. Toskánsko se mi tuze líbí, nikdy jsem tam nebyla, tak se těším alespoň obrázky. Děkuji pa Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo Haničko! Toskánsko určitě stojí za návštěvu, a pak člověk chce ještě a ještě...
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Zase šikovný recept a krásné foto. Zdravím. M.
    PS: těším se na setkání

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko, to asi vyzkouším, sůl vypadá báječně. A Toskánsko-diky za prohlídku,snad se tam taky někdy podívám. Měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, sůl je super, focacciu pečeš pořád :o)
      Toskánsko je prostě taková sen... Pa, H

      Vymazat
  6. Helenko nádherné fotky a na Toskánsko moc ráda vzpomínám, pro mě zatím nejzajímavější kraj, který jsem navštívila ;-) Ty jejich uličky, cesty, vily, vůně... jen ty vzpomínky jsou voňavý a plný chutí a barev.
    Nádhera!

    Krásný den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Heli...tak toto by ma ani len nenapadlo :) ďakujem za voňavý typ, pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
  8. Heli, sůl je skvělá a ráda si ji podle tebe upeču:) No a fotky z Toskánska mi udělaly radost největší!!! Krásný víkend:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upeče, upeč, budu ráda! Vůbec nevím, jak jsem na tohle sadu fotek mohla zapomenout...
      Hezký večer Jani, H.

      Vymazat
  9. Heli jsi prostě kouzelnice:-) .Krásné fotky s Toskánska.Krásný den pa V:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Helenko, "courla" jsem se s Tebou po Toskánsku, díky za procházku :-) Recept na sůl je zajímavý, jen se zeptám- peče se to 2 hodiny?
    Dík.
    Pohodový víkend!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkné, viď Danuško!
      Sůl se peče opravdu 2 hodiny, ale při teplotě max 70 stupňů, takže spíš suší...
      Měj se hezky, pa H.

      Vymazat
  11. Helenko to je prima nápad ta sůl, určitě někdy vyzkouším :) a fotečky z Toskánska jsou náádherné. Měj semooc krásně. M.♥

    OdpovědětVymazat
  12. Helenko, krásné fotky z Toskánska! Sůl vypadá velmi zajímavě .... a o těch domácích bramborových chipsech nemluvě :-) Mňam :-)) Pěkný den, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za zastavení a jsem ráda, že se ti příspěvek líbil.
      Pohodový večer přeji, H.

      Vymazat
  13. Helenka Toskánsko je môj veľký zatiaľ nesplnený sen, tak vďaka za prechádzku aspoň takto virtuálne. Andrea

    OdpovědětVymazat
  14. Heli je to velice povedený receptík s tou solí...a Toskánsko to už jen skvěle doplňuje...Šárka

    OdpovědětVymazat
  15. Helenko, ta sůl je báječný nápad a s těmi lupínky ňamka veliká! Fotečky a povídání o Toskánsku tuze lákavé... Přeji prima víkend, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Maruško, takové plechy mizí rychlosti blesku...
      Toskánsko je prostě nádherné!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  16. Milá Helenko, ani nevíš, jak krásně na mne zapůsobil Tvůj článek - úplný balzám na duši. Ta sůl vypadá úúúúúúúúúúúúúžasně, stoprocentně ji vyzkouším, až nebudeme mít doma tolik rozlítáno. A Toskánsko? Však víš, že je to můj sen, takže i tam si mne moc potěšila! Přeji Ti krásnou dobrou noc a hezký víkend! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, a mě zase moc potěšil tvůj komentář! Sůl si v tvé kuchyni místo jistě najde a výlet si určitě taky uděláte.
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Bylinkovou sůl si určitě udělám - děkuji za inspiraci ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Sul vypada chutne hlavne na domacich bramburkach .Tuscany je krasna cast Italie ,hned bych se zase jela podivat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elli, je to dobrota :o)
      Máš pravdu, ani já bych cestu neomítla...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  19. Helenko děkuji za výborný nápad na bylinkovou sůl.V obchodě soli mají nějakou příchuť ,která mi nesedí a tak si tam dám to co mi chutná..:-D Určitě si ji taky namíchám a na brambůrky bude mňamka.
    Výlet do Toskánska je taky príma,aspoň virtuálně..je to pro mne balzám na duši :-D
    Hezký den přeji
    Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daši, je to tak, příprava je jednoduchá a víš, co sis tam dala...
      Máš pravdu, toskánské uličky doslova léčí...
      Pa, H.

      Vymazat
  20. Heli, soľ vyzerá veľmi dobre. Zemiačiky s ňou vyzerajú úžasne. A aj ostatné cestopisné fotečky sú krásne. Pa Hela

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý deň Helenka. Toskánsko som navštívila pred 3 týždňami. Tou soľou si mi pripomenula veľmi krásne dni a naprekonateľné zážitky. Prečítala som si aj tvoj článok o Toskánsku a napísala si to ozaj pútavo. Florencia, Siena, Pisa, Vinci, San Gimignano, Monteriggioni, Lucca. Nádhera. A tú toskánsku soľ idem hneď vyskúšať. Pekný zvyšok víkendu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že jsem oživila čerstvé vzpomínky!
      Děkuji za návštěvu a zdravím Evičko! H.

      Vymazat
  22. Fotky jsou úžasné, byla by škoda je neshlédnout. A sůl vyzkouším, díky za inspiraci..
    Jana

    OdpovědětVymazat
  23. Helenko, tak tedy sůl mě hodně láká a láká mě i Toskánsko, ale musím být skromná...třeba jednou... no a že tam pršelo? Víš já si přála deštík v rozpáleném a Japonci k prasknutí nabitém Dubrovníku?
    Helenko, přeji ti krásný zbytek večera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastičko, moc děkuji za milou návštěvu a přeji pohodové dny, H.

      Vymazat
  24. Ach, čarovné Gimignano ... niet nad osobný zážitok, je kúzelné ... a zmrzlina z Gimignana vyhrala v svetovej súťaži o najlepšiu zmrzlinu ... bohužiaľ som neochutnala, takže sa tam musím vrátiť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ani já jsme tam zmrzlinu neměla - deštník, foťák... už bych ji prostě neudržela :o)
      Prostě taky se musím vrátit!
      Pa, H.

      Vymazat
  25. To je prima nápad Helenko, asi vyzkouším:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  26. Skvělá isnpirace a moc pěkné fotky. Díky za to, Helenko. :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj Helenko, díky za super tip na pečenou bylinkovou sůl, vypadá skvěle a možná tenhle nápad využiju do nápadníku k výrobě vánočních dárečků - pro mužskou (grilující) část rodiny je to fajn nápad :-). Fotky města jsou nádherné, skvělá atmosféra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, i já jí udělala víc a budu jí darovat - dobré věci se mají šířit :o)
      Pohodový den přeji, H.

      Vymazat
  28. Heli, tak to slyším poprvé a zní to opravdu zajímavě, ráda dělám na vánoce jedlé dárky a tohle by se klidně hodilo. Díky za inspiraci :-) pa Veru

    OdpovědětVymazat
  29. Helenko, moc krásné zapomenuté fotečky .... děkuju za inspiraci ....o pečené bylinkové soli slyším poprvé .... a musím říct, že mě to moc zaujalo ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, bylo tam moc krásně... Jsem ráda, že se ti sůl líbí!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  30. Helenko, sůl vypadá skvěle! Díky za tip, vyzkouším. A ty fotky...Toskánsko...nádhera! Snad se jednou taky podívám...Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrianko, nebudeš litovat, je to voňavá dobrota.
      Ty jsi cestovatelka, Toskánsko jistě nemineš!
      Pa, H.

      Vymazat
  31. Helenko sůl vypadá skvěle. Určitě vyzkouším sůl i domácí chipsy. A nad fotečkami z dovolené se mi tady bouří cestovatelské hormony. Tak snad někdy. :-D
    Měj se moc a moc krásně Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ty chipsy jsou fakt skvělé, nachystej dost plechů...
      Na Toskánsko nech kluky maličko vyrůst, ať si to taky užijou...
      Pa, H.

      Vymazat
  32. Krásné fotky z Toskánska, tam jsem nikdy nebyla. Zrovna tak pečenou sůl jsem vůbec neznala, ale je to výborný nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ivanko! Ta sůl se peče hlavně proto, aby se ona i ostatní složky zbavily vlhkosti...je moc dobrá!
      Hezký večer, H.

      Vymazat
  33. Musím poděkovat za nádherné fotky / vůbec focení Vám moc jde /, no a ta sůl je najisto na programu, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den Helenko,ráda se kochám pěknými fotečkami na tvém blogu s perfektním doprovodným výkladem - nádhera.Sůl mě velice nadchla,už jsem si ji zařadila do domácího výrobního programu a brambůrky následně vyzkouším.Děkuji za výborné nápady a následnou inspiraci.Bylinky a ruční práce moc miluji.Přeji krásný den ,Eva

    OdpovědětVymazat
  35. Evičko, moc děkuji za milá slova, udělala jste mi radost.
    Přeji hezký podzim, H.

    OdpovědětVymazat
  36. Dobrý den,
    listuji Vašemi výlety a před týdnem jsme se vrátili z Toskánska a San Gimignano se nám také moc líbilo. Zmrzlinu jsem bohužel také neochutnala, protože mi nebylo zrovna moc dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iri, děkuji za milou návštěvu a jsem ráda, že máte z Toskánska krásné zážitky, i když bez zmrzliny, tu si dáte příště.
      Přeji hezký večer, H.

      Vymazat