...perly jihu...

úterý, srpna 28, 2012


Krásné odpoledne milé dámy!


Dneska to vezmu trochu ze široka. Když jsme si někdy v únoru doma vymysleli, že bychom o prázdninách jeli na pár dní do jižních Čech,  napsala jsem několika z Vás, o kterých vím, že tam někde bydlíte. Chtěla jsem po vás typ na ubytování v nějakém peziónu, který by nám byl základnou pro výlety po okolí. Moc děkuji Vlastičce, Lence, Marušce a Tínce. Ochotně zjišťovaly nejen ubytování, poslaly i typy na výlety.
Úplně první na moje prosby reagovala Martinka  http://svetnicka-tina.blogspot.cz/, do hledání našeho ubytování zapojila i svého tatínka...A protože se nám líbilo, máme za sebou příjemných pár nocí v penziónu na její doporučení a v paměti krásné zážitky z navštívených míst.


A jeden báječný zážitek na vrch - setkání s Tínkou  je to moc milá, příjemná ženská a jsem opravdu ráda, že jsem se s ní měla možnost seznámit.


Fotky, které můžete vidět mezi povídáním jsou z Českého Krumlova. Nebudete mi věřit, ale nikdy jsem tam nebyla, nebo snad možná kdysi, jako dítě...


Krumlov, jehož historické jádro je zapsáno v seznamu Unesco, mě tedy rozhodně nezklamal. Křivolaké uličky, opravené a upravené fasády domů, romantické dvorky a zákoutí, množství kaváren a restaurací, hučící Vltava a nad tím vším impozantní dominanta zámku... Prostě krása! Krása a romantika.


Třeba tohle je krámek firmy KOH-I-NOOR. Taky máte rády tu vůni tužek a pastelek? Já moc...





A protože jsou v nadpisu perly - mám pro vás ještě jednu. Zámek Hluboká nad Vltavou. Zámek je státní. To je pro mne takové malé varování, nejednou jsme se tady shodli, že stát, co se týká památek, není právě nejlepším hospodářem a ani hostitelem jejich návštěvníků.


Musím říct, že na Hluboké je tomu jinak. Zámek je ve výborném stavu, průvodce byl milý a kompetentní, možnost občerstvení je opravdu široká, suvenýry jsou převážně vkusné, park je vzorně udržovaný.


Ještě pár slov k zámku samotnému. O nynější novogotickou podobu se v letech 1840 – 1871 zasloužil kníže Jan Adolf II. Schwarzenberg a jeho žena kněžna Eleonora, roz. princezna Liechtenstein. Vzorem jejich přestavby byl královský zámek Windsor.


Detail kliky a část znaku Schwarzenbergů - Turkova hlava, které krkavec klove oči. Trochu morbidní, že... Co naděláme, 16. století...



Nakonec bych chtěla moc pochválit nejen zámek, ale i město Hluboká. Je to moc příjemné místo, čisté, opravené, udržované.


To je pro dnešek všechno. Jsem moc ráda, že se nám malé putování po jihu vydařilo. Od dětství jsem tam nebyla (vyjma pár pracovních cest) a musím říct, že jsem si to moc užila. Je tam moc hezky a žijí tam milí lidé. Moc ráda se tam budu vracet. Máte vy někde místo, kam se rády vracíte? Podělte se, budu ráda.

Všechny vás moc zdravím!

Vaše Helena

You Might Also Like

56 komentářů

  1. Milá Helinko...zdravím tě a zároveň děkuji za krásný výlet do jižních Čech. Krumlov je přenádherné město a vůni obchůdku KOH-I-NOOR si moc dobře pamatuji, člověk má hned chuť kupovat čerstvě ořezané tužky, viď? Heli, měj se moc fajn, pa pa ♥ Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martinko, moc ti děkuji za milý pozdrav! Jéé, my i nakupovali! To víš, Adam je kreslíř, byl ve svém živlu :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  2. Helenka, ani sa Ti nedivím, že sa Ti tam páčilo. Krumlov je moja srdcová záležitosť. Bola som tam už 3 krát a určite sa tam vrátim. Je to proste nádhera a krásna atmosféra úplne všade. Zámek Hluboká som tiež navštívila a veľmi sa mi páčil. Z Krumlova je to kúsok. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, Krumlov si musí zamilovat snad každý, viď. A Hluboká je jako z pohádky...
      Měj se krásně, pa H.

      Vymazat
  3. Helenko, tak tedy výlet musel být super :)
    Zrovna nedávno jsem říkala, že už jsem v Krumlově dlouho nebyla, manžel tam často jezdí služebně, ale já jsem tam byla naposled snad ještě před revolucí na divadle s otáčivým hledištěm, ale to několikrát a vždycky to bylo skvělé.
    Už se těším na pokračování kam všude u nás na jihu vaše kroky zamířily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastičko, byla to opravdu paráda! Máte hezky u vás na jihu!
      Pohodový večer přeji, H.

      Vymazat
  4. Helenko milá, to koukám - krásně jste si jih užili, to mám radost! A navíc romantický Krumloveček je moje taktéž srdcovka... ať v létě či v šedivé zimě, která pro mne vždy rozkvetla kyticí tulipánů od mého skoro - nyní manžela / bože, to už je let.../! Na Šumavu jsme jezdili už za svobodna, pak i s dětmi v létě i zimě, je to na dlouhé povídání a vzpomínání... A je spousta dalších zamilovaných míst... Pa pa a hezký večer. Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to mám radost, že máš hezké vzpomínky! Je to moc krásné!
      Děkuji za milou návštěvu a moc zdravím, H.

      Vymazat
  5. Milá Helenko, to byl opravdu krásný výlet. Do Krumlova se chystám už několikátý rok za kamarádkou a stále nemůžeme najít vhodný termín. Naposledy jsem v Krumlově byla v osmé třídě (jéje, kolik je to let!!!20-25?). A do otáčivého divadla bych se chtěla jet podívat.
    Díky za výlet.
    Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, ten čas...to dobře znám! Ale udělej si ho a jeď, je to krása! Divadlo jsme vynechali, já když jdu na divadlo ven, tak vždycky leje :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  6. Helenko,
    tak zkouším také napsat komentář,protože se mi to od včera vůbec nedaří , tak uvidím zda teď ;-)
    Psala jsem ti už 3 x komentář k chňapkám , objevil se a za chviličku se ztratil :-o
    Děje se mi to i u jiných a nevím , kde je chyba jsem bezradná !
    Dokonce mi i včera zmizel celý můj blog , ale už se snad zase našel :-)
    A hádej které místo je mou srdeční záležitostí ? ;-)
    Jasně, že Krumlov a pak ještě Nové Město, ale to ty víš :-)
    pa I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, ty dostaneš medaili za statečnost a že si to nevzdala, děkuji!
      Však jsem na tebe v Krumlově vzpomínala...
      Pa, H.

      Vymazat
  7. Helenko, v jižních Čechách jsme byli před pěti lety na dovolené. Klasika Krumlov - nádhera. Kolem Hluboké bylo tehdy lešení, ale i tak byl zámek krásný! Ale všechno pouze z venku, s dětmi se dovnitř jít nedá. Taky jsme v JČ byli ve druháku s gymplem a to jsme shlédli kdeco. Byl to jeden z nejlepších výletů. Takže kam bych se ráda vrátila? Do jižních Čech určitě! Hezký večer! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrianko, moc děkuji za milý komentář! Taky doufám, že jsme tam nebyli naposledy, na jednodenní výlet to je od nás přece jen daleko...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  8. Ahoj Helenko, děkuji za pochvalu, úplně se rdím. :-) Setkání s Tebou bylo opravdu fajnové! Krásný večer. Tina

    OdpovědětVymazat
  9. ahoj Heli, díky za návštěvu. Máš pravdu - Rovinj jsi na fotkách viděla, i když místem naší dovolené byla Poreč, krásnou Rovinj jsme navštívili. Tvoje fotky jsou krásné a já pořád nevím, proč se mi tento kraj vyhýbá, každý říká, že je tam krásně a my se tam ještě nedostali, i když už to jeden rok bylo v plánu. U nás je také moc nádherně, i Tvůj příspěvek o tom svědčí.Měj se . Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slavko, manžel se mi směje, že tam znám každý barák :o) jsem ráda, že i tobě se Rovinj líbila.
      Díky za návštěvu, moc zdravím! H.

      Vymazat
  10. Heli, na týchto miestach sme s mojim pokladom domácim pred 28 rokmi prežili krásne študentské romantické leto. Tento rok sme tam mali naplánovanú cestu, ale časovo nevyšla, tak sa už teraz veľmi teším na budúcoročný výlet. V krumlovskom parku už asi altánok nestojí, ale Hlubodká hej a som rada, že je vo výbornom stave. Ďakujem za potechu dušičky krásnymi fotkami. A možno budem pýtať typ na ubytovanie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak to mě moc těší, není nad to pohladit si duši hezkými vzpomínkami!
      Když bude potřeba, klidně se ozvi.
      Pa, H.

      Vymazat
  11. Milá Helenko, krásné fotky a poutavé povídání. Český Krumlov musí být hezký, ale ... byli jsme tam jednou a zrovna lilo jako z konve, celou dobu jsme byli schovaní v prodejně knih,pak jsme se vydali hledat auto, takže z něj nemám ve vzpomínkách skoro nic. To musím někdy napravit. A Hluboká to je místo na které se ráda vracím, byla jsem tam už 3x, naposledy vloni. Zámek je nádherně opravený, prohlídka úžasná (vydržela to tehdy i 3,5 letá dcerka) a když jsme na zámku byli poprvé, prohlídli jsme si i okruh Kuchyň - to ve mě zanechalo velkou vzpomínku. A letos jsem si splnila sen - zámek Lednice, byla jsem tam jako malá holka a pamatuji se jak jsem se tehdy moc bála nahoře na minaretu a letos to nebylo o moc lepší.
    Krásný zbytek léta, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc ti děkuji za milá slova. Naprosto souhlasím, že dojem z mnoha míst závisí na počasí. My měli opravdu štěstí, bylo krásně! Taky jsem děti brala na hrady a zámky od mala a nebyl problém. V Lednici jsme byli, je to pár let, prohlídka byla krásná, jen opravy fasády tenkrát vázly, snad už je líp... A výšky, s tím jsme na tom tedy stejně :o)
      Měj hezké dny, pa H.

      Vymazat
  12. Helo, Krumlov jsem také objevila teprve před 3 lety a byla to láska na první pohled:-).Člověk má v takových místech, trochu smutku, proč nemohou všechna místa v ČR, být tak útulná?! Teď ještě musím po tvé reportáži, určitě na Hlubokou!
    Děkuji za dobrý tip-ťop, na výlet:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, Krumlov byl plný žasnoucích Japonců, žasla jsem i já nad tou malebností...A Hlubokou mohu jen doporučit, krásný zážitek!
      Hezký den, H.

      Vymazat
  13. Ahoj Heli,
    Krumlov znám, opakovaně ho navštěvuji. Poprvé na týdenním školním výletě na střední a to je ...dost...let. A je nádherný i z vody, myslím z lodi. Hlavně ti moc přeju ta setkání s blogerkami. Musela by být nádhera uspořádat někde sraz a sejít se všechny, které se tu virtuálně potkáváme. Všechny jsou príma baby!
    Měj se hezky a děkuju za komentík.
    Pa Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, to chápu, je tam moc hezky. Ta loď, ta na nás teprve čeká :o) Na velký sraz blogerek jsem už taky myslela, zatím to je jen v hlavě...Ale těch pár, co jsem poznala osobně...jsou prostě báječné!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  14. Helenko, moc děkuju za to, že ses s námi podělila o svůj výlet na jih Čech. Kdysi jsem tam s rodiči jezdívala každé léto aspoň na dva týdny, na Třeboňsko. V Krumlově jsme nebyli nikdy, za to na Hluboké každý rok. Nejvíc na mě vždycky udělala dojem Schwanzerberská hrobka, která stojí kousek od zámku. Bývala otevřená jak horní kaple, tak i spodní krypta, i s výkladem, takže jsme se dozvěděli, kdo všechno v kryptě odpočívá. Ještě jednou díky a krásný den! L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, moc děkuji za vzpomínání. Ve Schwarzenberské hrobce jsme byli, v té na břehu rybníka Svět v Třeboni. Je to úžasná stavba, fotky dodám příště :o)
      Přeji hezký den, H.

      Vymazat
  15. Helčo, tak to ti závidím. V Krumlově jsem byla taky asi jako malá a pak jsme parkrát projížděli. Tak se tam třeba vydáme příští prázdniny, ze Šumavy to není daleko. A Lukyho hrady a zámky zatím berou.
    No a na Hlubokou a únorové třeskuté mrazy taky moc ráda vzpomínám...
    měj se fajn Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, se mnou to bylo podobně, Krumlov se mi nějak vyhýbal, nebo co :o) Ale určitě stojí za to!
      Moc tě zdravím, měj hezký den, H.

      Vymazat
  16. Helenko, skvěla jste si užívali. Hlubokou bych také někdy chtěla navštívit - takový můj sen na to až někdy. Hezký podvečer ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, děkuji! Sny se plní, taky mi to trvalo... moc ti to přeju.
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  17. Ahoj Helenko
    Nádherný výlet jte si udělali.Já byla v Krumlově hned několikrát.Nádherné město.Supr obchůdky.Již jako malá holka jsem tam byla strýci na svatbě.Co se týká Hluboké tak pořídila jsi moc hezké fotky.Zámek je taky moc hezký.Byla jsi v ZOO?Jižní čechy je moje srdeční záležitost.Přeji další hezké dny a cestování po památkách,já to miluji.Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, vidím další krumlovský nadšenec, co. Ale kdo by nebyl...V ZOO jsme nebyli (zdrželi jsme se v jedné moc příjemné hospůdce :o)), ale zato na židovském hřbitově.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  18. Ahoj Helenka, ďakujem opäť za krásne putovanie a obohatenie zo svojich zážitkov.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, já děkuji tobě, jsi moc milá!
      Přeji ti moc hezký den, H.

      Vymazat
  19. Helenka, bola som na krásnom virtuálnom výlete.
    Ďakujem a prajem pekný večer.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  20. Krumlov jsme letos taky navštívili poprvé a s podobnými pocity.
    Tužky, to já taky můžu. Byl jsem kdysi přímo ve fabrice, služebně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, děkuji za návštěvu. Krumlov je opravdu místo s kouzlem. Návštěvu KOH-I-NOORu trochu závidím, syna by to asi bavilo, ale exkurse pro veřejnost nedělají...
      Zdravím, H.

      Vymazat
  21. Jižní Čechy máme taky rádi. V Krumlově a Hluboké jsme byli cca před 15 lety,když byl syn ještě malý...V Krumlově nám pršelo, a už jsme ani nestihli prohlídku zámku-tehdy to tam v uličkách nebylo moc pěkné, dost domků zanedbaných, problém s parkováním...snad se tam ještě někdy dostaneme, určitě je to tam teď mnohem krásnější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, moc doporučuji novou návštěvu, asi Krumlov nepoznáš. Je to krása!
      Pa, H.

      Vymazat
  22. Teda Heli,
    Ty fakt perlíš!:-) Doufám, že jednou obě místa zase navštívím, Naposledy jsem tam byla ze školou na malířáku. V Krumlově jsme obědvali ve vegetariánské restauraci a v koh-i-noru vykoupili celý sortiment do zásoby. Přesně, ta vůně! Díky za virtuální výlet, krásný konec prázdnin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, i já v to doufám, protože to byla krása! Je ti jasné, že jsme nesly asi kilo tužek, Adam se rozšoupnul :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  23. Jé Helo,tak v Českém Krumlově jsem ještě nebyla...to jsem ostuda...ale moc ráda bych se tam podívala,věřím,že je k vidění spousta kouzelných zákoutí...tak snad někdy živě, nejen s Tebou virtuálně.Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, žádná ostuda, to jen ten čas, co musíme dělit mezi tolik věcí...
      Moc ti ten výlet přeju a zdravím, H.

      Vymazat
  24. Krásné fotografie. Český Krumlov mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  25. Krásný výlet, Helenko, v Krumlově jsem byla už hodně dávno a ráda bych se tam zas někdy podívala. Ale těch míst, kam bych jednou chtěla, je hodně. Místečko, kam se ráda vracím je Brela v Chorvatsku. Tam to mám ráda už kvůli lidem, s kterými jsme se tam spřátelili. A pak se samozřejmě z každé cesty ráda vracím domů...
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, moc děkuji za milou úvahu. Máš pravdu, na spoustu míst jedeme rádi kvůli lidem, kteří tam jsou...
      Měj se hezky, H.

      Vymazat
  26. Helenko za takový klenot-zámek odpouštím panu Schwarzenberg, že v poslanecké sněmovně spí!Něco tak nádherného jako je Hluboká a vůbec celý Krumlov to je unikát!Máme tady nádhery dost, jen to udržovat,krásné kostely,hrady,zámky v tak malém státě.Člověka to moc potěší a uvědomí si,že ta šlechta k něčemu byla a také církev.Na co by jsme teď koukali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dájo, ty si mě pobavila :o) Máš pravdu, máme tu spoustu klenotů, snad je zachováme i pro další generace.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  27. Helenko,krásný výlet.Zámek je nádherný už jsem ho navštívila několikrát a je tam nádherně.A v tužkárně jsem si musela nakoupit,neb mám na tužky a pastelky této značky úchylku :-)krásný začátek září.Papa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, moc díky za milá slova. Taky jsme nakupovali, to je jasné...
      Měj hezké odpoledne, pa H.

      Vymazat
  28. Ahoj Helenko, krásné fotky a nemilé zjištění, že to všechno chci vidět taky a na vlastní oči. Hezký víkend, Simona.

    OdpovědětVymazat