...levandulová mejdlíčka...

sobota, srpna 07, 2010

Tak jsem si nedávno všimla, že jste skoro každá z vás měla levandulový příspěvek a já nic. Pravda je, že ji miluji stejně jako vy, na zahradě mám hned 4 - velký keř, jeden menší, jeden, který nechce kvést a od jara novou, kvetoucí růžově.
Paličky jsem letos nějak nestihla (a tolik se mi líbí), vlastně jsem ani moc nesklízela, protože mi je vždycky líto, obrat ten úžasně kvetoucí keř, na který se sletájí včely z širokého okolí. Takže ji othávám postupně, po kytičkách pro sebe i jako dárek.


A tak došlo na mejdíčka. Já vím, že se dají koupit mýdla gelová i tuková na odlévání doma, ale já je "potřebovala" dělat hned, protože jsem chtěla vyzkoušet, jak by vypadaly ze siliconových formiček na led z Ikea...Tak jsem zavzpomínala na dobu, kdy pro naše tvoření byl ke koupi tak akorát chemlon :o)


Kvalitní toaletní mýdlo jsem postouhala, trochu nahřála nad párou a díky pár kapkám vody vznikla hustá kaše. Pak jsem už přidala květy levandule a pár kapek aromatického oleje levandule Mont Blanc a šup do formiček. Za několik hodin jsem je vymáčka ven (kupodivu se nic neulomilo) a dosušila. Výsledek vidíte na fotkách.


A protože vašim pozorným zrakům neujde, s čím jsem hvězdičky fotila - je to polotovar polštářku pro kamarádku k narozeninám (má ložnici do levadulova). Díky barvě jsem prostě neodolala...
Mějte krásnou sobotu i neděli.
Moc vás zdravím Helena

You Might Also Like

25 komentářů

  1. Ahojky Helenko,

    teda, ty jsou. Dala jsi mi inspiraci, že není potřeba kupovat mýdlovou hmotu, nebo jak se to jmenuje, ale stačí nastrouhat klasické mýdlo. Že bych nechala teď háčkování a vyzkoušela mýdlo? Formičky mám také z Ikei, ale takové malé hvězdičky, ze kterých se led špatně vyndavá a láme, takže bych musela najít další variantu.

    Teda, to jsem se rozepsala. Jo a část háčkovaného polštářku vypadá parádně.

    Pohodový den. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko,
    mydélka jsou krásná a určitě úžasně voní levandulí. Také ji mám ráda. Mám na zahrádce zatím jeden keř, který se ale rok od roka rozrůstá. Letos jsem nasbírala tři kytičky a jak říkáte, také je mi líto ji stříhat :o)
    Přeji hezký zbytek soboty
    papa
    L.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Heli,
    ty jsou krásné a určitě moc voňavé.
    Jsi šikulka,možná taky vyzkouším...nějak je v poslední době málo času.
    Měj se krásně.Marťa

    OdpovědětVymazat
  4. Heli,
    to je nádhera!!! Z tohoto příspěvku jsem nadšená-vždyť víte, že já levanduli miluji!!!
    Mejdlíčka jsou senzační-jste šikulka!!!
    A polštářek?? Má úžasnou barvu!!!
    Heli-moc se Vám to povedlo (ostatně jako vždycky!)
    Hezký večer
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Heli!!!
    Taky je mi vždycky líto levandulky celé očesat a proto ostříhám vždycky jenom část keře a zbytek nechám včelám a na parádu.Mýdlíčka jsou parádní no a ten polštářek pro kamarádku bude určitě kouzelný-doufám,že nám ho ukážeš až bude hotovo...Pa.Blanka

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jsi ma, levandulová.Nádherná...
    Tak ja neviem, čo ten vývoj tak zastal na nete?! Žiada sa mi pomrviť prstami byľku levandulovú, privoňať k mydielku...Neostáva mi iné ako sa k tebe znova vrátiť a potešiť aspoň pohľadom.Do zlevandulovania, Blanka!

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, děkuji za poklonu! Nic na tom není, určitě to zkus! Ty hvězdičky mám taky, dělám do nich na vánoce čokoládu, zkus třeba platíčko po bonbonech v bonbonieře. Když dáš vody opravdu jen trochu, jde to vytvarovat rukama, kdysi jsem s Terkou dělala takhle srdíčka.

    Lucie, děkuji za komentář, dneska jste mě tak potěšila na vašem blogu - krásný přísěvek.

    Krásný večer vám oběma, zdravím H

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, děkuji! Voní opravdu krásně. A čas, co na to říct. Je to věčný boj.

    Jaruško, děkuji! Tak milá slova, tolik mě těší. Byla to ale velká rychlovka, znate určitě ten neodbytný pocit, že to musíte zkusit. Dělala jsem je před lety s Terkou pro paní učitelku ve školce, modelovala je jen svojí ručkou do tvaru srdíček a pověsili jsme je na fialkovou stužku. Ach ty vzpomínky, je to už tak dávno.

    Krásný večer milé dámy, moc vás zdravím H

    OdpovědětVymazat
  9. Blanko, děkuji za pochvalu. Polštářek vám určitě vyfotím, dokoce to vypadá, že ho i stihnu, potřebuji ho až koncem září a už jsem začala (což ale na druhou stranu nic neznamená:o))

    Věrko, vůbec se vám nedivím, nestane se, abych vyšla na zahradu a keř levandule si nepohladila...ta vůně se nedá ničím nahradit.

    Mějte krásný večer, zdravím H

    OdpovědětVymazat
  10. HELENKO ,SUPER NÁPAD . MYDÉLKA VYPADAJÍ VELICE HEZKY A JISTĚ PROVONÍ CELOU KOUPELNU .
    MĚJTE PŘÍJEMNÝ ZBYTEK NEDĚLE A POHODOVÝ CELÝ TÝDEN .BOHDA

    OdpovědětVymazat
  11. Majú vôňu teda, hmmm....až sem ich cítiť. :o))
    Veľmi pekné!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Bohdanko, díky za pochvalu a i tobě přeju příjemný večer a pokud možno klidný týden. H


    Ivetko, taky děkuju! Měj pohodové dny! H

    OdpovědětVymazat
  13. Helenko i já jsem nadšená.Moc krásný levandulový příspěvek...Mýdlíčka jsou nádherná a vše jsi tak krásně nafotila i napsala.I já jsem všechnu levanduli neostříhala,bylo mi ji také líto..ještě jednu paličku mám dokonce od loňska v prádle.Sice už je taková seschlá,ale to se mi na ni stále líbí a nevyhodila jsem ji.Také bych chtěla poděkovat za moc pěkný vzkaz u mne i za krásnou gratulaci,krásná slova...děkuji Soňa

    OdpovědětVymazat
  14. Heli, no tak to je bomba!!! Tleskám Ti!!! ...dokonce jsi mi svým příspěvkem připomněla, jak jsem jako malá strouhala a míchala barevná mýdla do koule :o)) je zvláštní, že jsem to zapomněla...a přitom je to tak bezvadná věc. Určitě zase vyzkouším. Hezký následující týden. Radka

    OdpovědětVymazat
  15. No teda, ty jsi šikulka! Vystačíš si i s neprofesionálním náčiním :o) Také se chystám na odlévání mydýlek a shodou okolností také levandulových... Krásný týden!

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Helenko, mýdla se povedla a jejich vůně se nese až ke mě. Dobrý nápad, třeba příští rok zkusím. A tak nádherně nadekorováno a nafoceno.
    Přeji hezké dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
  17. Helenko,musím se přiznat,že i já přemýšlím o mýdlech, ale použiju na ni sušenou koupenou :o( levandulku, protože jak jsi napsala i mně je líto ji stříhat,když je plná života...Voňavé srpnové dny Mokopa

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Helenko, tak to je fakt bomba! Tu mýdlovo-levandulovou vůni cítím až sem :o) Jsou nádherná, jsi vážně všestranně šikovná. Měj prima voňavý den :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  19. Zravím Helenko,

    mýdélka jsou skvělá a postup se mi zamlouvá, využít nějaké kvalitní mýdlo a do něj levandule, super. A část polštářku vypadá dobře, těším se na celý.

    Pěkný den. Šárka

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Helenko,

    dnes je konečně čas a já si prošla Tvůj blog za srpen a červenec. Nevím co chvílit dřív.
    Děkuji za tip na knížku, určitě si koupím. Jehelníčky nemají chybu. Jelikož opět začínám z hačkováním - tak snad také vyzkouším.

    A levandulová mýdla - ty jsou naprosto boží. Ta vůně, to musí být nádhera. Máš to krásně nafocené. Jsi talent asi na vše.

    Měj se moc hezky a přeji hezký zbytek týdne.
    SAbrina

    OdpovědětVymazat
  21. Kráásne, skvelý nápad :-) Ja mám levandulku zatiaľ len jednu, na balkóne a tiež je mi vždy ľúto ju ostrihať v plnom kvete.
    Pekný večer!
    H.

    OdpovědětVymazat
  22. Soni, děkuji za milá slova. Ty mě umíš vždycky potěšit!

    Radko, to jsem ráda, že jsem ti připomněla dětství.

    Jani, moc se těším na ty tvoje! Nakoupila si tu "profi" výbavu, tak budou určitě dokonalá! Tohle byla taková rychlovka pro radost...

    Jitko, moc děkuji za milá slova a pochvalu!

    OdpovědětVymazat
  23. Mokopko, děkuji za návštěvu! To jsem ráda, že taky všechno nesklízíš :o)

    Martinko, ty tedy umíš chválit! Děkuji!

    Šárko, moc děkuji! Je to fakt jednoduché, dají se zapojit i děti, jde z mýdla docela dobře modelovat a ony se tak rády "matlají"!

    Sabrinko, děkuji. Moc mě tvoje slova těší! Jsem ráda, že se ti moje příspěvky líbí.

    Holly, díky! V květináči jsou levadule nádherné, jen je trochu problém s přezimováním...už mi několikrát vymrzly, v zahradě mají přece jen větší šanci...

    Všem vám moc a moc děkuji za krásné kometáře. Vážím si každého slova.
    Dobrou noc všem,H

    OdpovědětVymazat
  24. Vždy k Vám rada zavítam pozrieť, čo máte nové...
    A teraz som objavila tieto levanduľové mydlá - úplne si viem predstaviť ich nádhernú, omamnú vôňu. :-)))
    Skveký nápad, rada sa nechám inšpirovať.
    Prajem krásny večer a veľa nápadov!
    Zdraví
    Aďka

    OdpovědětVymazat
  25. Aďko, děkuji. Vítám vás, zase se zastavte. Teším se, jaká budou ta vaše mejdlíčka.
    I vám příjemný večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat