...Holandsko...

sobota, května 08, 2010



Malou, ale důležitou součástí našeho žití je cestování, ať po českých zemích nebo po Evropě. Bereme to jako velký relax, hlavně manžel hodně pracuje, je to báječná příležitost být spolu a zažít něco společně.
Na výlety jezdíme samy, nejsme příznivci hromadných zájezdů, kdy vám cestovní kancelář "vysvětlí", co vás na tom či onom místě zajímá a co chcete vidět. Dost nás děsí i "stádový efekt", který na takových zájezdech vzniká...Plán cesty si připravuji sama, jsou to někdy sice hodiny strávené s hromadou průvodců a na internetu, ale musím říct, že se to vyplatí.

Náš výlet jsme zahájili v univerzitním městě Utrecht. Bohužel, při probírání se fotkama jsem zjistila, že fotografové selhali a že Utrecht je jen na videu. Tak mi musíte věřit, že jeho historické centrum stojí za to. Bylo odpoledne, svítilo sluníčko, bylo to první setkání s neuvěřitelným množství jízdních kol, kanály, malebností domů při nich, tulipány a vůbec spoustou květin, bylo to tušení krásného výletu.


městečko Alkmaar - každý pátek dopoledne je k vidění dražba sýrů před vážní budouvou ze 14. století

jeden z domů farmy Alida Hoeven - je tu k vidění výroba dřeváků a hlavně holandských sýrů


Bergen ann Zee - tedy spíš jeho pláž ...vesnička na břehu Severního moře (ten vítr je neuvěřitelný...)


Amsterdam - asi nejkrásnější čtvrt Jordaan




moře v přístavu malebné rybářské vesničky Volendam...nádhera a ten oběd - pravý fish&chips přímo v rybářské restauraci



poslední zastávka Naarden - vedle kostela Grote Kerk socha Jan Amose Komenského (od V. Makovského)



Malý typ, až vám děti z nějakých džín vyrostou...

Byli jsme tam přesně před rokem. Viděli jsme jen překrásné střípky nádherné země a víme, že se tam chceme vrátit.
Jsem ráda, že mohu vzpomínat s vámi.
Krásnou sobotu všem. H

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Ahoj Heli, tak hlavně, že jste si to s manželem užili, taky nejezdím s cestovkama, takže ti plně rozumím.
    Hezký víkend
    Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ivo, děkuji za komentář - ano, užili jsme si (i s dětma), rádi vzpomínáme a nejraději bych plánovala něco dalšího...
    Krásnou neděli, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Helenko, to musela být nádhera! Já už se tak těším, až taky konečně s dětma někam vyjedeme...snad už brzy, odrůstají z plenek, tak už to půjde, abysme si to všichni náležitě užili...hezkou neděli.H.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Helenko, děkujeme, že jsi se s námi podělila o nádherné fotografie. Muselo tam být nádherně.
    Také jsem ještě jako studentka zavítala do této nádherné země, je to velká vzpomínka, díky Ti za její připomenutí.
    Přeji vám spousty příjemných výletů - zasloužíte si je! Hezký večer celé rodině, Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Helíííí, omluva na mé straně, teď koukám jak jsem napsala ahoj, tak jsem začala automaticky tykat - omlouvám se :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, děkuji za milý komentář - dobře si pamatuju tu dobu, kdy jsem o některých výletech jen snila, ale na druhou stranu - děti jsou malé jen strašně krátkou dobu, ono to uteče jako voda...
    Těším se, až s kluky někam vyrazíte a dáte nám vědět.
    Krásný večer, zdravím Helena

    Milá Martinko, nejdřív děkuji za komentář - vy jste zažila a viděla, víte, o čem jsem mluvila. Pro nás "zdobilky" je to ráj.
    A jinak, jinak je všechno jak má být - plánovala jsem, že vám tykání nabídnu, hned jak se zase "uvidíme"! Takže - žádné omluvy - přeji tobě i celé rodině klidný večer a pohodový vstup do nového týdne.
    Zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Helenko, tak TI moc děkuji, jsi zlatá. I vám všem pohodový nový týden :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Helčo, moc vám děkuji za tyto krásné fotky. Člověk se alespoň na chvilku přenese někam jinam. Můj sen je Provence, ale nepohrdla bych ani Holandskem. I ten bazárek, kam s Pájou jezdíme je holandský,takže většina úlovků. Dokonce tam mají i bednu červených dřeváků a vy jste tu parádu (dražba sýrů) viděla na vlastní oči.
    Pěkný den Petra ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Petro, moc děkuji za krásý komentář. V Provence jsem měla možnost pár dní být, hned jak čas dovolí, prohrabu fotky aby jste se mohly pokochat. Je to srdeční záležitost, chodila jsem tam a pořád téměř nevěřila, že to není jen sen...
    Krásné odpoledne, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Jéé, Petro, já spustila o Provence (to bych mohla mluvit - psát hodiny), ale to Holandsko - ta dražba je hodně zajmavá, ale přece jen, je to turistický tahák...Ty menší městečka - Volendam, Haarlem, Naarden tolik nepadaly pod tíhou turistů a měly úžasnou atmosféru...Jo, a vaří suprový kafe a jsou moc milí. A dost, jestli jsem vás naladila, jsem ráda, jeďte se taky podívat.
    Zdravím H

    OdpovědětVymazat
  11. Helenko,ani by mě nenapadlo,že budu mít u snídaně,tak příjemný výlet do Holandska.Moc se mi líbí,jak to člověka vtáhne.Prostě bych hned někam jela.Muselo to být krásné, opojné a voňavé.Je super,že si to umíte s manželem pěkně naplánovat.Tak hodně výletů a jestli máš víc fotek z Holandska,klidně nám je ještě ukaž.Ahoj Lena

    OdpovědětVymazat
  12. Leni, děkuji za komentář. Krásnými slovy jsi vyjádřila přesně to, co jsme zažívali...Taky mi stačí pár fotek k touze někam jet, něco poznat...Teď už musím vydržet do dovolené.
    Moc zdravím, krásný večer, Helena

    PS: to plánování je jen na mě a moc mě to baví, manžel pracuje do poslední chvíle, pak sedne do auta a jede, kam mu řeknu:o)...tedy, cíl máme naplanovaný předem...

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký den Helenko, právě jsem si procházela Váš krásný blog. Je se opravdu na co dívat. Asi budu muset doma navrhnout dovolenou do Holandska. Nádhera, krásné fotky. Mějte se hezky. Petra

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Petro, moc děkuji za komentář! Ano, navrhněte, viděli jsme sice jen kousíček, ale rozhodně se chceme vrátit a pobýt delší dobu.
    Krásný den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat