Příjemný večer, vážení!
Pro vzpomínku si sem uložím dva moc krásné vánoční dárky. Duben je prostě ve znamení kultury :o) Ten první byl od Terky. BPM - Beats per minute (údery za minutu) baletní triptych, tři baletní soubory, dva izraelští choreografové a jeden český Yemi. Žádné tančení na špičkách si nepředstavujte, jde o velmi strhující moderní baletní projev. Sama bych si tohle představení asi nevybrala, ale moc ráda jsem vystoupila ze svých stereotypů. Hodně zajímavý zážitek.
A velký bonus - nádherné počasí, zlatá kaplička a přestávky se sklenkou sektu na lodžii Národního divadla.
Pak se zhoršilo počasí, ale to nijak neumenšilo zážitek z koncertu - Hradišťan a sourozenci Ulrychovi. To byl zase dárek od manžela. Loňský koncert v Litomyšli se nám tak líbil, že jsme si to rádi zopakovali.
Po koncertě nepršelo a i když byl všední den, dopřáli jsem si alespoň malou procházku cestou na tramvaj.
Konec kultury, zpět do kuchyně. V sobotu bylo pečení ve znamení rebarbory. Linecké těsto, tvaroh s vanilkou, rebarbora a drobenka... to prostě nemá chybu.
O recept vás ale neochudím, pokud rebarboru nemáte nebo ji nemusíte, upečte
Andělské slzy
Ty slzy pro ty karamelové kapičky na povrchu...
Na křehké těsto:
200 g hladké mouky, 50 g cukru, 90 g másla, špetka soli, lžička prášku do pečiva, 1 žloutek a 1 lžíce smetany na šlehání
Pomůže robot, kouli těsta uložíme alespoň na hodinku do lednice.
Tvarohová vrstva:
500 g tvarohu, 1 zakysaná smetana, 3 žloutky, 90 g cukru a vanilkový extrakt
Sněhová vrstva:
3 bílky našleháme a postupně do sněhu přidáme 4 lžíce krupicového cukru
Postup je asi jasný. Těsto rozválíme do koláčové formy na pečící papír je-li potřeba, propícháme vidličkou, zakryjeme dalším papírem a zatížíme fazolemi. Pečeme asi 15 minut na 180 stupňů.
Připravíme si hladký tvarohový krém, ušleháme sníh.
Koláč vyndáme z trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů, odstraníme fazole a papír. Na těsto rozetřeme tvarohový krém a pečeme cca 20 minut, pak přidáme sníh a dopečeme. Trvá to asi 15 minut.