... do letní kuchyně.
Příjemný večer, vážení!
Dobře vím, že je mnohdy daleko těžší vymyslet, co vařit, než vaření samotné. Často dělám saláty. Nejen ty zeleninou, ale i obědové. Ne vždycky je příležitost zajít si na oběd a tohle je dobré řešení.
Salát z čočky belugy
Černá čočka se skvěle hodí. Nemusí se namáčet, je uvařená za pár minut, je dobře stravitelná, nenadýmá.
K uvařené a vychladlé čočce jsem přidala červenou papriku, okurku, vlašské ořechy lehce nasucho opražené na pánvi, a hrst bylinek (pažitka, tymián).
Zálivka je velmi jednoduchá, trocha olivového oleje prošlehaného se šťávou z 1/2 citronu, špetkou mořské soli a čerstvě namletým pepřem. Už stačí jen doladit pár hoblinkami parmazánu a hotovo.
A pro ty, co luštěniny opravdu neradi
Salát z perlového kuskusu
Perlový neboli izraelský kuskus je druh semolinové těstoviny. Nestačí ho jen nechat nabobtnat, je potřeba ho chvilku povařit. Já jsem měla ještě zbytek dovezený z Kréty, u nás se dá koupit třeba u Marks and Spencer nebo nahradit tarhoňou.
Tento salát se může podávat teplý, vlažný i studený.
Kostičky uzeného tofu orestuji na trošce olivového oleje, smíchám s kuskusem, kousky sušených rajčat, červenou paprikou a jemně rozsekanou jalapenos. celý salát doladí čerstvá bazalka, limetková šťáva a olivový olej.
Normálně mi k obědu stačí miska takového salátu, ale v neděli si to chceme udělat hezký :o) Manžel griloval i maso, ale nějak jsem na něj neměla chuť. Takže saláty, pečené brambory, batátové hranolky, kousek ciabatty a grilovaný halloumi sýr.
A nebo s naprosto úžasným grilovaným steakem z tuňáka.
A máte chuť na dezert? Není nic jednoduššího. Crumble.
Použít můžeme jakékoli ovoce. Zapékací misky lehce vymažu máslem, ovoce na kousky maličko posypu hnědým cukrem (některé to ani nepotřebuje) a zasypu drobenkou, přidat můžeme i mandlové plátky.
Za pár minut se z trouby line úžasná vůně pečeného ovoce.
Jo a drobenka, tak tu dělám nerada. A tak když musím, tak jí udělám víc a dám si jí do mrazáku. Pak to je skutečně bleskový dezert a když ho doplníte kopečkem dobré vanilkové zmrzliny... ach :o)
Trochu po sezóně, protože se to týká Velikonoc, ale nemohu se nepochlubit krásnými dárky...
Zdenička s manželem nikdy nepřijdou na návštěvu s prázdnou. Dostala jsem kapradinu v překrásném macrame závěsu.Tuhle roztomilost od Aďky přinesl pošťák a
Hanka, hospodyně z Valašska vykouzlila tuhle křehkou nádheru.
Ještě jednou moc děkuji a vám všem přeji příjemný zbytek neděle a úspěšný pracovní týden.
Vaše Helena