...středomořské copánky...

pondělí, dubna 13, 2015


Hezký pondělní podvečer všem!

Mám tenhle čas moc ráda - venku se všechno zelená a pučí jako na povel, vyprané zimní oblečení uschne na čerstvém vzduchu a schová se hluboko do skříní, při troše štěstí jsme si už dali venku první kávu, něco letos poprvé ogrilovali a třeba byla i sklenka růžového, jako u nás se sousedy v sobotu.


A právě k tomu vínečku a grilovaným dobrotám by se mohl hodit tenhle kousek domácího pečiva vonící Itálií! O recept se s vám ráda podělím. Upečeme si

Středomořské copánky


Pokud máme, tak do pekárny postupně vložíme:
200 ml vlažné vody a 2 lžíce olivového oleje (ideálně toho, co v něm jsou naložená sušená rajčata)
250 g    zakysané smetany
500 g    hladké mouky
2 lžičky mořské soli a balíček sušeného droždí
Necháme vypracovat těsto. To pak rozdělíme na dva kusy, do jednoho vpracujeme 2 lžíce bazalkového pesta a do druhé poloviny jemně usekaná nakládaná rajčata nebo dvě lžíce passaty (silný rajčatový protlak) a lžíci bylinek (bazalka, tymián, oregáno a pod).


Barevné bochánky rozkrájíme na kousky (cca 8 z každého) a stočíme. Na plechu necháme copánky ještě asi 20 minut kynout a pak pečeme (asi 190 stupňů) zhruba půl hodinky.
A pak už jen doufáme, že některé kousky stihnou i  vychladnout - ta vůně je totiž neodolatelná :o)


Tak, já se jdu ještě chvilku věnovat práci a hlavně večeři :o) Vy mějte pohodový a slunečný týden!

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

69 komentářů

  1. Helenko, vypadají lákavě...zkusím, díky :o)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se nedivím Heli, že to nevydrží. Musí to být výborné. Recept si ukládám a doufám, že co nevidět vyzkouším.
    Ahoj Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, jsou fakt jedlé, a když takhle mizí, zlobím se jen oko, těší mě, že všem chutná!
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Helenko recept ukládám a při první příležitosti vyzkouším. Sice jsem nyní bez pekárny, vypověděla službu a ještě jsem se nerozhodla jakou si pořídit novou (už jsem měla Moulinex, nyní to byla Eta). Já mám všelijaké nové recepty moc ráda (a hlavně když mne pak doma chválí :o))) - no Lev). Měj se krásně. Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já mám taky Etu a složí (zatím :o)).
      Myslím, že za tyhle rohlíčky budeš pochválená :o)
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  4. Tak už vím, co upeču k vínu. Moc děkuju za recept, určitě se do toho brzy pustím.
    Zimní věci ještě nemám odvahu vyprat a uložit. Myslíš, že opravdu můžu?
    Hezký večer, Helenko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, k vínu je udělej menší, a nebo je prostě ještě rozkrájíš :o) je to fuk protože zmizí malé nebo velké :o)
      A ty bundy, myslím že už ano, nebo si to spíš přeju :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  5. Heli,teda to musí být dobrota!
    Recept ukládám a určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko určitě vyzkouším, už se mi dělají chutě. U nás se zatím negrilovalo, nějak nebyl čas, zato zahrady jsem si užila dosyta, ale zdaleka ještě není vše hotové.
    Přeji ti hezký týden, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, ze zahrady bychom se teď nemusely hnou, viď.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Helenko, to je úžasný tip! Pekárnu mám a muž miluje bazalkové pesto... takže receptík ukládám, děkuji moc! Helenko, měj krásný čas a stále víc a víc času stráveného s kávičkou či vínem na zahrádce :) Jola
    PS: A děkuji moc za milé zastavení u mne! Jsi zlatá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, moc děkuji za milá slova a přání, zatím převládá motyčka nad sklenkou :o)
      Posílám pozdravy,H.

      Vymazat
  8. Helenka, tak tento recept si zapisujem a určite upečiem. K zeleninovému šalátu ako stvorené. Vďaka za recept. Andrea

    OdpovědětVymazat
  9. Helenko, vypadá to velmi lákavě..a určitě je to vynikající. Navíc recept vypadá i jednoduše, takže to bude jasná volba.určitě vyzkouším..měj se krásně Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, je to dobrota a žádné záludnosti receptu jsem nezaznamenala :o)
      Hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  10. Ahoj Heli, ráda peču z kynutého těsta, tak tohle bych taky mohla vyzkoušet. Díky. A přeji pěkný týden. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko, děti se na to vrhnou, budeš ráda, když ochutnáš :o)
      Hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  11. Helenko píšu si .-)dobrot není nikdy dost .-)Hezký poklidný večer přeji .-)Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tohle je na večeři venku jako dělané :o)
      Měj se hezky Věruško! H.

      Vymazat
  12. Teda Helenko 100 bodov, ani som ich nechutnala a viem že sú úplne fajn. Píšem si recept a cez víkend ku grilovačke isto napečiem. Ďakujem za receptik a krásne dni prajem.

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadají úžasně, bezva typ na originální baštu ke grilování. Moc děkuji za inspiraci a přeji krásne dny plné sluníčka, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  14. tedy Helenko ty vypadají lákavě--děkuju za recept...
    Měj se krásně...
    Martina

    OdpovědětVymazat
  15. Ano první kafe venku...úžasný požitek, taky se mi v tom všem našem kolotoči podařilo:-)
    A ty copánky si určitě s dcerou "upleteme", jsou prostě neodolatelné i přes internet:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je moc dobře Renatko, sluníčko dává energii...
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  16. Helenko copanky urcite chutnaji bajecne, i bych je udelala. jaksi me tu ale chybi ta zakysana smetana. Skoda. Ale ty sedmikrasky ... ty jsou nej!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, myslím, že hustý jogurt bude v těstě fungovat stejně.
      Mávám do dálky, H.

      Vymazat
  17. Helenko....copánky lákají:-).....mňam
    Díky za recept,snad se sluníčko usměje......a grilování se zadaří:-)
    S pozdravem,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda Jitu! Věřím, že bude hromada příležitostí grilovat...
      Pa, H.

      Vymazat
  18. Já chci do Itálie ! Heli, taky už to na mě jde a to nám doma ani nevoní tvoje copánky:) Hm, ale dala bych si je ....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky Jani, ale zatím nic v dohledu není... tak alespoň to jídlo!
      Hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  19. Helenka, diki za opäť originálny a dúfam nenáročný recept. Taliansku kuchyňu mám rada, tiež z nej čerpám veľa receptov.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, moc děkuji za návštěvu, snad ti bude chutnat i tohle pečivo.
      Pa, H.

      Vymazat
  20. Heli, copánky vypadají moc dobře, určitě je vyzkouším. Jo a dort od tebe jsem pekla na Velikonoce a úspěch tedy velký. nezbyl a ni drobeček.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuji za návštěvu a mám velkou radost, že dort sklidil úspěch!
      Měj hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  21. Milá helenko je vidět,že jsou krásné a chutné !!!Dobrá vychytávka:-)Dája

    OdpovědětVymazat
  22. Helenko, ta první fotka je moc pěkná... přesně podle mého gusta - růžová.
    Ale co mi to děláš, zase budu muset hned ten tvůj neodolatelný recept vyzkoušet :-)
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, nejsou to sice italské barvy a taky mi tady dělá radost...
      Vyzkoušej, to aby nám foccacia nezevšedněla :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  23. Helenko, moc děkuji za receptík a nevím- nevím jestli můj dědek bez lepek ( tak já říkám důvěrně své bezlepkové dietě) odolá. Určitě vyzkoušíme. Měj se krásně. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tohle je problém, v bezlepkovém pečení se moc nevyznám, naštěstí nemusím...
      Upeč chlapů a kousíček ochutnej...
      Pa, H.

      Vymazat
  24. Heli, mám ráda moře a středomořskou kuchyni k tomu:-) Nemám pekárnu,ale recept musím vyzkoušet. Snad to půjde i bez ní. Asi to musím tak hodinu nechat vykynout,viď? Už se těším, jaká to bude mňamka:-))) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky Evičko. Určitě to půjde i bez pekárny, hodinka bude akorát :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  25. Kapou mi tu sliny, musím vyzkoušet :-)
    Krásný večer
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  26. Helenko, recept jsem si právě uložila a o víkendu ho určitě vyzkouším. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  27. Helenko, voní až ke mně. Pekárnu nemám, ale určitě vyzkouším.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  28. Helenko, hned vyzkouším, dnes jsem koupila sušená naložená rajčata :-). hezký zbytek týdne. Dana

    OdpovědětVymazat
  29. Helco, diky za recept, urcite vyzkousim! Moc zdravim a preji krasne jarni pocasi, Monika....

    OdpovědětVymazat
  30. Tak to musím určitě vyzkoušet! Voní až přes monitor... :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Helenka,
    tak to musí byť vôňa...a tá chuť! Mňam, ďakujem za tip.
    Krásny víkend.
    Srdečne pozdravujem,
    A.

    OdpovědětVymazat
  32. Helenko, pěkné fotky a zajímavý recept! ... A máš pravdu není nad sušení prádla venku a nejen toho zimního :-) Pěkný víkend, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Maruško! Je to tak, sušení venku je nad všechny sušičky.
      Moc zdravím, H.

      Vymazat
  33. Helenko, to vypadá moc a moc lákavě!! Přitom tak jednoduché... už to cítím upečené.
    Měj se moc fajn. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, jednoduché, efektní a prudce jedlé :o)
      Děkuji a moc zdravím! H.

      Vymazat
  34. Helenko tak zrovna je mám v troubě a peču již podruhé. Jsou vynikající!!!
    Ála

    OdpovědětVymazat