... typ na výlet a štrůdl s gorgonzolou...

neděle, února 22, 2015


Hezký nedělní večer všem!

Dnes nám končí jarní prázdniny. Letos bohužel žádné hory, ale myslím, že jsme si je v rámci možností i tak užili. A kašlu už jen občas :o)
Jeden den jsme strávili v Praze. A konečně jsme si užili to, co jsme plánovali už docela dlouho. Pokud půjdete po Karlově mostě směrem na Malou Stranu, podívejte se těsně před koncem vlevo dolů - uvidíte Saský dvůr a v něm Muzeum Karla Zemana.


Už samotný dvorek zaujme nejen děti, a co teprve uvnitř...


Po uvítání velmi milou paní za pokladnou se před vámi otevře fantastický svět filmů geniálního režiséra, výtvarníka, loutkáře a animátora Karla Zemana.
Kdo by neznal jeho Cestu do pravěku, Vynález zkázy nebo Barona Prášila.


Muzeum je velmi hezky pojaté, je interaktivní, plné ukázek z filmů, z ateliérů. Odhalí nám práci trikařů z doby, kdy se o digitálních kouzlech filmařům snad ani nezdálo.
Vyzkoušíme si některé vynálezy Julese Verna, věřte baví to děti i dospělé :o).



Prohlédnout si můžete i filmové kostýmy, plakáty a hned u pokladny budete upozorněni, že si máte hrát a fotit dle libosti.



Podrobnosti o tomto velmi poutavě a moderně pojatém muzeu najdete na  http://www.muzeumkarlazemana.cz/cz .  Od jara se můžete projet i lodí, pořádají se tam výtvarné dílny a workshopy animace.


Tak a teď něco na zub.

Slaný štrůdl s gorgonzolou, hruškou a ořechy


Štrůdl dělám moc ráda, ať sladké nebo slané, v poslední době jsem kupované listové těsto vyměnila za jednoduché, které si dělám sama.
Už jsem ho tu zveřejnila, ale aby jste nemuseli listovat:

250 g hladké mouky smíchám s 1 smetanou na šlehání v papírovém domečku (250 ml) a půl lžičkou soli. Kouli těsta zabalíme do fólie na hodinku ho uložíme do lednice.


Těsto vystačí na dva štrůdly, plníme dle libosti, sladkými i slanými náplněmi. V poslední době máme rádi závin s gorgonzolou, tu pokladu plátky hrušky a posypu vlašskými ořechy. Zavinu, potřu vajíčkem a posypu semínky. Peču na papíru asi 20 minut v troubě rozpálené na 200 stupňů.



Nechte si chutnat!
Přeji příjemný večer a pohodový vstup do nového týdne.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

52 komentářů

  1. Helenko-také dneškem u nás končí jarní prázdniny...
    Do Prahy moc často nejezdíme--ale děkuju za prima tip na výlet a skvělé fotečky z muzea ♥
    Tedy to vypadá opravdu lákavě jen asi budu vypadat hloupě--ale vůbec nevím co to ta gorgonzole je...
    Heli měj se moc hezky...
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, muzeum zatím bavilo všechny, co v něm byli. A vůbec nevypadáš hloupě, nemůžeme vědět všechno - gorgonzola je italský sýr s modrou plísní, podobná mu je naše Niva. Ale třeba v Lidlu gorgonzolu koupíš, vyzkoušej ji, je lepší než Niva.
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
    2. Děkuju Heli-do Lídlu já chodím nakupovat často a tak se po ní podívám a vyzkouším :o) měj se hezky...

      Vymazat
    3. Martinko, dej vědět, jestli ti chutná!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  2. Helenko, ten závin vypadá krásně! No a pražský výlet Ti závidím, já se tam s mrňavkou na krku asi jen tak nedostanu... :-) Hezký večer! Svatava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svážo, moc tě zdravím a děkuji za návštěvu. On čas tak rychle letí, ani se nenaděješ a začneš "miminku" ukazovat Prahu...
      Pa, H.

      Vymazat
  3. Ahoj Helenko, ten závin se sýrem a hruškou vypadá velmi zajímavě a zkusím ho:-) Nedávno se mi podařilo sehnat listové těsto v akci a tak jsem mu docela přišla na "chuť":-), těsto na závin si dělám sama - třeba ze zakysané smetany - zkusím určitě i ten tvůj recept se šlehačkou:-) Výlet se vám vydařil a díky tvým fotografiím jsem mohla "nakouknout" i já. Hezký poslední únorový týden. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanko, moc děkuji milou návštěvu, těsto se zakysanou smetanou jsme taky dělala, je dobré.
      Pohodový den, H.

      Vymazat
  4. Helenko,hezký výlet a prima pozvánka. Štrůdl vypadá lákavě. Hezký večer měj :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Heli, nám prázdniny právě začínají, nic méně kašlu stále taky. Tak v Praze už jsem nebyla 100 let a recept na štrůdl se mi taky moc líbí, i přesto, že nevím co je gorgonzola. Tak ať se zase dobře začleníš do pracovního procesu. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávinko, já vím, vy to máte hodně daleko...
      Gorgonzola je italský sýr s modrou plísní, podobná mu je naše Niva, ale originál je originál :o)
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  6. Helenka, díky za prima tip na výstavu! Tvůj štrůdl vypadá tuze lákavě a mňamózně ... recept vyzkouším - já dneska pekla jablkový s rozinkami a mandlemi /těsto tvaroh,hera,hl.mouka,sůl/. Hezký večer a prima začátek nového týdne, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, fakt jsme se bavili :o)
      Až budeš mít chuť, zveřejni to těsto i s poměry, tvarohové mám moc ráda.
      Hezké odpoledne, H.

      Vymazat
  7. Helenko, díky za dva skvělé tipy, jak si zpříjemnit dny - výletem do matičky měst a muzea (to kdybychom někdy jeli bez dětí ;-) a dobrým jídlem. Manžel je milovník sýrů, tak někdy vyzkouším, myslím, že se mu trefím do noty. Pa, měj se krásně a i Tobě pohodový začátek nového týdne! Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, no vy teď budete mít trochu jiné zájmy než muzea, tak alespoň ten štrůdl :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  8. Helenko, Tvé tipy na výlet plus recept na něco dobrého... to jsou tak úžasné kombinace! Děkuji za obojí a přeji brzké úplně uzdravení :) Krásné dny, Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to tak viděla Jolanko :o)
      Moc děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  9. Ahoj Heli!

    Začnu závinem,který vypadá krásně.
    Štrůdly na slano i na sladko dě,lám poměrně často,
    ale domácí těsto jsem ještě nezkoušela.Docela mě láká
    do toho jít,když čtu,jak je to jednoduché.
    Výlet by se mi moc líbil,na Cestu do pravěku jsem se dívala
    nedávno a mám tyhle filmy moc ráda



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, já vím, vždycky, když nějaký vyfotíš, dostanu na něj chuť :o)
      Těsto je jednoduché a dobré.
      A do Prahy to máte dál, ale třeba jednou...
      Pa, H.

      Vymazat
  10. Helenko, díky za tip na výlet a i za štrůdlovou inspiraci..Navíc to těsto vypadá skvěle a přijde mi, že je velmi jednoduché..nezapomněla jsi tam něco napsat? Vážně jen mouka a smetana?
    Měj krásný nový týden...měl by ti konečně dorazit balíček..omlouvám se za zpoždění..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, rádo se stalo! Ne, opravdu jsem nic nezapomněla, je to jednoduché, rychlé a dobré a skýtá jistě tisíc možností.
      Žádný spěch, nic se neděje!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  11. Tak o tomhle muzeu s kouzelnou atmosférou, jsem Helenko, vůbec nevěděla. Teď ho budu mít v paměti :-) No, a štrůdl? Gorgonzolu mám moc ráda, s hruštičkou = skvělá kombinace, to bude stát za to :-) Děkuji a hezké dny přeji. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, ono tam není dlouho, ale stojí za vidění!
      Máš pravdu, je to mooc dobrá kombinace...
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  12. Muzeum Karla Zemana máme už dlouho v plánu navštívit, chystám se přihlásit tam děti na nějaký workshop. Závin musí být moc dobrý, měla bych na něj chuť. Doma by mi asi neprošel, ale vyzkouším alespoň z poloviční dávky pro sebe a případnou návštěvu.
    Přeji vykročení do nového týdne tou správnou nohou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, ty workshopy musí být super, Adama taky zaujaly.
      A těsto udělej celé, půl naplň třeba jablky a tu druhou vyzkoušej podle mě :o)
      Moc zdravím a dobrou chuť přeji, H.

      Vymazat
  13. Helenko, filmy Karla Zemana miluju, člověk ulítne kamsi mimo realitu a je to fajn. Krásné fotky - no Praha je Praha. Ten štrůdl může být dobrý, znám ho jen na sladko.
    Přeju ti krásné dny. Dnes je krásné sluníčko. Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, krásně si to napsala, je to tak!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  14. Ahoj Helenko, díky za tip na zajímavý výlet do Prahy. Nikdy jsem o tomto muzeu neslyšela. V Praze jsme byli v pátek a po Karlově mostě jsme šli, tak to jsme byli hodně blízko ...
    Závin jsem měla tu čest od tebe ochutnat a byl výborný !!!
    Krásný poprázdninový týden, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ono to muzeum tam není moc dlouho, máte typ na příště !
      Jsi milá, děkuji a zdravím! H.

      Vymazat
  15. Helenko, krásným výletem a mňamkou jste jarní prázdniny ukončili opravdu na jedničku. V muzeu jsme byli minulý rok a opravdu musím potvrdit- je to místo kde se člověk vrátí do svého filmového dětství.Moc se nám tam také líbilo. Kombinace sýr a štrůd -jak by řekl můj syn - mňamózní. :-).Krásný den a bacily pryč ti přeji. :-) Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, moc děkuji za milá slova a ranní pozdrav. Prahu jsme si užili, i Terka si našla čas a zašla s námi na oběd.
      Štrůdl je opravdu dobrý, vyzkoušej :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  16. Helenka,
    vďaka za tip na výlet, to bude niečo pre mojich chlapov. A štrúdľa vyzerá lákavo, ešte nikdy som nepiekla takúto kombináciu, tak muším vyskúšať.
    Krásny deň,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, muzeum by bavilo i tebe, věř mi :o)
      Budu moc ráda, když vám zachutná!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  17. No Helenko, báječný tip na výlet a báječná náplň i s receptem na vlastní těsto. Také ráda dělám svoje těsta na záviny, ale ten tvůj neznám, už si ho ukládám a určitě vyzkouším. Včera jsem odpoledne pekla rychlovku z kupovaného listového, ořechy, mandle, jablíčko a z dvou rukávů jsem nestihla ochutnat ani kousek. Půl jsem dala jednomu synovi sebou, půlku jsem vzala k druhému synovi, další půlku dědovi a tu poslední zbaštil náš poslední syn :o))) - co k tomu dodávat, že ? Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, to dobře znám, štrůdl je prostě hodně jedlý :o) A ty máš, jak čtu, strávníků víc než dost.
      Děkuji za milou návštěvu a zdravím, H.

      Vymazat
  18. Filmy Karla Zemana a do tohoto muzea posílám návštěvníky, kteří se k nám přijdou zeptat, kam vyrazit s dětmi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, myslím, že ti jsou za takový typ vděční!
      Hezký den přeji, H.

      Vymazat
  19. Ahoj Helenka, filmy od Karla Zemana som tiež rada pozerala, na tú dobu boli veľmi rafinované. Diki za ďalší skvelý receptík.
    Emily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emilko, ty filmy jsou, jak si hezky napsala, rafinované a kouzelné ještě teď. Adama ty nápady úplně nadchly.
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  20. Helenko asi ťažko sa dostanem tak ďaleko, a ty si mi to približila pekne fotkami dik... Receptik je zaujímavy, vyskúšam keďže štrudle idu aj u nas :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery, já vím, máte to daleko... Tak alespoň ten štrůdl :o)
      Děkuji a posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  21. Helenko, moc děkuji za tip na výlet. Zrovna o víkendu jsme si s manželem říkali, že jen co bude lepší počasí ( abyprcci nevystydli), vyrazíme opět na náš oblíbený vláčkový výlet do Prahy a tentokrát bychom chtěli na Karlův most a Pražský Hrad. Takže se to bude hodit. A štrůdl vypadá božsky, tyhle "netradiční" kombinace mě velmi lákají. Krásný večer a hezké pozdravy! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radu, myslím, že vaše děti by si fakt užily.Je to velmi hezky pojaté muzeum.
      A neskromně si myslím, že štrůdl by ti chutnal.
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  22. Hezký večer Helenko, krásný tip na návštěvu výstavy. Filmy p.Zemana mám moc ráda a tak už se těším na výstavu. Recept na štrúdl si píši, určitě ho vyzkouším - vypadá báječně.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuško, moc děkuji za milou návštěvu a přeji příjemný den, H.

      Vymazat
  23. Až se vymotáme ze všech těch virózek, určitě se do muzea s vnoučaty podíváme. Štrůdlík určitě vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos to je hrůza, viď Maruško, snad už bude všem nemocem konec a přijde jaro!
      Jsem ráda, že se ti typ hodím!
      Posílám pozdravy, H.

      Vymazat
  24. Helenko moc děkuji za tip kam na výlet..-)Těsto vyzkouším,to kupované už mě nebaví.
    Hezký den a hlavně plné zdraví at je brzy zpět.Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, muzeum je interaktivní, kluci by si to fakt užili :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  25. Helenko,
    tvůj štrůdlík jsem měla možnost ochutnat a musím napsat, že je to opravdová delikatesa :-)
    Díky ti za komentík a doufám, že se brzy uvidíme ;-)
    pa pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásná poklona, děkuji Ilonko!
      Pohodový den přeji všem u vás!
      H.

      Vymazat