...sobotní zájezd a karamelizovaná cibule...

neděle, srpna 17, 2014


Hezké nedělní odpoledne všem!

Včera jsme jeli na jednu horskou chatu v Deštném v Orlických horách. Vezli jsme tam výtvarný materiál na tábor, kde je Adam letos poprve v roli instruktora. Ta cesta by byla na jeden článek, ale vezmu to stručně, nechci se znovu rozčilovat.  I tak by mě zajímalo, podle jakého klíče v Deštném určovali, která horská chata na směrovkách bude a která ne, proč v sobotu v infocentru najedete jen zamřížované dveře... Když už vypadával i satelitní signál na navigaci, byl jediným pomocníkem děda na náměstí :o) Nebyli jsme zdaleka sami, kdo u něj zastavili.... Chatu jsme šťastně našli a cestou zpátky jsme přemýšleli, proč by k nám (rozuměj do Čech) turisté vlastně jezdili, vždyť mi je tu asi nechceme a nepotřebujeme... 
Abychom si vylepšili náladu, zastavili jsme se v Kostelci nad Orlicí. Nový zámek pana hraběte Kinského byl postavený v empírovém stylu v první polovině 19. století.
Po roce 1948 byl zámek majetkem státu a byl v něm Výzkumný ústav pro chov prasat... 
V roce 1992 byl navrácen rodině Kinských a prošel rozsáhlou rekonstrukcí. 


A ožil! Expozice Život v biedermeieru, galerie Kinsky, koncerty, prohlídky komentované samotným panem hrabětem a kavárna...


Dali jsme si tady oběd. Na jedničku s hvězdičkou nebyl, ale špatný taky ne.


Krom překrásně opraveného zámku nás velmi uchvátila květinová výzdoba a zámecký park. To je opravdová krása. Jen škoda, že po dobu oběda svítilo sluníčko a při procházce pršelo :o)



V každém případě i manžel prohlásil, že se sem vrátíme. Teď si uvědomuji, že v tomto koutu Čech jsou v okruhu cca 15 km tři zámky v soukromých rukou a na všechny je radost zajet. Udělejte si výlet - Častolovice, Kostelec a Doudleby. Je tu krásně!


Počasí je sice takové, jaké je, ale já pevně věřím, že grilovací sezóna ještě neskončila.
Možná se vám jako příloha k masu bude hodit i velmi jednoduchý recept na

Karamelizovanou cibuli

Asi 1/2 kg cibule pokrájeme a vložíme do pánve s 2 lžícemi rozpáleného olivového oleje. Přidáme tymián a opékáme. Zastříkneme červeným vinným octem, ztlumíme teplotu a dusíme do měkka. V průběhu dušení přidáme asi lžíci hnědého cukru, který mírně zkaramelizuje.



Osolíme, opepříme a máme hotovo. Ke grilovanému nebo i pečenému masu je opravdu výborná.


Pro dnešek vše, manžel mě láká ven.
Všem přeji pohodový zbytek neděle a šťastné vykročení do pracovního týdne.

Moc vás zdravím!
Vaše Helena

You Might Also Like

39 komentářů

  1. Helenko, výlet sis užila nebo vylepšila a to je hlavní. Cibuli vyzkouším, díky za recept u nás je oblíbená ta z Marks And Spencer. Měj se Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, nakonec spokojenost :o)
      Cibule je super, a hlavně hned po ruce :o)
      Užívej si, pa H.

      Vymazat
  2. Helenko, přes všechny nepříjemnosti to byl, určitě, pěkný výlet. Ještě pořád jsou u nás místa, která stojí navštívit. Z karamelizované cibule dělám marmeládu, je doporučovaná ke grilování, nám chutnala i samostná.
    Měj se krásně :-)
    P.S.mohla bych požádat o rozpis na dečku v předcházejícím příspěvku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. P.S. Helí, všechno nejlepší k zítřejšímu svátku :-)

      Vymazat
    2. Danuško, sobota se nakonec opravdu vydařila.
      Marmeládu cibuládu taky dělám, je to dobrota, viď.
      Popis ti ofotím a pošlu, ale nemám tvůj mail.
      Moc děkuji za přání a zdravím, H.

      Vymazat
  3. Heli, tvoje recepty sú úžasné... odkladám do knihy receptov aj cibuľu aj bylinkovú soľ. Máte to v Čechách naozaj krásne, viete sa o pamiatky starať.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, ty si milá Janičko, děkuji!
      Památky máme krásné, ale je často rozdíl mezi těmi, které jsou v soukromých rukou a těmi státními...
      Pa, H.

      Vymazat
  4. Helenko, krásný zámek! Máš skvělé tipy na výlety. Až budeme ve východních Čechách, víme co navštívit. Cibulka mě velmi zaujala. Díky za recept! A všechno nej, nej k zítřejšímu svátku! Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je, Adrianko! A moc děkuji za pochvalu, to není tak těžké, máme tu prostě hezky.
      A cibulku vyzkoušej, pochutnáte si.
      Moc děkuji za přání a zdravím, H.

      Vymazat
  5. Helenko máš krásné fotečky z výletu. Karamelizovanou cibuli ráda vyzkouším.
    Určitě to bude dobrota. Přidávám se ke gratulantům a také přeji všechno nejlepší k svátku.

    OdpovědětVymazat
  6. Helenko, já Tě poprvé "vidím" nazlobenou! :) Ale chápu, plně chápu. Hlavně, že jste dojeli a ještě si užili krásný výlet a já opět děkuji za parádní tipy!
    Přeji krásné dny :) :) Jola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolanko, to bys tedy koukala :o) Připadali jsme si jak v Kafkovi :o)
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  7. Ahoj Helenko,
    přeji Ti hezký svátkový den, plný sluníčka a pohody.
    Zdravím z Brna Libuše

    OdpovědětVymazat
  8. Helenko ještě jednou všechno nejlepší k svátku.Užij si dnešní den:-) Moc zdravím.pa V.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Helenko, k svátku Ti přeji zdraví a vše jen to nejlepší ♥ Pa Hana

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Helenko, v Kostelci jsme před pár lety byli, moc pěkný zámek, vevnitř jsme bohužel nebyli, snad to časem napravíme.
    K svátku ti přeji jenom všechno dobré, hlavně zdraví a rodinnou pohodu.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc ti děkuji za návštěvu i přání!
      Měj se moc hezky, H.

      Vymazat
  11. Helenko, krásně jste výletovali... A cibulka je mňam! Hezký týden a jen vše nejlepší k svátku! Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, díky moc za přání! U vás na jihu je taky moc hezky...
      Pa, H.

      Vymazat
  12. Helenko, prvně ti přeji vše nejlepší k dnešnímu svátku, pěkně si jej užij a oslav:-). Zámek vypadá moc pěkně, my teď byli u Vranovské přehrady a taky jsme při trase cesty měli spoustu různých zámků (Moravské Budějovice, Náměšť, Jaroměřice,...), že jsme si říkali, že určitě se tímto směrem naplánujeme pár jednodenních výletů... Tvé tipy s dovolením taky ukládám do paměti (a cestovního deníčku) a v budoucnu určitě využijeme:-). Recept na karamelovou cibuli vypadá moc dobře, dovedu si představit, že k masíčku na grilu chutná exkluzivně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, moc děkuji! V Jaroměřicích jsme byli a byla to nádhera! Já si taky ukládám různé typy blogerek, ono není nad doporučení...
      Cibule je fakt super.
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  13. Helenko, dodatečně přeji vše nejlepší k svátku♥♥ a děkuji za skvělý tip na další výlet. Zámek v Častolovicích jsme navštívili předloni a Doudleby minulý víkend ... oba jsou úžasné. Cibuli moc nemusím, ale tuhle karamelizovanou nejspíš vyzkouším. Přeji krásný zbytek léta. pa Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, moc ti děkuji! Je to moc hezký kout Čech, máme to tam rádi!
      Ta cibule je dobrá, třeba ti zachutná!
      Měj hezký den, H.

      Vymazat
  14. Helenka,
    aj ja sa pripájam a prajem všetko najlepšie k sviatku, hlavne veľa zdravíčka!!!
    Hlavne, že ste si výlet spríjemnili :-) a tá cibuľka, mňam,už tuším máš podobný recept na stránke.... rada vyskúšam.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adinko, moc děkuji za milé přání!
      Vidíš, vypadá to, že vykrádám sama sebe :o), tak snad pro nové čtenářky...
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat
  15. Lákavá nabídka na výlet:-) Snad zámek, park a to jídlo také otestujeme?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, tobě jako skvělé zahradnici by se tam moc líbilo a ty obědy snad ještě trochu vylepší :o)
      Pa, H.

      Vymazat
  16. Aspoň jste si v Kostelci spravili pocuchané nervy :-) S těmi informačními středisky je to asi všude na venkově stejné. Například na Šumavě ve Stachách, mají fikaně otevřeno pouze ve všední dny od 8-14 :-) Mít v sobotu, ještě by je otravovali tůristi, ne? :-) V Tetíně jsem pro změnu viděla na dveřích cedulku - Otevřeno dle potřeby :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, jak vidím, není to náhoda - my procestovali kus Evropy, trefili jsme všude a ztratíme se kousek od domova...Ach jo!
      Pa, H.

      Vymazat
  17. Helenko, cibulku miluju na všechny způsoby .... děkuju za recept, takhle jsem jí ještě nezkoušela .... přeju ti krásnou neděli a děkuju za další virtuální výlet ...pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, tak to si myslím pochutnáš :o)
      Děkuji za návštěvu a moc zdravím, H.

      Vymazat
  18. Ahoj Helenko, pracovní dobu infa center také trochu nechápu. Slovo "info" bych chápala jako službu nepřetržitou.Také mě štve, když někam dorazím, chtěla bych se poradit a ono zavřeno!... Ale nakonec jste si výlet užili. Cibulka vypadá lákavě. ;-) Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dagmarko, kdyby tam třeba byla alespoň mapa s vyznačenými chatami nebo prostě něco...
      Snad bude líp!
      Moc tě zdravím, H.

      Vymazat